Last news in Fakti

13 Май, 2013 09:06 1 754 2

Другите три партии ще си връщат на Борисов (обновена)

  • бойко борисов-
  • герб-
  • бсп-
  • политолог-
  • васил гарнизов-
  • боряна димитрова
Другите три партии ще си връщат на Борисов (обновена) - 1
Политологът Васил Гарнизов. Снимка: БГНЕС

При сформирането на кабинет предстои да видим един процес на публично унижение на Бойко Борисов, няма да е силно, но ще го има, заяви в коментар на изборните резултати пред bTV политологът Васил Гарнизов.

„Всички ще чакаме да видим как трите други партии ще си връщат на Борисов”, заяви той. Според прогнозата му БСП ще спази решението си да не съставя политическо правителство, да не иска самостоятелно и да не се съгласява на коалиция с който и да е.

„ДПС пък казват - правителство без ярки политически фигури, нещо от типа на Марио Монти в Италия”, поясни политологът. Прогнозата на експерта е, че ДПС ще оставят БСП да бъдат мандатоносителите, тъй като са разумни.

Социологът Боряна Димитрова описа новоизбрания кабинет като „патов и паритетен”, а всеки внесен закон ще бъде силно оспорван.

Според двамата важен е фактът, че ГЕРБ, чието управление завърши с предсрочно сдаване, продължи с тежка предизборна кампания и истерия в деня на размисъл, е победител.

Пета партия в парламента - прокуратурата

Между анализирането на резултатите от изборите преди ден и възможните коалиционни договорки Гарнизов обърна внимание на вероятната поява на „пета политическа сила”, която също ще има ефект върху сформирането на кабинет - прокуратурата.

Той определи държавното обвинение като „дамоклев меч”, който виси над ГЕРБ и би направил депутатите по-сговорчиви. „Ще има депутати, които биха подкрепили експертно правителство”, смята той и изрази позицията, че историята с намерените в Костинброд 350 хил. бюлетини е „засенчила” скандала с подслушването, където се търси персонална отговорност.

Социологът Боряна Димитрова изрази позицията, че не е важно дали прокуратурата е активна, а дали не действа задкулисно. Според нея прокуратурата не е паник бутон и не бива да се влиза в схеми за задкулисие и скрити договорки.

БСП не успя да бъде алтернатива

Димитрова допълни, че ГЕРБ не загуби колкото беше предвидено, а БСП не спечели колкото очакваше. „На пресконференцията снощи БСП не приличаха на партия, която ще прави кабинет”, коментира тя и подчерта, че начинът, по който се е водила предизборната кампания, не е показал БСП в добра светлина. „БСП не се превърна в убедителна алтернатива и сега ясно се вижда, че на изборите няма победител”, добави тя.

Местният вот - въпрос на инвестиции

В коментар на местния вот експертите обясниха разликата в резултатите между Варна и Бургас с инвестициите. Според тях в Бургас се вижда, че парите се използват за облагородяване, а във Варна потъват. Според Гарнизов е съвсем логично националистичната формация НФСБ, която постигна над 9 на сто резултат в Бургас, да стъпи върху електората на „Атака”.

Протестният потенциал е бил много важен според социолога Боряна Димитрова. Слабите резултати на РЗС и Яне Янев тя коментира така - за да се обявиш за протестиращ, трябва да имаш легитимност. Гарнизов допълни, че подобно признание от хората не се постига с постоянно появяване по телевизора за последните три години.

Експертите обърнаха внимание и на паралелното преброяване, което австрийската фирма СОРА прави заедно с ЦИК. Според Димитрова това не е било нужно, тъй като да работят с протоколите на секционните комисии могат не само други български агенции и специалисти от БАН, но и ученици от математическите гимназии.

Нова промяна май

Гостите в студиото категорично заявиха, че е възможен нов вот, най-вероятно догодина, когато са изборите за европарламент. Според Димитрова този, който състави кабинет, ще бъде изчакан услужливо от останалите през зимата и ако тя е трудна и има нестабилен парламент, може да се стигне до нови избори през май или юни.

Уточнението на Гарнизов беше, че и България, и политиците не могат да си позволят нови избори. „Никой освен ГЕРБ няма пари, никой не беше готов и за изборите сега, само ГЕРБ бяха”, заяви той. Срокът на годност на още несформирания кабинет според него е май 2014 г., дори и повече, защото по думите му „временното у нас често остава по-дълго".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 орак

    0 0 Отговор
    значи до догодина ще се краде още по яко като за 4 години.....
  • 2 Емигрант

    0 0 Отговор
    Я да видим сега какво ще става..............
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове