Last news in Fakti

21 Март, 2022 12:41 4 580 21

Методи Андреев: Дълги години строителните фирми работеха на 100% печалба

  • методи андреев-
  • строителен бизнес-
  • печалба

Не може всички фирми да бъдат слагани под един знаменател за форсмажор, казва преподавателят

Методи Андреев: Дълги години строителните фирми работеха на 100% печалба - 1
Снимка: БГНЕС

В строителния бизнес има твърде големи буфери. Дълги години строителните фирми работеха на 100% печалба. Това коментира пред БНР доц. инж. Методи Андреев, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия и член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

„Най-големите норми на печалби бяха в строителството. Дълго време цената на един квадратен метър готова строителна жилищна площ беше около 400-500 евро. В тази цена влизат обезщетенията, които строителните фирми даваха на собствениците на терените. А се продават на 1000 евро на квадратен метър (средно за София). Това дълго време го наблюдавахме преди да дойде войната в Украйна, преди да се вдигнат енергоносителите. Така че преди да започнат да говорят строителните фирми за повишаване на цените вследствие на тези за тях действително форсмажорни обстоятелства, трябва много добре да си прегледаме какви норми на печалби реализирахме. Дълго време тези, които купуваха, потребителите на тяхната продукция, бяха длъжни да плащат почти 100% норма на печалба“, каза Андреев в предаването „Хоризонт до обед“.

Според Андреев трябва да се направи разделение, защото едни фирми са се ползвали от „благинките по времето на ГЕРБ“ и „предварително са взели огромни суми без да са свършили съответната работа, а много пъти тези суми са два-три пъти по-големи от действително необходимите“.

„Другите са почтени и честни фирми, които не са се явявали в обществени поръчки, работили са изключително в частния сектор. Тези фирми действително са в тежко положение, защото не са вземали нито инхаус пари, нито обществени поръчки в огромни размери. За тях може да се отнесе форсмажорът, в момента имат обективен проблем да продължат строителството.“

Предложението за форсмажор на БТПП не трябва да се прави за всички фирми. Не може всички фирми да бъдат слагани под един знаменател, смята Методи Андреев.

Има засегнати от форсмажорни обстоятелства и трябва да го докажат, но има и такива, които не са засегнати, например от IT сектора, поясни той.

„Поставянето на форсмажор за всички фирми би могло да блокира пазарната икономика. В този вид, в който е предложено от БТПП, не бива да се прилага.“

След като се нормализират нещата между Русия и Украйна, би трябвало да се нормализира и цената на енергоносителите, посочи Методи Андреев.

„Пазарът много пъти се вдигаше, сваляше. Много ми е интересно, ако тръгнат цените на електроенергията, на газа надолу, дали ще тръгнат надолу цените на стоманата, на бетона и цените на продукцията на строителните фирми. Знаем какъв е отговорът. Няма да тръгнат. Това е големият проблем. Ние в България нямаме действаща пазарна икономика.“


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много повече от 100%

    28 0 Отговор
    Там се печели най добре. Българина е алчен на имоти.
  • 2 56465

    22 0 Отговор
    А пък главните архитекти на големите градове на 1 000 000% печалба
  • 3 Айде и ти сега

    6 30 Отговор
    Методииии, що не се захвана и ти да стриш щом имало 100% надценка а?... аматьор без грам практически опит

    Коментиран от #8

  • 4 Дори

    27 1 Отговор
    и повече ! Грабливи мошеници на макс , кражби в мащабни размери !
  • 5 Айде и ти сега

    2 12 Отговор
    100% печалба ??? - не съществува такова понятие
  • 6 Гоуст

    26 0 Отговор
    Ако е 100% е добре ама то е 200%. И сега какво излиза? Материалите скачат и им намалят печалбите. Инвестотрите вдигат цените, за да могат пак да си вземат 200% печалба. И кой плаща разликата - потребителя. КЗП няма ли да се сезира и да провери разлика на цената спрямо продажната цена или само с олио се занимава?
  • 7 300%

    15 0 Отговор
    Глaвoч с подвеждаща информация. Работеха на много повече и няма изглед да се запрат.
  • 8 Те пък

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Айде и ти сега":

    строителните фирми на бандюги , зер имат богат опит от строителството , кръгла нула ! Но изпечени в манипулации и всевъзможни далавери , но свои хора!

    Коментиран от #9

  • 9 Айде и ти сега

    2 17 Отговор

    До коментар #8 от "Те пък":

    Не знам за "бандюгите", ама този е доцент! и преподава в унивеситет а ръси откровени простотии - 100% печалба не съществува. Иначе за проткола един строеж е в рамките на 3-4 години, като поделиш 100-те процента се получава около 20% годишна рентабилност. Това не е нещо извънземно, напротив това е нормална норма на печалба за повечето бизнеси
  • 10 Млад и страстен

    3 0 Отговор
    Човек с каквито хора се събере, такъв и става !
  • 11 Пръц

    14 0 Отговор
    В грешка си Методи.Печалбата им беше към 400%.Бил съм в този бранш,особено когато вземеш общински имот за без пари и строиш върху него без да даваш на собственика нищо в замяна.Но тогава имаше евтино желязо в Украйна.
  • 12 Мухаа,хаа!

    9 0 Отговор
    Много сте деликатен в изказа,г- н Андреев! Печалбата им вече десетилетия варира между 250-до 400,%..За подизпълнителите е около 250%. За големите,едри играчи- около 400%.Нинова да не играе на " загрижена" за мултимилионерите.Че ще се окажат прави онези,който говорят от години че при нея " леви са единствено левия крак и лявата ръка.Колкото до посочените числа,го знам от човек в този бранш.И не е от най големите.Предимно подизпълнение.
  • 13 ХАН КРУМ

    6 0 Отговор
    100% печабла имат тези ,които строят и продават собствени сгради. А при чисто строителните фирми ,такова нищо няма,дори си чакат парите с години от най –различни измамници –инвеститори,за които правилата не важат.А обществените поръчки се обевяват винаги ,след като е вече определен изпълнителя.Участието на другите е само за пълнеж.Схеми от –до.Върви и успявай!
  • 14 Глей ти

    11 0 Отговор
    Печалбите на строителните фирми са огромни. Но то е така, защото има, кой да им дава баница. Българина се е юрнал да купува апартаменти, на безумни цени. А тези апартаменти са абсолютно неадекватни. Не знам на тия наши архитекти, кой им дава дипломи, но е най-добре да вземат да си ги скъсат. Малки жилища, супер непрактични, без осигурени гаражи или места за паркиране. Отгоре на всичкото на цени като в развитите европейски държави. Няма такова безумие.
  • 15 Мдааааа

    7 2 Отговор
    Борисов и министрите му окрадоха България и бъдещето на децата ни, поне за тридесет години напред. Тъмница е необходима за тях.
  • 16 ///////////////////////

    7 1 Отговор
    Ако решиш да водиш нормален живот и вземеш нормален апартамент на тези безумни цени , с кредит разбира се !
    Какво следва ? Ами следва това , че ако си на 30 години и се хвърлиш на ипотека за 25 години , щв се събудиш горд собственик на 55 години и децата ти ще се оглеждат ка да ти прилапат апртамента за който си блъскал толкова време . Толкова е сбъркан пазара , че няма накъде повече
  • 17 Иво Христов

    2 0 Отговор
    че то, затова бб строеше магистрали, а не да сади компир. А, още повече се изкарва с бухалката - питайте Бошков.
  • 18 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Прав си но не на 100, а на 500% печалба работеха кожодерите от строителната мафия, Защо ще ги подпомага държавата и крадлата Нинова с предложения за форсмажор.
  • 19 Gen Gurko

    5 0 Отговор
    И колко се гушеха и брокерите покрай тях. Ама като има бунаци, има и тарикати.
  • 20 Кпсс

    3 0 Отговор
    Айде,беееее,понеделник ееееееее,къде е дежурната претоплена статия за цените на имотитИ,бееееееиеииееее?????
  • 21 Гост

    0 0 Отговор
    Много над 100% им е печалбата. При 5 ЕТ. Сграда с 200 кв.м. на етаж за 4 жилища, 3 жилища за тях и Мин.50% печалбата от останалите, като цената на паркоместа е включена и в жилищата , но ги продават отделно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове