Last news in Fakti

22 Март, 2022 17:51 1 465 27

Бизнесът е против административното определяне на минималната заплата

  • мрз-
  • минимална заплата-
  • работодатели

Причината не е размера, а начина на формирането на МРЗ

Бизнесът е против административното определяне на минималната заплата - 1
Снимка: БГНЕС

Синдикатите настояват за ново увеличение на минималната работна заплата с актуализацията на бюджета юли месец. От КНСБ предлагат тя да стане 760 лв. Причините са високата инфлация и загубата на покупателна способност. Работодателите обаче не подкрепиха тази идея. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

По отношение на постановлението за размер на нова минимална работна заплата работодателите са се въздържали от подкрепа. Причината не е размера, а начина на формирането на МРЗ.

"Причината не е толкова числото 710 лева, а формирането на МРЗ. Тя на практика беше гласувана в парламента със Закона за държавния бюджет, донякъде днес беше безпредметно обсъждане на нейния размер", заяви Добри Митрев, председател на УС на Бългаската стопанска камара (БСК).

„Нашите бележки са по отношение на това са, че при приемането на бюджета за 2022 година не беше направена оценка на въздействието на МРЗ, особено по отношение на микро, малките и средните предприятия. По този начин от няколко години апелираме МРЗ да не се определя по административен начин, а с ясни и обективни критерии спрямо Конвенция 131 на Международната организация на труда, която България е ратифицирала“, коментира още той.

Всички са се обединили около идеята за удължаване на мярката 60/40 до края на юни, защото нито икономиката ни е възстановена - има нови предизвикателства пред икономическите оператови. Туристическата индустрия е тежко засегната и не се очаква голям трус и сътресения в сектора, високи цени, които засягат ресторантьорите, допълни Митрев.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТЕЛЕ

    25 2 Отговор
    ЧЕ ФОРМИРАЙТЕ Я КАТО У ШВЕЙЦАРИ
  • 2 Някоя си

    40 1 Отговор
    Всите "работодателе" ревът за субсидии и помощи .....
    Ама не щът да вдигът заплатите....
    Кво значи това " ку моо да грабим грабим ку тряя да даваме нема ни "😉
    Къто не им се плаща и държавата да не им дава нищо
    Просто е 😉
  • 3 Скъпи Факти

    5 0 Отговор
    През Сураттефтера работата не става! Колкото по-бързо го разберете, толкова по-добре за банковата сметка на сайта!
  • 4 Иван Грозни

    30 2 Отговор
    Брей, тоя бизнес е като центъра на света. Ама тъй е, като пуснеш котката на одъра ще ти се качи на главата. Според тия по-добре да няма заплати. Малко хлебец, водица, лучец и пак дий .......продължението се изучаваше в училище.
  • 5 vhv

    7 14 Отговор
    Не знам къде по света така административно, и заради огромната ни администрация се "вдига" нещо наричащо се МРЗ. Този показател легализира работещите бедни!
  • 6 ПУТЛЕРОБИЗНЕСМЕН

    26 3 Отговор
    КОМУНДЕР БИЗНЕСА АКО ГО ПИТАШ ВЪОБЩЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩА НИЩО НА МЪРЗЕЛИВИЯ ПРОЛЕТАРИАТ ДОРИ ТОЙ ТРЯБВА ДА ИМ ПЛАЩА ЧЕ МУ НАМИРАТ РАБОТА ВМЕСТО ДА БЕЗДЕЛНИЧИ КОМУНДЕР БЗНЕСА ТРЯБВА ДА СИ КУПУВА ЯХТИ, ЗАДГРАНИЧНИ ИМЕНИЯ ДА ИЗДЪРЖАБРАНТИИ, НЯМА ПАРИ ЗА ЗАПЛАТИ

    Коментиран от #10

  • 7 Дааа

    23 2 Отговор
    Добре де, като реве бизнеса, нека стане както в повечето държави в ЕС. Там е винаги 50 до 60% от средната за съответната държава. Така повече няма да се гласува, автоматично се определя от промената на срз...
  • 8 Дааа

    21 2 Отговор
    В бг срз е 2200, мрз става 1100 лв при 50%...
    Колко в случия взимат работниците по- малко, близо 400 лв по- малко...
  • 9 ха ха

    21 0 Отговор
    ясни и обективни критерии за определяне на минималната заплата , приети 1939 г. в германия ? интересно как в конвенция 131 са заявили че за заплащане под минималната заплата се носи наказателна отговорност , но в бг ,няма наказан работодател ,макар че има и заплащания = на 0
  • 10 морков

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "ПУТЛЕРОБИЗНЕСМЕН":

    извинявай ама да си видял демократ да работи ?

    Коментиран от #22

  • 11 гнус

    27 0 Отговор
    Ако остане на бизнеса да определя МРЗ, ще подхвърлят на хората по 200 лв. на месец. Най- много да дадат колкото е прага на бедността. Бизнесът в Бг не е научен, че трудът трябва да се плаща.
  • 12 БИЗНЕС НЯМА

    26 2 Отговор
    ИМА ЕДИНСТВЕНО КРАДЦИ ЗА ВЪЖЕ !
  • 13 177

    19 2 Отговор
    В крайна сметка не разбрах, как предлагат работодателите да се формира МРЗ. Сигурно е обаче че не са съгласни. Надявам се че този път няма да им се вържат на простотиите и ще започне рязко и сериозно вдигане на МРЗ. Предвидените увеличения април и евентуално юли до 760лв. са смешни. До края на годината МРЗ трябва да бъде най-малко 1000лв. и да продължи с такива темпове да се увеличава и през следващите две-три години докато не стигне до нивата в страни като Румъния и Унгария поне.
  • 14 човек от народа

    27 0 Отговор
    ще търсите някой да ви робува за 2 лв. на час !
  • 15 Тракиец

    22 0 Отговор
    БСК КРИБ и АИКБ са бившите силоваци на ДС - Мултигруп ВИС 2 СИК Клуб 777 и др. Заради тези безродници и национални предатели България падна под 5 млн жители. На първо място в света сме по смъртност и демографска катастрофа . Именно заради ДС- КРИБ БСК и АИКБ
  • 16 ПРОСТАК съм аз, НЕПОБЕДИМ

    16 1 Отговор
    Робовладелците да определят поЧасова ставка за труд.Иначе може да искат 7/24 да им се робува (работи).
  • 17 Работодател

    16 1 Отговор
    Стига с това определяне на минимална брутна работна заплата. Кога в Европейска и Натовска, модерна България ще се въведе минимална нетна!!! ПОЧАСОВА СТАВКА! КОГА?!
    ЦЕНИТЕ ОТ 21 в., ЗАПЛАТИ И пенсии от20 в.

    Коментиран от #19

  • 18 Истината

    17 2 Отговор
    Бизнес, нелегалното име на мафията в България!!!
  • 19 мтгр

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Работодател":

    Каква почасова ставка? Ще работиш 12 часа, ще ти платят за 8 часа работа. Почасовата ставка не е като за БГ.
  • 20 Хаджи Генчо

    15 1 Отговор
    А га идете кифтета ни ривете! Аз пък съм против да ви се плаща тока и газта. Вносните стоки са по-евтини от българските. Немските стоки са по-евтини от българските, бе! Същите заплати ли плащате? Същите данъци ли плащате? Същото качество ли имате?
  • 21 адаша

    11 0 Отговор
    Хаоса който се вихри, започва да става неконтролируем. В "Капитала" на Маркс, /не на Прокопиев/, нещата са описани доста точно и ясно. Следват стачки. Първо по -малки,След много малко време по- големи и се стига до революция. Та така ще стане господа управляващи. Запомнете го.
  • 22 РЕЦИПРОЧНО

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "морков":

    НАЙ РАБОТАРИ БЯХА КОМУНАГИТЕ ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Как

    11 0 Отговор
    Ако зависеше от българския бизнес нямаше да дават и заплата.Ще се работи за слава.
  • 24 морков

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "РЕЦИПРОЧНО":

    е за това си приказваме , те са едни и същи
  • 25 крад крад демокрад

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "РЕЦИПРОЧНО":

    Те затуй 89та се преквалифицираха на първи демократи
  • 26 Мисля

    7 0 Отговор
    То затова в България никой не иска да остане.Афганистанци,сирийци,африканци,украинци,всичко бяга с 200 от тук.
  • 27 Бай Хойчо

    9 0 Отговор
    Алооо! Кой е тоя бизнес бе? Нали и аз съм от бизнеса. Тия които реват са мутрагеньо. Крадците в бе ге то. Тия дето реват да не са били от едновремешните робовладелци. Тоя филм свърши батета. То работна ръка няма за нищо те ривът. Като искаш да работиш ще плащаш- Нещастници! Ми наемайте украинци бе нали това е целта на тази война. Щото няма кой да ви работи за без пари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове