Last news in Fakti

23 Март, 2022 07:49 2 318 10

"Продължаваме промяната" хвърля Андрей Гюров в битката за БНБ?

  • бнб-
  • андрей гюров-
  • любомир каримански

В ПП са гневни на прекомерните властови апетити на колегите им от ИНТ

"Продължаваме промяната" хвърля Андрей Гюров в битката за БНБ? - 1
Снимка: БГНЕС

Лютата битка за шеф на БНБ, която тече повече от месец, без да има финален резултат, е на път да взриви коалицията.

В 20.00 часа премиерът Кирил Петков свика спешно заседание на лидерите на четирите партии, влизащи в състава на правителството, по една единствена тема - изборът на нов управител на БНБ, научи Епицентър.бг.

Миналата седмица управляващите не можаха да стигнат до единна кандидатура, както е заложено в коалиционното споразумеие, и затова отложиха с една седмица срока за новия избор. Този срок изчтича в края на работния ден в.сряда.

Вчера от ПП изненадващо са внесли номинацията на председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров, който има твърде скромен стаж за топ банкер и вече създаде допълнително напрежение сред управляващите. Още повече, че името му не е било сондирано предварително с коалиционните партньори.

Преди да стане политик Андрей Гюров е бил преподавател по финанси в Американския университет в България. Повече от 15 години е работил на експертни и ръководни длъжности в банкови институции в САЩ и Европа и е консултирал компании като Raiffeisen Austria, BAWAG P.S.K., Unicredit Bulbank и други. Това обаче е твърде скромно като кадрово развитие за един управител на национална банка, казват експерти.

В същото време другата партия от коалицията - ИТН не отстъпва от вече обявената още миналата седмица кандидатура на шефа на бюджетната комисия Любомир Каримански.

Проблемът и на двете кандидатури е, че нямат обща подкрепа.

Зад Андрей Гюров застават само от ПП. В същото време източници от парламента намекват пред Епицентър.бг за силно напрежение в парламентарната група на ПП, породено от нейния председател. Някои дори допускат, че номинацията на Гюров за шеф на БНБ е продиктувано от желанието той да бъде изваден от парламента, за да се успокои групата на "Продължаваме промяната". Никой от тях обаче не си дава сметка, че се праща в една толкова консервативна институция като БНБ човек без никакъв опит за нейното ръководене.

Любомир Каримански се радва на по-широка парламентарна подкрепа и то извън коалицията - от ИТН, ДПС и ГЕРБ. И ако тази номинация влезе в парламентарната зала, тя може да събера мнозинство, което пък ще означава край на управляващата коалиция.

Преди десет дни Каримански обяви: „Оставам един от кандидатите за управител на БНБ. Имах разговор с ръководството на „Има такъв народ" и те са твърдо решени да ме номинират”. Пред "Нова телевизия" той призна, че е бил подложен на натиск да се откаже: "При мен стигаха поне по 5 различни канала различни експерти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или друг начин, да не бъда номиниран или да се откажа. Смятат, че е по-добре коалицията или по-специално един от партньорите в коалицията да номинира кандидата си”, каза още той като разкри, че са му предлагали други постове в замяна на отказа да се състезава за шеф на БНБ.

Въпреки това Каримански не се отказва от състезанието. "Аз не се боря за пост. За мен е важно да се допринесе с нещо в това как една централна банка може да бъде наистина и модернизирана, и отговорна за онези много въпроси, които стоят пред нея”, добави Каримански.

Ако тази нощ лидерите на коалициите не стигнат до общо съгласие и в парламента бъдат внесени двете кандидатури, съдбата на правителството виси на косъм, разкриха пред медията ни депутати от управляващото мнозинство.

В ПП са гневни на прекомерните властови апетити на колегите им от ИНТ - освен че искали шефското кресло на БНБ, хората на Слави Трифонов си били "заплюли" и директорския пост на БНТ, както и представителство в Конституционния съд.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 адаша

    18 0 Отговор
    И отново, и отново, и отново... Загуба на време. Заплати, цени, социална политика... -това не е важно. Важни са борбите за големия кокал. Нищо ново под слънцето. Съсипват народа.
    Революция!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Аха

    12 3 Отговор
    За Прокопиев явно е много важна БНБ, щом от толкова места са предупреждавали Каримански да се откаже! Щом са готови да сложат човек с не голям опит, явно е важна институцията! Ами за съжаление народа сам си е виновен, че допусна да го излъжат и да гласува отново за проект на олигарх!
  • 3 БАН

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "адаша":

    Аман от виртуални революционери, лаещи през дисплея и липсващи на площада...

    Коментиран от #4

  • 4 адаша

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "БАН":

    Грешиш.
  • 5 Красимир Петров

    11 1 Отговор
    Коя е тази калинка Андрей Гюров

    Коментиран от #7

  • 6 Битка за БНБ ли?!

    5 3 Отговор
    Водете битка за вкарване в затвора на Борисовите крадци. Със всички възможни, дори полузаконни методи.
  • 7 Първи

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Красимир Петров":

    братчед на другата калинка - Каримански.
  • 8 Иван Грозни

    3 0 Отговор
    Нека парламента си го избере. Нали е демокрация. Който по-заслужава. За мене Каримански е по-добрия избор. Допада ми начина на мислене и оперативност в работата. Много по-разбираем е от ругите в това число и Василев. Ако ли не да си стягат багажа. Властта бе ше им предоставена за друго, не за постове.
  • 9 Последния Софиянец

    1 1 Отговор
    Прав е Кирчо. Хората на Слави много се взеха насериозно. Време е да има харвардско приземяване на нивото на Учиндол. Сори за Карамански, ама не става
  • 10 Госта

    1 0 Отговор
    Ганьовцииии,Каримански както и повечето кандидати от нелепата “партия” на Славуца, е слаб кандидат,да споменавам ли,че беше управител на една от “лошите” банки,които не издържаха теста?!?!?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове