Last news in Fakti

23 Март, 2022 09:29 4 950 25

Прокуратурата дава министър Йорданова на Инспектората на МС

  • вап-
  • министър на правосъдието-
  • инспекторат-
  • мс

Наказанието е глоба до 1500 лв.

Прокуратурата дава министър Йорданова на Инспектората на МС - 1

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Главният инспекторат на Министерски съвет за проверка, свързана с евентуално извършено нарушение от длъжностно лице от Министерство на правосъдието, във връзка с изготвен протест, съобщиха от държавното обвинение.

На основание чл.126, пр.2, чл.146, т.4, чл.147, ал.2, вр. чл.16, ал.1, т.1 и т.3 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) от ВАП е изготвен протест против заповед на министъра на правосъдието, издадена по Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

Според чл.152, ал.1 и ал.2 жалбата или протестът се подава чрез органа, издал оспорвания акт, който е длъжен в тридневен срок от изтичането на сроковете за оспорване от останалите лица да изпрати жалбата или протеста заедно със заверено копие от цялата преписка по издаването на акта на съда, като уведомява подателя за това.

От ВАП са спазени тези процесуални правила. В прокуратурата са получени данни, от които е видно, че въпросните материали са изпратени от Министерство на правосъдието до съда след повече от три дни от постъпване на протеста в министерството.

В чл.303 т.2 от АПК е регламентиран състав на административно нарушение и се ангажира административнонаказателната отговорност на длъжностно лице, което без уважителни причини не препрати своевременно жалба или протест срещу административен акт на по-горестоящия административен орган или на съда.

Въз основа на това и съобразно чл.145, ал.1, т.5 от Закона за съдебната власт ВАП сезира ръководителя на Главния инспекторат на МС в съответствие с правилата на чл.307 от АПК, с които е регламентиран редът за налагане на наказания за нарушения по чл.303 от кодекса.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    52 0 Отговор
    Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България.
  • 2 ТаУмВзе

    25 0 Отговор
    Пациентите в цирка зоопарк, пак са палави.
  • 3 Q2z

    5 8 Отговор
    Кошницата е оплетена. Ако не си купим друга, цял живот ще я разплитаме.
  • 4 Иван Грозни

    41 5 Отговор
    Хапят като на умирачка.
  • 5 Удри

    14 28 Отговор
    Гешев , тая необразована пасмина !
  • 6 Кака Сийка

    35 5 Отговор
    Май съдебната реформа трябва да се случи с груба сила и закриване на настоящите прокуратура и съд, за няколко месеца, чрез въвеждане на извънредно или военно положение.
  • 7 Говедо

    33 2 Отговор
    Прокуратурата като колективен орган ли действа,сиреч без лична отговорност.Ами да излезне този който води битката с правителството с името си и да каже кого защитава,чий адвокат е!
  • 8 Да де

    38 7 Отговор
    Гербавите крадци, с откраднатите от нашите джобове, пари, си купиха един Гешев за да прикрива престъпленията им. Няма да е задълго!

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Елементарно

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Да де":

    Та елементарно !!!

    Коментиран от #10

  • 10 Прав сте!

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Елементарно":

    Елементарно го е написал човека, но пък е толква вярно, че няма накъде. Гешев е като квачка за гербавите крадци. Но не го върши безплатно, нали?
  • 11 Комон Сенс

    12 2 Отговор
    Оказва се ,че държавата ни така е конструирана, че нито премиер, нито министър нито президент или НС не могат да пипнат главния прокурор.
    Това е много сериозен дефицит в държавното ни устройство.
    Какво се случва когато обинението отказва да обвини уличени за грандиозна корупция лица и така саботира разследванията и съдебната справедливост? Би следвало да има възможност при консенсус на останалите институции подобен правен саботьор да бъде сменян преди да му изтече мандатът!
  • 12 неси прав

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Да де":

    То вече е дълго.
    Абсолютен смях е, да има такива записи, такива свидетелства и да няма повдигнато обвинение.
    Това не е просто скандал, това е индикация за сериозен екзистенциален проблем в държавата.
    Все едно пациентът да бере душа пред дофторите, а те седмици да не му обръщат внимание и да казват - скоро ще го погледнем - има няма след месец два.

    Коментиран от #15

  • 13 Йори

    3 1 Отговор
    Като настъпени са
  • 14 НИМРОД

    6 3 Отговор
    КАКВО ЧАКАТЕ - ВКАРАЙТЕ Я В ЗАТВОРА!! Пък Тиквата , Севда и Влади нека се разхождат като освободители. !!!
    ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТАЗИ ПРОКУРОРСКА ДИКТАТУРА НАЛОЖЕНА ОТ ПРЕВЗЕЛАТА ДЪРЖАВАТА МАФИЯ?!!
    Ама тези са напълно безнаказани!! Няма кой да провери откъде са дошли парите в шкафчето на мутрата !!! Ами банкнотите са с НОМЕРА и движението им е повече от лесно за проследяване!! Лесно ама кой да го направи?!! Тези от ПП само демонстрират някакви действия които водят към нищото !!! Защо до сега не е закопчана бившата министърка на земеделието Десислава Танева за явните и признания за кражба на европейски средства!! От ноември 2021 година екипа на КЬОВЕШИ тепа и не предприема никакви действия срещу Танева!!! КЬОВЕШИ И ТЯ Е ФАЛШИВ ГЕРОЙ!!!
  • 15 Aлфа Вълкът

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "неси прав":

    В момента имаме за министър на финансите осъждан за кражба и измама човек, и министър-председател нарушил конструкцията, измамил държавата, който уволняваше и назначаваше хора на висши държавни постове. Все едно да хванеш един циганин от улицата и ония да удари един подпис и да закрие държавно някое предприятие.

    Коментиран от #20

  • 16 Алекс

    8 1 Отговор
    Тя прокуратурата да си върши работата както трябва и да вкара онези тримата в затвора,а не да се занимава с глупости.Срам и позор за прокуратурата!!!!
  • 17 Вебер, такива ли сте всичките Началници

    5 1 Отговор
    На Борисов! Като го знаеме него кой е и какво е правил, Страх ние да мислим Какви са му Началниците!!
  • 18 Зеленски, още седмица, две, и всичко

    0 0 Отговор
    Ще приключи!? Ще си поемат въздух, народите живеещи на тази Територия! Руснаци Укри, (Хохли) Румънци, Унгарци, Поляци, Еврей, Българи, Роми и още някой? Излъгаха ви и Вие сте виновни за всички жертви!? Хлъзнаха ви, че сте много Велики и вие си повярвахте!? Хвърля бялата кърпа, дават се излишни жертви! Байдън вчера каза:"че остават, няколко дни още на КИЕВ!!"Какво чакаш,??

    Коментиран от #24

  • 19 даамане

    2 0 Отговор
    Когато нямаш пари, всичко ти е скъпо. Същото е и когато нямаш акъл, всичко ти е тъпо...
  • 20 Едеее

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Aлфа Вълкът":

    Е така си пишеш, министъра на финансите няма осъдителна присъда!

    Коментиран от #22

  • 21 Хаха

    1 0 Отговор
    То на инспектората към МП е изтекъл мандата и нищо не могат да проверяват,единствено което ги вълнува са заплати и тлъсти обезщетения на тръгване.
  • 22 Aлфа Вълкът

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Едеее":

    Само е осъден от Лондонския съд и бяга в САЩ при господарите си да го оправдаят!
  • 23 chi

    0 1 Отговор
    ВАП е антибългарска мафиотска организация!
  • 24 Russia Default

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Зеленски, още седмица, две, и всичко":

    Много добре подредена мисъл...троле....!
  • 25 Иван

    1 1 Отговор
    Прокуратурата трябва да бъде изчистена от мръсните мафиоти, които работят там. Гешев трябва да си отиде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове