Last news in Fakti

24 Март, 2022 15:10 5 554 31

ВСС прие правилата за предсрочно освобождаване на главния прокурор

  • всс-
  • правила-
  • освобождаване-
  • главен прокурор

С приетите днес правила ВСС разписа сроковете и рамката, по които да се провежда процедурата по предложение за предсрочно освобождаване на „тримата големи“ в съдебната влас

ВСС прие правилата за предсрочно освобождаване на главния прокурор - 1
Снимка: БГНЕС

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие вътрешните правила за предсрочно освобождаване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. На днешното заседание на ВСС главният прокурор Иван Гешев получи официално предложението на министър Надежда Йорданова за освобождаването му с материалите към него.

„Декларирам, че съм получил и подписал предложението“, каза Гешев.

С приетите днес правила ВСС разписа сроковете и рамката, по които да се провежда процедурата по предложение за предсрочно освобождаване на „тримата големи“ в съдебната власт. С официалното приемане на предложението и материалите от главния прокурор започват да текат сроковете по процедурата.

Пленумът прие да проведе на 4 април следващото си заседание, на което да се произнесе по допустимостта на предложението на министър Йорданова за предсрочно освобождаване на Иван Гешев.

На 2 март министър Йорданова внесе за разглеждане от Пленума на Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев във връзка с девет групи обстоятелства. Такова искане се прави за втори път, след като през 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов инициира същата процедура, но на основание на други данни. Пленумът на ВСС реши тогава да остави без разглеждане като недопустимо внесеното предложение.

Решението на ВСС беше обжалвано във Върховния административен съд (ВАС). След като Конституционният съд реши на 8 февруари, че министърът на правосъдието може да прави предложение до ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС, делото във ВАС беше възобновено. В определението на съда се посочва, че Пленумът на ВСС дължи произнасяне по същество във връзка с искането на министъра на правосъдието.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 111 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    5 29 Отговор
    Това случаЕно, да не е предложението на Възраждане, което повече от половин година прехвърляте м/у канцелариите?!
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    41 13 Отговор
    По каква допустимост има да се произнася ВСС?!
    Конституционният съд ясно и точно се произнесе по въпроса!
  • 3 Българка

    58 20 Отговор
    Сега нще видим кои са съучастниците на мафията във ВСС. Кскетурата извършва "пълзящ държавен преврат" и то по време на война. Предлагам , ако и сега мутрата Гешев не бъде отстранен и разследван, тогава направо да се намесва военна полиция. Цялото това корумпирано котило трябва да си връща заплатите на българския народ и да потегля към арест

    Коментиран от #19

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българка

    24 8 Отговор
    Не точно, сменили са някалко думи със техни синоними. :)))
  • 6 Българка

    32 15 Отговор
    Предлагам освен намеса на военна пориция, да направим военен преврат. И без това почти цялата власт е в ръцете на един генерал, остана само Пракуратурата.
  • 7 Госあ

    26 31 Отговор
    Да махнат каскета, че да си монтират някой като генералгнома или бойкикев. Това е схемата на прокопиевата подмяна.
  • 8 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    39 14 Отговор
    ЕДНА ХУБАВА НОВИНА!
  • 9 Гешев отивай си доброволно, няма друг

    41 12 Отговор
    Път, ще си отидеш и по трудния начин!!
  • 10 егати

    15 35 Отговор
    Гешев как я гледа тая изфитрялата:)Какво ли си мисли човека

    Коментиран от #14

  • 11 Госあ

    15 19 Отговор
    С колегите cоpocтитyтки сме във възторг! Каскета пада! Ура другари! Превземаме цялата дъражва!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Европа

    40 8 Отговор
    Тея вече ужасно ме нервят.Уволнение на цялТа СГАН наречена прокурТура, съдии. Заради тях сме най бедни. Всеки краде като за последно и никой не е виновен. Кражбата е на всички нива.

    Коментиран от #28

  • 14 2345

    18 3 Отговор

    До коментар #10 от "егати":

    Мисленето не е най-силната му страна!

    Коментиран от #22

  • 15 Дар за реализации

    8 0 Отговор
    Хора които всъщност са от цигански произход и хора , които изповядват АЛЛАХ изобщо да не се занимават с мен и моята ИСТИНСКА съдба!
    РАЗБРАХМЕ ЛИ СЕ ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Браво

    21 5 Отговор
    още една крачка .... така се прави ,народ да ви уважава! а не мутренско-хайдушката
  • 18 Али Реза

    24 5 Отговор
    На много гербаджии им стана лошо.... на едно пръстче висят над пропастта, а сега може и да го изчагъртат. А дано, а дано.......
  • 19 Българка

    6 11 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Да живее другаря генерал!! БСП, КПСС!!!БСП, КПСС!!!БСП, КПСС!!!БСП, КПСС!!!БСП, КПСС!!! Вечна дружба!!!!!!
  • 20 Селянина с колелото

    10 1 Отговор
    КОГАТО в България настъпи истинското правосъдие и независими прокурори ще се разбере с гръм и трясък. Така както в Италия в борбата с мафията магистратите губеха живота си в името на професията. Къде ли сме ние още?
  • 21 От чужбина

    14 7 Отговор
    Г-н Прокурор на Република България,
    срам ме е , да се нарека Българин,
    от вашето отвратително държание!
    Днес, цял свят гледа вашите резили!
    Явно, че чакате да ви изритат,
    а не да ви уволнят!
    Колкото по-бързо си отидете ,
    толково по лесно, ще се отървете от затвора!
    Дайте пример и си отидете,
    медал никой няма да ви даде,
    нали все още можете да мислите!

    Коментиран от #26

  • 22 егати

    4 8 Отговор

    До коментар #14 от "2345":

    Има достатъчно мозъчен капацитет за разлика от доста хора там.Оставяме на страна факта дали се харесва на някой или не.Едното с другото няма нищо общо
  • 23 Театър за пред 90% олигофрени местно нас

    1 8 Отговор
    Театър за пред 90% олигофрени местно население. Повтарям население , А НЕ НАРОД.
    Народ тука няма , има 90% тарикати разбира се.Само аз съм балъка в тази Територия , КАКТО СЕ ПИШЕ ОФИЦИЯЛНО ЗА БЪЛГАРИЯ В ОФИЦИЯЛНИТЕ ДОКУМЕНТИ НА НАТО.

    Коментиран от #30

  • 24 оня с коня

    5 10 Отговор
    Според статията гешев днес е приел "ОФИЦИАЛНО" предложението на министърката на Правосъдието да си подаде оставката ДОБРОВОЛНО.В началото гешев подобни предложения ги КОЛЕКЦИОНИРАШЕ,но после му писна и вече директно ги хвърля в Кошчето за боклук.И ДА - ВСС приема правилата за Предсрочно освобождаване на Тримата големи" в Съдебната власт,като според тия Правила...Гешев остава НЕПОКЛАТИМ на Поста си1
  • 25 Диана

    5 9 Отговор
    Интересно как Конституционният Съд е решил, че един министър, който е политическа фигура, може да се меси в работата на независимите прокуратура и съд! Това е груба политическа намеса в работата на независими институции! Аз не знам дали не трябва това решение на Конституционния съд да бъде оспорвано и обжалвано някъде - така би трябвало да може да бъде! Но под токчето на БСП нищо не е демократично! Съдиите и прокурорите не са недосегаеми - те могат да се самосезират при установяване на нарушения в системите им, но те не могат да бъдат обсъждани от вън, а най-малкото от политици! Съдии и прокурори стоят зад закона, а той е над всички политици! БСП отново върти интригите си! Кой знае кого са подкупили в Конституционния Съд или кого са заплашили там с разни компромати, които събират под трън и под глог..Трябва да махаме БСП колкото се може по-скоро и това може да стане чрез опозицията само, според мен - те трябва да пуснат БСП на съд за всичките им лъжи, манипулации, извращения, преврати и т.н. И до сега например не е ясно какви бяха тези машинки за гласуване, изникнали като наличност в последния момент по някакви случайности, нито се направи стрикт контрол над областните управители на изборите - всичко това подлежи на разследване от прокуратурата и точно за това БСП искат да има зависима от тях прокуратура..Както и да е, опозицията ни е мъртва душа - не си мърда пръстчето, а могат да осъдят цялото БСП за лъжи и манипулации, не да се оправдават и обяснява
  • 26 Диана

    6 5 Отговор

    До коментар #21 от "От чужбина":

    Тъпото БСП си е тъпо БСП, било то в България или от чужбина! Първо..Без общи приказки! Общи приказки - на пазара, значи..Ако не знаеш къде точно е пазара в България, може да те опътим значи - много добре ги разбирам аз тези посоки на ляво и на дясно, та чак до дъното на улицата...Ще ти светне като ясна луна, значи..Но..Като искаш да кажеш нещо, кажи нещо, а не говори общи приказки, т.е. нещо като нищо! Кажи точно кое в поведението на Гешев, например, те кара да се срамуваш да се наречеш "българин", защото обективно погледнато, такова нещо няма! Всеки може да си иска каквото си поиска от всеки друг, което не означава, че може да го получи, нали така? Ако аз сега ти поискам 1000 лв. ще ми ги дадеш ли? И значи ли това, че аз трябва да се срамувам, че съм "българка", защото ти не си ми дал 1000лв., значи?!..Не значи, разбира се! Така че, говори точно да те видим всички какво точно искаш да кажеш и какъв такъв срамежлив герой си се извъдил - БСП не сте никак срамежливи, така че една неочаквана срамежливост води до много опасни зключения, значи...Внимавай много! По-добре не пиши нищо, отколкото общи приказки - никой не те бие през пръстите, освен ако ти пуска БСПто за такова геройство по някоя и друга стотинка...Но, БСПто е друга работа - БСПто е за боклука, защото лъже и никой не трябва да му вярва! Казваш, че парите не миришат, но думите кости трошат, не забравяй...По живо, по здраво, па следващия път, значи, да си говорим на по-приятни теми, щот никак не ми
  • 27 хс6сгщ5щж

    5 4 Отговор
    Незаменими хора няма! Кешев е време да си върви! Народът иска резултати и справедливост, а Кешев бездейства. 12 години безобразия с обществени средства, толкова олигарси се облагодетелстваха с тях, славим се като най-корумпираната страна в ЕС, а няма ни един осъден по високите етажи на властта у нас. Искаме осъдени герберски политици.

    Коментиран от #29

  • 28 ТОВА СА

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Европа":

    ИДЕАЛИ ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ НА САЩ И ЕС! ТОВА СА ИМ СТАНДАРТИТЕ!!! КОЛКОТО ПО НАГЪЛ И КРАДЛИВ СИ ТОЛКОВА СИ ПО ВИСОКО В ЕРАРХИЯТА!
  • 29 Диана

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "хс6сгщ5щж":

    Ако Гешев и Борисов бездействаха 12г. досега още да се стреляха хората по улиците! Тези хора направиха невъзможното - това, което американските кравари дори и след 100г. не са постигнали, нашите юнаци го постигнаха за 12г. Това, че няма осъдени е друг въпрос и въобще не касае нито Гешев, нито Прокуратурата, а директно съдебната система..На Гешев му писна той да вкарва престъпниците в съда, а те да ги пускат с разни измислени, договорирани с адвокатите на престъпниците и изплатени от тях на съдиите причини и причинки, като например, че днес деня е слънчев и трябва да се свърши със заседанието по-бързо...Всички знаем къде е пробойната и тя не е в Гешев, а при съдиите и тяхната корупция! Ето защо Гешев е процедирал съвсем правилно, сключвайки споразумения с престъпниците, че повече няма да правят така - хората си сядат на дъ-то и се любуват на хубавия си живот без стрелби по улиците и разни други изцепки, значи...Не че това е най-доброто решение, но за момента, смятам че Гешев и Борисов са се справили чудесно със ситуацията и следващата стъпка трябва да е поглед към законите, а не към прокуратурата! Аз лично съм жертва на такова беззаконие, хващайки ръката на една ци.га.н.ка, бъркаща ми в чантата. Заведох я чак до полицейското управление, от където незабавно я освободиха пред очите ми, че тя, с целите ръце в златни пръстени, нямала какво да яде и за това трябвало да ме краде, значи..закони на БСП от джунглата на прехода й та до днес!..Не слушай какво ти г
  • 30 Диана

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Театър за пред 90% олигофрени местно нас":

    Не се бой! не си сам...много сме така - добре сме, но ще се оправим! Важното е да сме живи и здрави, да не полудяваме, да не се връзваме и да мислим какво точно можем да направим, за да променим нещата към по-добро..Може да е нещо съвсем малко, да прилича на малко бяло цветенце сред снеговете, може да пилича на голяма нацъфтяла овощна градина, но ако можеш, направи го! Ако всеки направи, каквото може, всички ще си живеем като царе при вечен мир и вечна любов, казано образно, де..не ги обичам тези "вечни"-всяко нещо има начало и край...Но за случая като метафора става, според мен...
  • 31 гражданин

    2 0 Отговор
    Каскета да се готви.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове