Last news in Fakti

24 Март, 2022 16:34 958 36

Димитър Абаджиев: Трябва да намалим зависимостта ни от руски газ

  • димитър абаджиев-
  • зависимост-
  • руски газ

"Газовата връзка с Гърция е бавена неоправдано през последните години, сега да е приоритет", коментира посланик на страната ни в Саудитска Арабия

Димитър Абаджиев: Трябва да намалим зависимостта ни от руски газ - 1
Снимка: МВнР

"Много отдавна трябваше да се предприемат мерки за силно намаляване на зависимостта на България, а и на цялата източна част на ЕС от руските газови доставки. Това е правилно поведение, макар и закъсняло. Сега това трябва да се прави в условията на екстремна ситуация, но тя ни принуждава на направим нещо, което отдавна трябваше, макар че води след себе си определени рискове. Въпреки рисковете това е правилната посока, трябва да се направи това. Спешно трябва да се намерят алтернативи".

Така коментира пред БНР Димитър Абаджиев, посланик на страната в Саудитска Арабия, а в миналото представител на България в проектната компания "Набуко", заявеното от вицепремиера Асен Василев намерение на българското правителство да не преговаря с "Газпром" за нов договор за доставки на руски природен газ.
Той подчерта, че газовата връзка с Гърция е бавена неоправдано през последните години, но сега трябва бързо да бъде довършена, това е приоритет:

"Наличната инфраструктура не е достатъчна, но могат да се търсят бързи алтернативи. Интерконекторът е една от тях".

Абаджиев посочи, че цената на руския газ за България е доста висока, за да бъде предпочитана пред втечнения газ, чиято цена ще бъде определяна от пазара:

"Доставките на втечнен газ вече се засилват и той се плаща на пазарни цени".

По думите на Димитър Абаджиев ситуацията в момента показва колко е важно България да не зависи от един доставчик. Проектът "Набуко" е щял да промени картината, ако беше реализиран, смята той:

"Особено за Югоизточна Европа щеше да е доста по-различна картината - България, Румъния, Унгария и Австрия щяха да бъдат подсигурени с над 12 млрд. куб.м газ, което в много голяма степен щеше да промени ситуацията. Проектът имаше осигурено финансиране и проектна готовност, но не се реализира, защото ЕС се поддаде на дипломатическа игра от страна на Русия. След което се появи Трансадриатическия газопровод (ТАП) и ЕК оттегли подкрепата си от "Набуко" като приоритетен проект. Беше избран ТАП за сметка на "Набуко". ... За Русия и лично за Путин "Набуко" беше опасен проект, тъй като щеше да намали зависимостта на Югоизточна Европа от руските доставки".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    24 5 Отговор
    И как ще намалите зависимостта ни от руския газ? Като ни предлагате скъпия втечнен американски газ ли?

    Коментиран от #25

  • 2 Виталия Винокурова

    9 4 Отговор
    Я си стой при арабеските и не се опитвай да мислиш ?! Урсула Фон дер Лайен сключи с Владимир Путин (още 2020 мисля) договор за руски газ за нуждите на ЕС до 2029 и сега до м.май 2022 иска да направи планчето да е до 2027 само.
  • 3 Тахумба

    25 1 Отговор
    Това говедо не беше се показало много време. Пак ли ще му гледам обратната захапка?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българина

    19 1 Отговор
    димитре, тез приказки за пазара ги слушахме от Брюксел за борсата за ток, че шяла да падне! Щом скапната ЕК ВЕЧЕ ГОВОРИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ ЦЕНИ НА ХРАНИ И ТОК, ти за кой пазар говориш? а иначе социализма бил лош, пазара решавал! ЕС си е един обединен колективен колхоз
  • 6 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 1 Отговор
    Трябваше вече да имаме Ф-16 , които са платени ‼️ Трябваше да са паднали визите ни за САЩ, нали сме НАТО и ЕС‼️ Трябваше да сме с европейски доходи , ама не сме‼️ Трябваше да сме Швейцария на Балканите, ама сме след Бангладеш и Борунди‼️
  • 7 Още ли

    22 1 Отговор
    Ама още ли не са го махнали тоя от поста на посланик !? Нали уж решиха ? Морал у това същество няма. Той е сменил поне 5-6 партии досега ? От къде ги намирате тия вехти "войводи" ? Не се бъзикайте моля ви !!!

    Коментиран от #31

  • 8 Стига бе

    18 1 Отговор
    Човек на Бойко, построил руски поток, обърна палачинката. Аман от фурнаджийски лопати.
  • 9 Боби

    9 0 Отговор
    Това е Брендо
  • 10 Гошо

    7 0 Отговор
    Лайфхак за независимост🤭🤭

  • 11 Госあ

    12 0 Отговор
    Почвайте да пpъцкате в тръбата.

    Коментиран от #36

  • 12 Коко

    13 0 Отговор
    Ще намалим руския газ, ако събираш твоя газ в бутилка, бате! Ама дали можеш да изядеш толкова боб?!
  • 13 мда

    7 0 Отговор
    На ей ся, директно от шистата
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 оСРАНИЯ ПРОКОФИЕФ

    11 1 Отговор
    ЧЕКИЖИЯ кръдлив
  • 17 фбр

    9 1 Отговор
    Паоредният голям специалист по Всичкология ! Аман от подобни нещастници
  • 18 Кукуригу

    9 0 Отговор
    В "Държавата" където "прехода" продължава повече от 30 години и сме много по-зле от когато го започнахме?
  • 19 Има предложения, има предложения ...

    7 2 Отговор
    ... граничещи плътно със скудоумие. Отговорът го е дал великият Радичков - "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш".

    Коментиран от #26

  • 20 газов експерт

    6 1 Отговор
    искаш да замениш руския газ, ама този който излиза от теб като ядеш боб не може да го замени.
  • 21 Защо

    5 1 Отговор
    ни правят на малоумни? Говорят за диверсификация. Били сме зависими от руския газ. За сега друг няма. До сега получаваме от Русия. Имаме изградени газопроводи.Сега се чудим от къде, как и на каква цена да намерим друг доставчик на газ. Да допуснем, че намерим такъв. Ще станем зависими от него. И колкото е по далечен този доставчик толкова по несигурна е доставката. И най-важното като смениш един доставчик с друг пак няма деверсификация.

    Коментиран от #28

  • 22 КОЖЕВ

    3 3 Отговор
    КОЙ Я БАВИ ВРЪЗКАТА? БАНКЯНСКИЯ СИКАДЖИЯ ТУЛУП. КОЙТО ОТИДЕ В МОСКВА СЕ НАВЕДЕ ПРЕД ПУТЛЕР.САМО ЗАРАДИ ТОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА. ЗАЩОТО Е ФАКТ КАК ТУСКИ ПОТОК БЕ ПОСТРОЕН ЗА 1 ГОДИНА ОТ РУСКИ ФИРМИ С РУСКИ РАБОТНИЦИ ПОД ШАПКАТА НА АРКАД, ДА ОБСЛУЖИ ИНТЕРЕСА НА СЪРБИЯ И НА ОРБАН, И НА ПУТЛЕР .ПОСТРОЕНА С БЪЛГАРСКИ 2.5 МИЛИАРДА ЛЕВА. А ВРЪЗКАТА С ГЪРЦИЯ УМИШЛЕНО БЕ БАВЕНА ЗА ДА БЪДЕ ЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ ОТ РУСИЯ. И ЗАТОВА Е ВИНОВЕН БАНКЯНСКИЯ ТУЛУП.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 4321

    5 0 Отговор
    Абе боклуци спрете се бе! Разсипахте държавата. Всеки един ден в повече управление на това правителство, загробва всички ни. Така и едно нещо не се направи в полза на България и българския народ!
  • 25 Няма как да се случи...

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "въпросче":

    Проста статистика - в света НЯМА КАК да се компенсират едни 40%, върху които се крепи и евроикономиката поне на Европа. Хайде сега помисли - Китай РЯЗКО увеличава потреблението - колко ще се увеличат тези 40%? Истинските политици вместо заклинанияр търсят и намират НАЙ-ДОБРОТО за хората. Слагачите /те по презумпция са некадърници/ се гушат с лакейничество. Впрочем - това не е патент на днешната ни действителност, мога да кажа на изказалото се лице доста случки и отпреди 1990г., и след нея Лакейничеството НЯМА политическа обвързаност, то е състояние на духа. Лошото е, че структурата на държавата ни е устроена така, че точно такива изплуват отгоре...
  • 26 Цитатът е от Хайтов, не е от Радичков.

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Има предложения, има предложения ...":

    Но простотията си е наша. Ама и с канадски привкус. И оцветена в синьо още от 1989.
  • 27 сноу

    2 0 Отговор
    Ами хайде де -е...какво чакаш...те са много-о като тебе със скръстените ръце ,дето лаят срещу луната ама тя вместо да угасне ,свети по силно
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Защо":

    Имаше един cтaр нoмeр нa "брaтушкитe", oщe oт 80 гoдини нa ХХ вeк, нo кoмунягитe нe му дaвaхa тoгaвa глacнocт.... Cпирaхa ни гaзa нa 1 Януaри c aргумeнтa, чe трябвaло нoв дoгoвoр зa Нoвaтa Гoдинa ...Тoгaвa пoлзвaхмe някoлкo дни гaз oт Чирeнcкoтo гaзoхрaнилищe дoкaтo българска делегация водешe пaзaрлъкa в Мocквa... Те това беше "братската дружба".
  • 29 Време беше!

    3 0 Отговор
    О-о-о, Вечната Амбър в българската политика отново се появи! Ще сменяме ли за пореден път партията, Димитре, ориентира ли се вече откъде духа вятърът?
  • 30 Бунтата

    5 0 Отговор
    Как ще го намалиш бе шаран????
    Нали и от кадето и да го докарате,той е пак руски!!!!!
  • 31 √(n&Варна)

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Още ли":

    Не се чудете на кариерата му – навремето се е оженил за съветска гражданка!
  • 32 Димитър Абаджиев!! "Ще копуваме

    4 0 Отговор
    Втечнения газ на пазарни цени??? А колко ще бъдат по висики от Цените на Руския газ, само прогноза дай!! Със сигурност щее Демократичен?? Ще Върви добре търговията на втечнен газ, това е и Една от причините за войната в Украйна!! Една!
  • 33 Велик!

    2 0 Отговор
    Реши ли вече МВнР къде ще прати отново за посланик този незаменим политик?
  • 34 УСА боклук

    2 0 Отговор
    Вече имаме и професия газполитически анализатор. Това са хора с някакво образование, които си нямат халхабер от нищо.
  • 35 Още малко ви остана

    1 0 Отговор
    Не, трябва да намалите антируската реторика и пропаганда!
  • 36 Факт

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    До година и до там ще стигнем, ако позволим на канадското ни ръководство да продължи да се зъби на Русия👎
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол