Last news in Fakti

25 Март, 2022 06:41 5 698 10

Благовещение е!

  • благовещение-
  • празник-
  • християнство-
  • дева мария

На тази свята дата архангел Гавраил е посетил Дева Мария в Назарет и ѝ е съобщил радостната вест, че тя ще зачене непорочна рожба от Божия дух и нейният син ще се превърне в Спасител на всички хора

Благовещение е! - 1

Благовещение всяка година е на една и съща дата – 25 март.

Благовещение е един от най-светлите и вълнуващи християнски празници, който е носител на много поверия. Думата благовещение е олицетворение на много положителна енергия. Благата вест възвисява, одухотворява и вдъхновява, пише mnogoznaiko.com.

На тази свята дата архангел Гавраил е посетил Дева Мария в Назарет и ѝ е съобщил радостната вест, че тя ще зачене непорочна рожба от Божия дух и нейният син ще се превърне в Спасител на всички хора. Този празник е съпроводен с много надежди за спасение, за духовно провидение и възвисение на човешката душа и добродетел.

Благовещение се празнува за първи път през седми век. Народното му наименование е Благовец. Според народните вярвания със съобщаването на тази блага вест за спасението на човечеството започват да се случват добри неща. Благовещение е празник, който е определян като „половин Великден“.

На този ден се извършва едно своеобразно природно пробуждане. Според народните вярвания кукувицата пристига, за да покаже, че зимата си отива, а топлината на лятото е все по-наблизо. Влечугите излизат от местата, където са прекарвали зимния период. Мечката приключва дългия си зимен сън.

Какво се прави на Благовещение и как се празнува празника?

Съществува поверие, според което всяка рана зараства бързо на Благовещение. Поради тази причина и на малките момиченца им пробиват ушите на 25 март, за да носят обеци и да не им се образуват ранички.

Празникът е по време на великденските пости, но въпреки че е забранено да се яде месо, на този ден хората правят богата трапеза с риба, обредна питка, лучник и др. Семейството се събира заедно на трапезата и отбелязва тази свята дата, на която Дева Мария научава, че ще зачене Иисус Христос. Този ден е изпълнен с добрина. Вярва се, че ако на 25 март се засади дърво, то ще порасне високо и стройно и ще дава много плод.

Този свят ден е използван и за гадаене от момите в миналото. Те са поставяли във ваза с вода лалета и ако до три дни тези цветя разцъфвали, това означавало, че е дошло време да се задомят. Ако, обаче, цветята си оставали в първоначалния си вид, с неразтворени венчелистчета, това било знак, че е рано за сватба.

На Благовещение е препоръчително да се стане рано, човек да е активен през деня и с благи мисли. Ако някой се успи, се счита, че няма да има късмет през годината. Желателно е в джоба си човек да има много монети, които да са символ на прогрес и берекет. Когато се чуе кукане на кукувица, трябва да се докосне монета. Това е също знак за финансов успех.

На 25 март хората, които отглеждат пчели, отварят кошерите и дават на пчелите шанса да летят свободно, на воля и да опрашват дърветата. По този начин дърветата се подготвят за създаването на свежи и вкусни плодове, а пчелите за създаване на вкусен и полезен мед.

За търсачите на злато и имане Благовещение също се счита за успешен ден. Вярва се, че на тази дата те ще открият заровени съкровища и бързо ще преодолеят периода на бедност и нищета.

На този ден е желателно цялото семейство заедно да отиде на църква и да бъде с нови дрехи. По този начин се привлича новата, позитивна енергия и човешката душа се възражда към добро.

На обредната трапеза трябва да присъстват риба (печена или варена), шарена пита, лучник.

Именници на този ден са: Благовест, Благовеста, Благой, Благо, Блага, Евангелина, Евелина и Bангел.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 0 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на ИМЕНИЦИТЕ

    ДАбъдеме
    ДОБРИ ХОРА
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 МИЛЕНИУМ

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    СТАМАТ ДЖОК ЧИЧО СТИГА СИ ОБИЖДАЛ журналиста
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Днес е 12 Март,

    2 0 Отговор
    Днес не е Благовещение. Днес празнуват само гърчолята, някакво си тяхно въстание,започнало на тази дата, техният "празник" на 12/25 Март не ни вълнува. Празникът Благовещение на Пресвета Богородица и Дева Мария е на 25 Март/ 7 Април, само след 13 дни.
  • 10 Втората половина от статията е само

    1 1 Отговор
    суеверия!!!

    "Затова празникът се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница." Първо е Дева Мария
    е Пресвета Богородица, а не е обикновена светица, че да бъде наричана "Света", т.е Божията Майка е много над светиите и най-свята от тях, затова се нарича Пресвета.

    Второ, не се споменава, че Пречистата Божия Майка е закрилница (забележете само наглостта на определена група жени - майките) САМО на жените, станали майки и само заради това, че тези обикновени, грешни жени са "благоволили" да забременеят, родят или да пръкнат някакво си дете/ някакви си деца; да се счита Този Празник САМО на жените - майки е натресено в съзнанието на невярващите, суеверните и маловярващите хора от тъпия езически и суеверен българо-славянски фолклор.

    Трето, Празникът означава Важно Библейско - Историческо за света Събитие, в който почитаме Две Свети Библейски и Исторически Личности - само Пресвета Богородица и Дева Мария, заченала непорочно и без грях очаквания от света Спасител, и само Нейната сродница света праведна Елисавета, която е била непразна (бременна) с избрания от Бога Предтеча и Кръстител на Господа - Йоан.

    Празникът е Почит САМО към Пречистата Божия Майка, а не е празник на обикновените и грешни жени - било то майки или не.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове