30 Март, 2022 09:50 1 584 21

Цветелина Пенкова: Цифровото евро идва през 2023 година

  • цветелина пенкова-
  • eurofi-
  • цифрови валути

Финансовият сектор иска да инвестира в зелени ядрени проекти, каза още тя

Цветелина Пенкова: Цифровото евро идва през 2023 година - 1
Снимка: Пресцентър

„Очаква се консултациите по въвеждането на цифровото евро да приключат до края на тази година, а през 2023 година Европейската комисия (ЕК), съвместно с Европейската централа банка (ЕЦБ), ще направи законодателно предложение към Европейския парламент (ЕП) и Съвет.“ – това сподели евродепутатът Цветелина Пенкова по време на участието си във финансовата конференция EUROFI, която се проведе в периода 23– 25-ти февруари в Париж.

Конференцията беше организирана от френското председателство на Съвета на ЕС с цел да срещне представители от финансовия сектор и регулаторните органи за подобряване на общото разбиране между публичния и частния сектор и формиране на адекватна европейска финансова регулаторна рамка.

Основните теми на форума бяха предизвикателствата и възможностите пред финансовия сектор, устойчивото финансиране, зелените инвестиции и цифровата трансформация.

„Цифровите валути са огромен потенциал в областта на плащанията – на дребно, микроплащания, „офлайн“ и международни трансфери. Евросистемата, която се състои от Европейската централна банка и централните банки на държавите членки от еврозоната, стартира проекта през юли 2021 година. България не трябва да изостава от тези тенденции, особено сега, когато сме на прага на еврозоната.“, допълни евродепутатът.

Според Пенкова „цифровите валути, различните видове криптоактиви или „стейбълкоинс“ са още една възможност за новите технологични компании, финтех и старт-ъпи да развиват нови и иновативни методи на плащане и разработки в тази посока.

В ЕП работим по законова рамка за криптоактивите, която има за цел да насърчи иновациите, но без това да нарушава финансовата стабилност. Нашето политическо семейство иска да види тази рамка като инструмент, който ще защити инвеститорите и потребителите от измами и злоупотреби. Обръщаме внимание на доставчиците от трети страни, които трябва да изпълняват европейските разпоредби, когато предлагат своите криптоактиви (съществуващи в две главни категории – цифрови валутни разплащателни средства, който са само в електронна форма и независещи от централна банка или друга управляваща парична институция) и/или токени (разплащателни единици за транзакции в електронна форма, които са пряко обвързани със стойността на друга цифрова валута) на потребителите в ЕС. Ключовата роля на ЕЦБ е в процеса по оторизация за криптоактивите и токените.“.

В рамките на конференцията Пенкова проведе срещи с представители на финансовия сектор от Европа – банкови институции, застрахователни компании и фондове. Обсъдена беше темата за признаването на ядрената енергетика като зелена, което би улеснило значително финансирането на сектора. Пенкова сподели, че „финансовият сектор подкрепя определянето на ядрената енергетика като зелена, защото това ще позволи бъдещото финансиране на проекти в тази посока. Инвеститорите проявяват сериозен интерес към ядрените проекти в Европа и е въпрос на политическа воля и обективна оценка на ситуацията, за да може това решение да бъде гласувано и прието от ЕП в следващите месеци.“.

Пенкова уточни: „липсата на „зелен етикет“ на ядрената енергетика би затруднило финансирането на тези проекти – против волята на инвеститорите и против интереса на европейските граждани. Продължавам да работя активно в тази посока, за да се гарантира, че ще осигурим устойчива и достъпна електроенергия на европейските граждани. Настоящата ситуация потвърждава нуждата от стабилни базови енергийни мощности в ЕС, които да гарантират сигурност и независимост на енергийната ни система. Единственото решение в тази посока е развитие на нови ядрени мощности.“.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    32 0 Отговор
    Тая ,,певачка,, на ГЛОБАЛИСТИЧНАТА конспирация ви информира, САМО ЧЕ, НЕ СЕ ЗНАЕ...ЧОВЕЦИТЕ СЕ СЪБУЖДАТ, ПОДЦЕНИХА НИ!

    Коментиран от #6

  • 2 !!!?

    38 0 Отговор
    Кво евро ви гони бе, казаха ви, че трябват рубли за да имате някаква икономика и храна
  • 3 Прочетете това

    18 0 Отговор
    Шок за бежанците от Украйна в Слънчев бряг: Ще си плащат за хотел, ако са без временен статут
  • 4 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 0 Отговор
    Егати ОКСИМОРОНА ‼️ Хем ЗЕЛЕН , хем ЯДРЕН ‼️ Айде сега обявите за зелена аварията в Чернобил и за зелени и бомбите над Хирошима и Нагасаки ‼️
  • 5 Пич

    25 0 Отговор
    Ние реално евро нямаме , тези за цифрово ни говорят !!! Тотални некадърници , слугуващи на силите , които грабят света !!! И слугуват , без да си позволят никаква мисъл !!! Като говорящи папагали !!!
  • 6 АГЕНДА 2030

    35 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    МНОГО ЛОША НОВИНА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛОША ИЗКАТ ДА ПРЕМАХНАТ КЕША И ДА ИМАТ ПЪЛЕН КОНТРОЛ НАД ВАС ВСЯКО ВАШЕ ДВИЖЕНИЕ ЩЕ БЪДЕ СЛЕДЕНО СЪБЧО ЗАРЕДИЛ НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ В ПАЗАРДЖИК А СЛЕД 3 ЧАСА ЗАРЕДИЛ НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ В БЪРГАС А СЛЕД 1 ЧАС ПЛАТИЛ ЗА СТАЯ В ХОТЕЛ ИНТРИГАНТ ЧАО СВОБОДА ПОЛОУМНИЦИ!
  • 7 българина

    25 0 Отговор
    чааакай малко, тук става дума за съвсем друго нешо и отново ни лъжат като като пирамидите преди 20 г! всеки може да плаща и сега с карта без карта , онлайн с телефон ит.н. ДО ТУК НИШО НОВО! кажи кое е новото, какво е това крипто евро и каква е разликата? новото май е че ислат да изземат парите на хората в кеш, да станат зависими едма тоалетна да не могат да си платят ако не подкрепят Колективния Колхоз например!

    Коментиран от #14

  • 8 адаша

    5 0 Отговор
    Статията беше прочетена на баба Гицка от с. Гинци. След като изслуша внимателно , тя заяви- "Точно така е. Всичко разбрах."
  • 9 2345678987654

    15 0 Отговор
    след само няколко дни европа ще има пари и няма да има ресурси
    и още няколко дни по късно ще започнат да падат маските, после моралите, после ценностите
    и всичко се плаща от хората, не от демократите или недемократите
  • 10 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор
    Ами то за мен ЦИФРОВА ВАЛУТА си е и нашия лев ‼️ Без да вадим никакви реални пари , на касата вадим пластика и едни Цифри се изписват, и хоп -готово ‼️ Какво значение има картата към сметка в левове, в Евро, в долари , ако ще и в монголски тугрици да е ‼️ Важно е ЦИФРИТЕ да се покажат ‼️
  • 11 ТаУмВзе

    13 0 Отговор
    Убаво електронно евро, но Ток без рубли как ще носят с кофи от кравария? Оставям на страна, че това е дигитална Робия де.
  • 12 питам

    16 0 Отговор
    Кого ще обслужва цифровото евро и въобще еврото през 2023 г. при икономическия срив на еврозоната причинен от еврочиновниците със слугинажа им на САЩ. Те сринаха самата идея на европейския ИКОНОМИЧЕСКИ съюз, занимавайки се с измислени теми за джендърство и "зелена" енергия. ЕЦБ подобно на САЩ са пуснали печатницата за пари, които скоро няма и да имат стойността на хартията. Германците, ако не си спомнят как преди точно 100 ГОДИНИ са печатали реклами върху банкноти, обляпяли са стените с банкноти вместо с тапети и са получавали заплати в чували обед и вечер защото марката паднала на 1 долар за 1 милиард и 400 милиона марки! На печелившите - ЧЕСТИТО!
  • 13 дфгхйкйхг

    4 1 Отговор
    Германският министър на икономиката Роберт Хабек обяви задействането на режима за спешно ранно предупреждение в случай на спиране на доставките на газ от Русия.

    "За да се подготвя за тази ситуация (спиране на доставките - бел. ред.), днес активирах нивото за ранно предупреждение... това е първото ниво от три възможни. Говорим за наблюдение на ситуацията", каза министърът в речта си. беше излъчено на сайта на агенцията.

    Според Хабек в министерството ще бъде създаден кризисен щаб

    дали ще има евро?
  • 14 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "българина":

    Точно така‼️ Гледаш едновременно "Дилъри на време" и в реално време как едни, уж реални пари , се оказаха конфискувани с един клик ‼️ Утре някой решава, спира ти сигнала и си аут ‼️
  • 15 hihi

    10 0 Отговор
    Очаквате ли дигиталните програмируеми валути? Искате ли заплатата да я получавате в "пари" (да се чете цифрови купони), които ще може да харчите само в определния от шефа ви супермаркет за определените от него продукти? Искате ли за инакомислие да ви спират достъпа до пари и пазари? Ако не слушкаш врътват кранчето и вече не можеш дори да си платиш данък-а за имота и съответно ти го прибират.

    Коментиран от #20

  • 16 оня с коня

    4 2 Отговор
    Влизането на Цифрово Евро в БГ няма да направи Българина щастлив- той ще се зарадва чак когато усети в Джоба си макар и АНАЛОГОВО Евро!
  • 17 Вова Zавоевателя

    9 0 Отговор
    С цифровото евро че си купуват цифроф газ, нефт и електричество
  • 18 защо

    7 0 Отговор
    хахаха - от кат ще си носят допълнителн апарат за рушветите
  • 19 Илюминатор

    12 0 Отговор
    И цифровия концлагер ще е факт до 2025
  • 20 Демек заеми и пак заеми

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "hihi":

    В oбщи линии тaкa изглeждa здрaвocлoвнaтa миcъл : Cиcтeмaтa нa нacтoящитe oтнoшeния нe мoжe дa рaзрeши прoблeмa c трупaнeтo нa вce пo- гoлeми пeчaлби oт икoнoмиятa oт труд. Нямa кaк кaпитaлa хeм дa плaщa ниcки зaплaти, хeм дa имa пo- виcoкo пoтрeблeниe зa дa пeчeли пoвeчe и тoвa дa ce cлучи бeз дa пeчaтa нoви пaри пoд фoрмaтa нa зaeми. В игрaтa нa нacтoящaтa икoнoмикa игрaeм рoлятa и нa рaбoтнaтa ръкa и рoлятa нa пoтрeбитeл. - Aкo кaпитaлa нaмaли зaплaтитe cпaдa пoтрeблeниeтo! Aкo увeличи рaзхoдитe зa зaплaти пaдa пeчaлбaтa! - Eдинcтвeнoтo рeшeниe, кoeтo ca измиcлили дo ceгa кaктo кaзвa eдин aмeрикaнcки прoфecoр ca плacтикитe в пoртфeйлитe Ви. - Тoecт крeдитнитe кaрти! Тoecт пeчaтaнeтo нa пaри и cъoтвeтнo зaeми.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове