Last news in Fakti

31 Март, 2022 14:38 3 843 47

Починал е Георги Атанасов- последният социалистически министър-председател

  • георги атанасов-
  • социализъм-
  • министър-председател

Той е и единственият министър-председател, който бе осъден и излежа ефективно присъдата си в Кремиковския затвор. През 1994 година е осъден за финансови злоупотреби по делото "Сираци"

Починал е Георги Атанасов- последният социалистически министър-председател  - 1
Снимка: БГНЕС

Преди един час е издъхнал последният социалистически министър-председател Георги Атанасов, съобщиха за "Епицентър. бг" от семейството.

Роден е в село Православен, Пловдивско на 25 юли 1933 г.

От 1947 г. е член на комунистическия Работнически младежки съюз, а от 1956 г. – на Българската комунистическа партия. През същата година той завършва История в Софийския университет „Климент Охридски“ (СУ).

През следващите години заема различни постове в номенклатурата на Димитровския комунистически младежки съюз, като оглавява организацията от 1965 до 1968 г.

След това е в апарата на Централния комитет на БКП – ръководи отделите „Наука и образование“ (1968 – 1976), „Деловодство“ (1976 – 1977)[1] и „Организационен“.

Между 1962 и 1966 г. е кандидат-член на ЦК на БКП, а от 1966 до 1990 г. е член на ЦК на БКП. Първи заместник-председател на Държавния комитет за планиране. От 1977 до 1986 г.

Атанасов е секретар на ЦК на БКП отговарящ за организационните въпроси и отдел „Организационен“ на БКП като по този начин се нарежда като втори човек в йерархията на БКП след Тодор Живков, а от 1981 до 1986 г. е и заместник-председател на Държавния съвет и председател на Комитета за държавен и народен контрол с ранг на министър в правителството на Гриша Филипов. В началото на 1985 година е част от специална временна комисия от висши функционери, която координира т.нар. Възродителен процес.

През март 1986 г. заменя Гриша Филипов като председател на Министерския съвет, а по-късно същата година оглавява и 78-ото правителство на България.

Награден е с ордените „Георги Димитров“ и „13 века България“.

През 1990 г. Георги Атанасов е освободен от всички постове в преименуваната Българска социалистическа партия.

През 1992 г. е осъден на 10 години затвор за финансови злоупотреби, но е помилван от президента Желю Желев през 1994 г. по здравословни причини.

След смъртта на Димитър Попов на 5 декември 2015 г. Георги Атанасов се превръща в най-възрастния жив бивш министър-председател на България, а след смъртта на Тодор Живков (5 август 1998) е последният жив премиер от комунистическия режим преди 1989 г.

Третият най-дълго живял министър-председател след Стоян Данев (91 години и 183 дни) и Димитър Попов (88 години и 162 дни).

Освен това от 25 юни 2020 г. е най-дълго живелият министър-председател от комунистическия режим до 1989 г. надживявайки Антон Югов (86 години и 335 дни), а три дни по-рано на 22 юни 2020 г. и Тодор Живков (86 години и 332 дни).

Атанасов е единственият министър-председател от времето на социализма достигнал до 89 годишна възраст.

Той е и единственият министър-председател, който бе осъден и излежа ефективно присъдата си в Кремиковския затвор. През 1994 година е осъден за финансови злоупотреби по делото "Сираци".

"След 10 ноември на десницата трябваше отдушник за собствените неудачи. И искаха да осъдят Георги Атанасов. Беше им нужен затворник, да се види, че както ние сме съдили през 1944–1945 г. техните бащи и дядовци, сега пък те съдят нас. И го направиха", признава той в едно от редките си интервюта.

"Като ме закараха в затвора в Кремиковци, си нямате представа какво чудо беше. Ужас! За един 60-годишен човек това бе все едно да го вземат войник. Рухва. Физически и психически. Обаче обикновените хора са по-умни от тези, които ги ръководят. Настаниха ме в килия с още 7 души....", разказва Атанасов. Лежи 8 месеца в ареста и близо година в затвора.
Помилван е през 1994 година с указ на Желю Желев.

Георги Атанасов е един от най-важните фактори по време на пленума на 10-ти ноември 1989, по това време министър-председател, който води заседанието на пленума на ЦК на БКП и, който отказва да даде последната дума на Тодор Живков.

Това решава успеха на пленума с гласуването на оставката на Първия.

"В политиката се настани омразата и тя диктува вече две десетилетия поведението на политици и държавни институции. Нито едно правителство досега не показа воля да смаже корупцията и бандитизма. С т.нар. аграрна реформа земеделието се върна 60-70 години назад. Такова клане на добитък, такава кражба на техника, такова разрушение на материални ценности никога не е било. Войска да бе минала − нямаше да сътвори такава разруха. Стотици хиляди българи напуснаха страната, срина се равнището на раждаемостта. Сриват се ценностната ни система, здравеопазването, образованието. Като че ли ни завладява психиката на един изморен народ, който върви неудържимо към своя залез. Възмутен съм от всичките ни правителства на прехода", е оценката му за годините след 1989-та година", казва Атанасов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хаха

    17 24 Отговор
    Тамън на време
  • 4 Сръб и Чук

    50 13 Отговор
    А защо снимката е с църковни свещи?
    Те не бяха ли атеисти и преследваха хората да не ходят в църква?

    Коментиран от #9

  • 5 Биде

    49 12 Отговор
    Бог да го прости! И колко точно е оценил този беееезкраен преход, който разби държавата ни, защото вече такава няма и съсипа голяма част от народа ни!
  • 6 Коко

    30 4 Отговор
    Вечна му памет но със сигурност му е помогнало това да гледа какви ги твори Корни.
  • 7 Факт

    21 2 Отговор
    А последния комунист минпредседател ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Stoich

    35 21 Отговор

    До коментар #4 от "Сръб и Чук":

    Не, не бяха. И никой не ни е преследвал да не ходим на църква. Кръстен съм в църква.

    Коментиран от #18, #29

  • 10 Обективен

    55 16 Отговор
    Осъдиха го за кокошкарски кражби. Тези социалисти създадоха толкова много материални активи на държавата, че 30 години демокрация се скъсаха да я крадът тая държава и още ползваме всичко градено от соца, като болници, поликлиники,сгради, блокове, мостове, пътища, централи, водопроводи, кабелна мрежа, военна техника, халета на заводи, АЕЦ, централи и ми трябва цял ден да изреждам. Почти всичко, което ни обкръжава, ако го нямаше, щяхме да сме, като африканска държава.

    Коментиран от #16, #31

  • 11 Дълго живеят

    29 33 Отговор
    комунистическите гадини.
  • 12 Stoich

    30 13 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Отървал се е човека, Бог да го прости! Поне с нещо е запомнен. Но такива като теб от измислената държава, която всъщност е ромската махала на Палестина с нищо няма да ви помнят.
  • 13 Човешки

    18 17 Отговор
    Бог да го прости,но народа никога!
  • 14 Селяндур

    27 27 Отговор
    Няма нито един комунист, който да не е роден на село. Така е, защото 1944-47 изтрепаха цветът на нацията. И до ден днешен сме си селяндурска територия.
  • 15 Сърп и чук

    43 17 Отговор
    Народа при социализма поживя мирно в смислен труд и вяра в по доброто бъдеще на внуците и България! Сега попаднахте в лапите на капиталистическите мракобесни закони! Особено в последно време ви се представят всички прелести на капитала - обезценяване, болести, войни, спекули на световно ниво. Има всичко, но те тормозят, защото това са техните закони, производни на основния безчувствен закон на печалбата! Вълчи закон, както вълкът удушва цялото стадо, не защото е гладен, а защото това е неговият хищен инстинкт - инстинкта на чакала капитализъм и защото сте стадо!

    Коментиран от #17, #21

  • 16 УСМИВКИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ😀😀😀

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "Обективен":

    ....И СПОМЕНА ЗА ОТМИНАЛАТА МЛАДОСТ А
  • 17 Сръб и Чук

    23 30 Отговор

    До коментар #15 от "Сърп и чук":

    Дааа много смислен беше.
    От опашка на опашка за стоки.
    Чакане 15 години за строшен москвич или зазка...
    Рушветчийство, кражби и мързел
    То затова и рухна сам комунизЪма.
    А иначе за синовете и дъщерите на тея беше добре разбира се.

    Коментиран от #20, #35

  • 18 Гъдю Гъдев

    18 16 Отговор

    До коментар #9 от "Stoich":

    На мен ми намалиха поведението, защото имаше хайка от учителите на Велик Ден. А ти в кое село си ходил на църква?
  • 19 Мария

    17 6 Отговор
    Светла му памет!

    Коментиран от #26

  • 20 оня

    37 11 Отговор

    До коментар #17 от "Сръб и Чук":

    Ти имаш спомен само от края на социализма, когато капитализма почна да го унищожава. А виждал ли си рано сутрин пред магазин, камиона е вече стоварил стоката, а още не е отворен за да си купиш примерно кисело мляко / истинско? Хората си оставяха стотинките и си вземаха млякото. Имаше чиста храна, както му казват сега еко. Не се крадеше. М.ан.галите работеха...... Жалко, че не си опитал от този спокоен живот:))

    Коментиран от #25, #33, #37, #46

  • 21 Добре си ги

    9 19 Отговор

    До коментар #15 от "Сърп и чук":

    изредил мечета, но популистки. Цитирай западна или демократична държава която не ги е построила. Все още обаче жънем негативите от комунизма, защото е вкоренен в държавата.
  • 22 Другар

    10 11 Отговор
    Другарю Господ,защо ни наказваш,стопихме се,не останаха другари и електорат.
  • 23 МААТРИАЛА

    11 10 Отговор
    А другите другари кога,че и прокълнати те им поколения
  • 24 безпартиен

    14 10 Отговор
    Така и не разбрах този работил ли е нещо?
  • 25 И СЕГА ДА ГО ЖАЛИМ ЛИ

    12 16 Отговор

    До коментар #20 от "оня":

    М ДА много спокоен живот беше за другарите.А мен за едни дънки ме преследваха като Чакала
  • 26 ДЯВОЛА

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Мария":

    НА ТЪМНО
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Летописец

    8 2 Отговор
    За съжаление , последният пасаж от статията , с думите на Атанасов е жестоко точен !

    Коментиран от #30

  • 29 за църквата

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Stoich":

    Беше годишнина на баба ми и майка ми каза да взема жито от църквата. И аз както съм с униформата, отивам в църквата. Попа щеше да получи удар. Не зная дали се е уплашил и от какво се е уплашил, но явно не беше прието. Както и да е, даде ми жито, платих и т.н. на и сега си спомням случката. А съм ходил в ГДР по това време и бях любопитен да видя германска църква. Оказа се че там са затворени.
  • 30 съвременник

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "Летописец":

    До 1989 г всичко беше на комунистите. Те си го кътаха като свое и не даваха на другите. След 1990 г, когато стана ясно че си отиват, започнаха да крадат като за последно. Сега ще стане същото. Успяха да катурнат българското правителство, но усещат че дните им са преброени и золумите ще бъдат по-големи отпреди. Интересно е какво ще се случи с президента. Той не подписва договори, а и младежите като че ли странят от него. Изглежда че не му бутат сус пай. И Черепа не го поощрява. Накрая той крал ни крал ще остане приласкан и изоставен.
  • 31 не си ходил в Африка

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Обективен":

    Те в Африка хората нямат социализъм и затова са къде по-добре. Сега има интернет. Влез, разгледай! Виж и някъде където тачат Путин да видиш какво чудо е.
  • 32 МАЛКА пенсИЯ

    3 3 Отговор
    По време,на КОМУНИЗЪМА,НЕ СЕ КРАДЯЛО.ПОВЕЧ,НИ ЧЕТА,НИ КОМЕНТИРАМ.
  • 33 Сръб и Чук

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "оня":

    Да и от тоя живот съм опитал.
    Дядо ми беше Кулак щото се тпепал като роб на земята.
    Не са имали аргати ни слуги. Не му даваха и шофьорска книжка да изкара.
    Имаше само една програма и то до обед.
    Петък руска телевизия, съответно телевизора беше изключен.
    Емаше лафове- Филма хубав ли е или руски
    Имаше вкисната бира - или ще пиеш или не.
    Хляба беше клисав
    Твърда дъвка Идеал
    Вместо шоколад-марципан
    А това че си бил млад тогава, това е причината да ви харесва комунизма

    Коментиран от #36, #39

  • 34 JEFF

    5 3 Отговор
    Лека му пръст . Чудя се обаче , защо комунистите живеят най -дълго ? Ама тези на високи постове , не задължените да бъдат такива . Значи Румен Петков , Румен Овчаров , Нинова и т. н. всички ги знаеме , ще дълго .Обаче Баце ще ги надмине , той е най-върлият сред тях комунист , дори и партийната книжка още е в чекмеджето между кюлчетата.
  • 35 JEFF

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Сръб и Чук":

    На синовете и дъщерите им още им е добре . Поогледай се , поослушай се - те са в ДАНС , прокуратура, съд и където и другаде да си помислиш , все държавни служители , но не служат на държавата .Путин е убиец !
  • 36 Сърп и чук

    2 6 Отговор

    До коментар #33 от "Сръб и Чук":

    И тогава имаше такива гумени глави като теп, въртяхте се около началниците, ставахте доносници на милиционерите, белки изпъкнете над сопствената си посредственост и околните! Както си посочил правилно по долу, вие се занимавахте с доносничество, кражби и рушветчийство по служби и трудови колективи! Добре се нагаждахте и никой от вас реално не работеше. В същото време тайно се презирахте като мижитурки и мразехте не комунизма, а номенклатурчиците, защото бяха на по висок пост, иззеха по хубавите жени и крадяха повече от вас! Сетне те станаха бизнесмени, а вие антикомунисти заедно с тях и сега вече мразите комунизма, но не мразите бившите комунисти, настоящи капиталисти и пак въртите куйрук /хвост, опашка/ край тях/ Такива като теп съсипвате всяко общество!

    Коментиран от #41

  • 37 6303

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "оня":

    Извинявай , ама ти си по-стар от починалия , щом си спомняш тези времена .
  • 38 ДАА

    2 2 Отговор
    ХУБАВА НОВИНА ЩЕ МУ УДАРЯ ЕДНО ЗА ОТСКОК
  • 39 JEFF

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "Сръб и Чук":

    Точно така е и така беше . Аз съм на 60 години , видях и едното и другото , и в България и извън нея вече 17 години . Не се връщам често , макар да не ми коства почти нищо , в Европа съм . Сега покрай войната в Украйна си дадох сметка защо винаги ми е било тягостно да живея в България и защо не ми е приятно да се връщам там . България все още е силно зависима от Русия , това е проруска държава и се усеща във всеки един момент . Не искам да си помисля , че моята Родина ще остане завинаги губерния на Раша .

    Коментиран от #42

  • 40 ХАХ

    8 1 Отговор
    КАКВО СТЕ ИЗТИПОСАЛИ ТАЗИ СНИМКА СЪС СВЕЩИ КОМУНДЕРИТЕ СА БЕЗБОЖНИЦИ СЛОЖЕТЕ НЕЩО С ПЕТОЛЪЧКИ СЪРПОВЕ И ЧУКОВЕ
  • 41 Сръб и Чук

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Сърп и чук":

    Разбирам защо си комуняга. Пише се Теб а не Теп. Грешка е възможна при писане но при Теп :) се повтаря.
    Ама много си далеч от истината. Не съм бил в партията майка и не съм бил на ръководна длъжност защото не бяхме благонадеждни. Но явно ти добре познаваш процедурите в партията и кой как се бил издигал...с което потвърждаваш, че си ползвал благата на тази секта БКП. То затова хората бягаха от концлагера БГ с риск да бъдат разстреляни.

    Коментиран от #45

  • 42 Сръб и Чук

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "JEFF":

    И аз не съм в БГ от 15 години. Гледам че живота се подобрява постоянно. Лошо впечатление ми прави само, че напоследък много русороби се нароили. Гласуват за Израждане и Мунчовци и други дето ги тегли към Матушка. Според мен това са родени след 1989 дето нямат спомени от комунизма, не са преживели Луканови и Виденови зими. Чугуноглавите им бащи и дядовци им пазправят за Комунизма колко хубав бил че ходили на бригади и оная работа им ставала и те вярват.
    Отделно Путин не пести пари да купува медии и "анализатори" . За съжаление БГ е пропита от путинофилска пропаганда.
    Имам една мечта, за 6 месеца да се върне комунизма в Бг. След това и със свещ да ги търсиш, комуняги няма да намериш.
  • 43 червените орки

    1 1 Отговор
    храна за червеи
  • 44 1944

    2 1 Отговор
    кога ли човечеството ше се оттърве от болшевишката сган? проклети да са вовеки. и те и наследниците им.
  • 45 Сърп и чук

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Сръб и Чук":

    Чети внимателно, а не се занимавай с правопис! Не си бил на ръководна длъжност, а си се въртял около тези,които са заемали такава длъжност! Затова ги мразиш, но ги уважаваш! Такива сте всички нагаждачи!
  • 46 И аз

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "оня":

    А ключа за в къщи го оставяхме под изстривалката ... Така беше .
  • 47 И аз

    2 0 Отговор
    А ключа за в къщи го оставяхме под изстривалката ... Така беше .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол