Last news in Fakti

3 Април, 2022 15:45 4 417 33

Икономист: Инфлацията ще скочи още

  • икономист-
  • инфлация-
  • таван на цените

По думите му слагане на тавани на цените няма да помогне

Инфлацията продължава да върви нагоре. Заради войната в Украйна ще се покачи с поне още 2%. За това предупреди икономистът Спас Панчев пред Нова телевизия.

“Производителите са принудени да спрат работата на част от своите производства, за да се справят с това увеличение”, отбеляза Панчев.

Той посочи, че цените на производителите са дори по-високи от тези на потребителите, като по последни данни тази за бизнеса е с 42% по-висока. По думите му слагане на тавани на цените няма да помогне. Това просто ще доведе до изчезване на някои продукти от магазините и създаване на черен пазар, който ще работи на реалната пазарна цена, коментира Панчев.

Решението, според Панчев, е да се намали ДДС. Според него заплащането на газа в рубли, няма да повиши неговата цена. “Това може да се усети най-вече от “Булгаргаз” или БНБ, но върху крайния потребител няма да особен ефект”, обясни експертът.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    31 6 Отговор
    Боли ме ханша за маймуните.
  • 2 Отечествен Фронт

    57 10 Отговор
    Супер, края на ЕС идва инфлацията ще е над 200% до Есента!
  • 3 Някой

    63 8 Отговор
    "Заради войната в Украйна ще се покачи с поне още 2%." По - скоро заради безумните санкции и недалновидното управление в областта на енергетиката.
  • 4 Майна

    52 1 Отговор
    Намериха удобния повод-войната в Украйна...Могат да купуват газ ,както и всичко ,останалото е спекула от удобно завоалираме на начина на заплашане- могат да купуват всичко! Газът не е увеличен като цена
  • 5 Анонимен

    40 4 Отговор
    Зависи дали ще ни спрат руския газ. Инфлацията може да стане толкова висока, че да срине потребление и производство. Тогава централните банки ще повторят финансовия цикъл от последните 10 години.
  • 6 крад крад демокрад

    43 4 Отговор
    и без да съм икономист ми е ясно че ще има хиперинфлация да видят младите демократченца какво беше по виденово и костово време и как всички станаха "милионери"
  • 7 Инфлацията

    39 2 Отговор
    Аз досега само тренирам.Скока ще е след малко...
  • 8 Виталия Винокурова

    15 4 Отговор
    Глей каква гнида. Черен пазар чще значи производителя сам да продава произведената продукция. И като намалите ДДС какво ще помогне това ?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 1111

    43 3 Отговор
    Ще помогне ако се разкараме от този прогнил ес и възстановим производства, с които можем да се изхраним, облечем и обуем. Ъези само знаят да регулират, преразпределят и забраняват. Сега ще седат гладни, а и ние барабар с тях.
  • 11 ДДС 10%

    22 1 Отговор
    И премахване на ДДС на основни продукти!!Ало политичетата
  • 12 Шпек

    27 2 Отговор
    На никой не му пука,не може да ни уплашите.Като няма магазини,ще се научим да ловуваме по улицата и да ядем човешко месо.
  • 13 Кики

    36 5 Отговор
    World Economic Forum ви представя реалити шоу Пандемия/ Ваксини - Война - Глад - Смърт , главни сценаристи , Рокфелер, Ротшилд , Клаус Шваб и Бил Гейтс, участват още заслужили артисти ; Киро Простото, Тулупа, Асанчо Харварда, Рада Мушморока , Лоурел Шмекера, Калинка Дълбоката и Линда Плитката
  • 14 Бойко

    35 0 Отговор
    От началото на войната има всичко но мошениците нарочно вдигат цените за да забогатеят още повече

    Коментиран от #17, #22

  • 15 Пенсионер

    14 4 Отговор
    Няма недостиг а има прекалено висока инфлация защото имаме много скрити пари
  • 16 Комон Сенс

    30 1 Отговор
    Поредното спекулантско дрънкане.
    Онзи гешефт с олиото включи най-големите телевизии. Говорителките мрънкаха разтревожено и дори майчински за пустото олиуу. Ако имате добър слух и що годе акъл, лесно ще можете да си направите справка кои тв и кои водещи бяха замесени.
    И какв остана - олио 8-9 лв и мининмална ставка според тъгашите 7.50, а днес като отшумя ркелмата , олиото е от 3 до 5 кинта.

    Ето за какво драпат тези лобисти:
    1. Да се намали ДДС - т.е. държавата да събира много по-малко пари, а търгашите да си увеличат печалбата, без никкаъв видим ефект върху цените.
    2. Да се увеличат лихвите, че бамките да лапат.
    3. Да се намали покупателната способност на населението, като бъде внушено на същото, че трябва да плащат двойно за стоки и услуги.

    Това са им схемите, И те тласкат страната към взривяване на социалния мир.

    Коментиран от #20

  • 17 1111

    23 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бойко":

    Другото име на спекулантите в момента е свободен пазар. Сега се вижда защо този либетал-капитализъм е вреден.
  • 18 Докато не станем първи в света ще скача

    13 1 Отговор
    Имаме си световна шампионка по скокове на височина . Сега трябва да станем световни шампиони по скокове на инфлацията !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ss23

    23 0 Отговор

    До коментар #16 от "Комон Сенс":

    Вярно е, като намалиха ДДС на кръчмите, супата в Банско стана 30 кинта. Цените в ресторантите не паднаха. По интересно е защо нефтохим работи на загуба, нямат платен данък печалба откакто са у нас.
  • 21 Шамара

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дух на хан Аспарух":

    Смени дилара!
  • 22 Виталия Винокурова

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Бойко":

    Съгласна! Точно изказване и абсолютно вярно, истпрически доказано.
  • 23 йхнкхйких

    28 0 Отговор
    част от инфлацията е изкуствена и се нарича спекула ,а преди години спекулата се наказваше със смъртно наказание !

    Коментиран от #24

  • 24 Ами

    14 1 Отговор

    До коментар #23 от "йхнкхйких":

    Само китайците могат да се оправят със спекулата у нас, метода е известен
  • 25 цецо

    21 2 Отговор
    Спешно трябва да има таван на цените.Хиляди българи вече буквално гладуват.Чашата преля.На 6-ти април 12ч.всички пред парламента.
  • 26 Копипасте

    10 1 Отговор
    "Инфлацията продължава да върви нагоре. Заради войната в Украйна ще се покачи с поне още 2%."
    Глупости на търкалета! Физика-математик Витанов да му сметне на панчев с колко ще скочи инфлацията от урбулешкото "печатане" на долари и евра като след война по време на Коронната пландемия!
  • 27 Зайо

    9 2 Отговор
    Скок-подскок...Геноцид!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 факти

    5 0 Отговор
    вас пък къде ви ,,сърби,, че триете всичко?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Войникът 🇧🇬 без армия

    8 1 Отговор
    По точно цените се покачват заради народоубийствените санкции на управляващите ни налагани срещу РФ,която е нашият доставчик на енергоносители !
  • 32 САЩ

    3 0 Отговор
    То по-добре без таван в това дъждовно време...
  • 33 Селяк

    5 0 Отговор
    Няма грижи, правителството се грижи за народа добре: увеличиха пенсиите а сега и по 70лв бонус за Великден ще получат - ще ходят на Малдивите да празнуват. Минималната заплата и тя скочи, от инфлацията няма да им се насладим много, но пък те заплатите са европейски и трябва да сме благодарни! Горивата скочиха, няма грижи и там, само си въобразяваме, Киро каза, че всичко е лъжа и няма да скочи над 3лв, пардон 5лв! Храните и те скочиха -хоп хоп като великденско зайче, но с европейските заплати и пенсии - няма грижи ще се справим! Всичко е на 6…
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове