Last news in Fakti

4 Април, 2022 08:55 1 841 14

Наум Крайчев: Решението за Гоце Делчев ще е ключово за отношенията ни със С. Македония

  • наум крайчев-
  • историци-
  • решения-
  • комисия-
  • северна македония

До края на годината предстоят още поне три заседания на съвместната комисия

Наум Крайчев: Решението за Гоце Делчев ще е ключово за отношенията ни със С. Македония - 1

„Решението на комисията за Гоце Делчев вероятно ще е ключово за отношенията ни със Северна Македония“, каза доц. Наум Крайчев, съпредседател на съвместната комисия по история със съседката ни пред БТВ.

„Там историческите извори са повече от ясни. Тук е въпрос на много прагматично и рационално решение на политическия и интелектуалния елит на С. Македония, за да вървим напред“, каза още Крайчев.

До края на годината предстоят още поне три заседания на съвместната комисия. В тях ще се продължи със средновековната история.

„За цар Самуил имаме известно сближаване на вижданията, но е важно целият пакет средновековна история да бъде завършен. Историята е този фундамент, от който произтичат останалите проблеми“, каза Крайчев.

Той припомни, че от февруари 2019 г. е постигнато решение на комисията да честваме заедно цар Самуил като фигура от общата ни история, но нито в България, нито в Северна Македония това решение е било публикувано.

На въпрос дали има руско влияние върху разговорите със С. Македония, Крайчев коментира, че е възможно да има такива явления.

„За Русия би било изгодно да има една С. Македония, която е по-близо до Сърбия и оттам – по-близка с Унгария. Такива страни биха предизвикали неприятности и в ЕС“, каза още Крайчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мурка

    13 6 Отговор
    Облъчването започна - Русия имала интерес Македония да не е в ЕС!
    А какъв е интереса на България? Не съвпада ли той в този случай с руския?
    Ще се видим в чудо като започнат македонските евродепутати да прокарват антибългарски декларации в ЕП. И като знаем какви соросоиди има там, нищо чудно да се приемат. Ще бъдем унижавани постоянно.
  • 2 бушприт

    7 1 Отговор
    „Решението на комисията за Гоце Делчев вероятно ще е ключово за отношенията ни със Северна Македония.“- каза доц. Наум Крайчев. Да заключим членството й в ЕС,като втора,сигурна сума.
  • 3 Да,бе

    18 1 Отговор
    След като навремето сме предали костите на Гоце Делчев сега да продадем и паметта му,че да се изпълни заповедта на господаря.Няма такъв безгръбначен народ .
  • 4 Нито

    16 2 Отговор
    крачка назад пред тия измекяри! България над всичко!

    Коментиран от #14

  • 5 XEPMEC

    2 1 Отговор
    Има грешка още в името на човека. Казва се Кайчев, а не кРайчев.
    Поне можеше да сверите името
  • 6 Перо

    13 1 Отговор
    Съвместното честване на български личности от една открадната история не е решение. Как да имаме и съвместно честване на Гоце Делчев,когато лично се е обявил за българин и в живота си не е написал една дума на “македонски” език! Българина Гоце Делчев се възприема в РСМ като “македонския” В.Левски, след кражбата и манипулацията на историческата истина! Комисията трябва да отстоява своята научна позиция и да консултира правителството, а не да се вслушва в политическите конюктури и интереси на трети страни! Северномакедонската част от комисия няма научно мнение, а изпълнява нареждането на правителството и кариерата на всеки един член е зависима от това правителство. Те не са независим консултативен орган, а част от изпълнителната власт! За това е смешния изказ “Немам доказ,али тврдам!” Трябва да се разяснява,че се краде от българската история,защото никога не е имало македонска държава и нация и просто нямат друг избор за да има държава и държавност! Колкото по-бързо се разбере,че тяхната история започва от края на 1944 г.,толкова по-бързо ще стигнат до ЕС! В сбита форма трябва да се разяснява на евро-чиновниците историята и същноста на проблема,който е по вина изцяло на македонистите в РСМ! Македонисти /националисти/,без етническа нация!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Селяк

    4 0 Отговор
    Продажник!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 CoфБeлoMopMaк

    9 0 Отговор
    БКП-партийният ДС-патриотарстващ ПРОПАГАНДИСТ-АГИТАТОР Наум Илиев Кайчев (701029) е със старо БКП-партийно и милиционерско-потисническо потекло, от което са натрупани с десетилетия множество фамилни материални, имотни и кариерни придобивки от пропагандно-агитационния идеологически фронт! Дядо му Нуме Кайчев беше партиен милиционерски функционер по македонизацията и колективизацията в Петричко! Баща му Ильо Кайчев беше "личен съветник" по "възродителния процес" през 1980-те на комунистическия премиер Гошо Атанасов (наскоро починал)! А самият Наум Илиев Кайчев е готвен за ПРОПАГАНДИСТ-АГИТАТОР още като ученик в гимназията и след това в СофУни! По линия на БКП+ДС (с покровител Георги Пирински) беше парашутиран за консул в Торонто и в Битоля, където патриотарски мутро-рекетираше искащите виза за България чрез частен български партиен клуб на ДС-караджамбазите - първо плащаха рекет като "дарение" на клуба преди да им издаде визи! Дедо му македонизираше и колективизираше, бащицата "възраждаше" с насилие, а внучето щяло с измама и рекет да де-македонизира и "възражда" македонците и да им нахлузи за "идол" правешкия Тато вместо Тито! И все за пари, облаги и привилегии, докато патриотарстващи малоумници в Б-ия му ръкоплскат и припадат по зализаната му БКП-партийна първенющина!
  • 11 АЙЛЯК

    4 0 Отговор
    Ех, само си представете, какъв айляк е юго-македонец да ти чука на вратата и да те моли да го пуснеш, а ти си лежиш на диванчето, пиеш ледена бира и ти дреме на сайдера!
    Казал си му паролата, три пъти да изреве: "Слава за България" и "Македонците сме българи, които признаваме малцинствата: Сърби, албанци, цигани, турци, власи и други" и чакаш да я чуеш тая парола, че да си оставиш бирата и да му отвориш вратата, ама не само да окне юго- македонецо, а и с длето тия думи да ги издълбае на входната врата!
    Те това е АЙЛЯК!
  • 12 Даскал Ботйо

    1 1 Отговор
    Не е Крайчев, а е Кайчев, неграмотници!
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    1. С. Македония е все още в сръбска орбита.
    2. Сърбия, дори и поставена на колене, няма да изпусне С. Македония от хватката си.
    3. По тези причини, България не може да окаже никакво положително влияние към С. Македония.
    4. Всяко наше действие за вразумяване на С. Македония затяга сръбската примка.
    5. Даването на българско гражданство на скопяни не води до нищо положително.
    6. Всякакви политически преговори/пазарлъци са безполезни.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове