Last news in Fakti

5 Април, 2022 09:25 1 663 16

Експерти предвиждат провал на избора за управител на БНБ

  • експерти-
  • провал-
  • избор-
  • управител-
  • бнб

Според Цветанка Андреева конфликтите за избор на БНБ идват от липсата на авторитетно лидерство на Петков

Експерти предвиждат провал на избора за управител на БНБ - 1
Снимка: bTV

Правителството успява да удържа ситуацията в различните кризи. Това каза социологът Добромир Живков в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Правителството стартира преди повече от 100 дни с високи очаквания. Събирането на тези фактори води до намаляване на доверието. Особено към „Продължаваме промяната“, които са в обратна посока спрямо изборите през ноември. Тези кризи водят до усещането, че не се развиват положително нещата. Хората започват да се притесняват за доходите си, заради пандемията, войната и инфлацията, обясни още социологът, цитиран от novini.bg.
Според Живков не е изненада спадът в доверието към правителството на фона на външното и вътрешно напрежение
Има спад към доверието на „Продължаваме промяната“, но остава на първо място. Има известна мобилизация в ГЕРБ. Партията надали има накъде повече да расте, особено след арестите на Борисов и Горанов. „Възраждане“ е с възходяща позиция. Партиите в коалицията остават стабилни с малки изменения. ИТН са в златната среда като доверие, но започват да играят периферна роля от гледна точка на подкрепата, която получават. „Демократична България“ е с постоянна подкрепа и степен на доверие, коментира още данните от проучването Живков.

Според резултатите премиерът Кирил Петков остава най-одобрявания лидер. 27% от българите изразяват доверие към него. Въпреки ареста Бойко Борисов не получи повишение на симпатиите на обществото. Повечето българи си представят, че трябва да има разследване. Лидерът на ИТН Слави Трифонов остава на трето място в класацията, като запазва високо ниво на обществено доверие, докато партията губи позиции.

Според политолога Цветанка Андреева арестът на Бойко Борисов и Владислав Горанов не е било акция за ПР на ГЕРБ, а целеше да удари лидера и партията.

Получи се обратният ефект. Въпреки арестите ГЕРБ бележат преднина. В институционален характер преобръщат нещата. При евентуални избори могат да бъдат първа политическа сила, посочи още тя.

Не мисля че има промяна в електоралните нагласи. Въпросът е какво ГЕРБ ще промени в себе си и какво ще преосмисли като поведение. Отговор на този въпрос не сме видели. Не мисля че има нещо, което ще доведе до извеждането на ГЕРБ от политическата изолация, отбеляза доц. Милен Любенов.

Той коментира и предстоящият избор за управител на БНБ.

Спор за личности и позиции отблъсква избирателите. Видяхме напрежение между „Продължаваме промяната“ и ИТН. Няма да се стигне до избор на нито един от двамата кандидати и вероятно ще се върви към нов мандат на сегашния управител, допълни още доц. Любенов.

Според Цветанка Андреева конфликтите за избор на БНБ идват от липсата на авторитетно лидерство на Петков.

В проучването печели първо място, задминавайки Слави Трифонов и Корнелия Нинова. Като говорител не е по-силен от останалите. Променлив е и често променя позициите, добави още Андреева.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зелен петел

    5 0 Отговор
    БНБ щяла вече да е с канадска диплома.
  • 2 Дааа

    8 2 Отговор
    Защото така им е изгодно да предвиждат "експертите"!
  • 3 pbdan

    3 2 Отговор
    Не е нормално управителя на БНБ да взима 30-40 бона заплата, а президент, председател на НС под 10 бона. От там и всички крамоли, а също и огромната без/отговорност - случая с КТБ и "банковата ваканция" измислена от Искров.
  • 4 емигрант

    3 1 Отговор
    Забелязва се през последните години в България по всички телевизии само едно "врачуване" канят се разни врачки да "врачуват" за всяка предстояща ситуация, докато навремето имаше само една Ванга, днес стотици ванги действат психически на стадото, "раждат" се все повече нови политически шайки които естествено си "купуват" мисирки за "угояване", а не за реално осведомяване на това бедно поради простотията си стадо ! За БНБ е ясно, ИТН са провокатори, те никога не са предлагали свестен техен член, да си припомним какви хора предлагаха в близкото минало, заради тях имаше нови избори, "днес" е същото след техният плагиат идва ред на ДПС-шпионинът им Каримански....БСП,ГЕРБ,Възраждане,ДПС, ИТН и Патриоти са вредни за България и трябва да се забранят...
  • 5 партизани

    2 2 Отговор
    Нито един от двамата кандидати не съответства за тази длъжност! Това са поредните партийни назначения, които уж трябваше да няма!

    Коментиран от #7

  • 6 емигрант

    3 1 Отговор
    За врачките все Петков им е виновен, те още смятат, че всичко е както при ГЕРБ един е вождът и той казва какво трябва или не трябва ! Управлява коалиция не управлява диктатор бе врачки, Петков не е Тиквата, решенията не се вземат еднолично по тиквенски бе врачки.

    Коментиран от #11, #16

  • 7 анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "партизани":

    Хахаха "партийни назначения", а какви трябва да са БЕЗПАРТИЙНИ ли, защо ходихме тогава на избори ? Освен нещо наизустено да напишете друго можете ли ? Чудна работа, какво ли трябва да е назначението ?
  • 8 Манолов

    2 2 Отговор
    Пак кьор фишеци , пак пушилка с измислени "скандали" , които целят да отвличат вниманието на "публиката" /т.е. народа/ от тоталната безпомощност , наглото крадене , безразборните заеми /които внуците ни ще плащат , май/ , д@педавската външна политика и абсолютната неграмотност на ПП и ОПГ /пардон - коалиция/. Не ми пука кой ще е гуверньор , обаче ми пука , че с немалката си заплата мога да напълня две колички в Била , да заредя един резервоар гориво и /евентуално/ да платя сметката за ток и вода и после ..... !!!

    Коментиран от #13

  • 9 Мнение

    2 2 Отговор
    С тяхната кандидатура за управител на БНБ, ИТН саботират правителството и по-скоро Продължаваме Промяната, което е в полза на ГЕРБ и ДПС❗❗❗Управляващага коалиция трябва да е единна, за да напредва България с бързи темпове. Но ИТН гонят някакви свои лични интереси и извиват ръцете на Продължаваме Промяната, за да внедрят свой човек в БНБ, който изобщо не е удачна кандидатура, впредвид миналого му и хората с които е имал връзки. На България й трябват чисти хора и с опит в чужбина!
  • 10 тъжно заключение

    1 2 Отговор
    Понеже цирка с ББ завърши с провал,сега ще ни баламосват с Гешев и БНБ. Само зрелища,хляб-няма. Толкова нещастни крадливци,толкова бездарни артисти,толкова лакоми гешефтари,досега не бяха яхали България.

    Коментиран от #12

  • 11 лицемерите от ИТН

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "емигрант":

    Да но трябва силна личност за водач, с авторитет, който да може да убеждава. Кирил Петков явно не е убедил ИТН, че единна кандидатура излъчета от управляващата партия, ще победят опозицията. Играта на ИТН е меко казана странна, уж исщаха промяна и "изчегъртването" на ГЕРБ, а сега играят с ГЕРБ, не с Промяната. ИТН е една лъжлива и подмолна партия от лицемери и жадни за постове марионетки. А самите те от ИТН обвиняваха в предните избори, че другите били жадни за постове. Сега коалицията не управлява с мандат на ИТН, а ИТН искат постове. Защо?
  • 12 хорос

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "тъжно заключение":

    Нали се вдигна минималната заплата от 1 август, нали пенсионерите получават ковид добавка, ваксинационна добавка, а също и Великденска добавка⁉️
  • 13 Не може!

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Манолов":

    Как не ти пука кой ще е гуверньор бре. Не може човек работил за мафията да е гуверньор. Не може втори фалит на банка като КТБ. Не може разни алчни люде да са на върха и да клатят държавата и да изсмукват държавните средства, а до народа да не стига нищо. Не може!
  • 14 факт

    1 2 Отговор
    Някои хора нямат интерес България да влезе в Еврозоната и да приеме еврото, затова исщат да сложат техен човек, за да саботират нещата. За да не може Европейската централна банка да контролира и тизи хора да не могат да крадат, както се случи с огромната кражба при фалита на КТБ. Освен това като въведем еврото, всички престъпници с мръсни доходи няма да могат да изперат парите си, които още не са в банките, защото ще трябва да ги извадят и докажат произхода им. Обикновеният човек нищо не губи, но мафията губи при обяна на мръсни пари.
  • 15 Театър

    0 0 Отговор
    ДБ само не знам как в очите на експертите държат позиции при положение, че за нищо не стават и има вътрешно разцепление. Та те скоро ще се разпаднат на съставни части ...
  • 16 Ппп

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "емигрант":

    На простото Киро му се налага да го играе така, защото иначе край на дебело намазания хайвер. Ако той имаше по-голямо присъствие НС, нещата щяха да са други. До сега да сме решили всички важни за народа ситуации в наша загуба. Това човече е състояние да затрие и най-развитата държава. Дано никога да не стигаме до там. Слава Богу не всички му повярваха, но и повярвалите му намаляват. Трябва да се опомни народът и да не оставя съдбините ни в ръцете на това недоразумение. Циркът в коалицията си тече. Чакаме кулминацията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол