Last news in Fakti

8 Април, 2022 07:48 982 6

Иванов в Люксембург: Храните трябва да са гарантирани на достъпни цени за всички

  • иван иванов-
  • храни-
  • земеделие

На заседанието комисар Януш Войчеховски отчете широката подкрепа и от други страни за декларацията на 13 държави членки за извънредната мярка за подкрепа по ЕЗФРСР

Иванов в Люксембург: Храните трябва да са гарантирани на достъпни цени за всички - 1
Снимка: БГНЕС

„България подкрепя целите на Зеления пакт и произтичащите от него стратегически документи, но в краткосрочен и средносрочен план те следва да бъдат внимателно преосмислени през призмата на гарантирането на достатъчно храни на достъпни цени за всички граждани на ЕС“, това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство в Люксембург, информират от Министерството на земеделието.

Министър Иванов заяви подкрепа за общия документ, представен от Хърватия, за извънредна мярка за подкрепа по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). Той подчерта неотложната необходимост от предоставянето на извънредна временна подкрепа от ЕЗФРСР. „Българските земеделски производители са в тежка ситуация и търсим подходящи решения“, каза министърът на земеделието.

На заседанието комисар Януш Войчеховски отчете широката подкрепа и от други страни за декларацията на 13 държави членки за извънредната мярка за подкрепа по ЕЗФРСР и заяви, че ще представи предложението на Колежа на комисарите. Комисар Войчеховски изтъкна, че ще подходи много сериозно към това искане.

„Република България приветства Съобщението на Комисията и изразената солидарност към Украйна за предоставяне на продоволствена помощ, хуманитарна помощ и подкрепа на нейния селскостопански и рибен сектор“, посочи д-р Иван Иванов.

„Подкрепяме инициативата на ЕК да се въведат мерки за минимизиране на рисковете от недостиг на хранителни продукти поради нарушаване на функционирането на международните и европейските снабдителни вериги и системните рискове във връзка с кризата с Украйна. От голямо значение е координирането на необходимите мерки от страна на държавите членки с оглед подобряване на търговските потоци и доставянето на стоки и храни“, допълни министърът на земеделието. Той отчете, че към момента в повечето сектори разходите за суровини са нараснали до непоносими равнища и за продуктите не може да се осигури обичайният пазар, а действителните загуби се компенсират само частично с предложените мерки.

„Смятаме, че разходите и наличността на минерални торове трябва да продължат да бъдат приоритет до прехода към използване на устойчиви видове тор или методи за наторяване. Необходимо е да се положат всички усилия за контрол и мониторинг на цените и доставките на торове за земеделските стопани с оглед защита на производството и задоволяване на търсенето в ЕС“, каза министърът.

На заседанието министър Иванов напомни за документа, подкрепен от значителен брой държави членки, за засилване на производствения потенциал на Европа по отношение на растителния протеин в съответствие с целите на Европейския зелен пакт и като стъпка към осигуряване на по-голям европейски продоволствен суверенитет в областта на растителните протеини.

„Считаме, че в тази тежка ситуация усилията на ЕК и държавите членки трябва да бъдат съсредоточени в посока гарантиране на продоволствената сигурност и доставяне на основни хранителни продукти на всички граждани на достъпни цени“, каза министър Иванов.

Той допълни, че в началния етап на прилагането на Стратегическия план по ОСП приоритизиране на инвестиции, които намаляват зависимостта от газ, гориво и суровини като пестициди и торове, инвестиции в прецизно земеделие, намаляване на зависимостта от синтетични минерални торове и подкрепа за въглеродно земеделие трудно би било съвместимо със запазването на конкурентоспособността и по-добри доходи за фермерите.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    12 1 Отговор
    Първото,най-тежко,но най-важно и спасително решение за българското земеделие е напускане на ЕС.Не ги слушайте какво ви говорят и в какво ви уверяват управляващите.Не скъсаме ли тежките окови,наложени върху българската икономика и селско стопанство в частност,България е обречена.И 15-годишното ни членство го доказва.
  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор
    Я , комунизмът бил близо ! Храни на достъпни цени, абе направо безплатни ‼️ И защо тогава се бият в Украйна ‼️
  • 3 ЕНП

    1 1 Отговор
    Яжте марули !
  • 4 Кольо

    6 0 Отговор
    Да -достъпни са храните за всички .В магазина гледаме как се развалят банани , мандарини ,салати и зеле примерно щото са на цена над 3 лв . От жълти стават кафеви до черно ,ако не сте виждали . За драгите политици ,профсъюзни лидери и НПО-та пояснявам тук щото те може и да не са виждали . Освен ако не са намирали такова под леглото на децата си докато то си играе с храната. в магазините е като в музей. Гледаш ,възхищаваш се и на излизане може да си вземеш само брошурка за която имаш стотинки. Ако сложат и билетче за входа ,ще гледаме през витрините точно като преди Война. Минималната заплата трябва да е поне без Облагаем Минимум за тези над 1 милион с наложените от безизходица и липса на друга работа роби работещи бедняци.
  • 5 2loop

    1 0 Отговор
    Доходите бе, а не цените, доходитееее.... малоумна работа
  • 6 Саамо

    2 0 Отговор
    Пожелания, приказки, пожелания приказки....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове