Last news in Fakti

8 Април, 2022 20:47 7 166 21

СЕМ "помаза" Кошлуков за БНТ

  • емил кошлуков-
  • бнт-
  • сем

Нямало нарушения в избора на шеф за националната ни телевизия

СЕМ "помаза" Кошлуков за БНТ - 1
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) не намери нарушения при избора на Емил Кошлуков за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Позицията на медийния регулатор дойде в петък - ден след като председателят на комисията по култура Тошко Йорданов (ИТН) призова регулатора да уволни преждевременно Кошлуков заради потенциална измама, припомня в. "Марица".

В детайли, Йорданов се усъмни дали Кошлуков действително е бил програмен директор в партийната телевизия на "Атака" ("Алфа"), преди първото си кандидатстване за генерален директор на БНТ. Оказа се, че депутатът от ИТН е изискал и получил данни от НАП, от които ставало ясно, че Кошлуков е регистрирал договора си за тв "Алфа" в деня, когато я е напуснал, а не както е по закон до 3 дни от назначаването. Това му даде повод да се обърне към СЕМ с призив - "Хубаво е помислите дали не е редно Емил Кошлуков да бъде уволнен предсрочно".

В петък обаче регулаторът посочи, че след като се запознал с предоставените документи, “не установява факти, които да сочат несъответствие на избрания през 2019 г. генерален директор на БНТ с изискванията на закона”.

Оттам добавят, че "твърдените от Комисията по култура и медии “нередности” са извън правомощията на СЕМ, който не може да разследва истинността на представени официални документи", добавя регулаторът.

Кандидатирайки се за генерален директор на БНТ през 2017 г., Кошлуков покри критериите за трудов стаж, посочвайки, че през последната година е бил програмен шеф в телевизия "Алфа". Дотогавашният му ръководен стаж в ТВ7 и Нюз 7, финансирани от фалиралата КТБ, не бе достатъчен да покрие изискването. Представеният документ обаче породи съмнения дали Кошлуков въобще е бил програмен директор на телевизията на Волен Сидеров, защото още тогава служители от партийната медия твърдяха, че никога не са го виждали.

Конкурсът през 2017 г. бе спечелен от Константин Каменаров, който малко по-късно покани Кошлуков за програмен директор на БНТ 1.

През април 2019 г. обаче Каменаров напусна поста заради присъда за шофиране в нетрезво състояние и СЕМ без колебание назначи Кошлуков за временен шеф на БНТ. Престоят в обществената телевизия му осигури легитимен стаж на ръководна длъжност и той се кандидатира с летящ старт за генерален директор. Трудовият стаж в партийната телевизия на "Атака" изведнъж бе заличен от подробната биографична справка, публикувана на сайта на БНТ.

От СЕМ добавят, че въпреки че представителите на регулатора са били изрично поканени да присъстват на заседанието на комисията в четвъртък, те не са могли да изразят позиция, защото им е отказана възможност да изразят становище по поставените въпроси.

"Съветът за електронни медии, в качеството му на независим регулаторен орган, е подложен на безпрецедентен политически натиск. СЕМ настоява представителите на политическите партии да се въздържат да използват език на омраза и реваншизъм без факти или правни аргументи. Целенасоченото дискредитиране на регулатора не само нанася непоправими щети на неговия авторитет в бъдеще, но показва обезпокоителна липса на разбиране на смисъла и предназначението на регулаторните органи, създадени в демократичните страни по силата на европейска директива", посочват още от СЕМ.

В момента комисията на Йорданов е задействала процедура за подмяна на двама членове на СЕМ, излъчени от парламента.

Поради тази причина Съветът възнамерява да информира европейските органи за отношението, демонстрирано от представителите на законодателната власт в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    54 10 Отговор
    Кошлуков менте!Вън от БеНеТе!
  • 2 неински съм кошлуче

    24 6 Отговор
    двуцевката с дълбокото гърло, ох да го отъркам в сливиците....
  • 3 БОЗА

    48 6 Отговор
    СЕМкаджиите-една от най-безполезните структури в остатъците от държава... ;-)



    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 4 АнтиГост

    13 28 Отговор
    Руските мутри и техните подлоги са като рак в България.
    Ако не ги отрежем - умираме !

    Коментиран от #11

  • 5 Подлагането

    24 4 Отговор
    И слугинаж а за гроп и мафията малко ли са
  • 6 Перо

    31 4 Отговор
    А поискана ли е ведомостта за посоченото време и дали заплатата за тези месеци съответства на договора като програмен директор в тази ТВ?
  • 7 нашия

    31 8 Отговор
    Кошлука бая добър въжеиграч ще излезе....научил е занаята в САЩ при хамериканчетата...

    Коментиран от #9

  • 8 ФИФИ

    29 5 Отговор
    И КАК ЩЕ ОТКРИЯТ НАРУШЕНИЯ КАТО СЕМ Е ИЗБИРАНА ПО СЪЩИЯ ПРИНЦИП КАТО ПРОКУРАТУРАТА ТОЯ КОШЛУК МИ ДОТЕГНА С ЕДНИ МИЛИЦИОНЕРСКИ ФИЛМИ ДЕТО ВЪРТЕШЕ НО СЕГА Е ВКЛЮЧИЛ НА УЕСТЪРНИ ОЧАКВАМ И НА БОЕВИКИ ДА МИНЕ
  • 9 АХА

    23 4 Отговор

    До коментар #7 от "нашия":

    ТОЗИ Е ДС ПРОЕКТ
  • 10 кошлука е виден сеераст

    18 6 Отговор
    на кирчо е назначен да продължи слугинажа към сеесе и саш
  • 11 скоро и на теб щи

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "АнтиГост":

    фръкне кратуната
  • 12 Да,бе

    20 6 Отговор
    Какво се възмущавате!?Всички сме в кюпа и невинни няма.Кой допусна да стигнем до това положение?Сигурно Путин ни е виновен,че сме путинки,а укрофашисткото знаме е малко.Трябва турското да се вее в Батак,че да се събудим от комата.
  • 13 Ретроспекция

    20 5 Отговор
    Тошко Йорданов предположил, че Кошлуков няма необходим стаж... А двамата са били в Ку-Ку още в началото на 90-те.
  • 14 мнение

    15 6 Отговор
    Това не го знаех, че полиническия затворник от соца е бил директор на ТВ7 която стоеше в основата на Костинброд 2013.
    На това му се казва ренегат
  • 15 стария КУРТИ

    10 7 Отговор
    а бе тоя ТОШКО КОРНИШОНА види ми се НЕ Е ДОРАСЪЛ още да команди работите в БНТ !
  • 16 Червен клошар

    8 12 Отговор
    Рубладжийска препълнена подлога и боклук в едно, е другаря директор.
  • 17 JEFF

    13 4 Отговор
    Винаги ни заблуждават с много думи ,но не и с точните такива . Ако е бил в тв.Алфа , то следва да има внасяни осигуровки .Това е лесно проверимо .Най-вероятно няма стаж, Сидеров му е върнал услуга , или сега Кошлуков му дължи такава .СЕМ ни правят на будали .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кирчо Сульов

    2 1 Отговор
    Че това отдавна е ТЕЛЕ-визия... която от години НЕ ГЛЕДАМ щото е помия!
  • 21 Служебно

    1 1 Отговор
    Ало, ало
    Тук Кушляк
    да докладвам на Козяк:
    днеска аках
    утре пак.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове