Last news in Fakti

13 Април, 2022 09:50 687 13

Денков: За да изкарате тройка на матурите, трябва да познавате поне една трета от материала

  • николай денков-
  • тройка-
  • матури-
  • материал-
  • познаване

"За мен не е нормално да завършват средно образование хора, които не разбират 75% от материала, който трябва да знаят", каза образователният министър

Денков: За да изкарате тройка на матурите, трябва да познавате поне една трета от материала  - 1
Снимка: БНТ

Епидемията приключи. Заболеваемостта сред децата по данни на МОН, спрямо пика в началото на февруари, е паднала сто пъти. Ние сме в ситуация, в която не сме били от средата на август миналата година. Целта е децата да са обратно в училище, за да се възстанови максимално бързо нормалния ритъм на образование. Това каза в "Денят започва" министърът на образованието Николай Денков.

Той заяви, че тестовете, които са останали, са на разположение за следващата вълна, която се очаква и която никой не знае колко тежка ще бъде и колко време ще продължи. Според министъра по закон родителите имат право децата им да учат онлайн до 30 учебни дни извън епидемичната обстановка. Но трябва да е ясно, че тази норма е създадена като извънредна и трябва да има уважителни причини. Смята, че има неубедителни аргументите от родители, които спират децата си от училище, когато има случай в семейство с ТЕЛК.

"Заболеваемостта е изключително ниска - на моите графики е на нулата, което означава, че сме в ситуация, която трябва да използваме максимално за образованието на децата", каза министърът.

За промените в матурите след 12 клас

Министър Денков заяви, че това е първият випуск, който завършва 12 клас по новия закон. Промените са по-големият брой въпроси с открит отговор и целта е да се представят по-добре децата, които могат да мислят и да се изразяват, а не тези, които наизустяват или които отгатват отговора на тото.

Има много прецизна система за оценяване. Скалата в оценяване също ще се промени, каза министърът.

"Идеята е ясна. За да изкарате тройка, трябва да кажете - познавам поне една трета от материала. Надявам се експертите да се съобразят с тази промяна, промяната няма да е шокова и ще балансират задачите. За мен не е нормално да завършват средно образование хора, които не разбират 75% от материала, който трябва да знаят", каза Николай Денков.

Той поясни, че матурите ще са балансирани, така че децата да са мотивирани. Никой не иска масово двойки, каза министърът.

За промените в програмите и учебниците

В повечето случаи програмите не са прекалено утежнени, има какво да се оправи, но по отношение на учебниците ситуацията е много тежка в много случаи, каза Денков.

Досега контролът е бил следният - това пише в програмата и се гледа има ли го в учебника и авторите могат да трупат отгоре в пъти материал, който не е заложен в програмата. МОН ще прегледа програмите и което е академично излишно и не съответства на възрастовата група ще бъде изчистено. Оттам нататък изискванията към базовите учебници ще са следните: трябва да следват стриктно програмата. Индивидуалността на учениците ще се компенсира с учебните пособия, за които може да има базов избор.

Новите програми може да се подготвят тази учебна година. За учебниците ще е нужно повече време.

Тази учебна година ще стартира на 15 септември, увери министърът.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    4 0 Отговор
    Този май малко го биха в подлеза при министерски съвет. Поредната пародия на министър
  • 2 ТаУмВзе

    10 0 Отговор
    Матряла не разбира матряла, защото е Неразбираем! Неуки роби по лесно се връткат. Винету стайл бейби!
  • 3 хъхъ

    8 2 Отговор
    Глупости, трябва късмет в ограждането на правилните отговори.
  • 4 Гоуст

    8 2 Отговор
    А за шестица трябва една/шеста. Директорския ви пост е в кърпа вързан...
  • 5 Грульо

    5 2 Отговор
    Tоз соросоид още ли е министър на образуванието "демократично образование"? Оставка!
  • 6 Анонимен

    8 0 Отговор
    А господина откога не е влизал в някое училище или гимназия, хал хабер си няма какво се случва. Като паднал от Марс е.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин

    2 0 Отговор
    каква е тази цензура, че даже не позволявате да коментираме учебниците по които учат нашите деца
  • 13 Българин

    3 0 Отговор
    Лоши, изключително лоши учебници
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол