Last news in Fakti

19 Април, 2022 06:15 2 723 8

Арх. Шишков: Има изключително тежък проблем

  • архитект иван шишков-
  • фирми-
  • строителство-
  • пари-
  • магистрали

Някой трябва да поеме отговорност как ще бъде оценен трудът на тези фирми и след това платен, заяви бившият зам.-регионален министър

Арх. Шишков: Има изключително тежък проблем - 1
Снимка: Кадър от bTV

"Странно е, че предложението за издължаване към фирмите /б.р. строителите на пътища/ беше внесено в Народното събрание, това е законодателен орган. Прекратявайки договорите ноември месец, ние дадохме възможност от това лято да бъдат сключвани нови договори. Когато бяха изборите и се правеше коалицията, всички знаеха какво е състоянието в МРРБ. Бяхме дали нашите предложения за продължаване на промяната. На всички им беше ясно какво предстои. Какво има в МРРБ, какви са проблемите в пътната поддръжка и да си направи всеки сметка какво трябва да направи", заяви бившият зам.-регионален министър арх. Иван Шишков в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че пътната поддръжка е голям проблем - не само финансов, но и това, че няма юридическа формула, по която да бъдат направени новите възлагания.

"Аз не очаквах да има такова забавяне. Проблемът идва от това, че има забавяне с 4 месеца, те поставиха всички в един тежък юридически казус. Лошото е, че мина толкова време, което поставя в тежка невъзможност и строителните фирми. Те са работили в тази среда, така са били поставени да работят, сега не могат да си получат парите. Ние бяхме искрени към тях. Имаше протести, ние се разбрахме с тях как да станат нещата, за да продължат по един нов ред. Защото основната им дейност е да строят пътища, което означава, че основният им възложител е държавата и затова трябва да се съобразяват с нейните правила", коментира зам.-министърът от служебното правителство пред Bulgaria ON AIR.

Арх. Шишков припомни, че проблемът не е в договорите със строителните фирми, а във възлагането.

"На места то десетократно е надвишило рамката на договора. И става тежък юридически проблем по разплащането. Зад текущите ремонти са стояли основни ремонти, на които единичната цена е много по-висока", уточни гостът.

И добави, че е време за анализ кое как е изпълнено, кое колко струва реално, не само на базата на договорите, които са надхвърлили финансовата рамка, а на база извършената работа и какво предстои като дейности.

"Има изключително тежък проблем - някой трябва да поеме отговорност как ще бъде оценен трудът на тези фирми и след това платен. Те не знаят какви пари да очакват. В момента се казва, че ще им се платят 50%, но не от какво. След анализа може да се окаже, че другите 50% не трябва да ги получават. За всяка фирма, за всеки ремонт е различно. Шаблонът 50% не трябва да се слага просто така. Трябва да се знае всеки ремонт какъв е, колко струва и да бъде изплатен", препоръча бившият зам.-регионален министър.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако направите референдум по въпроса

    12 4 Отговор
    Си залагам колата, че народът ще оцени работата на фирмите на..................0.00лв.
  • 2 Суха съчка

    6 0 Отговор
    То бива некадърност но чак толкова какво да очакваш Г К и С Т.
  • 3 Кой

    10 3 Отговор
    някой да поеме отговорност , ако не самите тези форми с 1000 далавери и пеликански гуши , бе ? Никакви пари , те има да връщат над взетото в пъти !
  • 4 Никакви пари за мошенници

    12 2 Отговор
    За каква са тия 600 млн ?!? Минете през Видим - Ботевград циганските фирми са метнали по една лопата студен асфалт и са го трамбовали с лопатата.
  • 5 Ветринар

    7 3 Отговор
    Аз пък си залагам колата, че ще си платят до стотинка.
  • 6 Bai Stavri

    11 3 Отговор
    Да им платят всичко свършено и проверено дали е качествено. Не може да пуснеш магистрална отсечка и тя да е на вълни след 3 месеца, не може да ремонтираш път в квартала и след 1 г да е на дупки или след всяка зима ремонт на ремонт. Колко иска да струва, но просто да е качествено направено да не си трошим колите. И др което ми прави впечатление на оня който е броил 3 к дупки е, че е мн нагъл, за 12 г с еврофондове и ала бала, можеше да е ремонтирал цяла България.А не сега да оди и да обикаля и да се готви за избори.
  • 7 куку

    2 0 Отговор
    Г-н Шишков е перфектен в анализа си .Отговорността е на кирчо кокорчо на корнелката и на ицото .ИТН - -Караджове министър на ДПС и скорои правителството ще падне и разбойниците ,мутрите и бандитите идват на власт в това народно събрание .ИТН е поставен в коалицията да изпълнява волята и разпорежданията на господаря си дпс
  • 8 истината

    0 0 Отговор
    Заради тези незаконни плащания ,и по-нататъшните прищявки и рекети на ЙТН чрез суфлиране на господарите си от ДПС правителството скоро ще си отиде и ще има нов с итн дпс и герб , бсп ,пп и дб ще гризнат дървото
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове