Last news in Fakti

26 Април, 2022 19:09 12 424 51

Българите масово се отказват от втора пенсия

  • втора пенсия-
  • българи

Прехвърлиха към НОИ близо 300 милиона лева от частните фондове

Българите масово се отказват от втора пенсия - 1
Снимка: Shutterstock

Над 87 хил. души се отказаха от вторите си пенсии през последните шест години, показват данни на НАП. Причината за това е, че ако човек получава и втора пенсия от универсален пенсионен фонд (УПФ) се намалява държавната му пенсия. Това се прави, защото част от вноските му за пенсия не са отивали във фонд „Пенсии” на държавното обществено осигуряване (ДОО), а в частния фонд, обясни вестник "Труд".

За отпусканите през настоящата година държавни пенсии това намаление е с около 10% за хора с трудова кариера без прекъсване от 2002 г. насам. След десетина години (2031 г.) намалението ще надхвърли 15%, а след около петнадесет години (2036 г.) ще достигне 19%. След 2040 г. намалението на държавната пенсия ще надхвърли 20%, а след 2050 г. ще се задържи на нива около 25 на сто.

През последните пет години, откакто хората получиха право да се отказват от вторите си пенсии, това са направили 87 941 души, показват данните на НАП. Същевременно само 856 души са се възползвали от правото си отново да преминат от изцяло държавна пенсия на варианта на държавна пенсия и втора от частен фонд. Така реално над 87 хил. души са решили, че предпочитат да получават само една държавна пенсия.

Всяка година желаещите да се откажат от втората пенсия се увеличават. Само през миналата година 32 511 души са подали заявление, че искат да получават само пенсия от ДОО, която да не бъде намалявана. Това е с близо 87% повече спрямо подадените заявления през 2020 г.

След като човек избере да получава само държавна пенсия, натрупаните пари по личната му партида в универсален пенсионен фонд се прехвърлят в НОИ. В резултат само през миналата година от частните фондове в НОИ са прехвърлени 297,38 млн. лв. Кодексът за социално осигуряване дава възможност след време човек да реши отново да прехвърли парите си в УПФ и да получава две пенсии. През миналата година от това право са се възползвали 506 души, като в УПФ са прехвърлени 3,38 млн. лв.

Осигуровките за допълнително задължително пенсионно осигуряване на хората, които вече са се отказали от втората пенсия, се събират от НАП, но вместо в частния фонд се превеждат в НОИ. За година общият размер на вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване, събрани от НАП, са в размер над 1,94 млрд. лв.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФЕЙК

    126 27 Отговор
    Днес пред пощата - огромна опашка! Наредих се и аз. Сите пенсионери даряват по една пенсия на братска Украйна по примера на любимия премиер 5ков, Кир40 , който хептен започна да ни управлява 5 за 4!
  • 2 Сатана Z

    98 29 Отговор
    Ало измамниците набират парични помощи за Украина.Бабичките хвърлят вързопи с пари през балконите за да има куршуми за Украинските Нацисти

    Z
  • 3 MS DOS

    123 4 Отговор
    Това се прави защото приоритет на фондовете са скъпи офиси и автомобили, високи заплати, бонуси... независимо от постигнатият резултат. Фондовете трябва да се издържат само и единствено от процент върху доходността. За 16г парите ми в допълнителният фонд, цифрово са по-малко от сбора на вноските, без да отчитам инфлацията.
  • 4 Вече

    37 29 Отговор
    В правителството има и милиардер...............Корни Импекс,СДС,БСП,Лукойлова ,Спа Хотелова.....честито....

    Коментиран от #28, #30

  • 5 аре бе

    86 2 Отговор
    То не е ясно дали ще оцелеем за 1 пенсия камо ли за 2 да се набутваме а инфлацията ги изяжда и накрая .. вместо 2 пенсии то няма кой да ги получи , яж пий и живей дорде си жив а фондовете да го..!
  • 6 Я по добре кажете

    102 3 Отговор
    на кой напълнихте гушката с тези фондове?

    Коментиран от #24

  • 7 ха ха

    89 0 Отговор
    при толкова ясладжии е въпрос на време да направят пенсионирането на 95 години
  • 8 Уса

    101 7 Отговор
    Американска измама е пародията "втора пенсия".Измислена е в САЩ и е вършела работа до края на 20ти век после се оказало пирамида.И сега съществува заради балъците

    Коментиран от #13

  • 9 Аааааа

    66 1 Отговор
    Най-сигурната система, Пенсионната! Днес даваш 2лв, след 40г. толкова и получаваш. Дадеш 10лв, след 40г пак 2 лв ще вземеш.
    Сигурна и прогнозируема!
  • 10 хммм

    56 5 Отговор
    няма да ядем!!! Само снаряди и бомби за украйна!

    Коментиран от #14

  • 11 До всички управляващи

    57 1 Отговор
    Що не ви.....................................................!!!!!!!!!!!!
  • 12 то е ясно

    68 1 Отговор
    Кой иска от малкото му пари да се поддържат офиси, да се плащат заплати, бонуси, такси и не знам какво си още. Много ни грабиха....стига.
  • 13 djdo

    66 8 Отговор

    До коментар #8 от "Уса":

    Всички лоши неща ,свързани с пари ,идват от Америка !
  • 14 Аааааа

    54 2 Отговор

    До коментар #10 от "хммм":

    Поради задаващата се рецесия, липсата на суровини и рязко обедняване, българската военна помощ се изменя във военно-продоволствена: буркани пред бомбаж, запъртъци и други до адреса на Министър Петков, лично поел анганжимента по доставка на продоволствието.
    Бъдете хора, дари домат за Петков!

    Коментиран от #44

  • 15 мнение

    51 1 Отговор
    Измамата на Нейков се вижда, но след 20 години
  • 16 Елефтери

    41 4 Отговор
    2050 година пенсии нема да има що и държавата България нема да я има
  • 17 Бачкатора

    54 1 Отговор
    Всичко е лъжа и измама.Държавата няма да ви даде пари а ще вземе.Кой след 20г.ще има стаж за пенсия??? Почти никой.само държавни служители.???Е не ви ли светва червената лампа.???А КОЛКО ЩЕ ЖИВЕЕТЕ А.???
  • 18 вече пенсия

    28 5 Отговор
    След дълги "мъки" преди 4 месеца успях да се пенсионирам.За сведение на непенсионираните разликата м/у ЧФ и НОИ бе 368лв.Мислете.

    Коментиран от #27

  • 19 бай Иван

    24 7 Отговор
    ГОЛЯМАТА ИЗМАМА С НАМАЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНАТА ПЕНСИЯ.В частния фонд средствата мога ДА ИЗТЕГЛЯ ВСИЧКИТЕ СЛЕД НАВЪРШВАНЕ НА ГОДИНИТЕ ЗА ПЕНСИЯ.В държавния не мога ЗАЩО БЕ ???

    Коментиран от #26

  • 20 Фройд

    34 2 Отговор
    Наскоро четох че от "бедната" ни държавица, по официални данни са откраднати 200 миларда, след пуча на Живков.
    А вие говорите за някакви 5 лева.....
    Другари, малко по-сериозно, ако обичате.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 bVlgari

    38 1 Отговор
    Тази"Държава"е тотален абсурд!Ако кажа истинското определение,веднага ще ми резнат коментара.
    ДЗПО-плащам всеки месец.И за мен,и за служителите.Допълтително ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пенсионно осигуряване!!!!Ама хем е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,хем ме наказват,че го плащам?!
    Просто не е истина,каква територия населяваме!
  • 23 Никъде по света

    21 2 Отговор
    Го няма да се намали пенсията защото съм си вложил добре парите в ПС доверие. Това е Голяма глупост.
    Социалната пенсия зависи само от стаж , категория труд и минимална заплата 64% при тези който нямат трудов стаж или не се индиксирани заради инфлацията.
  • 24 Капитализъм

    29 3 Отговор

    До коментар #6 от "Я по добре кажете":

    ... в действие!!! Нейков е бащата на пирамидата!!! Него питай!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бъдещ пенсионер

    26 3 Отговор

    До коментар #19 от "бай Иван":

    Защото държавата иска да раздава единствено и само социални пенсии!
    Кой сте вие, та да ви се отчитат как се харчи, управлява пенсионен фонд? :-)
    Скоро щели да пускат 3 и 4-та пенсия, пенсия "олио ер" - даваш бутилка олио сега, получаваш го след пенсиониране. Кебапчета, кюфтета и някой сив лев по избори, по митингите маршове и ритми от изминалите дни, сладкодумци гръмко гръб ще ви обещават, пенсията с 2лв ще увеличават. Ех, пенсионер да си, да живееш във мечти!
  • 27 Минус

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "вече пенсия":

    ... или плюс!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ти да видиш.

    14 3 Отговор
    Помислих , че са я дарили на Киро Просто-то за памперси за Украйна.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 БАЙ КУРТИ

    27 2 Отговор
    За частните фондове ./ Втора пенсия . Трябва да знаете , че инвестиционните консултанти , си прибират инвестиционната такса, дори и когато направените от тях инвестиции са на загуба и друго, което трябва да знаете, че когато инвестирате е важно колко пари сте вложили реално с такси и комисионни и колко получавате в сметката си, след като продадете инвестиционния продукт и то чак след плащането на такси и комисионни, свързани с продажбата и това е реалния и истинския измерител на направената инвестиция. Всичко друго, което ви представят с разни таблици, графики, диаграми и прочее писани дивотии се нарича "оперативен резултат" и има по-скоро маркетингова стойност, отколкото такава служеща за измерител на направената инвестиция!
    И най важното ако фалира фонда в който сте вложили парите 15/20/30/ години за 2 та пенсия , пиеш студена вода и псуване на корем .

    Коментиран от #39

  • 32 Винкело

    22 4 Отговор
    Съвет, произлязъл от практиката: след прехвърлянето на вноските от частния в държавния фонд пенсията на приятел-ченге вместо 670 стана 890 лева. И ще я получава барем още 20 години. В обратния случай трябваше да чака да навърши 65 и да му дават по дведесетина лева на месец, докато свърши сумата.
  • 33 100000 заплата месечна взима

    17 3 Отговор
    Шефката на 1 пенсионен фонд
  • 34 Механик

    19 2 Отговор
    Българите изобщо не чакат пенсия, мой човек. На 70 години, колко време да ти остава, че и пенсия да чакаш?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Прав

    7 6 Отговор
    Лошо правят държавата да спират телкове по болест и безработица
  • 37 Фен

    8 6 Отговор
    Въпреки това пенсиите остават много малки , защото държавната администрация е изработила така схемата, че от частния Универсален Фонд към държавната пенсия да ти начислят 40-50лв., Което е твърде ниска сума за предприетите прехвърляне. Дискриминацията е огромна и към настоящия момент ИНВАЛИДНА и РЕДОВНА пенсия разликата е 100-130лв в полза на редовната , защото работилия пенсионер 40-50г. е драпал , като вол. ХЙДУТИ ни управляват и управляваха по-рано. Но ще дойде време разделно.
  • 38 Aз съм българин

    9 0 Отговор
    Че за какво ли им е притрябвало да влизат в Европа. То ние като сме вътре да не сме цъфнали и вързали. Може би им правим услуга като ги блокираме а те неблагодарници такива или по хитри и от бай Ганъо. Незнам.
  • 39 Фройд

    16 0 Отговор

    До коментар #31 от "БАЙ КУРТИ":

    Благодря за коментара. Смятам че много точно описа същината на съществуването на втори пенсионен фонд. Много хора не разбират въобще, че втория пенсионен фонд е инвестиционен. Тоест, доброволно инвестираш пари, от които фонда инвестира по такъв начин, че след време , твоите пари са ти докарали приход. Един вид ,банка с приличена лихва. Щото банкстерите от поне десет години не им се дават лихви.

    Защото, бих попитал, а защо няма трети, четвърти, пети пенсионен фонд????

    Див капитализъм, нито повече, ни по малко. Е, под формата на мнима демокрация, разбира се. Всички сме свидетели на изборите във франция.
  • 40 Повечето

    11 0 Отговор
    Фондове се управляват от " бивши мутри", даже има и един двама олигарси които постоянно са съдени от държавата за далавери и ДДС измами. Е оправдани. Ти да видиш.
  • 41 БПФ

    2 5 Отговор
    Най-големият проблем на българинът е пълната му финансова неграмотност. Пирамида всъщност е държавната Ной, която разчита на вноските на днешните работещи, за да плаща на днешните пенсионери. Тоя номер минава, докато работещите са поне 3-4 пъти повече от пенсионерите... но знаем каква е демографската картина. Дори сега половината средства за пенсии идват от бюджета, тоест от данъците. Но какво ще стане, когато на един работещ се пада един пенсионер? А хъхpeците, които се размнoжават като мишkи, но нито учат, нито работят - обаче цоцат социални помощи? Как ще издържи бюджета? Дългове ли ще емитираме? Кой ще кредитира държава със затихващи функции? Прехвърлянето на средства от ЧПФ към Ной има смисъл само за сега пенсиониращи се с малки партиди. Но за хора които са под 45-годишна възраст, това е финансово самоубийство. В частният фонд всеки си има СВОЯ партида, свои пари, които и се наследяват, това НЕ е пирамида. Само трябва да си изберете фонд, който инвестира в читави активи, а не в кухи фирми.
    №3 - ЛЪЖЕШ. Няма ПФ, който да е на минус. Просто НЯМА. № 12 - в Ной няма ли хрантутници? №31 - знаеш ли колко лесно мога да напомпам фалшива доходност? № 33 - митове и легенди. Цялата пенсионна компания не печели толкова, че да плаща такава заплата на директорката... а собствениците и - без печалба ли да останат?

    Коментиран от #47

  • 42 Ирена

    9 1 Отговор
    Каква втора пенсия бе!!! То няма пари за първа пенсия, ще чакат втора пенсия след 70 г. Възраст. Ма кой ще живее толкова .
  • 43 Ясен Желязков

    4 1 Отговор
    Ама наистина ли някой вярва на пенсионната система? Блажени са вярващите. Тяхно ще е царството. Ама не господното, ами на мизерстващите. Само трябва да вервате и да чакате....
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 зъл пес

    2 2 Отговор
    Ръководство за изграждане на запаси за война.Изграждане на запас от хранителни продукти сред гражданите

    Хранителните запаси са най-важният продукт за оцеляване по време на криза или война. Все пак създаването на подходящи запаси е цяла наука и може да бъде сложно занимание за тези, които не знаят от къде да започнат.

    Военните експерти препоръчват да се създаде предварително подготвен запас за три месеца. Счита се, че трябва да се запасите най-вече с това, което ядете, но какво, ако повечето от това, което ядете, е бързо разваляща се храна, замразени ястия и други храни, които трябва да се съхраняват в хладилника? Дали няма да е проблем, ако електрическото захранване спре по време на криза или война? Това е само една от многото завладяващи въпроси, с които трябва да се справят всички новаци в оцеляването. Те трябва да намерят храни, които са на достъпни цени, имат дълъг срок на годност и няма да е прекалено трудно да се сготвят ако електричеството прекъсне. Имайте предвид, че по време на бедствие, тялото ви ще се нуждае от повече калории от обикновено поради целия стрес и натоварваща работа, така че се съсредоточете върху висококалоричните и по възможност насипни храни, за да можете да получите най-много за всеки лев. Все пак ако не знаете от къде да започнете, вижте примерния списък по-долу, който след време може да до усъвършенствате за вашите нужди.
    Примерен списък на хранителен запас за три месеца:

    Ориз – 10 килограма;
    Фасул или леща

    Коментиран от #46

  • 46 зъл пес

    6 2 Отговор

    До коментар #45 от "зъл пес":

    Примерен списък на хранителен запас за три месеца:

    Ориз – 10 килограма;
    Фасул или леща – 10 килограма;
    Местни консерви или буркани – 30 консерви;
    Консервирана риба – 30 консерви;
    Сушени или консервирани плодове – 30 консерви или буркани;
    Консервирани зеленчуци – 40 консерви;
    Супа, сушена или консервирана – 20 консерви;
    Мляко на прах – 5 кутии;
    Зърнени храни – 10 пакета;
    Овесени ядки – 15 килограма;
    Фъстъчено масло – 5 буркана;
    Микс за палачинки – 30 пакета;
    Мед, сладка и сироп според нуждите;
    Спагети и паста – 40 пакета;
    Макарони – 40 пакета;
    Сос за спагети – 40 буркана
    Сол – 2 пакета;
    Сирене в метални кутии или тенекии и кашкавал;
    Олио 7 бутилки;
    Масло няколко пакета и зехтин;
    Кафе или чай 7 пакета;
    Подправки за готвене плюс кубчета бульон;
    Ядки различни видове или микс от смесени ядки
    Други видове пакетирани ястия по избор и според вкуса
    Захар или Пчелен мед.

    Коментиран от #48

  • 47 Тоалетна хартия

    10 1 Отговор

    До коментар #41 от "БПФ":

    Дай ми 30год.от живота си с месечни вноски,а аз ти завещавам 100декара мъгла!!!!! На държавата вярвам повече, от колкото на частник!!! При фалит, какво става??!!! Не ни обяснявай,че фондовете са печеливши, та те отдавна са източени и никой не ги контролира!!!
  • 48 Тоалетна хартия

    7 2 Отговор

    До коментар #46 от "зъл пес":

    Пропусна ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ поне 100 рула....мухаха
  • 49 витоша

    7 1 Отговор
    за да не плащат пенсии пенсионерите се унищожават като хлебарки, тровят се с химикали от небето
  • 50 Шалом

    5 1 Отговор
    От 2030 ще се въведе европейска програма за задължителна хуманна евтаназия на социално слаби общества. Хора под 60г. и пенсия по 100хил. евро ще подлежат на хуманна евтаназия.
  • 51 Анонимен

    4 0 Отговор
    Смърт на САЩ.
    Така всеки във света ще живее добре и независимо.
    Докога ще ги търпим!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове