Last news in Fakti

3 Май, 2022 12:30 3 699 56

Гроздан Караджов: Гладна кокошка – избори сънува!

  • гроздан караджов-
  • апи-
  • мррб-
  • избори

Проблеми, създадени от предишните управляващи, се приписват на сегашното управление, твърди министърът на регионалното развитие и благоустройство

Гроздан Караджов: Гладна кокошка – избори сънува! - 1
Снимка: БГНЕС

Напоследък често се чувствам като в паралелна реалност. Особено когато хора, които са забатачили строителството и ремонта на пътища, обвиняват тези, които се опитват да им оправят кашите, в забавяне, бездействие и некадърност. Това написа във фейсбук министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Публикуваме и останалата част от изказването му в социалната мрежа:

Факт е, че за четири месеца управление няма как да наваксаме 12 години размотаване. Не можем да вкараме в срок всички участъци, строящи се без нужните документи, но и е факт, че действаме възможно най-бързо и някои отсечки ще бъдат завършени даже предсрочно.

Най-важното в случая е, че нито един обект няма да бъде пуснат без гаранции, че е качествено изпълнен, маркиран и обезопасен. Няма да бъде платено на нито една фирма, преди работата ѝ да бъде изрично проверена и сертифицирана. Колкото и възмутени партийни видеа да се пуснат в социалните мрежи. Колкото и дирижирани протести да се организират.

Какво е състоянието на отсечките, за които през уикенда чух обвинения, че "са в пълен застой и разруха“?

Пътят Видин-Монтана

Цялото трасе е с обща дължина 95 км, като за първите три участъка с дължина 55 км има разрешения за строеж и на тях е открита строителна площадка. Предизборно, в края на 2019 г., е направена "първа копка“ с традиционното рязане на лентичка в първия участък до Макреш, веднага след което е издаден Акт 10 за спиране на строителството. Реалната работа в първите три участъка е започнала едва през февруари – май 2021 г.

В участъка Видин – Макреш все още предстои издаване на разрешения за строеж за прилежащи инженерни мрежи (ток и вода), което налага временно спиране на основната работа по трасето. Напредъкът на строежа е само 5%, защото строителството изчаква препроектирането и промяната на нивелета в първите 6 км от територията на град Видин. Такъв е законът – в урбанизираните територии само общините се произнасят по въпроси на своите устройствени планове. Ето защо, по искане на община Видин, изчакваме нов проект и нова нивелета на пътя. Срокът за завършване на този участък е 2024 г. и той ще бъде спазен.

Участъкът Макреш – Бела е готов на около 54%. Парадоксалното е, че точно този участък бе посочен като крещящ пример за застой. Всъщност, той е с най-голям напредък в изпълнението и в момента изпреварва значително планираните дейности. Той ще бъде завършен година предсрочно – през ноември 2022 г. вместо както е в договора - ноември 2023 г.! И каква ирония на съдбата – да избереш да си направиш селфи точно в този участък и да говориш за застой, вместо да похвалиш АПИ и изпълнителите за успеха.

Участъкът Бела – Ружинци е готов на около 8%, като срокът за завършването му е в края на 2023 г. И той ще бъде спазен. Затова не може да се говори за забавяне!

В следващите 3 участъка – от Ружинци до Монтана – все още няма издадено разрешение за строеж, поради продължителни съдебни дела срещу подробния устройствен план за пътя и последващите отчуждителни процедури. Очакваме разрешенията за строеж да бъдат издадени в края на 2022 г. или началото на 2023 г. Всичко това е отдавна известно и няма никаква изненада.

Строителството в тези три участъка от общо 40 км ще може да започне с откриване на строителните площадки в началото на 2023 г. Сроковете за строителство съгласно сключените договори са до втората половина на 2025 г. Така че е абсолютна лъжа, че "ако управляваше ГЕРБ, трасето Видин-Монтана-Враца щеше да се строи с максимални темпове и шофьорите вече да карат по магистрала.“

Обходът на Бургас

Строителната площадка е открита на 15.12.2020 г. Напредъкът на строежа е около 74%, а срокът за завършване е 15.06.2022 г. Той няма да бъде спазен, защото община Бургас не е предала в АПИ окончателен проект за уличното осветление. МРРБ е издало разрешението за строеж за 20 kV електропровод и то ще влезе в сила до 5 май. Което не попречи на кмета на Бургас да заяви: "Основната причина да спре работата на фирмата-изпълнител е неплащането на средствата, затова няма мобилизация на обекта.“

Нека стане ясно на всички – от страна на АПИ няма неразплатени задължения към изпълнителя на строителството на този обект. Последното плащане от 2,6 млн. лв. е направено на 26.04.2022 г. – само три дни преди въпросното изказване.

Но сега пак АПИ ще спаси положението като въведе организация на движение, която да не позволи задръствания – в едната посока (Бургас – Сарафово) движението ще върви по новото трасе, а в обратната – ще минава през града.

Мостът над река Струма при Симитли

Симитли се прочу с особеното място, което заема в българския партиен живот. По-точно – в сърцето на една от политическите партии. През уикенда кметът от тази партия и синът му – депутат от същата партия – се включиха в протест, който затвари пътя Симитли – Банско и атакуваха министъра на регионалното развитие, заради проблеми, нямащи нищо общо с МРРБ.

Мостът е построен през 2021 и 2022 година. Изпълнителят, сдружение между фирми на "Грома холд“ и "Хидрострой“, завърши обекта в началото на април, при това дори маркировката и знаците не отговаряха на изискванията за качество и безопасност, та се наложи да си ги оправят в спешен порядък. Едва на 20.04.22 г. бе подписан Акт 15 за обекта и то с изключителното съдействие на АПИ – искането им бе обработено само за една седмица при нормален срок от един месец! Оттогава МРРБ работи ускорено за издаване на Акт 16 на обекта, като нормалният срок за обработка на подобна строителна документация и за свикване на държавна приемателна комисия е два месеца. Готови сме максимално бързо да обработим документите, защото осъзнаваме важността на моста за хората от Симитли и региона.

На този фон преиграването с протести и затваряне на пътя Симитли – Банско е прехвърляне на проблема от болната на здравата глава. Забавянето и неизпълнението са във фирмата изпълнител, а не в МРРБ!

Общото в трите случая е, че проблеми, създадени от предишните управляващи, се приписват на сегашното управление. Очевиден е опитът им да се дискредитира и разклати правителството. Но фактите са на наша страна. А мераците за предсрочни избори ще си останат само в техните сънища. Гладна кокошка – избори сънува!


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    74 19 Отговор
    "Гроздан Караджов: Гладна кокошка – избори сънува!"

    Народа е гладен, Караджов, оставка продажнико!

    Коментиран от #17, #19, #28, #40

  • 2 Аве

    67 14 Отговор
    соросоида Караджов една дупка не е асфалтирал!

    Коментиран от #9

  • 3 Пич

    61 13 Отговор
    Грозданов..... удари една гроздова , и спри да фантазираш !!! Скоро , за народа нови избори , а за вас - нови дрехи !!! Раирани !!!
  • 4 Избирател

    52 9 Отговор
    Караджейка,ти си гледй сеира как след изборите,вие гладните кокошки,парламент ще сънувате.

    Коментиран от #42

  • 5 Tishko

    51 11 Отговор
    дните на коалиция "Петков" са преброени
  • 6 Аре нема нужда

    44 12 Отговор
    Много прост и този,като кривоустия и кокорчо.
  • 7 Българин

    51 6 Отговор
    Е след следващите избори,точно вие куковците никога няма да померишете власт.

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Киро Ракетата

    45 7 Отговор
    Тоз скоро ще разбере какво сънува гладен народ.

    Коментиран от #16

  • 11 Гост

    43 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    След изборите,тези ще направят извън парламентарна коалиция с Дончева,Манолова и Хаджибабикяните,ще се казва :Жълтопаветник.
  • 12 Бойкикев съм

    45 12 Отговор

    До коментар #9 от "емигрант":

    Ахам, нали Боце крадеше по 8-10 милиарда бре, къде са ? Нали новите убавци спряха корупцията - къде са парите?

    Коментиран от #18, #22, #24, #45

  • 13 емигрант

    14 27 Отговор
    Връщайте си тъпаците от ГЕРБ и да заминавате където ви е местото - НА ДЪНОТО НА ПОМИЯТА ! От простотия не можете да разберете, че е срамно да съществувате !
  • 14 ДОЛУ БКП/БСП

    17 3 Отговор
    АКО Я НЯМАШЕ НЯНКАТА ЩЯХТЕ ДА СТЕ СУПЕР ЕКИП
  • 15 Айде и ти сега

    32 7 Отговор

    До коментар #9 от "емигрант":

    А спрете се вече де - ала-бализми само! За една година четворната шайка една тухла не е преместила, камо ли да ги сложи една върху друга. Само празни приказки и простотии

    Коментиран от #46

  • 16 фъррр

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Киро Ракетата":

    ПЕЧЕНИ КОКОШКИ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ходи

    11 12 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    в Банкя да те нахранят !
  • 20 гроздан краднаджов

    26 6 Отговор
    няма да подам оставка докато не ви ви запълня всички дупки и не събера кинти за още да апартамента в рим , да има за децата , и другия път пак да гласувате за няма такива б..... ци
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гладна пенсия

    18 3 Отговор
    гроздов спомни си за бялото автобусче! Първо ще се пребивате като тогава кой пръв, да се натовари, докато ви пазят еничарите....после изборите, НО без всички мутри които сте сега в" Парламент",и Резиденство!
  • 24 Ограмоти се

    9 4 Отговор

    До коментар #12 от "Бойкикев съм":

    Всеки може да прочете Манифеста на руския Цар,
    обявяващ война на османския Султан 1877/78г.
    Никъде не се споменава
    нито за освобождение на българите,
    нито за учредяване на България!

    Няма Сан Стефанска България!
    Има Сан Стефанска Задунайска губерния!
    Което налага свикването на Берлинския конгрес!
    Там на 13 юли 1878г.
    вместо Сан Стефанска Задунайска губерния, се учредява България!
    За отмъщение, България е териториално осакатена
    по настояване на Русия!

    След 9.9.1944г
    Русия опустошава "Швейцария на Балканите"
    и я превръща в социалистическия концлагер НРБ.
    Без в България да е загинал нито един червеноармеец,
    руснаци и комунисти избиват без съд и присъда
    над 40 000 българи по градове и села!
    Гробовете им са неизвестни!
    Варварите са захвърляли труповете им
    в горски дерета и пропасти!

    Спирайки газа за България,
    Путлер иска да принуди българите да излязат от ЕС и НАТО
    и да бъдат Задунайская губерния!

    Това, че фашиста Путлер е варварин,
    се вижда днес по зверствата му в Украйна!

    Коментиран от #25

  • 25 Ограмоти се и ти

    9 20 Отговор

    До коментар #24 от "Ограмоти се":

    От 9.9.1944г.,
    не сме имали такова правителство като днешното,
    което защитава националното ни достойнство
    и българските национални интереси!

    Петков твърдо защитава българите в Македония!
    Същевременно работи за приемането на РСМ и Албания в ЕС!
    Защото неприемането им,
    единствено обслужва имперските интереси на Путлер.

    ПП не се страхуват да говорят ИСТИНАТА!
    Назоваха ПОЗОРЕН руския петоколонник
    пРезидента Радев!

    Не Генералите Радев и Борисов,
    а харвардци защитиха националното ни достойнство!
    Петков рискува живота си, а Василев рискува коалицията-
    в името на достойнството на България!

    1.ПП разкъса руската енергийна примка от шията на българите,
    която ни задушава на дъното на ЕС!

    2.Харвардци не клекнаха на шантажа на Путин!Въпреки едностранното нарушаване от Путлер
    на договора за доставките на газ, който беше до края на годината,
    не се получи газова криза в България!

    3.ПП закриха спец. съда-бухалката на мафиотите Борисов и Гешев.
    Скоро милиционерът Гешев и пожарникарът Борисов, и цялата им шайка,
    ше са въдворени при Бай Ставри!

    4.Въпреки че пак си оставаме най-бедните в Европа,
    харвардци чувствително увеличиха пенсии и заплати!

    5.Успешно се справиха с КОВИД-кризата.
    Дори без генералите-"вирусолози" Борисов и Мутафчийски!

    6.Ако ПП изкарат още един мандат,
    България ще се откъсне от путинистката орбита
    и ще бъде просперираща държава в ЕС!

    7. Петков, изритай от МС
    путинистка Нинова!

    Коментиран от #50, #53

  • 26 емигрант

    12 4 Отговор

    До коментар #21 от "Бойкикев съм":

    Направо си като модерните врачки, чуваш и повтаряш, без да знаеш и разбираш, че си манипулиран лесно, защото си малограмажен в главАта ! Дори не позна и кога съм се евакуирал, аз дори съм забрАвил датата от миналият век ! Евкиурах се защото не понасям около мен да има такива мизерни манипулирани типажи като теб - беше по Костово време, когато измамниците от БСП превзеха СДС .....би трябвАло да се засрамиш от наизустеният си изказ, но за това все пак трябвА и "акъл".....

    Коментиран от #31, #34

  • 27 НЯКОЙ

    8 14 Отговор
    ГЕРБ и техните глашатаи това си могат и това правят - унищожиха и разграбиха държавата, а това което сътвориха е некачествено и безсмислено - като се започне от тоалетните на Фандъкова и се стигне до строителните и газови подвизи на Борисов! А нахалството им е безмерно, а "матряла" им се възхищава, включително и тук!
  • 28 Какъв глад

    9 13 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    А виж какви шкембаци са отпрали Борисов, Гешев и Пеевски!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Красимир Петров

    14 4 Отговор
    До края на тази година отивате в канализацията.
  • 31 Бойкикев съм

    12 2 Отговор

    До коментар #26 от "емигрант":

    Аха, и като си се изнесъл преди повече от 20 години кво те интересува "родината" ти. Стойте си там и се радвайте на безсмисления си скотския живот в "Уредената" държава

    Коментиран от #36

  • 32 Караджов продължавайте

    4 13 Отговор
    ТОВА ЧЕ ТУК НЯКАКВИ ПРОПУТЛЕРИСТКИИМБЕЦИЛИ РЕВАТ КВИЧАТ И СКИМТЯТ ПОКАЗВА ЧЕ ПОСОКАТА НА ДВИЖЕНИЕ Е ПРАВИЛНА лошо става ако тези същте започнат да ви ръкопляскат
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 съвет

    4 5 Отговор

    До коментар #26 от "емигрант":

    НЕ СЛИЗАЙ НА НИВОТО НАИМБЕЦИЛА ТАКА ГО КАРАШ ДА ОНАНИРА ОТ КЕФ
  • 35 Бойкикев съм

    8 2 Отговор

    До коментар #33 от "натъкмистик":

    Може да напуснеш селото, но селото не те напуска. Селянин е човек живеещ в село, а селяндур е диагноза - и не се лекува да знаеш, ако ще и в Холивуд да се заселиш

    Коментиран от #39

  • 36 емигрант

    9 3 Отговор

    До коментар #31 от "Бойкикев съм":

    Ти си типичен КОМУНИСТИЧЕСКИ отпадък ! Кой си ти, че ще ми казваш къде да стоя и как да си подреждам живота ? Това беше така преди 33 г. в социалистическа България аз живея свободно и демократично и никой не ми казва какво да правя, плащат ми достатъчно за да живея повече от добре и да не злобея срещу по-забогателите, нито пък да им завиждам...повтарям ти, много си зле умствено щом повтаряш КОМУНИСТИЧЕСКИ манипулативни фрази подтикващи към пороците злоба и омраза....зле си....

    Коментиран от #38

  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    ВСЯКА ВЛАСТ е БОРЧ която се връща с ЛИХВИТЕ
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Младежо,

    7 0 Отговор

    До коментар #35 от "Бойкикев съм":

    къде прочете някой да е употребил думата "селянин", че изпадна в обяснение какво означава "селяндур" и "селянин" ? Искаш да покажеш интелект ли или комплекс ?
  • 40 Караджов ??????

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    Заплата кои получава ти или бившите Поне направи един м2 асвалт и с чест си получаваи заплатата Народа ти я плаща а не партията да стоиш и умуваш
  • 41 ЛАФИ

    10 3 Отговор
    Гладните кокошки сте вие господа, настанихте се удобно във власта, лапнахте кокала и не ви се пуща и напуска.Но нема да е за дълго.
  • 42 Избиратели

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Избирател":

    За свършената работа дали ще връщаш заплатата си Явно много мислиш занарода Сравни твоето което си извършил с миналото Поне за един лв свършете работа Една година ги няма ГЕРБ Или още три години ще Ви е виновен ГЕРБ
  • 43 100

    3 8 Отговор
    Крайно време беше да започнете да опровергавате измишльотините на герберстите.Стига сте си мълчали и казвайте какво вършите,защото една лъжа повтаряна постоянно се приема за истина.
  • 44 боко

    6 3 Отговор
    взе да се охранваш гроздане
  • 45 Тошко африкански

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Бойкикев съм":

    До като има далавера ще стоим и 100 милиарда да има пак няма да ни стигне Коалицията е голяма и доловите които ни се падат са малки / делим на пет татко +четири отрочета/ Дано някои се откаже в последните месеци намандата
  • 46 Грозданееее

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Айде и ти сега":

    Много алчени се събрахте на едно място Стоите по министерствата да не изпуснете някои да направите далавера и да вземе повече пари от вас
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 big

    4 3 Отговор
    Ами ако не избори, следва революция! Кокошката за да снася яйца, трябва задълшително да яде, т.е. да не е гладна! Постепенно тази "промяна" започна да става все по-лъжлива и по-нагла от ГЕРБ!
  • 49 Не ви се ще

    3 4 Отговор
    Захапахте кокала и не ви се ще да го пуснете. Но изборите не са мираж, а най скоро оттърване от подлогите на Америка. Вън всички соросоиди, всички които са с най малко гласове влезли, но с най големи претенции и си мислят че могат да налагат платените им американски простотии. Скоро пак ще сме пред урните продажници български.
  • 50 Прочёл всичко

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ограмоти се и ти":

    Но не разбрах кои от правителството ще загаси последен лампата на българия Да ли след тях ще има БЪЛГАРИЯ Или ще духнат по света Но как живеем то се вижда вече по площадите Явно пишеш повече отколкото четеш /Польша си напълниха цистерните 85%от капацитета а България има в Чирён 17% /та това правителство сяду с голо дупе върху таралеж ЕВАЛА Но не само те ами карат и народа да седане върху таралежа
  • 51 Къде са 10милиарда

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Бойкикев съм":

    Ами питаи Радев как са ги разпределили Откъде пари за партии
  • 52 Bai Stavri

    3 3 Отговор
    Развенча ги Караджата митовете на Боко и Поли.
    При 12 г управление от ПП България няма да има нищо общо с това което е, върви се към добро но бавно.
    Някой ходил ли е по селата където не е минавал Боко с джиплката да види пътищата? И сега тея искат за 4 месец да пътищата да са кат по конец..
  • 53 Народа

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ограмоти се и ти":

    Като гледам по телевизията в големите супери как народа гледа цените и не купува Явно е много задоволен и има всичко в къщи и само гледа като на изложба И не един мандат ще изкара а повече Защото никои след тях няма да има желание за властТолкова ще бъде обрулена българия Още от седа правнуците ще имат да връщат
  • 54 Да дадааа

    6 2 Отговор
    И вие скоро ще сънувате парламент и власт.Сички сте долни наглеци и крадци .
  • 55 емигрант

    2 2 Отговор
    Българският народ е толкова изпростял от комунизъм, че не му омръзва да повтаря едно и също, все едно, че не е ходил на училище да се ограмоти и поумнее, както сочи поговорката - "едно си баба знае, едно си бае" ! Тиквата дори и магистрали не ви е построил, а скоростни пътища, не знаете какво е това магистрала ! Китай построи за 5 МИЛИАРДА $ магистрала с четери ленти в посока + аварийна с 267 тунела и 268 моста на нея, това струва ли си нормално или е по-нормално Тиквата да ви построи сто км скоростен път за повече от 5 МИЛИАРДА ЕВРО ? Аз съм прост, но и вие сте прости - кой го каза това и е верно нали ?
  • 56 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    КАРДАДЖОВ : --- "АЗ НЕ СЪМ ТАПАНАРИКУС - ИДЬОТУС --- АЗ ПРОСТО ТАКА СИ ИЗГЛЕЖДАМ ---И ТАКА СИ ДЕЙСТВАМ " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове