Last news in Fakti

6 Май, 2022 16:50 1 391 73

Атанас Зафиров, БСП: Фактът, че няма да изнасяме оръжия за Украйна е победа за българското общество

  • атанас зафиров-
  • помощ-
  • украйна

Зафиров отправи поздрав към всички военнослужещи по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия 

Атанас Зафиров, БСП: Фактът, че няма да изнасяме оръжия за Украйна е победа за българското общество - 1

„Решението на Народното събрание и фактът, че няма да изнасяме оръжия за Украйна са победа за българското общество и като цяло победа на здравия разум. Вярвам, че това ще бъде оценено от нашите сънародници. Неслучайно от самото начало казахме, че нашите усилия ще бъдат насочени в посока да не предоставяме оръжия и боеприпаси на Украйна.” Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на парламентарната Комисия по отбрана Атанас Зафиров в ефира на Bulgaria ON AIR и допълни, че всяка от партиите в коалицията е направила своите компромиси, като някои от тях са били на границите на допустимото.

„От самото начало в БСП имахме 2 основни позиции- „не” на войната и „да” на мира, и другата беше подкрепа за Украйна, но не на изпращането на оръжия и боеприпаси”, категоричен бе Зафиров по отношение на позицията на социалистите за конфликта в Украйна.

По думите му решенията на „Продължаваме Промяната” не са самосиндикални, а се взимат след обсъждане вътре в самата коалицията. „Решението, което взехме вчера, е комплекс от мерки, в това число и възлагането на българското правителство да направи план за справянето с последиците от тази криза. Освен военнотехническа, ние сме записали икономическа и хуманитарна помощ за Украйна и мисля, че именно върху последните 2 мерки трябва да акцентираме”, подчерта социалистът.

Според депутатът от левицата има много по-важни неща, с които можем да помогнем на Украйна и едно от тях е съдействието за износ през пристанище Варна на 10 млн. тона пшеница, с която те разполагат. „Нима тези неща са по-малко важни от това да се дава оръжие, с което да се убиват хора? Темата беше малко преекспонирана и се ползваше за вътрешна употреба от страна на опозицията”, коментира Атанас Зафиров.

„Аз не мога да кажа какво точно ще ремонтираме, докато украинската страна не заяви какви са техните нужди. Това, което те изразиха като желание беше много общо – ремонт на военна техника. По принцип България има възможности за ремонт на стрелково оръжие и на тежка техника. Съвсем друг обаче е въпросът с логистиката. Сложен е този процес, но мен по-скоро ме притеснява самото състояние на нашите ремонтни заводи, където дълги години вървеше един процес на обезкървяване”, каза още председателят на парламентарната Комисия по отбрана относно детайлите за ремонт на военна техника на украинската страна и допълни, че има още редица важни въпроси, като този с резервните части, лицензите, както и с работната ръка.

Той акцентира и върху факта, че България изнася оръжие за 50 страни, но нито една от тях не е Украйна и призова българските граждани да не се поддават на пропагандата, преследващата вътрешнопартийните цели. Заместник-председателят на БСП също така определи и българския военнопромишлен комплекс като един от малкото работещи.

Атанас Зафиров отправи поздрав към всички военнослужещи по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия. „Това са хора, на които ние дължим уважение и доверие, защото, за съжаление, последните години службата в Българската армия става все по-малко привлекателна. По време на тази криза стана ясно, че българската национална сигурност трябва да бъде разглеждана в контекста на големите геополитически процеси, от които ние безспорно изоставаме. Уверявам ви, че още в следващата актуализация на бюджета тези неща ще бъдат отчетени успешно”, каза в заключение той.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хан Ауспух

    46 2 Отговор
    То вече хиляди тонове снаряди и уръжия за окрайна изнесаха.
  • 2 нееееее

    47 5 Отговор
    БСП, ВИЕ СТЕ ЕДНО ОТ ПРОКЛЯТИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!
  • 3 Тоз е мижитурка

    37 5 Отговор
    Страхлив чуждопоклонник и предател. Сигурно е и шпионин.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ИДИОТИ

    30 1 Отговор
    Едните ни обясняват че не изнасяме оръжия, при положение че всеки ден самолети летят от наши летищо до оново в Полша, където се пращат военните пратки за Украйна. А другите хем реват колко е опасен Путин, хем викат "Няма опасност, няма да ни нападне"! Всички сте за Белене, предатели такива!
  • 6 ъъъ

    24 1 Отговор
    "Главната прокуратура на Украйна съобщи за ареста в района на Лвов на двама души , докато се опитвали да продадат бронежилетки и каски, дошли в страната като хуманитарна помощ
    Както е посочено, мъжете са били задържани при продажбата на партида бронежилетки и военни каски за общо 535 хиляди гривни.
    Според онлайн изданието Strana.ua, задържаните са
    бившият ръководител на отдела за инвестиционна политика на Лвовската областна държавна администрация Роман Матис
    и главният редактор на изданието Mind.UA Евхен Шпитко."
    ъъъ... то тва е нормално - вие само си дайте по една заплата...па те си знаят кво ше правят


    от мене си да кажа...ей ге нашите напъват се да дават помощи във вид на каски и бронежилетки със риск и нас да вкарат във война,
    а та де отивали . в джоба на некой си!
  • 7 Дедо ви

    31 5 Отговор
    Дреме ми за Украйна! И на Киро, и на БСП, и на всички други скоро няма да им дреме за Украйна. Защото хляба гони 4 лв. за килограм. И да знаете, че глада е по-силен от страха и всички тия които допуснаха цените да стигнат това ниво ще имат проблем с това къде да се скрият от народната любов. Защото когато децата ти в къщи са гладни, а някакви мазни типове правят милиони от далавери с тока, газа и бензина то накрая бушона ще изгори. И ще има голямо търсене на винкели. Тия некадърници няма да изкарат до края май, гаранция!

    Коментиран от #13, #14, #51, #69

  • 8 Пич

    24 1 Отговор
    За българското общество ще бъде победа , когато върне всички дебелаци като тебе , и оня на Ристе , по селата !!! А кака ти Кури - в Сливен !!!
  • 9 БТР-56

    13 12 Отговор
    Соц-глу.пак, как ми се повръща от тия червени баклуци! Мирът за тия кремълски под.логи е да оставим рушката измет да избие украинския народ... Другата небивалица е за неутралитет с руски знамена по примера с гнусното Израждане на варненския ци.ганин Косьо...

    Коментиран от #30

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 2 Отговор
    лъжете предатели оставка
  • 11 Един

    9 1 Отговор
    Еййй царе се на витиеватите решения. Оракула в Делфи ряпа да яде. Уникални двуличници и плазмодии. Но така изнася на Козяк.
  • 12 БZП

    13 10 Отговор
    Докато има руски комунизъм в България, държавата ни винаги ще е на дъното. Избавете се от робството !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 идеала на курнела

    19 0 Отговор
    Нинова единствено е заитересована да е министър,за да крадне
  • 17 Дезинформация

    6 4 Отговор
    Кажи че е победа за бсп и поддръжниците ви, не говори от позицията на 9% от гласувалите на изборите от името на българското общество. Тази разкрачена позиция в полза на рашизма ще ни донесе много негативи след края на войната.
  • 18 Сатана Z

    18 0 Отговор
    Гергьовски Военен парад няма да има,защото техниката е изнесена.....хахаха

    Z
  • 19 1111111

    9 8 Отговор
    Полска логика и български президент.
    "Ако България достави оръжия в Украйна ще бъде въвлечена във войната" - Румен Радев
    1. Полша доставя оръжия на Украйна (вкл. танкове), но не е въвлечена във войната повече или по-малко от България.
    2. Ако Полша беше въвлечена във войната и България щеше да бъде въвлечена по силата на чл. 5 от Северноатлантическия договор, независимо дали доставя оръжия или не.
    3. Полша доставя оръжия на Украйна, България - не. Русия спря газа и на двете.
    Това е логиката свързана с Полша.
    Тази на президента е свързана с широките руски полета.

    Коментиран от #44, #60

  • 20 Руски лизач

    11 4 Отговор
    русофилска фашистка торба с айна. Срам за България! Никога повече БZП!
  • 21 Пурко

    11 1 Отговор
    Тия са голи охлюви,но стотици пъти по-хлъзгави от най-хлъзгавата риба.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Червен глист

    9 4 Отговор
    Като през втората световна, без да изпращаме войници и оръжие срещу Рашата, ни нападнаха, орязаха западните покрайнини, заклаха хиляди българи, орязаха Беломорието, окрадаха собствеността на бьлгарчето и ни яхнаха за 50 год.
  • 24 Българин

    7 2 Отговор
    Мазни комунистически от ..репки
  • 25 ОБЕКТИВА СЕ СМЕЕ😀

    4 0 Отговор
    АБЕ ШЕФЕ ЗАЩО ПУ.РУ.ФИЛИТЕ СТЕ ТОЛКОВА НЕ УМНИ АМИ САМОТО ГЛАСУВАНЕ В ПОЛЗА НА УКРАЙНА ВИ ПОСТАВЯ В НЕ ПРИЯТЕЛСКА ПАРТИЯ НА ПУ.ИН И РУ.ИЯ😀😀😀😀
  • 26 Няма кой

    4 0 Отговор
    Да издържи да ви чете лъжите. Простовати същества продажни!
  • 27 Извънреден коментар

    1 0 Отговор
    Старите каки са казали че всеки човек има своя мисия в живота !
  • 28 Българин

    6 6 Отговор
    Слава Богу нашето оръжие стига до нападнатите украинци за да се защитават от агресора, въпреки жалкото лицемерие на БСП.
  • 29 Спортен коментатор

    3 0 Отговор
    И така, нашата загуба автоматично се превръща в победа...
  • 30 Хихихи

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "БТР-56":

    Оттук ли се обаждаш или от Мариупол,патреотино?

    Коментиран от #40

  • 31 Да добре

    1 0 Отговор
    А след това какво
  • 32 !!!

    3 3 Отговор
    Руско гнусно говедо
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 НАГЛИ

    6 0 Отговор
    КОМИСИОНИТЕ ОТ ОРЪЖИЯТА СА МНОГО СЛАДКИ, ЗАТОВА ОТРИЧАТ ЧЕ ИЗНАСЯТ. КРАЖБАТА НАРИЧАТ - ПОБЕДА НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО?
  • 35 Лъжлив Съби

    8 0 Отговор
    Е тоя ме удари в земята. Повече лъже от мене.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гост

    4 2 Отговор
    Поредния идт путинофил
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 РЕМОНТ НА. ТИКВИТЕ. ВИ. ТРЯБВА

    5 4 Отговор
    БРАВО -ЩЕ ИДВАТ РАЗБИТИ ТАНКОВЕ А. ВИЕ. ЩЕ ГИ. ЗАМЕНЯТЕ С НАШИ ГОДНИ!ИЗМЕТ СТЕ!!!

    Коментиран от #64

  • 42 Тити

    2 2 Отговор
    Това е позор и след края навойнатаще би сочат с пръст заради кремълските подлоги наречени БZП. Турция също дава оръжие и няма никакви проблеми а гнусните комуняги само чертаят линии
  • 43 Извънреден коментар

    1 0 Отговор
    Хора които говорят за мен лоши неща , всъщност лъжат нарочно , защото не искат да живея истински добре, а зле !
  • 44 днес

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "1111111":

    Ей, човнече, сигурно не си учил българска история!!!
    На 13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания в качеството си на съюзник на Германия, като се приема, че това ще бъде по-скоро символично действие и до реални военни действия няма да се стигне. И какво следва - през 1943 и 1944 година София е съсипата от бомбардировки. Загиват хиляди мирни граждани - жени, деца, възрастни хора - всичките цивилни. Та отговорът може да дойде и след две години - никой не чака светкавичен отговор.

    Коментиран от #55, #57

  • 45 Факта, че бъркаш сополите със сълзи

    2 1 Отговор
    Руска фрегата гори край украинските брегове


    Руска фрегата от проект 11356Р от типа "Буревестник" се е запалила край остров Змейни в Черно море. Това съобщава УНИАН, като се позова на одеското издание "Думская". На кораба е имало експлозия, последвана от пожар. Информация за пожара на кораба се е появила в социалните мрежи още на 5 май, отбелязва вестникът. Над този район на Черно море кръжат руски самолети, а на помощ на кораба са се притекли спасителни кораби от Крим. Според източници на Думская украинска ракета "Нептун" е ударила кораба. Украинският депутат Алексий Гончаренко е потвърдил катастрофата на фрегатата в своя Telegram. "Знаете ли, има такъв "Адмирал Макаров". На него също му стана много лошо – богът на морето отново наказва. Още един руски военен кораб не отиде "където трябва", но получи достатъчно. Исе надявам, че и той ще отиде "където трябва", коментира депутатът. В същото време в актуализираните данни на украинския Генерален щаб се уточнява, че руснаците са загубили още един кораб/лодка към 6 май, съобщава УНИАН. Адмирал Макаров е третата фрегата проект 11356R на въоръжение в Черноморския флот на Русия. Корабът е част от 30-а дивизия надводни кораби. Строежът на фрегатата е започнат на 29 февруари 2012 г. в корабостроителницата "Янтар" в Калининград. Пусната е на вода на 2 септември 2015 г. Корабът е оборудван със системи за радиоелектронна борба, крилати ракети "Калибър", противокорабни ракети "Оникс", комплекси "БУК" и "Игла-С", вер
  • 46 Хихихи..

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "хъ хъ хъ":

    Като ти гледам речника и се сещам за един от бисерите на Радой - Ало,девойчето със Западна култура,защо държиш ти Изтока за .... ?
  • 47 Кого лъжеш?

    7 0 Отговор
    Кого лъже този? Схемата е проста: идва украинска техника, която за нищо не става, освен да се бракува. Ние им изпращаме идентична наша техника, която е уж тяхната "ремонтирана". Ясно е на всички, че БСП не удържаха обещанието си. Нищо, има друга партия, която е доста по-принципна по отношение на неучастието на България в този конфликт. На следващите избори едни гласове ще се прелеят от БСП към въпросната възрожденска партия, а БСП ще се моли да мине 4% -овата бариера. Но така е, каквото сам си направиш ...
  • 48 Го4о

    6 0 Отговор
    Зафиров, а когато вече от дълго време изнасяме (тайно) оръжие за Украйна е ПОЗОР за Нинова и цялото Ви БСП! Светът ви презира.
  • 49 Перко

    4 2 Отговор
    Не говори от името на българите-не си упълномощен.Говори от името на партийката си.А най-важното е ,че почти целия свят помага на Украйна .Ние можехме да допринесем с нещо ,но не би.Жалко .Пак сме от грешната страна.
  • 50 Извънреден коменар

    1 2 Отговор
    Хора които говорят за мен лоши неща, всъщност не искат да живея ИСТИНСКИ добре, точно заради това са настройвали хора против мен смисъл искат да не ме искат никъде хората и тва е !
    Искат да нямам красиво и приятно бъдеще, заради това настройват хора против мен !
    Вероятно са лоши хора и расисти !
  • 51 Бай градски

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо ви":

    Я ПО КРОТКО ДЕДЕ! НЕ СЕ НАПЪВАЙ ДА НЕ СТАНЕШ ЗА РЕЗИЛ! НЕ ТИ Е ВИНОВНО ПРАВИТЕЛСТЕОТО ЗА ВИСОКИТЕ ЦЕНИ! И ВНИМАВАЙ С ВИНКЕЛИТЕ...........АМА МНОГО ВНИМАВАЙ!!!!!!!!!!
  • 52 България

    5 3 Отговор
    Мръ-сно комунистическо антибългарско прасе не говори от името на народа а само от името на твойта шайка боллевишки сви-не . Народа на България иска да изпращаме оръжие не-ща-стнико

    Коментиран от #53, #72

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ами ...

    3 1 Отговор
    Фактът, че няма да изнасяме оръжия за Украйна е победа за путинистите в България. Вън БСП от властта.
  • 55 нееееее

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "днес":

    И кой ще допусне военен отговор над Натовска държава бре ?Я си пий лекарствата!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ами ...

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от "днес":

    Изглежда ти не си учил българска история. България е окупирана от СССР, на който не е обявила война.
  • 58 Ами ...

    5 2 Отговор

    До коментар #53 от "1917":

    Това за убийствата го кажи на рашистите, които убиват в Украйна.
  • 59 даааааа

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "1917":

    И аз съм българин, но не понасям мекотели Ами хайде направи го .Организирай го референдума! Но внимавай докато събираш подписи да не загинеш!
  • 60 Истината

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "1111111":

    Чели ли сте член 5, сигурно не сте!?! Прочетете го или някой да Ви го прочете!!!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 С И

    3 0 Отговор
    Мазна скопена болшевишка свиня.
  • 63 От месеци Изнасяме Оръжие за Украйна,

    3 0 Отговор
    Само че нашите търговци разтоварват основно в Полша и Румъния, и някой в Одеса,, Последното в Одеса приключи!! Това моше да се проследи и докаже, стига някой да иска!!!
  • 64 нееееее

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "РЕМОНТ НА. ТИКВИТЕ. ВИ. ТРЯБВА":

    Дори и така да е, което е доста съмнително ! Защо са ни танкове от преди 40 години? Май твоята е за ремонт,.....ако има какво да се ремонтира де!
  • 65 краси

    5 0 Отговор
    "Победител в българското общество " е ПРОСТОТИЯТА!Затова сме първи по бедност,смъртност,неграмотност,по корупция,крадене ,измами.По Брой комунисти,полицаи,депутати на човек от населението !!!
  • 66 456

    3 0 Отговор
    Този факт е позор за България
  • 67 това не върви

    3 0 Отговор
    Това , че ги размазахте нещата , не означава , че не смърдят. Вие специално от БСП непрекъснато правите грешни ходове , оказвате се в неубедителни позиции и закономерно губите , и още ще губите.
  • 68 Истината

    1 2 Отговор
    Чели ли сте член 5, сигурно не сте!?! Прочетете го или някой да Ви го прочете!!!
  • 69 Студопор

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо ви":

    Ми айде де! Това да се чува! Под винкело сите!! Нема леви, нема десни!
  • 70 Жоро

    2 0 Отговор
    Червен буклук
  • 71 Къде ми е нощното шкафче?

    1 0 Отговор
    Тия от БСП,са по-големи предатели от ИТН и ПП!Плюха на социалистическите идеи!П р о д а ж н и ц и!Само и само да не изпуснат кокъла!
  • 72 Невен

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "България":

    Аз съм съпруга и майка на син и не искам изпращане на оръжия за Украйна!Искам ненамеса във тази операция.!Искам неутралитет!Искам МИР!Не искам ,заради американския военно-промишлен комплекс,да страдам ние!Оставка на това правителство,което ни въвлича в този конфликт!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове