Last news in Fakti

7 Май, 2022 17:54 1 322 49

Панев: Правителството работи активно за намиране на алтернативи на руския газ

  • владислав панев-
  • дб-
  • руски газ

В момента рухват два мита: Че България е изключително зависима от природния газ и че България е силно зависима от руския газ, смята Владислав Панев от "Демократична България"

Панев: Правителството работи активно за намиране на алтернативи на руския газ - 1
Снимка: БГНЕС

"Българското правителство работи активно за намиране на алтернативи на руския газ", заяви Владислав Панев от "Демократична България" в студиото на "Денят започва с Георги Любенов". На този фон: Още следващата седмица у нас ще дойдат украински специалисти, с които ще се водят преговори каква военна техника ще ремонтира България. А от БСП за пореден път изтъкнаха, че от България не се изнася въоръжение за Украйна.

В момента рухват два мита: Че България е изключително зависима от природния газ и че България е силно зависима от руския газ, смята Владислав Панев от "Демократична България".

"Това е първото правителство, което предугажда накъде се движат нещата и работеше последните месеци за алтернативи на руския газ и най-вероятно ще ги постигне - дали ще бъде през интерконектора, който се очаква да заработи втората половина на годината, но преди отоплителния сезон, дали ще бъде през терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция, но алтернативи на руския газ ще има. Сега вече вторият въпрос е цената каква е. Надяваме се цената да бъде пазарна, включително с азерския газ, който трябва да започне да пристига втората половина на годината", заяви Владислав Панев от "Демократична България".

Според европейски анализи цената на петрола ще се качи с около 40%, а на газа със 100%, при пълно ембарго на руския газ, обяви в пред БНТ Георги Кaдиев.

"Ние все още нямаме пълно ембарго на руския газ, но имаме ембарго на петрола на хоризонта. Според мен българското правителство задължително трябва да обяви вето. Тъй като ние нямаме възможност веднага и днес да спрем доставките на петрол. "Лукойл" внася в България около 90% от петрола, като от тези 90% - 60% те твърдят, че е руски петрол и 40% е друг", добави Георги Кадиев, лидер на "Нормална държава".

Нито без руски газ, нито без руски петрол ще можем, защото те ще се продават през друг доставчик, смята председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски. И заяви: Благодарение на левицата в Украйна няма да се изпраща въоръжение и боеприпаси от България.

"Благодарение на цялата коалиция, както и на подкрепата на опозиционните партии Украйна ще получи необходимата подкрепа, която самите те искат. От България за Украйна не се изнася въоръжение и боеприпаси. Ако някой твърди такова нещо - лъже. България изпраща оръжие до 60 държави, с които има договор сигурно повече от 30 години и от там нататък какво тези хора правят с договорите, които са сключили с България - българското правителство, българският министър на икономиката не носят отговорност", допълни Георги Свиленски, председател на парламентарната група на БСП.

Още следващата седмица у нас ще дойдат украински специалисти, с които ще се водят преговори каква военна техника ще ремонтира България.

"В България е изграждана най-голямата способност за ремонт на бронетанкова техника във Варшавския договор. Това е системата на заводите ТЕРЕМ. Ние имаме 7 завода, които са специализирани в различни дейности. В момента се модернизират българските танкове в тези заводи, така че ние имаме и хора, и капацитет", каза още Йордан Божилов, заместник-министър на отбраната.

Страната ни е в ситуация на усилена бдителност от началото на войната в Украйна, увери заместник-министърът на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пипо

    50 3 Отговор
    Из-ходихме се в кладенеца и сега обикаляме с две клечки в пустинята да търсим вода
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Оставка

    42 2 Отговор
    На скапаното правителство на просто Киро и кукорчо съд и затвор за тия продажници

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Браво на Демократична България

    2 37 Отговор
    Успех следващите 4 години
  • 6 чичо от село

    33 1 Отговор
    Ха-ха-ха...не знам защо , ама ,която и снимка да му качите на тоя образ от новината , все ме връща в младите , соц. години ... когато у наше село имахме един бригадир на овчефермата - досущ мязащ на него ...само синята престилка и ботушите да обуе ...Иначе по образ и израз си мязат 1:1 :)))

    Коментиран от #10, #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гого

    21 0 Отговор
    Моля и за петрол
  • 9 Първо

    1 29 Отговор

    До коментар #3 от "Оставка":

    Копейкин в затвора

    Коментиран от #29

  • 10 Епа то от

    30 1 Отговор

    До коментар #6 от "чичо от село":

    Известно време ни управляват диви селяне овчаре. Харвардците не правят изключение.
  • 11 Работете

    27 0 Отговор
    работете, важното е да не се отказвате! То е ясно, че няма алтернатива, ама вие работете! Важното е да се работи. То преди вас никой не е работил.
  • 12 1111

    31 1 Отговор
    България може не само без газ изобщо, а и без производство. За нас ще се погрижат партньорите от семейството. Начело на това подобие на държава са пълни нещастници.

    Коментиран от #17, #42

  • 13 А ми

    20 0 Отговор

    До коментар #6 от "чичо от село":

    он му е внукот бре.
  • 14 Тъпанар

    24 2 Отговор
    Пак руски газ, но с посредници; Независими от руски газ, но зависими от скъпо американско LNG. Незнам на кого повече не вярвам, ама май на американците. А най-вече на българските управници
  • 15 Дянков

    24 0 Отговор
    Работи за далаверата . После били цветът на нацията , а те просто крадци и мушета.
  • 16 Анавв

    24 1 Отговор
    Панев ,пречукаха ви ЕС ,щом сте подлизурки и се правите на хитри, търсете газ от Украина ,нали помагате на фашагите ,а ние мизерстваме!
  • 17 А за ФАЩ

    24 0 Отговор

    До коментар #12 от "1111":

    и без българи може, само територията трябва.
  • 18 Канада

    18 0 Отговор
    Канадкския тигър унищожи мостовете с Русия

    Коментиран от #22

  • 19 най-добрата алтернатива

    20 0 Отговор
    На всеки квтч скъп газ от на май ната си , внасяш 100 квтч руски без документи.
    Така ще правят всички докато я има таз далавера.

    Ние къде ще се наредим, нз.
  • 20 Абе тия

    18 1 Отговор
    тлъстяци само за тръби говорят, но не казват откъде ще дойде газа.
  • 21 Колибка

    16 1 Отговор
    Правителствени льохмани.Защо
    слушате фондерлайската какавида.
    Германия и Австрия нито газа,нито
    петрола са спряли.На 70 % и СП2
    работи.Какво ще търсите,това и
    ще намерите.Целувайте ръка на
    Путин и си трайте,че ни дава газ
    и нефт,т.е.- живот.Всеки ден по
    десетина импотентни рептили ни
    облъчват с малоумието си.
    Джон,защо все още се появяват
    рептили?
    Защото малоумието ги е заровило
    в земята сър.

    Коментиран от #24

  • 22 Ммм дааа

    16 2 Отговор

    До коментар #18 от "Канада":

    тя Русия без нас може, ние (включително и ЕС) без нея неможем. Русия си е самодостатъчна.

    Коментиран от #39

  • 23 наблюдател

    19 0 Отговор
    Лелеее какви дебили!
  • 24 Само

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "Колибка":

    не съм съгласен да "целуваме ръка". Можем и достойно да се държим.
  • 25 репортер

    13 1 Отговор
    Ernő SCHALLER-BAROSS (Ерно Шалер - Барош)
    Евродепутат от партията на Орбан, буквално попиля правителството на България в реч пред комисията по международна търговия на ЕС в Брюксел. Публикуваме без редакторска намеса:
    -" Едни продали се на САЩ, измамници рушат интересите на ЕС, опитват се да разрушат всички търговски връзки между ЕС и Русия в полза на частните си интереси. Тези хора в момента управляват България, а премиерът на тази страна може да се окаже и гражданин на Канада, същата тази Канада за която вече на всички е ясно, че имат военни офицери в Украйна"
    "Може и да си им обещали нещо повече от това да са на власт и да грабят най-бедната държава в ЕС - България, САЩ може и да имат план за Балканите, но това не трябва да е на гърба на всички страни членки в ЕС"
    "Българското правителство, което явно е решило да срине не само собствената си държава и икономика, вече става опасно за цялото съществуване на ЕС, разделението в България вече е видно от месеци, но това не трябва да рефлектира на всички страни. Относно ембаргото за петролни продукти, българските управници явно са решили да убият българската икономика, която е зависима от руският нефт на 95%, но това няма да го допуснем за Унгария и ще се противопоставим с всички средства на тази лудост."
  • 26 Уса

    14 2 Отговор
    Още малко ще крепите Киро лъжеца и сте аут от политиката.Излъгахте голяма част от българите в САЩ да гласуват за вас с хубави приказки за промяна по вашата кабеларка чиито зрители главоломно намаляват.Това е причината да се дърлите и имитирате дейност а всъщност държавата не функционира грам,защото вие само тупате топката оставена от Герб и нищо повече
  • 27 русофил

    15 1 Отговор
    И ходете на църква и се молете на господ гове.а такива,че дано зимата бъде по-мека цървули такива!

    Коментиран от #31, #40

  • 28 КАК РАБОТИ ????

    10 1 Отговор
    ПОЧИВНИ ДНИ СА.
  • 29 По е важно

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Първо":

    да освободим мечкадарските мечки. А, щях да забравя - трябва да се асфалтира завоя през три къюи до нас !
  • 30 Уса

    10 1 Отговор
    И си сменете името на партията,защото народа не е с вас повече.Това име не го заслужавате
  • 31 А ми

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "русофил":

    то акостваше само с пост имолитва...............
  • 32 Бивш канадец

    12 3 Отговор
    Алтернативата е ясна. Пак ще купуваме руски газ, но през посредници и на двойна цена. Малиииии...по-зле сте и от тиквите!
  • 33 Jacques Yves Moineau

    7 3 Отговор
    Досега трябваше вече да са намерили алтернативи.
  • 34 Анонимен

    12 2 Отговор
    Учете се от премиера на Унгария. Продажници . Оставка.
  • 35 Въпросче

    5 1 Отговор
    Паню обича ли да шляпа малки дечица?
  • 36 Бай Шиле

    13 2 Отговор
    Първо казват - подготвени сме от няколко месеца за този сценарий.
    Сега казват - търсиме алтернатива.
    Утре ще кажат - няма, оправяйте се.
    Д.упе да ти е яко българинооооо.

    Коментиран от #46

  • 37 Хахаха

    9 0 Отговор
    Мижи да те лажем
  • 38 Мамул

    12 2 Отговор
    То България може и без правителство. Следва се глобалистки план които ще унищожи държавата ни, а тези клакьори просто ни баламосват на български език. За какво издържаме назначени политици, пионки на конци.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Катерина Украинцева

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "1111":

    То и при партньорите ойде коня у ряката
  • 43 SDEЧЕВ

    2 1 Отговор
    Цената на газа се определя от разстоянието и количеството наличност на доставчика.Алтернативи много на алтернативни цени. Мрете от глад за да угодите на Байдън,че е много беден.
  • 44 Бай Лисан

    2 0 Отговор
    Правителството работи активно за намиране на алтернативи на руския газ.
    Народът работи активно за намиране на алтернатива на правителството.
  • 45 оставка

    0 0 Отговор
    Тези, от ДБ ще докарат газ!? Био-газ от американските крави и кравари...Много ще мирише...
  • 46 бедна България

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Бай Шиле":

    Сценариите са готови отдавна. Сценаристите знаем къде са - в Холивуд. Само че, кой ще плати цената?

    Коментиран от #47

  • 47 4248

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "бедна България":

    И цената знаем, че ние ще я платим.. В абсурдното усърдие на управляващите се прокрадва нещо от Швейк и това ги превръща в ненадеждна прислуга за господаря.
  • 48 Асен

    1 0 Отговор
    Думите на Панев нямат никаква стойност, защото това са думи на зелената мафия!
  • 49 Дедо ви

    0 0 Отговор
    С какво сме длъжни на тия нагли украинци ,та трябва нашият народ да страда.На нас кой да помага като сме с най ниската минимална заплата в целия ЕС.Пита ли се някой от вас как живеят хората с 710лв. които се облагат с данък от 160лв.Загрижили се света да оправят,а българите да мизеруват като кучета.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове