10 Май, 2022 11:23 1 589 24

Кадиев: Не е реалистично да приемем толкова скоро еврото

  • георги кадиев-
  • евро-
  • любомир дацов

Прогнозата е, че това ще стане през 2024 г.

Кадиев: Не е реалистично да приемем толкова скоро еврото - 1
Кадър бТВ

Коалиционно съгласие по повод приемането на еврото и прогнозната дата 1 януари 2024 година. Не е реалистично да приемем толкова скоро общоевропейската валута, каза пред бТВ финансистът Георги Кадиев.

„Причините – няма да се справим с инфлацията, която е чувствително по-висока от трите най-ниски в ЕС. В момента средната инфлация за еврозоната е около 7,6 изчислената миналия месец при нас е 12,4, като има държави в еврозоната, които са с по висока инфлация от нашата и второ цялата ни икономика не е готова. Има много работа, която трябва да се свърши в тези 2 години преди приемането, докато сме в чакалните. Нищо не е свършено, включително и от фирмите на най-ниско ниво. Промяна на счетоводство, промяна на софтуери. Банковата система не е готова, нищо не е направено“, каза Кадиев.

Според проф. Любомир Дацов, който е бивш финансов зам.-министър, коментира чисто механичното сменяне на банкнотите.

„Дискусията, която се получи, е дискусия за технически документ, който казва на коя дата, кой какво прави, за да бъдат сменени технически банкнотите, купюрите на лева с евро и покрай това техническо упражнение просто трябва да бъде обмислено как се представят на хората тези неща, как банките взаимодействат с търговските вериги. Как става самата смяна, което е абсолютно технически проблем. Изведнъж той стана политически. Ако ви задавам въпроса точно какво послание отправят към хората и към партньорите ни в Европа, ще вдигнем рамене, защото тези стъпки напред назад и този ажиотаж, който се създава, абсолютно не е положителен. Не може с мерки, които в голямата си част помпат бюджетни разходи или намаляват данъци, да създават допълнителен дефицит и да твърдиш, че правиш антиинфлационна политика. Всъщност повечето от мерките, които поне излязоха в медиите, оказват натиск върху инфлацията, а не са антиинфлационна политика. И от тази гледна точка действително има проблем. Аз смятам, че ако има политическо съгласие до 2024 година може да бъде свършена много работа“, заяви Дацов.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 13 Отговор
    Евро= рубла
    И за това да се мисли
  • 2 Joco

    14 8 Отговор
    неща по приемане смяната на Лева с Еврото се правят още от преди повече от година. Има заложение законодателни промени, които ще се приемат през есента на 2023 година. Тиядвамата галлфони, да не се правят на интересни
  • 3 kris

    27 15 Отговор
    НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА ЕВРОТО

    Коментиран от #5

  • 4 Брабинеца

    11 9 Отговор
    и Дацов, и кадиев са многооооо далеч от същината, и двамана не ги пускат в МФ от много години (15) да припарят, многи им знаят чофките
  • 5 Joco

    9 8 Отговор

    До коментар #3 от "kris":

    що бе Крис, ине и сега сме в евро /вързани сме / ако има промени, то ще са чисто спекулативни, а от друга страна , банковата ни система ще е под по особен надзор и лицето Пеевски няма да може да си прави ажиотажите

    Коментиран от #17

  • 6 1984

    17 7 Отговор
    Питам се защо кадиев е против въвеждане на еврото. Дали на жена му, соня кадиева е по-изгодно да купува евтин, български ток от АЕЦ"Козлодуй" с лева и да го продава на много по-висока цена в евро??? Или, кадиев е платен путинофил? Вероятно и двете, соня кадиева е известна с измамите си, а кадиев никога не е напускал БКП, той и жена му са от онези "другари" - станали милионери с пари от ДС и БКП след 1989г.

    Коментиран от #20

  • 7 asd

    17 7 Отговор
    И ние така мислим. Бързането е по някакви други причини.

    Коментиран от #8

  • 8 бокоБРАВО КИРО

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "asd":

    А ДА БЪРЗАТ ЕВРОТО СА ВЕСТНИЦИ ЗА ТАПЕТИ ...ЕДНА ВАЛУТА КОЯТО НЕ Е ПРИВЪРЗАНА КЪМ ЗЛАТОТО СА ВЕСТНИЦИ ...КОЛКОТО И ДА БЪРЗАТ ЩЕ ПРЕМИНЕМ НАПРАВО КЪМ ЗЛАТНАТА РУБЛА ..

    Коментиран от #14

  • 9 Чехия, Унгария и т.н.

    16 3 Отговор
    Не са приели Еврото, а са доста по-отдавна член на ЕС. Нямат и планове май да го приемат.

    Коментиран от #10

  • 10 Joco

    4 12 Отговор

    До коментар #9 от "Чехия, Унгария и т.н.":

    примера е не уместен. Хърватия след нас влезе в Ес, а вече е с евро.
    нямам нищо против различните мнения от моето, но трябват аргументи.
    В българия липсва национална правна сигурност, да не давам примери. Единственият ни гарант е да сме по тясно свързани с Евроинституциите.
  • 11 Кадиев?? Референдум за Еврето??

    12 3 Отговор
    Има шарлатания покрай приемана на еврото, само след Референдум!!
  • 12 Дон Кихот

    15 0 Отговор
    Ние сме приели вече еврото.

    Въпросът, не е да ПРИЕМАМЕ еврото, а ДА СЕ ОТКАЖЕМ от БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ !
  • 13 Агата Кристи

    6 7 Отговор
    За този най-доброто би било за официална валута да приемем РУБЛАТА.
    Вари го, печи го, комуниста си е комунист ..
  • 14 asd

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "бокоБРАВО КИРО":

    Въх, не думай! За кога го планираш?
  • 15 Тор

    5 2 Отговор
    Кадиев,, жена ти явно всичко в левове държи и ако я питат откъде има толкова много пари ще трябва да ги доказваш затова ни даваш такъв акъл!
  • 16 видях го

    10 1 Отговор
    Когато Италия приемаш еврото, народа като пазареше в магазините - плачеше.
  • 17 7878

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Joco":

    Европейските "лидери" крадът повече и в по-големи мащаби и от нашите измамници. Преминаваме към еврото и това ще е края на независима България.
  • 18 Дама Пика

    6 1 Отговор
    Еврото е инструмент за зависимост и загуба на идентичност. Съюзът ще се разпадне и е въпрос на малко време. Фашизмът се завръща напъпил от Запада .. Това ли искате - обезличаване и плацдарм на НАТО??!
  • 19 Бгг

    4 1 Отговор
    За тези национално важни въпроси - РЕФЕРЕНДУМ
  • 20 Онзи

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "1984":

    Комунистите си опичат работа.
    И на Андрей Луканов жена му беше Соня.
  • 21 червен патарок

    4 1 Отговор
    изобщо не е реалистично да го приемаме когато и да било!
  • 22 Ми то не е

    2 0 Отговор
    Реалистично ,че сте живи ама...
  • 23 Не трябва да приемаме

    3 0 Отговор
    еврото. Това съвсем ще ни затрие. Бях в Германия когато го приеха. Беше трагедия и после нещата не тръгнаха по - добре. Не дай си Боже това да стане и у нас, загубваме напълно суверенитета си. После няма измъкване от тази вълча яма.
  • 24 КАДИЕВ

    0 2 Отговор
    • 1....щo ce излaгaтe? Бългaрия e във ВAЛУТEН БOРД c Eврo...cъc зaкoвaн, нeпрoмeним oт зaкoнa курc Лeв-Eврo. Ниe oтдaвнa cмe въвeли Eврoтo, a cлeд 1. Януари 2024г., caмo щe прeмaхнeм бюрoкрaтичнитe фoрмaлнocти, oблeкчим cчeтoвoдcтвoтo нa бизнeca и oблeкчим бaнкитe oт двoйнaтa пaричнa cиcтeмa. Дoри и ceгa, нямaш никaкъв прoблeм дa тeглиш нa кacaтa в бaнкa Eврo, oт лeвoвaтa cи cмeткa.
    2...В България сигурно за първи път става "смяна на парите", нали??
    3...С въвеждането на Евро в България на "братушките” тук ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...
    4...Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските чугуни, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    5...Цялата тази дандания около приемането на Еврото ПОКАЗВА НЕЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове