Last news in Fakti

10 Май, 2022 12:49 719 14

Огнян Минчев: България няма системна външна политика

  • огнян минчев-
  • външна политика-
  • великоимперската арогантност

Доц. Минчев беше категоричен, че между света на тоталитарната утопия и светът на свободните хора примирие може да има, но не може да има дългосрочен мир

Огнян Минчев: България няма системна външна политика - 1
Снимка: БГНЕС

България няма системна външна политика и се лута като ветропоказател под въздействието на вътрешните дилеми на управлението. Това каза политологът доц. Огнян Минчев, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”.

Според него България ненужно си позволява лукса да произвежда няколко различни типа отношения и подходи към външната политика, които не дават възможност за синтезиране на минимално ефективна външнополитическа стратегия.

„Съществува доста сериозно разминаване между приоритетите на министър-председателя и на неговата партия във външната политика от една страна, и тези на президента Радев от друга страна. От трета страна имаме позицията на БСП, която от съдържателна гледна точка по-скоро съвпада с тази на президента Радев, но от друга между него и председателя на БСП има доста тежки междуличностни отношения, което също не подпомага взимането на политически решения. Тоест, ние се намираме в една доста конфузна ситуация, в която една страна, изправена пред такива предизвикателства, пред които е изправена България понастоящем, си позволява лукса да произвежда няколко различни типа отношения и подходи към външната политика, които не дават възможност за синтезиране на поне минимално ефективна външнополитическа стратегия и външнополитическо поведение на страната“, подчерта доц. Минчев.

Руският посланик в България се държи в най-добрите традиции на великоимперската арогантност, характерна за най-тъмните страници от имперската история на Русия.

Политологът даде пример с руския посланик в България, който се чувства достатъчно безнаказан, за да се държи по безпардонен начин.

„За съжаление, в България госпожата посланик на Русия не може да получи достоен отговор на своите инициативи, напускащи статута ѝ на посланик, тъй като именно всеки един от тези актьори, за които говорихме – и премиер, и президент, и външен министър, и политически лидери – се намират в състояние на разделение и на конфликт, в което ако някой от тях реагира адекватно на предизвикателствата пред външната политика на България, включително и по отношение на поведението на руския посланик, то другите ще се възползват от това в негов ущърб, поради което ние като държава стоим и доста малодушно наблюдаваме това, което другите си позволяват да правят с нас“, каза още Огнян Минчев.

Той вижда като основно предизвикателство пред България нейната дълбока, вътрешна структурна обвързаност с руския интерес и тази дълбока обвързаност пречи на взимането на адекватни решения.

„Ако тези хора, които създадоха това правителство, успеят да придобият за кратки срокове достатъчна критична маса от опит, за да започнат да действат адекватно при различни проблеми, имаме шанс да излезем от тази ситуация на всестранни кризи, блокажи на българската политика, дори да се наложи това правителство да бъде преструктурирано основно в рамките на следващите месеци“, каза още политологът, като се съгласи с президента Радев, че провеждането на избори в настоящата ситуация е наистина неособено разумно.

Доц. Минчев беше категоричен, че между света на тоталитарната утопия и светът на свободните хора примирие може да има, но не може да има дългосрочен мир поради простата причина, че единственото предусловие за мира е човешката свобода.

"Само свободните хора могат да живеят дългосрочно в мир помежду си и със самите себе си", уточни доц. Огнян Минчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти-маймуна

    1 1 Отговор
    Този български мозък откри топлата в 2022 г. Хаха
  • 2 Анти

    3 4 Отговор
    Като видиш българин, вече си наясно, че IQ-то му е 70.

    Коментиран от #6

  • 3 това е така

    0 1 Отговор
    защото България е разпъната между слугите и последователите на различни интернационали, кремълски и европско-лебарален, които воюват помежду си в техен инерес за мсмека разрухата на България. Как очакваш единнение да има, в каквато и да е политика?
  • 4 Таралеж

    5 0 Отговор
    България си има много последователна политика вече 33 години - изуй гащи и майцепродай.
  • 5 Някой

    4 0 Отговор
    Но пък проявява системно дебилизъм на всички нива, включително и външната политика. И това се засили с идването на власт на новото правителство, дето вече трябваше да си е отишло.
  • 6 Някой

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анти":

    И, разбира се, ти правиш изключение, нали?
  • 7 Притча

    4 0 Отговор
    След като след Освобождението на всеки 20-30 години сменяме ГОЛЕМИЯ БРАТ и винаги сме най-послушните пудели "съюзниците" ни никога не са ни уважавали,а съседите винаги са ни мразели. За разлика от Румъния, която винаги е била с Франция, Гърция - с Англия, а Сърбия - с Русия! Това го дължим на продажните ни политици от всички поколения и при всички режими!

    Коментиран от #9

  • 8 ОГНЯН Е ГАНЧО

    2 0 Отговор
    Преди 33 години българинът Ганчо изравя ковчега на Чарли Чаплин за пари
    Заедно с полския си ортак Роман го закопават в нива до Женевското езеро
  • 9 историята какво казва

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Притча":

    Хайде бе, винаги? Кой срещу кого воюва във войната за северна добружда? Кой срещу кого воюва във войната за южна добруджа?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Брендилия

    1 0 Отговор
    Ами няма системна външна политика, а хаотична спер..тозоидна и се пръкват разни безобразия. ЕС скоро може и да ни каже, че не е банкомат. Там политика също не се води. Вземат едни готови пари, вкарват ги във вътрешната политика и така години наред, готованковците не направили дори 1 предложение за по-добро развитие на ЕС. Ужас...
  • 13 Андро

    3 0 Отговор
    Имаше една посланничка, която по собствена инициатива правеше проверки на български военни поделения и бази. Наши висши военни козируваха. Май не беше Митрофанова.
  • 14 българина

    2 0 Отговор
    минчев, напротив! там е проблема, толкова е системна, че останахме от 9 на 6 млн и най бедни и болни.... златото, медта, тока и базите са все американски. както и всички правителства след 1989.... ето ти системност. А твойта заплата от коя държава идва?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове