Last news in Fakti

13 Май, 2022 21:16 5 627 38

Вече не е ясно дали България ще влезе в Еврозоната през 2024 г.

  • еврозона-
  • калин христов-
  • георги ганев

Ганев съобщи, че на срещата коалиционните партньори са обсъждали прага за регистрация по ДДС за кратно, но не са обсъждали тавани на цени от малката потребителска кошница

Вече не е ясно дали България ще влезе в Еврозоната през 2024 г. - 1
Кадър Нова тв

Целта на коалиционните партньори продължава да бъде България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. Ще успее ли обаче страната ни да изпълни критериите - не е ясно. Това каза Георги Ганев от "Демократична България" на излизане от срещата на коалиционните експерти, които се събраха на среща в Министерство на финансите в петък вечер.

“Подкрепата за семейства с деца ще бъде приета. Подкрепата за пенсионерите, ще бъде приета – въпросът е точно в какъв вариант. 25-те стотинки за гориво изобщо не ги обсъждахме”, каза още Ганев.

"Нямаме окончателно решение за антиинфлационните мерки. Очакването е бюджетът да има достатъчно резерви, за да бъде в помощ на всички икономически единици”, каза той и съобщи, че основният фокус на тазвечерната среща е бил приемането на еврото.

Той обясни, че подуправителят на БНБ Калин Христов е представил структурата на доклада, който ще даде идея за полза, разходи, предимства и предизвикателства от приемането на еврото.

"Датата за приемане на еврото остава 1 януари 2024 година. Страната ни изрично ще трябва да поиска доклад от Европейската комисия и Европейската централна банка за готовността на България за приемане на еврото. Той трябва да бъде готов горе-долу май 2023", стана ясно от думите на Ганев.

Ганев съобщи, че на срещата коалиционните партньори са обсъждали прага за регистрация по ДДС за кратно, но не са обсъждали тавани на цени от малката потребителска кошница.

Анализът продължава да се случва и в основа на тях ще се вземат съответните решения, каза още Ганев.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опонент

    50 6 Отговор
    😥Няма евро, щтото има инфлация и засилваща се инфлация, а дълговете растат и нарастват.😥
  • 2 Значи кабинетът лъже

    49 1 Отговор
    Н е възможно прогнозната цена на газа да е по-висока..... А Кирчо да казва че ще е по-ниска..... Защо тогава хлебопроизводителите смятат да увеличат цената на килограм хляб. Ами сигурно това ще е спекула.... Но защо правителство на не спре тази спекула ако истина че горивата са по-евтини..... Странно кой лъже.
  • 3 киро асенов

    31 2 Отговор
    Първо ще излезе коалицията,а кой къде ще влиза,ще видим по-късно
  • 4 УМНИЦИ

    24 3 Отговор
    ДА ВИ ИМАМЕ ПРОБЛЕМИТЕ.НАЙ ВАЖНОТО КАЧЕСТВО НА ПАРИТЕ Е ТЯХНОТО КОЛИЧЕСТВО.А ДАЛИ СА ЛЕВОВЕ , ЕВРО ИЛИ ТУГРИЦИ Е ВСЕ ТАЯ , ВАЖНОТО Е ДА СА ПОВЕЧЕ.АМА ТРЯБВА АКЪЛ ДА ГО РАЗБЕРЕТЕ
  • 5 Бмх

    43 3 Отговор
    Тя една еврозона с гуй да я сочиш!
  • 6 Притча

    68 4 Отговор
    Управляващите рано или по.късно ще ни сложат пак от страната на булката! Но дори Стив Хатке предупреди да не бързаме, давайки ни за пример Латвия и Естония! И още каза: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РЕФЕРЕНДУМ за влизане в еврозоната! Норвегия на 2 пъти провежда референдум за влизане в Е. съюз и двата пъти норвежците казват ТВЪРДО НЕ!

    Коментиран от #8

  • 7 Дипломатична

    31 0 Отговор
    То в България вече на никой нищо не му е ясно.
    Следващия премиер трябва сигурно да се избира измежду ясновидци.
  • 8 Опонент

    21 8 Отговор

    До коментар #6 от "Притча":

    Ех, Норвегия, ама нямаме нейния организиран рибарски флот, норвежкия газ, норвежката организираност, дори и сьомгата предпочита Норвегия. Уредена икономика, затова еврото не им трябва, а на такава икономика, в ступор като нашата.

    Коментиран от #35

  • 9 Ква зона кви 5 лева

    32 3 Отговор
    тук още не можем да се храним нормално !
  • 10 СЛОНА

    43 5 Отговор
    РЕФЕРЕНДУМ ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕВРОЗОНАТА !!!
  • 11 Баце

    31 2 Отговор
    Там порезеници с мед и масло ли ще раздават та се лее тази мантра за тая зона?
    P.S. И да влезем за нас порезениците ще са в най-добрия случай с мас иначе корички сух леб.
  • 12 €€€€€

    46 5 Отговор
    Какво евро бе? Народът ще ви смаже! Предатели! Лакеи!
  • 13 Брендилия

    29 1 Отговор
    1 евро = 1,95 бг лв. А в същото време 1 бг лев = 0,51 евро. Коментарът кой губи и печели е излишен !
  • 14 костас

    38 3 Отговор
    Здравейте, Ей нахалници, 30 години се пробвате на наш гръб. Понеже сте такива" световни" специалисти ,затова сме на този хал. Тридесет и пет години реформи и в резултат на което не можем да отцепим от дъното. Знаем че сте опиянени от собственото си его и........ американските корупционни фондове. Затова питайте народа си за важните решения и ....няма да сбъркате. Референдум за всички важни решения. За еврозоната също. Прескочихте нато и базите но.. нее късно да ни питате и за тях. Ще ви кажем не се притеснявайте вероятно няма да се налага да връщате пачки за неизпълнени поети ангажименти. Оправдайте се с народа си, дори може да кажете че сме прости и нищо не разбираме. А вие може да продължите да се перчите като световни геополитици, обещаваме че няма да ви се смеем.
  • 15 оня с коня

    12 7 Отговор
    С Прекалено "Умното" си изказване се прави на Умряла Лисица,сякаш насреща си има Аджамии.И НЕ че не е ясно дали БГ ще влезе в Еврозоната,а дали НАСТОЯЩОТО УПРАВЛЕНИЕ няма да я спъне с Невероятните си Фалове ПО ВСИЧКИ ЛИНИИ!И да уточним:При Борисов ВСИЧКО беше като по Ноти- Най-нисък външен Дълг на Страната в целия ЕС,една от Най-ниските Безработици,Инфлация в най-ниските възможни граници.А какво имаме Сега?Ами ДЪЛГОВА СПИРАЛА,Инфлация "до небето" и ...Пълен "Непричом" на Управляващите от къде да я Подхванат!Е как да влезем в Еврозоната?!!
  • 16 Пистолейро

    26 2 Отговор
    Цената на кафет на 1.1.2024 един лев. На 31.12.2024 едно евро. Всичко двойна цена.
    Отношение държавен дълг към глобалния домашен продукт за БГ 30%, За Гърцуя 220%, Италия 170%.Ислания 180% Франция 85%.
    Референдум!!!
    Тоест бедният Ганьо ще финасира дълговете на богатите страни.
  • 17 hard worker

    23 2 Отговор
    Голям праз-и без това можем...Може и да го няма до тогава този Евро-либерогейски съюз...
  • 18 Истина

    30 2 Отговор
    Не ни трябва Евро! По-умните държави защо не са го приели? Защото са умни не са овце ката нас.

    Коментиран от #33

  • 19 Пистолейро

    10 2 Отговор
    Цената на кафет на 1.1.2024 един лев. На 31.12.2024 едно евро. Всичко двойна цена.
    Отношение държавен дълг към глобалния домашен продукт за БГ 30%, За Гърцуя 220%, Италия 170%.Испания 180% Франция 85%.
    Референдум!!!
    Тоест бедният Ганьо ще финасира дълговете на богатите страни.
  • 20 тома

    15 4 Отговор
    Само чекмеджето на бате бойко може да влезе в еврозоната веднага.За народа няма никаква надежда

    Коментиран от #23

  • 21 Бррндилия

    18 0 Отговор
    1 евро = 7,53 хърватска куна, а 1 хърватска куна = 0,13 евро. Да видим хръватите като са се засилили да го приемат 2023 докъде ще я докарат. Те са с почти двойна МРЗ в евро от нашата.
  • 22 Милчо лаков

    24 0 Отговор
    Не смеят да махнат валутния борд,защото еврото за два дни ще стане 50лв.И тогава ще видят младите,колко са 3000лв. заплата.
  • 23 Брендилия

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "тома":

    С тоя курс евро-лев бързо ще се опразни и трябва пак да яде филии с мас
  • 24 Иванова

    4 16 Отговор
    Може и да остане пожелателно да влезе в Европа това "непослушно дете", България, още дълго време. Червените протести ги снимат и ги знае светът. Ама само за Русия са добър знак за приятел. За партньор и на Изток и на Запад, сме с едно наум, за тях. Който не знае какво иска, така е. Не е правителството ни виновно. Не са те. То е вътре в нашата "чиста българщина", табиета ни да се опълчваме дори когато ти подават нещо. Ръка, например, да излезеш от блатото.
  • 25 ТаУмВзе

    17 4 Отговор
    До тогава Няма да има Евро, камо ли евро зоничка бе главанаци! Валутата се обръща на Златно Покритие, след падението на петродолара, с което е обвързано хартиеното Евро. Закопайте ни Още бейби!
  • 26 Хан Ауспух

    18 2 Отговор
    Всеки гласувал за ПП итн бкп и деебь трабва да бъде кастриран и заклан!! С цялато му рода!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 йхнкхйких

    8 2 Отговор
    Геца бъдещи концлагеристе ,ще те вталим хахахахха
  • 29 Чаках с нетърпение

    21 2 Отговор
    Чаках еврото с нетърпение, защото знам какви ползи то щеше да ми донесе и въпреки минусите му очаквах с нетърпение да бъде въведено, ДОКАТО ЕС не се самоуби със зелената сделка и войната срещу Русия. Сега осъзнавам, че искат да ни вкарат, за да си стабилизират еврото и да поемем солидарно с тях краха на техните икономики с над 10 пъти по голям дълг от нашия. Демек 30 години нищета с нисък дълг, да плащаме големите харчове за високите заплати и пенсии на европейците солидарно с техните дългове. Е вече НЕ искам еврото!!!!!! ЧАО ЧАО
  • 30 Да когато отидат във по развита страна

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "То не че не е яасно то депутатите не го":

    От България сеедно са излезли от джунглата докато се адаптират и станат хора
  • 31 йхнкхйких

    11 1 Отговор
    демонократична България до един в концлагер ,хайде идвайте да ви инквизирам и дам на прасетата !
  • 32 Toxic

    15 1 Отговор
    Фашизоидното ни правителство по това време ще бъде по затворите , а ние, ако въобще приемаме чужда валута ще приемем рублите, а не еврото !
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ком

    14 0 Отговор
    Има пълно мълчание по това колко милиарда евро е цената на валутния борд в момента. С приемането на еврото бордът пада. Една незначителна част от него може би ще остане в България, основната отива в разпореждане на ЕЦБ във Франкфурт. Ако тази информация е фейк , моля някой аргументирано да я опровергае.
  • 35 ъхъ

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Опонент":

    чудя им се на акъла на чехи и поляци що нямат зор за еврото, сигурно са по-зле от нас или са зле с главите, а румъняска съвсем скоро обявиха, че отлагат срока за влизане в еврозоната. Тия не са наясно с далаверата, да питат нашите кресльовци, пардон "експерти".
  • 36 Шапшали

    2 4 Отговор
    Ние и сега сме вързани и си работим с евро така че какъв е проблема или някой се надяват да минем на рубли
  • 37 КУРти

    1 0 Отговор
    От влизането в еврозоната ще спеечелят само отраслите свързани с финансовия сектор, всички други ще търпим загуби.
    Защото икономиката ни е мнооого назад от на другите в Европа. Не сме готови, няма и да сме в следващите 8 години.
    Последните 5 държави приели еврото, все още не могат да се възстановят и инфлацията при тях е най-голяма.
    Бай Иван ще види само негативи, но пък ще му обясняват, че България ще взема заеми с по-ниска лихва и така той ще е напред..
    Дори не се споменава за бруталните неща, които най-вероятно ще предстоят - ефект на Хамилтън и още 5 подобни... където ние ще плащаме дълговете на огромни икономики.. както с общия заем, познайте дали в Бг се наляха пари колкото в Германия, Франция и т.н... но ние ще връщаме тези пари наравно с тях
  • 38 А бе

    1 0 Отговор
    За какви критерии говори този?Украйна какви критерии изпълни?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове