Last news in Fakti

14 Май, 2022 11:18 5 860 68

Мартин Владимиров: Може дори да се национализира бургаската рафинерия

  • лукойл-
  • рафинерия-
  • бургаска рафинерия-
  • национализация

Нужно ни е споразумение за солидарност с Румъния и Гърция, в случай че "Газпром" спре доставките за Атина

Мартин Владимиров: Може дори да се национализира бургаската рафинерия - 1
Снимка: БГНЕС

В началото на идната седмица Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) ще публикува анализ, който ще развенчае всички митове за това, че България не може да оперира без руски нефт. Рафинерията през годините е използвала либийски, ирански, иракски нефт. Има сортове суров нефт, които веднага могат да заменят руския. Това обясни пред БНР експертът от ЦИД Мартин Владимиров. По думите му внушенията, че рафинерията не може да работи с друг, освен руски петрол, са политически.

Вътрешнополитическият аспект на това внушение Владимиров вижда в нежеланието на правителството на Кирил Петков да отваря нов фронт срещу руските интереси в страната.

"Подозирам, че няма такова уверение на Европейската комисия за изключение, предоставено за България", посочи експертът относно заявеното от финансовия министър и вицепремиер Асен Василев.

Според Мартин Владимиров, ако ръководството на рафинерията не възприеме нова стратегическа визия за доставките на суров нефт, може да се наложи нова законодателна рамка, която да позволи национализирането ѝ. В случая подобна мярка е оправдана, тъй като е засегната националната сигурност на България, подчерта Мартин Владимиров.

Ако не се подготвяше европейско ембарго върху руския петрол, руско ембарго върху природния газ за Европа щеше да е по-вероятно, изтъкна Владимиров. По думите му, след като загуби европейските си клиенти за петрол, Москва няма да иска да се раздели и с валутните си приходи от газа, още повече в разгара на война и икономическа криза.

Физическо прекъсване на руските доставки обаче ще скъса досегашните снабдителни вериги и може да предизвика до 20-процентно поскъпване на суровия нефт, което е чувствителен ръст, заяви експертът.

Прогнозираното намаляване на нефтодобива в Русия ще се отрази негативно на цената на дизела, предупреди Владимиров.

"Може би ще се свие предлагането на дизел за Европа. Цените на дизела така или иначе са доста високи в момента и може да се стигне до още по-голям ръст. Ефектът ще бъде усетен по-моментално на бензиностанциите, отколкото на международните пазари."

Ако Гърция откаже да плаща на "Газпром" в рубли и руският монополист спре газоподаването за южната ни съседка, може да се наложи сериозно ограничаване на потреблението на газ в българската индустрия, посочи още в анализа си Владимиров.

Азерските доставки дават известна сигурност, но София трябва да търси допълнителни количества, коментира Мартин Владимиров в предаването "Събота 150" и напомня, че азерският газ ще формира една трета от потреблението у нас.

"В условия на вече несъществуващ дългосрочен договор за снабдяване с природен газ от Русия, азерският газ може да осигури минималните количества поне за покриване на нуждите на топлофикациите и потребителите на газ, които са пряко свързани с газоразпределителната мрежа."

Консорциумът "Шах дениз" от доста време се опитва да пласира българските количества в други дестинации – например Гърция или Италия, където цената е доста по-висока, изтъкна още експертът и допусна "координиран натиск от страна на България и ЕК да се осигурят тези количества, въпреки по-неизгодните търговски условия за азерската страна".

По темата с втечнения газ от САЩ Мартин Владимиров отбеляза, че става въпрос вероятно за единични танкери и поясни защо цената може да бъде по-ниска.

"Блуждаещи танкери из моретата, които се пренасочват от първоначалната си дестинация по вероятно сключен дългосрочен договор за доставка на газ към Гърция. Цената на подобни доставки обикновено е по-изгодна. Доставчикът реално се опитва да реализира количествата, които вероятно иначе ще загуби, тъй като клиентът му не може да ги закупи в този момент. Затова и вероятно цената е по-ниска."

"При пълно спиране на газа за Гърция от страна на Русия ще трябва спешно да договаряме много повече от два танкера", подчерта Владимиров.

Освен да сключи споразумение с Турция за междусистемна сигурност, правителството трябва да се договори с Гърция и Румъния за солидарно разпределение на ресурсите в случай на изостряне на кризата, препоръчва експертът от ЦИД.

В момента терминалът на Ревитуса не може да захрани едновременно България и Гърция, ако няма някакво споразумение за алокация на алтернативните количества, каза още Мартин Владимиров.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    39 9 Отговор
    То хубаво,ама е празна.За какво ви е?
  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    71 6 Отговор
    Капиталисти и Национализация ‼️‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Делю Хайдутин

    63 5 Отговор

    До коментар #2 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Гепизация!32 години вече.

    Коментиран от #5

  • 4 Дядо Рунгел

    60 7 Отговор
    Точно както при комунизма - национализация! Национализация на предприятията и бизнеса!

    Коментиран от #33

  • 5 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Точно ‼️
  • 6 Без коментар

    59 9 Отговор
    Днес представители на Министерството на външните работи на ДНР са предали хуманитарна помощ на българските моряци на товарния кораб "Царевна", който е закотвен в пристанището на Мариупол.
    "Фактът, че българското правителство буквално е изоставило своите моряци на произвола на съдбата, е не просто объркващ, а направо възмутителен за позицията на страната. Многократно се опитвахме да се свържем с българското външно министерство, за да обсъдим подробностите по евакуацията на моряците, но тези опити не доведоха до конструктивни резултати.
  • 7 Мамул

    56 3 Отговор

    До коментар #2 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    В България е частен социализъм! Приватизират се ползите и се национализират загубите.
  • 8 Туи пъпчиво експертче

    43 6 Отговор
    знае ли, че едно време комунистите правеха така?
  • 9 Може

    30 9 Отговор
    Ама само насън.
  • 10 ТаУмВзе

    49 9 Отговор
    Център за изследване на демонокрацийка ще ни реди, как да купуваме Руски нефт и газ от краварите. За целта ще гепят рафинерията. Доган питахте ли, че да не стане сакатлък в обърквацията.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Йдкие

    9 35 Отговор
    Бензин внасяме от Румъния и Гърция на цени по ниски от Лукойл

    Коментиран от #58

  • 16 цербер

    20 2 Отговор
    Цената на дизела е толкова,а на нафтата колко е? Питам за една руса мацка,дето се вози в бензиновата ми кола и не млъква.
  • 17 Дъ Крава 🐄

    31 1 Отговор
    Объркахме се вече официално, даже не знае на кой да дадем дупе
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 пейо

    43 4 Отговор
    Нали беше частната собственост непрекосновенна. Сега говорим за национализация както направиха германците. Отново се връща дивият комунизъм, но ще го нарекът по нов начин. Газ и нефт ще намерим. Въпроса е на каква цена ще са тези газ и нефт.

    Коментиран от #40

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 А кога

    38 3 Отговор
    ще национализирате имуществото на продажните политици и мутрите? Костов, Доган, Боко, Киро Шприца, Корни, мутрите на СИК, оръжейните босове и т.н.
  • 22 Разумен

    29 8 Отговор
    Може и мозъка да ти се национализира
  • 23 Аугусто Пиночет

    22 2 Отговор
    Център за изследване на фреша от люти чушки....за васима специална уранова мина
  • 24 ежко

    31 1 Отговор
    Новите демократи, започнаха да използват стави комунистически номера,като национализация и т.н.:)С което доказаха,че нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено!Изобщо,по това което навремето плюха, сега считат ,че е нормално да го прилагат:)
    Отдавня трябваше да се построи не една,а още две малки рафинерии по 1-2 милиарда всяка и то само за гориво/ пропан-бутан, дизел и бензин/,в Шабла и във Варна например и то от държавата!Така последната щеше да има контрол върху търговията и дистрибуцията на горива.Това е капиталистическият метод.Другото е безсилие и алабализми!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българин

    40 4 Отговор
    Забавно е да четеш мненията на такива "експерти":) Щял да национализира швейцарска собственост и да чака азерския газ, който всъщност е руски, но с 20% надценка и е собственост на Газпром, браво Мартинчо, предполагам, че и ти като онзи канадец Харвард си завършил:)

    Коментиран от #49

  • 27 Панов

    6 18 Отговор
    В национален интерес е национализация на рафинерията.

    Коментиран от #41

  • 28 Сатана Z

    28 3 Отговор
    Д´бил,между новите Либерал—Фашисти и Болшевиките разликата е една.Болшевиките са извършвали експоприяция в полза на народа,а сега Либерал—Фашизма иска да експопреира чужда собственост в полза на Фашисткия режим,който няма нищо общо с народа.

    Z
  • 29 американец

    25 4 Отговор
    където стъпи, трева не никне..........................
  • 30 дико

    9 3 Отговор
    Като я НАЦИОНАЛИЗИРА ще си я НАВРЕ в изхода си .
  • 31 Пако

    21 0 Отговор
    ПО НАШАТА ЗЕМЯ НАИСТИНА МНОГО ГЛУПАВ МАТРЕАЛ ИМА.
  • 32 Макробиолог

    15 2 Отговор
    Много ми е интересно от къде ги вадят тия експерти които дори не знаят на кой точно е собственост лукойл.Не кирчо и асенчо,нп херо не може да казва на нефто комбината от къде да взима нефта.
  • 33 Хахаха

    22 6 Отговор

    До коментар #4 от "Дядо Рунгел":

    Бандитизъм е. Разрешен е официално от Запада. Обаче само срещу Русия. Така повеляват ценностите им. Вече не са в ход като аргумент. Виждаме всички колко струват. Лицемери.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 !!!

    15 1 Отговор
    ЦИД са прокси на ЦРУ от началото на 90-та, има ли нужда от повече разяснения ?
  • 36 Komapak

    10 1 Отговор
    Твърде популистко изказване. Махнете монопола върху складовете и те сами ще се откажат 😃😃😃
  • 37 Павел пенев

    27 3 Отговор
    Този глупак знае ли какво е назионализация и при какви условия може да бъде извършена? Освен това, наясно ли е че рафинерията е собствена на Швейцарска компания? Наясно ли е също така, че ще последва международна подсъдна процедура,която ще бъде загубена от България и ще се наложи да плащаме за неговите тъпи идеи. Защо давате трибуна на подобни политически лакеи, които объркват хората и са вредни за страната?
  • 38 Митев

    13 1 Отговор
    Мирише ми на националния и НАГЪЗИфикация....
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Име

    16 0 Отговор

    До коментар #19 от "пейо":

    Как обикалят планетата за газ и нефт вместо да реват в Брюксел да ни оставят старите доставчици Какво ще прави Русия това си е нейна задача 5 милиона ли сме Еее Какво един квартал на Европа можеше да минем между капките ....Първо гледаш своята изгода при извънредни обстоятелства
  • 41 kaptain Morgan

    13 0 Отговор

    До коментар #27 от "Панов":

    Имаме една рафинерия в Плевен, която от години не произвежда нищо, но преди работеше с нефт от арабите. До сега не съм чул някой да каже дали може да се пусне да работи.
  • 42 Хахах

    13 4 Отговор
    тоя смачкания с вид на недоразвит какъв експерт е, бе? Грантаджия пореден.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Българин

    3 12 Отговор
    Веднага да се национализира рафинерията това е най хубовото решение и всичко руско да да се изнесе от България

    Коментиран от #46

  • 45 bg123

    7 1 Отговор
    Какво образовение има този лъжец, та се изказва по специфични въпроси на преработката на енергоносители с технологиите на "Лукойл". Пак ли ние ще плащаме политическите мечти на предателите?
  • 46 Питам

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от "Българин":

    И рафинерията ли? Тя е с руско оборудване.
  • 47 фбр

    8 2 Отговор
    Ти не си никакъв експерт , а боклук от краварско НПО ! Америк7анкият газ може да е по-скъп , но е пълен с "евроатлантически ценности" и западна демокрация ! Нали така ,умнико !?
  • 48 В един и същий срой

    8 2 Отговор
    Нащионализирай и промишления комбинат Кремиковци като си запнал с "масовата национализаци". Скъпо платени български АНАЛизатори?
  • 49 Почти

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Мартин Владимиров
    Магистър по енергийна сигурност и международни отношения от Центъра за върхови международни изследвания към университета „Джонс Хопкинс“, Вашингтон, САЩ.

    Бакалавър по икономика и политически науки от университета „Аделфи“, Ню Йорк

    Първо винаги трябва да си проверяваме информацията кой какъв експерт. Най-вече от къде се е пръкнал и кой му плаща.

    Коментиран от #50, #52, #61

  • 50 Аристо

    5 2 Отговор

    До коментар #49 от "Почти":

    Явно,че автора е чел от много места по
    малко,но не е му останало време да работи нещо конкретно,последователно и професионално.
    Прилича ми на дете,което си прави сапунени балончета.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Еретик

    6 0 Отговор

    До коментар #49 от "Почти":

    Не паказвайте снимката на автора на децата на украйнскате бежанци,няма да заспиват вечер и ще плачат да се върнат.
  • 53 Да бе

    5 2 Отговор
    ОЩЕмалко ще.търпим и ще ви нациэнализираме завинаги,долна продажна пасмина.
  • 54 хайде

    3 1 Отговор
    Изгонете крадците. Вземете си обратно всички дружества.
  • 55 3.14К

    7 2 Отговор
    Самото заглавие показва, че това човече от НПО-то, няма никаква връзка с главния мозък!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Дянков

    3 0 Отговор
    Абре казвам ви аз че комунистите са си на власт от 1944 г.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Николов

    3 0 Отговор
    Защо се излагаш, какво ще преработва, късно е , Продължаваме Потъването си свършиха добре работата.
  • 60 Моряка

    3 1 Отговор
    Този талибан само като го видиш и удряш,без да обясняваш защо.Следвощия път пак го срещаш,пак един в зъбите.Той ще се досети защо.
  • 61 Моряка

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Почти":

    Е, с тази биография,няма как ЦРУ-то да го пропусне.Много му отива ролята на агент провокатор.Момчетата са добри професионалисти.От Филип Димитров насам малко ли спасители ни изпратиха.Един даже го снабдиха и с юпита.И БТКато моментално изчезна.Само че Лукойла може да заседне на гърлото но провокаторчето.
  • 62 Оракула

    1 4 Отговор
    На тарикатите от Лукойл ,
    да се наложи данък корупция 10%,
    данък природна среда 25% ,върху оборота на година,
    и да работят , при не плащане на задълженията на всяко тримесечие ,
    в продължение на две забавени вноски ,
    се национализира обекта Нефтохим ,
    поради риск за националната сигурност на България!
    С Путиновите закони, по Путиновата глава!
    Какво ще им седим, като "диван чопраз",
    на диктаторската Кремълска мафия!
    Ай сек-тир на орките- крадци!
    О т тези руски бизнес далавери ,никога не е имала България ,някаква полза ,
    само олигархични политически проблеми, вече 30 години!
    Стига сме се правели, на слепи и глухи!
    Бактън!!!

    Коментиран от #63

  • 63 чичо стамат

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "Оракула":

    Това .което си написал,го прати на другаря КОСТОВ при който се приватизира рафинерията.Един екземпляр може да пратиш и на ЦАРЯ защото по времето на неговото управление,на ЛУКОЙЛ бяха опростени 170 000 000 долара държавни вземания наследени от ЛУКОЙЛ по силата на приватизационният договор. От цялата сделка държавата ни получи реално 80 000 000 долара кеш.Тези пари ЛУКОЙЛ си ги върна двойно от скрап,след като нарязаха 60% от производствата
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 stan40

    1 0 Отговор
    Да се спре руския газ и нефт за България независимо кой ни го препродава с начислени тлъсти комисионни. Стига двамата хитреци курсисти от Харвард ни правят на глупаци и правят пачки на гърба на народа. Нека да видим дали можем без руски газ и нефт и тогава да решим какво адже ба искаме, а не разни шмекери с крива уста да ни баламосват и да си пълнят банковите сметки. Парламента да изиска информация от къде и какъв петрол и газ влизат в България с цел защита на националната сигурност. Кирчо ще разледва Турски поток, опозицията да иска разследване на доставките на газ и нефт в момента.
  • 66 stan4o stan4ev

    0 0 Отговор
    Нека изцяло скъсаме икономическите връзки с Русия, за да видим как това ще ни се отрази. Уж сме храбри българи, а не ни стиска. Или сме смели, или страхливци. Парламента да гласува за и против тотално спиране на икономическите връзки с Русия и бъдещето ще покаже кой е бил прав.Който греши вън от политиката.
  • 67 Мартин Вкадимиров Урасляк, каква

    1 0 Отговор
    Рафинерия ще Национализира? Как сие представяш тази работа?? Като си брадясал и сложил очила, не си поумнял!!Поредното недоразумение, което някой го тика напред!!
  • 68 Даката

    1 0 Отговор
    Този ще е първия в историята на човечеството който е успял да национализира фирма която е 70 процента собственост на еврейски банкери. Ако успее наистина да го направи,ще го призная за най смелия, честен и демократичен човек в историята на човечеството :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове