Last news in Fakti

18 Май, 2022 09:03, обновена 18 Май, 2022 09:54 1 883 35

Иван Гешев: Нямам никакви притеснения

  • иван гешев-
  • всс-
  • главен прокурор

ВСС разглежда отстраняването на главния прокурор

Иван Гешев: Нямам никакви притеснения - 1
Снимка: БГНЕС

Нямам никакви притеснения. Това заяви главният прокурор Иван Гешев.

Днес Висшият съдебен съвет ще разгледа мотивите за отстраняването на Иван Гешев. Той изрази притеснения, че се очаква политически натиск за изпълняване на определени поръчки.

Виждаме, че от започналата война между институциите имаме ръст на битовата и организираната престъпност до нивата от 90-те години на миналия век, заяви Иван Гешев.

„Не мога да преценя какво ще бъде решението на ВСС. Това е колективен орган, който ще прецени. Ще повторя, че нямам никакви притеснения относно това всички „основания”, посочени от служебния министър и от г-жа Йорданова, да бъдат открито разгледани пред българските граждани. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно. Смешни са основанията им. Тъжното е, че чрез тези измислени основания най-вероятно се изпълнява политическа поръчка за оказване на въздействие върху Прокуратурата и вероятното ѝ използване като „бухалка" срещу хора, които мислят по-различен начин. Тъжното е, че хора, които за говорят върховенство на закона, за правова държава, за права на човека, по същество правят обратното. Резултатът плащат българските граждани, а той е бум на престъпността”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти на влизане във ВСС.

Той коментира и казуса около „Български пощи”.

„Има проверка в Софийската градска прокуратура за „Български пощи”. Предметът е не само хакерската атака, а всички обстоятелства около Пощите. Това са важните неща за обществото – дали пенсионерите ще си получат парите, какви са цените, каква е ситуацията със здравната криза, а не тези измислени проблеми, свързани с атаката срещу съдебната власт", поясни Гешев.

На въпрос ясно ли е дали има отговор за разпит на Васил Божков, главният прокурор заяви следното:

„Служебно ми е известно, че няма искане и не очаквам такова. Обяснил съм, че между България и Обединените арабски емирства няма договор за правна помощ. Единственият вариант е за провеждане на разпит чрез принципа на така наречената взаимност”.

Очаква се Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес да разгледа съвместно, по същество, и двете предложения за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Те са внесени от бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов и от настоящия министър Надежда Йорданова.

Процедурата по предложението на министър Йорданова беше открита на 4 април, а тази по искането на проф. Стоилов - на 4 май. „Държа двете искания да бъдат разгледани по същество, за да не се позволява да продължава изпълнителната власт да се упражнява върху независимата съдебна власт, върху ВСС“, заяви главният прокурор Иван Гешев при разглеждането на допустимостта на предложението на проф. Янаки Стоилов.

Във връзка с предложението на министър Йорданова ВСС обсъди девет обстоятелства, на чието основание се иска предсрочното освобождаване на главния прокурор. Едно беше отхвърлено изцяло, за други три се прие, че са частично допустими, а останалите пет са изцяло допустими и редовни. Министърът обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) частично допуснатите и отхвърления случай, свързан с казуса „Жоси“. Съдът отхвърли жалбата, освен във връзка с „Жоси“, по който постанови да се разгледа частично от ВСС. Йорданова каза вчера пред медиите, че ще обжалва решението на ВАС.

Решението за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев трябва да бъде взето с минимум 17 гласа „за“.

Очаквайте подробности....


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ай ся...?!

    32 3 Отговор
    Нещо ти се е изменил сурата...!Много ти скована и притеснена напоследък муцуната...
  • 2 Браво

    7 45 Отговор
    Доказал се професионалист. Да е жив и здрав и още дълги години да е Главен Прокурор на Република България

    Коментиран от #4, #15, #19, #20

  • 3 АЛФА КЕНТАВЪР

    30 5 Отговор
    оставка
  • 4 zeus

    37 3 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Без нито една осъдителна присъда в кариерата си, надявам се си ироничен ;)
  • 5 Гешев оставка

    36 4 Отговор
    Къде са тия 53 милиона от Хемус?
  • 6 Гост

    22 3 Отговор
    А,БИ ТРЯБВАЛО.......НАГЛЕЦ
  • 7 ГешеФ

    27 4 Отговор
    къде са потънали 53 млн. лв. от "Хемус"

    Коментиран от #14, #23

  • 8 Пич

    8 19 Отговор
    Кирчовците ако бяха успели да сменят Гешев , направо щяха да ни разплачат !!! И въпреки това , имат учудваща успеваемост да вредителстват!!!
  • 9 Истината

    29 2 Отговор
    Много опасен държавен престъпник и мафиот облечен в одеждите на закона ! Ако това се беше случило в нормална държава щеше да бъде екзикутиран !
  • 10 Gesev

    24 1 Отговор
    Качествата на престъпник и измамник личат по наглото и високомерно поведение на личноста, всички тези качества ги показа в годините лицето представител на длъжност, която трябва да се изпълнява в името на народа и държавата с честност и достойнство, не само да се натискаме за голямото трудово възнаграждение, имайки предвид , че всичко това се плаща от нас обикновенните хорица!!!
  • 11 Съвет

    25 1 Отговор
    Вижте добре лицето на престъпника и мислете българи !

    Коментиран от #24, #26

  • 12 Ня Кой

    7 1 Отговор
    МВР и службите за национална согурност да следат внимателно ситуацията в страната и дейността около политическите партии и техните фирмени обвързаности. Ня Кой активира прислугата си и в България, и в Македония.
  • 13 Пацо

    15 3 Отговор
    Гешев и толупа са руските подлоги
  • 14 bVlgari

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "ГешеФ":

    Те са много повече от 53 милиона,но поне,тези от саковете и чувалите,системно теглени на банково гише от клошари,къде са???!!!Или КОЙ се прави по-успешно на"улав",както си говориха с Шефа ББ.
    Естествено е да няма притеснения с този състав на ВСС.Те чадър над него,той чадър над Шефа и хората му....скачени съдове.Милионитеот АМ "Хемус"и пр.обекти е ясно къде са-видяхя се в розови евро копюри.Само Гешев ги не вижда.
  • 15 ТОЧНО ТАКА...!

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Доказал се професионален крадец,мошеник и демагог...!Да са Ви живи и здрави и двамката професионалисти в тази област,завършили и двамката елитната Магнаурска Школа в Симеоново...!Другарите Гешев и Борисов...!
  • 16 Факт

    17 1 Отговор
    Това е бруталният лъжец и закрилник на ДС мафията в държавата ! Нагъл мафиот прикрит зад съдебната власт и кървавите пари на престъпниците !
  • 17 Буда

    10 1 Отговор
    Този престъпник моментално трябва да бъде настанен в ЦСЗ до края на живота си !

    Коментиран от #22

  • 18 stan40

    1 9 Отговор
    Новите много рано започнаха с далаверите и сега е момента Гешев да натрупа точки, ако поне малко е смел. Повдигане на обвинение срещу хора от изпълнителната от власт за злоупотреби около горивата, които са публична тайна са крайно наложителни, ако иска Гешев да запази поста си. Аз съм за това Гешев да остане, ако той смята да направи това.
  • 19 Добре, че ни каза.

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Дипломата нещо скърца, със секундно лепило е зашита или?
  • 20 сравнение

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Арестуваха кмет, обвинен в корупция
    https://fakti.bg/world/679799-arestuvaha-kmet-obvinen-v-korupcia
  • 21 дсх123

    6 4 Отговор
    Няма да го отстранят. Само наивник би повярвал в обратното. Няма борба с тежката корупция по високите етажи на властта. Новите започнали пак да се занимават с магазини за дрехи и други маловажни неща. А кокошкарство е основното им занимание и на новите. Докато 53 млн. лв. така и потънаха с "Хемус". Само това ли е?!
    Толкова с заблудата "Промяна".

    Коментиран от #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 питам

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "ГешеФ":

    Защо питаш Гешев за 53 млн. лв. откраднати от Хемус? Питай Рашков, който уж щеше да се заеме с тежката корупция и кражби в особено големи размери! За 53 лв. вкарват в затвора ефективно, но 53 милиона лева ги потулиха. От кокошкарските работи по- далече няма да отидат. Докарахте комунисти и ДС на власт, а те големците не ги закачат.

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 наблюдател

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Съвет":

    Ние мислим и сме убедени, ама не можем да го разкараме. Инак досега щяхме, милион пъти.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 наблюдател

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "дсх123":

    Може би пък не е толкоз лесно. Ама пък лесно е да се плюе, нали?

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 дсх123

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "наблюдател":

    Когато човек иска да свърши една работа, намира начин. Когато не иска да свърши работата, намира оправдание. Изричането на истината не е плюене. Но истината не ви харесва. Истината, че нищо не е променено.
  • 31 Пенев

    5 0 Отговор
    Не искаме да знаем за притесненията на г-н Гешев, а защо Прокуратурата е с ефективност близка до нулата и не само не наказва бившата власт за извършените корупционни престъпления, но и пречи да бъде наказана?
  • 32 Гешеееев,КОГА започваш?Чекмеджета,рекет,

    3 0 Отговор
    Тоя Гешев да не би да е верно наместник на Господ как така не се отчита пред никого не подлежи на контрол и никой не може да го пипне с пръст
  • 33 витоша

    2 0 Отговор
    Иван ти си най голям мафиоз !
  • 34 www

    0 0 Отговор
    Виждаш ли ли, Кире? Ако ще си ходите, няма да е заради Македония.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове