22 Май, 2022 14:20 1 360 19

Министър Денков: Води се дискусия за продължителността на учебната година

  • николай денков-
  • ученици-
  • учебна година-
  • ваканция-
  • образование

Той подчерта, че образованието е сравнително консервативна система и затова са необходими поне 2-3 години, за да се видят реални резултати, което подсилва изискването промените да стартират изключително бързо

Министър Денков: Води се дискусия за продължителността на учебната година - 1
Снимка: shutterstock

Направихме преглед на програмите и на учебното съдържание. Вече са ясни заключенията къде са най-големите проблеми. Ще положим много усилия, за да ги променим, така че ученици и учители да имат по-комфортна среда, в която да учат. Това заяви министърът на образованието акад. Николай Денков пред БНР.

Оттук нататък въпросът е как да оправим програмите. Както са дефинирани проблемите, така трябва да търсим решенията. В математиката, примерно, част от материала може да бъде дори премахнат, без от това да загубят учениците в края на тяхното обучение. Друга част от материала трябва да се премести в по-горни класове, допълни образователният министър.

Той подчерта, че образованието е сравнително консервативна система и затова са необходими поне 2-3 години, за да се видят реални резултати, което подсилва изискването промените да стартират изключително бързо.

"Освен промяната в съдържанието, трябва да променим много и начинът, по който се представят материалите", уточни просветният министър.

Той посочи, че цялата дейност по прегледа и промяната на програмите ще бъде водена от учители, а академичните среди трябва да следят да не се каже нещо, което не е вярно: Работа на учителите е да уцелят кое как може да се каже за децата в съответната възраст. Това е опит, който учителите имат, а академичните преподаватели нямат. Идеята е учителите да станат водещи.

Доброто образование е това, което ни учи да мислим, категоричен беше акад. Денков.

Навсякъде в материалите по физика, математика, химия, биология трябва да се търсят по-прагматични обяснения - с примери, с това, което децата могат да си представят. Абстрактното мислене трябва да се възпитава от тези предмети, но не със зазубряне на термини, а по-скоро чрез усвояване на концепции и представянето им по начин, който е разбираем, допълни още той.

По думите му активно се води дискусията за продължителността на учебната година.

"Когато нашите деца учат по-малко, това е голям проблем. Нашата учебна година е най-късата в целия Европейски съюз и в съседните ни страни. Разликата е значителна - с 25% по-малко от средната продължителност, като задължителни астрономически часове, за обучение на децата. Това означава, че нашите деца учат месеци по-малко от техните връстници и е много трудно да се навакса тази разлика", посочи министър Денков.

Според министъра на образованието идеята е учебната година да започва седмица преди 15 септември, примерно на 7 септември.

"Да има ноемврийска ваканция, както има в много от държавите, да е по-дълга междусрочната ваканция, за да могат да си починат децата и учителите. Да има допълнително две седмици в края на 1 до 6 клас за затвърдяване на материала, за проектно обучение, за излизане сред природата - да видят децата какво са екологични проблеми. Така от 1 до 3 клас да учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас да са до 30 юни", обясни акад. Денков.

Министър Николай Денков съобщи, че с Бюджета за следващата календарна година учителските заплати отново ще бъдат актуализирани, като те се поддържат на ниво 125% от средната работна заплата.

Украински бежанци са подали заявка децата им - малко над 1300 - да бъдат включени в българските училища, от тях 523 вече са влезли в образователната ни система, останалите имат проблеми заради непоставени задължителни ваксини, обясни министърът на образованието.

Като член на ръководството на "Продължаваме промяната" Николай Денков коментира, че има "очевадни външни опити за разклащане на правителството".

"Те няма да успеят, ако всички партии в коалицията осъзнаят своята отговорност, фокусират се върху основните проблеми, които са доходи, енергийни цени, развитие на важните социални системи, няма кой да свали правителството", коментира още акад. Денков.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шнапс

    15 1 Отговор
    Колко двойки има на матурите ?
  • 2 Последния Софиянец

    8 5 Отговор
    Да се учи лятото,а зимата ваканция.
  • 3 даскала

    13 1 Отговор
    академике изостанал със заплатите 1724лв. за директор като те сега вземат по 5000лв.с наградки,дмс и др.измишльотини
  • 4 Сандо

    14 1 Отговор
    Засега произвеждат 50 процента функционално неграмотни.Колко трябва да е учебната година,за да стигнат до 99 процента?Единият процент е за тези,които не се поддават на обработка,има и такива.

    Коментиран от #8

  • 5 Кирчо Сульов

    14 0 Отговор
    И непрекъснато да учат ще излизат все по-прости и неграмотни при такива даскали и министерски велможи! Заболи носове във ЗОМБИФОНИТЕ и чат-пат-ладжии даскали... То на тая държава вече и трябват само прости избиратели и нищо друго!

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Сандо

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кирчо Сульов":

    Българското образование отдавна се ръководи от чужди НПО-та /познай от кои държави/.Всъщност то беше първото,до което се докопаха соросоидите и започнаха да демократизират държавата и народа.И нищо случайно няма в това,което направихе с българсто образование.Жалко за провалените способности на българските деца.
  • 7 Гост

    8 0 Отговор
    В математиката, примерно, част от материала може да бъде дори премахнат, > Таблицата за умножение, например. И без това не искате да си смятат часовата ставка с колко им е намаляла този месец.
  • 8 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Те ще имигрират.
  • 9 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кирчо Сульов":

    С машинното гласуване и избиратели вече не трябват.
  • 10 Шаран БГ5223

    5 0 Отговор
    Учебната година трябва да е 13 / тринадесет / месеца. Даскала не е като овчеря или гуидаря - нито го дъжд пече, нито го слънце вали, нито пък тряба да тича подир сяко гуедо. И психиката му желязна и заплатата златна. За 30 години в България са закрити 1435 училища. Учениците са останали наполовина - от 1400 хиляди само 700 хиляди.. Главоломка за математика от Челябинск. Ако я реши Нобелова награда за смятане !! С КОЛКО ЧОВЕКА РЕЦИПРОЧНО СА НАМАЛЕЛИ ЧИНОВНИЦИНЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ????
  • 11 Денков

    9 0 Отговор
    Съдържанието на учебните програми е проблем, както и сложно поднесения материал. Учителите са превърнати в административни квестори, за които е важно само документално да са изрядни. Никой не проверява как се поднася учебния материал на учениците и дали има разбиране у тях.
    Най- накрая идва и продължителността на учебната година, която разбира се е напълно достатъчна. Фиксацията в продължителността и е абсолютна грешка.
  • 12 дърт даскал

    4 2 Отговор
    Един от проблемите е , че всички разбират от образование и се втурват да го оправят, особено родителите! Аз като се пътувам в автобуса да не се меся в работата на водача въпреки, че съм си платил билета!
    Друг проблем е успеваемостта: Идвал не идвал в училище, знаещ да чете и пише или не можещ от първи до четвърти клас ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРЕМИНАВА! /за смятате да не говорим/ Нагоре учителите да му мислят.
    Трети проблем: Децата масово заявяват, че не могат да помнят! Сега образователната система не приучва децата от детската градина да учат стихчета, песнички. А паметта е като мускула - ТРЯБВА ДА СЕ ТРЕНИРА!
    Четвърти проблем : ДА СЕ СТИКОВАТ ПРОГРАМИТЕ ПО РАЗЛИЧНИТЕ ДИСЦИПЛИНИ - не може по история епохата на възраждането да се учи например в 8 клас, възрожденската литература в 9 , а по мужика епохата на възраждането да се учи в 7 клас. и т. н. и т.н.
    Но по сатра традиция се работи на парче и всеки предмет за себе си!

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Доктор

    8 0 Отговор
    Този соросоиден министър, изпълняващ чужди поръчки е вреден за българкото образование.
  • 14 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "дърт даскал":

    Родителите не се месят, защото искат, а защото шофьорът е пуснал кормилото.
  • 15 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "дърт даскал":

    За детските градини не съм съгласен. През месец имаме тържества с родителите и децата рецитират нови стихчета и пеят нови песнички. За всеки празник учат стихче и декламират пред нас.
  • 16 все тая

    4 0 Отговор
    И 12месеца да учат без прекъсване, няма да има резултат.
    Нужно ли е да им вадите душичките. И без това са супер натоварени. По-скоро се заемете със сближаването на децата в класа. Стоят си като чужди през междучасията, забили носове в тел. Къде са класните ? Учили ли са педагогика ? Тяхна е грижата децата да искат да ходят на училище. Те не са глупави. Виждат как се работи, какво отбиване на номер се получава. В края на годината би трябвало да имат дни за екскурзии. Днешните деца , особено след Ковида, не искат да ходят изобщо на училище, а вие ще им удължавате уч.година. Да се види, че правите нещо - промени, реформи. Глупости . Целта е да се вдига пушилка, та заплатките и бонусите да си вървят.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове