Last news in Fakti

23 Май, 2022 09:25 777 7

Велчев: Антикризисните мерки облагодетелстват богатите

  • милен велчев-
  • мерки-
  • правителство-
  • криза

По думите му се изразходват „безсмислено ресурси, които могат да бъдат насочени по- правилно“

Велчев: Антикризисните мерки облагодетелстват богатите - 1

Въпросът е как са насочени антикризисните мерки. Едно е да достигнат до хората в нужда, а те не са повечето хора в обществото, а друго е да стреляш с топ по врабчета – да разхвърляш пари на всички и по-голямата помощ да достигнат до именно до тези, които реално нямат нужда“, заяви бившият финансов министър Милен Велчев в "Тази сутрин".

По думите му се изразходват „безсмислено ресурси, които могат да бъдат насочени по- правилно“.

Според него нулевата ставка на ДДС за хляба също облагодетелства богатите, защото те купуват по-скъп хляб.

Що се отнася до доставките на руски газ, Велчев каза, че „въобще няма да се учуди, ако получим същите инструкции от Европейската комисия, каквито са получили Италия и Германия“.

„Най-вероятното Европейската комисия ще каже, че е окей да се отварят сметки в рубли стига сделката да се счита за приключена, когато плащането бъде направено в евро и ако това е приемливо от руска гледна точка в случая с Италия и Германия, няма причина да не бъде приемливо в случая с България“, смята бившият финансов министър.

„Директни санкции върху газа не са въведени от ЕС. Русия е тази, която спря доставките на газ за България, за Финландия и за Полша, защото ние отказахме да плащаме в рубли, а по-скоро може би ние трябваше да се направим на повече, за да си напишем домашното“, каза Велчев.

По думите му не е проблем да си доставяме природен газ от другаде, но въпросът е на каква цена. Европа може да се освободи от необходимостта от руски газ, но с цената на повече инвестиции и вероятно по-голяма цена и то не от днес за утре.

Санкциите имат негативен ефект и за двете страни. Европа е основен пазар за руския газ, Москва ще пострада повече от спирането на тези доставки, но и Европа няма да остане незасегната, каза Велчев.

По въпроса за руския нефт бившият финансов министър посочи, че вярва на специалистите, според които рафинерията в Бургас може да преработва и друг петрол, а дори и да трябва време да се пренастрои, това няма да се усети, защото вносът на горива ще покрият търсенето.

„Свикнахме с това клише, че видите ли инфлацията била привнесена. Частично тя започна не в България, започна в Европа, започва в света, но не случайно всеки месец българските показатели са двойно по-високи, отколкото в Еврозоната“, каза Велчев.

Според него еврото трябва да бъде въведено и като средство срещу голямата инфлация.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    8 0 Отговор
    А сега..... старите апаши , учат хайдуците новобранци !!! Е на това му викат приемственост !!! Далаверата да си върви , който и да управлява !!!
  • 2 А бе

    6 0 Отговор
    Призна ли си накрая. Помощите за ковид, Бочко нали на тебе ги даде, а?
  • 3 И това го казва представителят

    5 0 Отговор
    на Внешторговбанк, известна и като банката на КГБ.
  • 4 Радвай се Велчев и ти си от много

    6 0 Отговор
    богатите, ще бъдеш облагодетелстван!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Това не е вярно.Антикризисни мерки се вземат за да не стане галопираща инфлация и да отиде на хипер инфлация.Това е ситуация в която ВСеки може да забави процесът ,като намали ПОТреблението.За мен това правителство се справя Много добре със създалата се ситуация!В бг инфлацията е по голяма много от средната защото тук голяма част от накачените по веригата не са търговци,а дерачи.Утре книжарницата ми прави 26г........Защо е Оцеляла???Защото сме били коректни с клиентите и се броят на пръстите едната ръка хора ,които са останали недоволни!
  • 7 Георги v.

    3 0 Отговор
    Загрижил се той! Какво лицемерие! Изглежда не може да открадне, затова е притеснен. Всъщност вместо да е на топло Крадецът, който ни домъкна Симеон ни поучава непрекъснато (разбира се той ни презира и ни се смее преди всичко). Но медиите много го харесват и затова непрекъснато му осигуряват медиен комфорт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове