Last news in Fakti

23 Май, 2022 17:10 2 293 21

Проф. Павлов: Опасно е да ни управляват хора без историческа памет

  • проф. пламен павлов-
  • венко сабрутев-
  • цар самуил

Проф. Павлов смята, че костите на цар Самуил трябва да са в София

Проф. Павлов: Опасно е да ни управляват хора без историческа памет - 1

Съществуват много сериозни рискове, тъй като България се управлява от хора без историческа памет и знания. Това заяви за БГНЕС проф. Пламен Павлов, относно днешното изказване на народния представител от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев, в което той каза: "РС Македония да ни върне костите на цар Самуил в знак, че са готови да променят своята политика спрямо България".

Тленните останки на този велик български владетел са открити от проф. Николаос Муцопулос през 1969 г. при разкопки в базиликата „Свети Ахил" на едноименния остров в Малкото Преспанското езеро. В момента те се намират в лабораторията на гръцкия професор в Солун.

„Хора от „Продължаваме промяната“ симптоматично правят подобни грешки. Преди време пак някой от депутатите на ПП беше сбъркал Преспанските споразумения между РС Македония и Гърция с Договора за добросъседство и приятелство между РС Македония и България. Виждаме и някои наивни действия като откриването на самолетна линия или някакви други действия, които не решават големия въпрос между двете държави“, посочи проф. Павлов, който е един от водещите изследователи на средновековната ни история.

Той определи като „унизителни“ думите на Сабрутев.

„Унизително е да чуваме подобни неща от народни представители. Още повече, че тук става дума за елементарни неща, които могат да бъдат проверени в Гугъл, което е любим мотив на някои хора от ПП. Нямам лошо отношение към тях, но подобни прояви на невежество, на елементарна представа за историята е проблем“, заяви проф. Павлов.

Той призова Сабрутев да се извини или най-малкото да обясни грешката си, ако е сторил такава.

„Не трябва да забъркваме такива каши между нас, РСМ и Гърция. Всички знаят къде се намират костите на цар Самуил, те са показвани по телевизията, дори президентът Росен Плевнелиев по време на 1000-годишнината от кончината на цар Самуил се поклони пред тях“, заяви специалистът по средновековна история.

Проф. Павлов смята, че костите на цар Самуил трябва да са в София.

„Най-добре е те да бъдат предадени на България, това беше подкрепено и от някои политици в Гърция, като бившия кмет на Солун Янис Бутарис. Да бъдат поставени в светла София, тъй като комитопулите са свързани с нея. Комит Никола, бащата на цар Самуил, е бил управител на една много голяма област, чийто център е бил Средец или днешна София“, каза ученият.

Според него подобни изявления отново дават основания на северномакедонската страна да проявява ехидни реакции към България и нейните управляващи.

„Този гаф още веднъж потвърждава колко важна е просветата и образованието“, добави проф. Павлов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    14 4 Отговор
    Чак и хора били наречени, Вносните Продажници! Аз имам други уреди за тях де. 9.8м/с!

    Коментиран от #3

  • 2 Пич

    33 6 Отговор
    Напълно вярно !!! Тези срутиха икономиката , ще продадат и националния интерес , и после вземат парите , на самолета , и е Канада !!! А българите , кучета ги яли !!!

    Коментиран от #15

  • 3 Теле

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Не разбрах точно за уреда. Това метра в секунда лие, или калибър некакъв
  • 4 Некой си

    30 2 Отговор
    Професорът изключително дипломатично ни обясни, че ни управляват АБСОЛЮТНИ ДЕБИЛИ!!!

    Коментиран от #6

  • 5 среднощен

    22 2 Отговор
    Много тъжно, но професорът е прав!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Красимир Петров

    21 1 Отговор
    От 32 години България се управлява от продажници.
  • 8 един народ

    10 2 Отговор
    Историческото примирение минава през историческо обединение. Историческото обединение минава през сваляне на политическите шайки извършвали геноцид над собствения си народ в продължение на десетилетия. И в Македония, и в България. Както и отнемане на всичките ѝм капитали придобити по незаконен и престъпен начин. И създаване на икономически и дипломатически взаимовръзки.
  • 9 Е може ли да

    16 0 Отговор
    образоваш магарета с промити щатски мозъци? Все пак да не се заниманаме с невъзможни начинания.
  • 10 Г-н професоре,

    5 7 Отговор
    още по-важно е тези, които пишат нашата история да са българи, а не руски агенти на влияние, каквито са повечето ваши колеги. Тяхната фалшива история е одобрена от Москва, затова винаги ни възпитаваха в благодарност към двукратният ни поробител - Русия ! За да се чувстваме като роби, които вечно са в плен на Кремъл !
  • 11 По-добре е да се объркаш от незнание,

    6 7 Отговор
    отколкото да знаеш истината и да я преиначаваш за да угодиш на Москва !
  • 12 хммм

    5 9 Отговор
    Този като какъв се изказва и кого има в предвид? Защото пингвина радев също е ЧАСТ от тази власт. Още повече че той ги създаде. Него ли визира?

    Коментиран от #13

  • 13 Ами ...

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "хммм":

    "Този", се изказва в качеството си на най-големия жив историк в България, професор във Велико Търговския университет, доктор по история, носител на орден Св. св. Кирил и Методий първа степен „за неговите големи заслуги в областта на образованието и популяризирането на българската история". А ти кой си?

    Коментиран от #17

  • 14 Гост

    4 0 Отговор
    Още колко индикации трябват да стане ясно, че сме възкачили тотални 0 лиг 0f Рени?
  • 15 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    В белите страни си издирват предателите и в чужбина, за да ги накажат.
  • 16 Вергина

    5 1 Отговор
    С памет или без памет, оказва се, че Сърбия е по-силна от България що се отнася до ситуацията с РСМ. Вижте статията с думите, приписани на проф. Топалов. Тъжно е колко завинаги приключено е всичко, при това не с добро. Макар че, ако изхвърлите детето си и го отгледа съседа, дали ще е изненадващо, че то ще заобича съседа и ще мрази вас?! Точно това направи комунистическа България, когато разбра, че Македония е изгубена заинаги. Какъв български страх, даже не сме се опитали да позамажем като към близък човек...
  • 17 ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ами ...":

    Как се разбира това "Кой е най-голям жив историк"?? Някъде дават награди-грами за история ли?
  • 18 един стар виц

    3 0 Отговор
    Не стреляйте по пианиста той толкова си може.
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Да, истинското име на града е СРЕДЕЦ. За благозвучие, неговите граждани са се наричали Серди, вместо Средци... Името Средец по късно преминава в Сердица, както при думите среда – сердце. Изписано на латиница Сердица става Serdica, а по-късно е „побългарено” на СердиКа. В латинския език, C пред е-звук или и-звук се чете не като к, ами като ц.
    Във Витошката грамота на цар Иван Шишман от края на 14 век, областта и жителите се наричат и Средечки.
    В науката филологията се обяснява добре как се променя мястото на гласните и от СРЕДА се получава СЕРДА.
    София е обявена за столица на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.През 1879 година се разгаря и спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име СРЕДЕЦ. НАДДЕЛЯВА ОБАЧЕ СТАНОВИЩЕТО НА РУСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, т. е. на руския губернатор Алабин И НОВАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ …..СЕ НАРИЧА ОФИЦИАЛНО с ГРЪЦКОТО ИМЕ "СОФИЯ". Явно, името СРЕДЕЦ не е влизало в руските планове за ТРИБУТАРНОТО княжество България.
  • 20 Боб

    0 0 Отговор
    Професор Павлов сега ли го откри? Последните 12 години от какви сме управлявани? Или вадим ватенките като има акция! За историята ни с Русия какво ще каже? Целува ръка да не яде бой?
  • 21 Абе

    0 0 Отговор
    Професорче гледай в бъдещето какво ми гъгнеш за миналото когато е имало истински Българи коиито са милеели за държавата си за разлика от сега.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове