Last news in Fakti

25 Май, 2022 11:38 1 509 12

Контрера скочи на Бонев за градския транспорт

  • карлос контрера-
  • борис бонев-
  • градски транспорт-
  • софия

Председателят на комисията по транспорт в СОС твърди, че Бонев и „Спаси София“ имат 3 договора с „Метрополитен“, по които са получили над 40 хил. лв.

Контрера скочи на Бонев за градския транспорт - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на комисията по транспорт и пътна безопасност в Столичния общински съвет Карлос Контрера (ВМРО) атакува представителя на „Спаси София“ в СОС Борис Бонев. Това се случва, след като Бонев извади директорските заплати в градския транспорт, които според него са твърде високи, и поиска оставката на кмета Йорданка Фандъкова – в контекста на организирания протест на превозвачите от миналата седмица.
Контрера твърди, че Бонев и „Спаси София“ имат 3 договора с „Метрополитен“, по които са получили над 40 хил. лв, съобщават от actualno.com. Ето позицията на председателя на ресорната комисия в СОС, публикувана в социалната мрежа:

"На 18 май тази година няколко хиляди служители на дружествата, осигуряващи градския транспорт на София, излязоха на протест с искане за дължимите компенсации от държавата. Аз също излязох на протест с тях, защото подкрепям исканията. Общественият транспорт в почти всички големи европейски градове се субсидира от националните правителства и местните власти, за да може да изпълнява своята важна и обществена и социална функция. За това, че имам позиция и я изразявам, бях оплют от колегата общински съветник Борис Бонев, че съм ги подстрекавал и едва ли организирал протеста. Дълбоко невярно твърдение, но услужливо завъртяно в информационното пространство...

За 2022 г. Столична община и 4-те общински транспортни дружества са осигурили около 350 млн. лв. за финансиране на градския транспорт. Заради спада на пътници от пандемията и огромния скок на цените на горивата, обаче са нужни допълнителни 144 млн. лв. (за сега), които следва да бъдат осигурени по европейския регламент 1370 като субсидия от държавата.

Затова и по време на протестът служителите на градския транспорт настояваха средствата да бъдат заложени при предстоящата актуализация на държавния бюджет. В противен случай не може да се гарантира осигуряването на качествена транспортна услуга в града.

По време на протеста на работниците общинският съветник Борис Бонев публично се обяви срещу нуждата от компенсация от държавата. В опита си да компрометира протеста, общинският съветник Бонев изнесе данни за работните заплати на ръководните длъжности в 4-те общински дружества. Заплатите, които получават членовете на Съвета на директорите на дружествата, са между 4 000 и 4 500 лв., като тезата на г-н Бонев е, че това да са прекалено високи заплати, които могат да бъдат спестени. Дали за София това е свръх висока и незаслужена заплата за директори на предприятия с хиляди служители и управляващи активи за стотици милиони?

Целта на г-н Бонев е ясна - да дискредитира справедливите искания на работниците, така че правителството да не предостави средства от държавния бюджет за градския транспорт на София. Аз смятам, че Борис Бонев в момента обслужва "Продължаваме промяната" и се явява тяхна маша в качеството си на единствения им общински съветник в София. Според мен залогът е дали Промяната ще го припознае като кандидата си за кмет догодина на местните избори.

Продължавайки „разкритията“ на г-н Бонев за възнагражденията в градския транспорт, поисках справка за средства, които самият г-н Борис Бонев и неговата организация “Спаси София” са получавали от транспортните дружества.
Фактите:

Г-н Бонев и „Спаси София“ имат 3 договора с „Метрополитен“, по които са получили близо 43 000 лв. за дизайн на табели. Това са същите калпави табели, заради които се наложи по Трети метродиаметър (МС Национален дворец на културата) да разпечата на цветен принтер стрелки на хартия А4 и да ги налепи до дизайнерските табели на спасителите, за да не се объркваме пътниците...

През 2017 и 2018 г-н Бонев лично подписва два от договорите, а третият, за колектива на „Спаси София“, е от 2019 г.

През 2017 г. организацията на г-н Бонев получава още 8 880 лв. за дизайн на стикери за градския транспорт от Центъра за градска мобилност.

Дотук, за дизайн, г-н Бонев получава над 50 000 лв. от градския транспорт. Същият градския транспорт, за който той в момента твърди, че е в тежко финансово състояние не от последните 2 години, а от последните 10. Разбира се, конюнктурните изказвания на г-н Бонев към момента не отговарят на истината, в противен случай сме сигурни, че Бонев и „Спаси София“ щяха да дарят труда си на дизайнери, а нямаше да работят срещу добри хонорари.
Казаното дотук не са единствените публични средства, които г-н Бонев и организацията му са получавали. По Програма “Европа” на Столична община те получават още 20 000 лв. за „облагородяване и социализация на монумент Камбаните” през 2017 и 2018 г.

И тук аз задавам следния въпрос - откакто г-н Бонев е общински съветник, какво точно свърши, освен да оплюва всички останали? На последната комисия по транспорт той директно беше посочен като виновник Столична община да плати 900 000 лв. разноски и неустойки по договора с МТК Гроуп. Спомняте си, че преди година същият се хвалеше по този казус как спестил 3 млн. лв. на общината, е съдът сега казва друго. Толкова струва на софиянци пиарът на един ляв политик от ново поколение. Стана ясно и друго - от 2017 г. Бонев и групата му са водили спор за търговската марка "Спаси София" с един от акционерите в МТК Гроуп, което вече обяснява цялото им настървение и деятелност по темата. Друг е въпросът защо този спор не е деклариран като потенциален конфликт на интереси...

Продължаваме промяната, а?".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 2 Отговор
    В общината всички се облажват
  • 2 Радо Калиное

    18 3 Отговор
    Ще ти изстине столчето, като на Шкембе воевода...
    Паразити!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Питам

    17 4 Отговор
    Тоя никарагуанец Контрера какво прави в България?

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 как какво?

    5 8 Отговор

    До коментар #5 от "Питам":

    Разобличава българский крадлЮ!
  • 8 ччччч

    4 2 Отговор
    Чиба бе кубинец, не че онзи другия е по-свестен!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Не обичам никой политик

    1 0 Отговор
    Но да твърдиш, че 4000лв заплата за София е било пекалена много е глупост. Наем, сметки, мобилни опратори и интернет и тв и като си платиш горивото и ремонтите по колата + винетки. И ако имаш и някой кредит за нещо какво остава? Познавам хора, които работефа на 2100 нет и напуснаха защото не издържат
  • 12 Професионалист

    2 0 Отговор
    Последни издихания на корумпираната и нагла Бойкова клика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове