Last news in Fakti

25 Май, 2022 19:40 2 758 42

Над 20 000 бежанци напускат хотелите - как и къде ще бъдат преместени

  • бежанци-
  • хотели-
  • настаняване

Преместването на бежанците ще става на групи, семействата ще се настаняват заедно в държавните бази

Над 20 000 бежанци напускат хотелите - как и къде ще бъдат преместени - 1

От неделя започва масовото преместване на украински бежанци от хотелите, където са настанени. Над 20 000 души ще бъдат настанени в държавни бази в страната. Това съобщиха от Областната администрация във Варна. Бежанците ще бъдат транспортирани организирано с влакове. В населените места, където няма жп гари, украинците ще бъдат превозени с военни и частни автобуси.

Към момента в хотели у нас са настанени повече от 60 000 хиляди бежанци от Украйна. Близо 20 000 от тях са решили да напуснат България в близките дни. Сред тях са Нина и Елена.

Тук всичко е прекрасно, огромно благодаря за гостоприемството, особено сме благодарни на хотелиерите. Много сме доволни от всичко, но семейството, мъжът ми са там, ние сме тук, мъчно ни е, децата искат при баща си. Когато има война, винаги е опасно, разбира се, че е опасно, но децата искат вкъщи, казва Нина.

Тъй като аз работя, вече съм принудена да се върна. Досега пазеха работното ми място, но хората, които ме заместват, не могат да продължат да работят и вместо мен. Мисля, че всичко това вече трябва да свърши, да има мир и всеки да живее в безопасност, децата да учат, да виждаме мирно небе и да сме щастливи, казва Елена.

Преместването на бежанците ще става на групи, семействата ще се настаняват заедно в държавните бази.

Ще се направи пълен анализ и на базите. За момента изглежда, че ще има достатъчно места за хората, да бъдат настанени там, казва Благомир Коцев, областен управител на Варна.

В кои бази ще бъдат настанени бежанците, ще стане ясно след като се обобщят анкетите в правителствения портал. Настаняването на бежанците няма да попречи на лятната почивка на служителите.

Украинци ще бъдат настанени до края на юни, след което ще освободят. Трябва да се проявява гъвкавост, като предимство имат служителите и ведомственото използване на базите остава тяхно основно предназначение, казва Павел Попов, зам.-областен управител на Област Варна.

Големите групи бежанци ще се транспортират основно с влакове.

Това ще бъде направено в допълнителни вагони към съществуващи влакове, доколкото е възможно. Или ще бъде направено в автономни влакове, които да не смесват потоците на хората, ползващи БДЖ превози и украински бежанци, казва Йордан Кателиев, ръководител на Центъра за настаняване на бежанци във Варна.

18 000 от бежанците ще останат в същите хотели, в които са сега. До момента 38 хотелиери от цялото крайбрежие са заявили участие в програмата на правителството за настаняване на бежанци срещу 15 лева дневно за нощувка и храна.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    91 5 Отговор
    Да се връщат в Украйна! Докога ще се дундурят? Вижда се краят на специалната операция да вървят да възстановяват Украйна с руските сили и без това разрушенията са по вина на Зеления и шайката му.

    Коментиран от #39

  • 2 Скоро свършва войната

    70 2 Отговор
    Така че, могат да се върнат хората. Но за мен остава загадка, защо не са се евакуирали в Русия, когато можеха и Русия осигури хуманитарни коридори. А за Западна Украйна там Русия обстрелва само военни обекти. Няма обяснение за причината тези бежанци да бягат от Западна Украйна, при наличие, че в Киев се връщат посолства. Какво стана с мините в Черно Море, че туристическият сезон ще отиде.
  • 3 Момо

    47 0 Отговор
    В Банкя има база на НАП.
  • 4 Българин

    73 2 Отговор
    Безплатния туризъм на безделниците продължава

    Коментиран от #18

  • 5 Ако бях бежанец

    62 5 Отговор
    От друга страна щях да осъдя България за двоен стандарт! За едни пет звездни хотели и 40 лв на ден, а за други мизерни бежански лагери!
  • 6 ААААА СЕГА ДА ВИДИМ НА КЪДЕ

    36 4 Отговор
    ВЪВ МИНиСТЕРСКИ СЪВЕТ ---- ПАРЛаМЕНТ ---- ПРЕЗ-е-и-ДЕНСТВО ТАМ ГИ МЕСТИМ НАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ТЕЗИ ХОРА --ЩОм СМЕ ПОЕЕЕЕЛИ АНГЪЖ-и-МЕНТ ,,,,,,,ЧЕ ЦЯЛ СВЯТ НИ ГЛЕДА СИИИИРА ААААМА НИКОЙ НЕ ДАВА ПАРИ САМО СЕЕЕЕЕИИРа НИ ГЛЕДАТ .......... ЦЯЛ СВЯТ .........
  • 7 Нямам Срам

    52 1 Отговор
    Как къде в лагери както всички бежанци от война ... Какви са тия двойни аршини ..
  • 8 Сандо

    65 3 Отговор
    Пристанището на Мариупол е разминирано и корабоплаването възстановено.Да ги товарят на кораби и да ги пращат там да оправят сътвореното от "Героите на Украина".Стига са дерибействали тук.
  • 9 Някой

    74 2 Отговор
    Не знам какви бежанци са, но Варна е пропищяла от тях.
  • 10 На палатки, както се настаняват бежанци

    76 1 Отговор
    По Света!! Някой могат да спят в джиповете си!! Пенсионер с 370лв пенсия, работил цял живот!! Забравихте, че има и Българи в тази държава, побъркахте се от Слугинаж, и да угаждате на Началниците!?
  • 11 Един съсед на укра

    43 2 Отговор
    ...предлагам на тия който им търсят хотели, къщи,места да ги вземат в тяхната си къща за 23 месеца , па после и ние може да ги приемем....да кажа чесно ..бих изтърпял порядъчен циган вместо Укра за съсед
  • 12 В Банкя има и две бази на НОЙ??

    36 3 Отговор
    Хем ще викат пред къщата на Бойко:"слава. УКРАИНА"!! ИМА И ВЪНШЕН БАСЕИН КЪМ ТЕЗИ СТАНЦИИ!! И Кортове има наблизо!!
  • 13 Много са нагли, ако ги махнели от хотели

    59 2 Отговор
    по добре да си отидели в Украйна!? Че кой ги спира, щом в Украйна им е по добре, нека си ходят. В Украйна живеят милиони, само тези тук капризничат, искали луксозни условия, това не е ли наглост? Милиони българи не живеят в такъв лукс. Тези бежанци от война ли бягат, или са курортисти?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Симо

    45 2 Отговор
    Айде да разтурваме седянката, че вече не можем да се разминем по главната от бежанци. В мола с десет торби и пакети все бежанци, на плажа няма къде да си сложиш хавлията от бежанци. Усмихнати, доволни, с нагло самочувствие. Егаси бежанците, ми те комплекси за малоценност взеха да създават истински европейци, като нас.
  • 16 Към12. НОИ станции

    11 0 Отговор
    НОИ станции
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 факултето

    27 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    И ние от Факултето, искаме да станем бежанци, ама за това май, че трябва да питаме Кире или Кокорчо !
  • 19 Пшичко пживо ...

    31 2 Отговор
    Да одът да копат където си искат! Полските украинци, пирдоле. Ще издържаме изгустени тарикати, пирдоле!
  • 20 Уве Зелер

    25 1 Отговор
    "Бежанците" а.к.а. терористите, трябва незабавно да бъдат въдворени в концентрационни лагери!
  • 21 Пинк

    32 1 Отговор
    Най добре е бежанците да бъдат настанени в обширните домове на предишните и сегашни управляващи.Така щеа са им под ръка да ги дундуркат
  • 22 Азим

    34 2 Отговор
    Може ли да съобщите кои са хотелите на морето с бежанци че да не ходим там?
  • 23 уайтнойз

    26 1 Отговор
    ще ги настанят в редакцията на факти..
  • 24 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    45 0 Отговор
    Вече 3 месеца разни хотелиери реват, че 40 лева на ден на човек не стигали. А сега се оказва, че има желаещи да подслонят бежанци и за 15 лева на ден.

    Само за сведение, на един работещ българин на МРЗ, след плащането на данъци и осигуровки му остават чисто 550 лева, което, ако няма дете/ца са 18 лева на ден. Ако има дете не смея да напиша с колко живеят на ден. Безобразие е българската държава да се грижи по-добре за чужденците отколкото за собствените си граждани.

    Един български пенсионер с 460 лева месечна пенсия, разполага с 15 лева на ден.
  • 25 Що не ги преместят в хотелите в Украина

    40 1 Отговор
    В хотелите в западна Украйна, в централна украина мапример, в 9/10 от територията на Украина не е имало военни действия въобще ...как тия хора обаче се озоваха в хотелите из цяла България, някой може ли да го обясни!?!?

    Коментиран от #34

  • 26 Народът на Бг

    37 2 Отговор
    Директно да си тръгват за украйна!
    Стига сме ги хранили и обгрижвали!
    Българите мизерстват, а укрите със скъпите лимузини обикалят моловете и пазаруват като луди!
  • 27 Бах ZZZZZZ

    32 1 Отговор
    Да ги гонят от България украинците нашественици. Ония на запад ще ги интегрират. Ние не можем да се оправим с ciganete , та само тези ни липсват.
  • 28 Грешиш Иванчо!

    30 1 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    All inclusive се Плаща...!
    А Укрите Нищо НЕ плащат!
  • 29 Бах ZZZZZZ

    28 1 Отговор
    Хората да прави да махат нашествениците . Хотелиерите си имат бизнес . Държавните хрантутници да ги настанят в домовете си. Да ама не.
  • 30 мнение

    16 1 Отговор
    но хората, които ме заместват, не могат да продължат да работят и вместо мен

    Значи някои 3 месеца на курорт а други опъват каиша
  • 31 Говедо

    13 1 Отговор
    А бе, оная "Украинска майка" ( по Мунк).къде я пратиха?И ще преименуваме ли още улици,или нещата се обръщат и вече не ни е изгодно?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 уайтнойз

    2 0 Отговор
    умрем за разврат.. говори ми. ръсно :)
  • 34 В началото на статията

    15 0 Отговор

    До коментар #25 от "Що не ги преместят в хотелите в Украина":

    Обясняват, че добре са си починали, но вече трябва да се връщат…. Защото децата искат при тате или пък трябва жените да се връщат на работа.., че да не им вземат мястото!?!?

    Коментиран от #35

  • 35 Много наглост

    10 1 Отговор

    До коментар #34 от "В началото на статията":

    На наш гръб!
    Киро и компания да си ходят, ако трябва през два месеца нови избори, докато не се намерят хора, които молеят за България!
  • 36 2546

    5 0 Отговор
    Големите групи бежанци ще се транспортират основно с влакове.

    това с товарни влакове ли ще бъде, че няма голяма разлика.
    А до чашата вино обещана от Дедо Еконтий има много години
  • 37 СЪВЕТ

    10 1 Отговор
    Мъжете в мините. Жените на околовръстното

    Коментиран от #40

  • 38 БРАВО

    7 1 Отговор
    Най-после смислени коментари
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пожелавам

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "СЪВЕТ":

    Ти същото г-нПитекантроп.Ти как си в зоопарка

    Коментиран от #41

  • 41 гибона

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Пожелавам":

    извинете го моля, нека се изкаже, не знае какво говори ... смятам, че и мисълта е затлачена ... болна ...
  • 42 Трябва

    5 1 Отговор
    да са в бежански лагери ! Тези управляващи унищожават българите и България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове