Last news in Fakti

25 Май, 2022 20:11 3 767 31

Божанков: Предстои актуализация на пенсиите - като мащаб тя е безпрецедентна

  • явор божанков-
  • пенсии-
  • мерки

По думите му е необходимо да се проследи ефектът от мерките

Божанков: Предстои актуализация на пенсиите - като мащаб тя е безпрецедентна - 1

Философията на БСП е мерките да бъдат разпределени, така че да преминем през кризата солидарно и заедно. Защото никой няма съмнение, че трудности има и никой не обещава, че с магическа пръчка те ще изчезнат. Мерките не отменят инфлацията и войната в Украйна, но омекотяват техния ефект. Това каза Явор Божанков от БСП в „Още от деня“.

„Предстои актуализация на пенсиите - като мащаб тя е безпрецедентна. Последната голяма актуализация на пенсии е имало през 2007-2008 г. по времето на тройната коалиция. Сега пенсиите се увеличават средно с 20%, като за над година период е над 56% ръст на пенсиите – нещо, което ГЕРБ за 12 г. не са успели да направят в подобен мащаб, а сега се случва за няколко месеца“, смята той.

Божанков коментира и антикризисните мерки за семействата: „Вдигаме от 4 500 лв. на 6 000 лв. данъчната основа, която не се облага“.

Той добави, че е важна и данъчната политика – намаляване на ставки на ДДС за топлината и хляба.

По думите му е необходимо да се проследи ефектът от мерките.

„Наясно сме, че може да има хора, които да спекулират в тази ситуация и да има нелоялни практики. Затова днес вицепремиерът Нинова събра контролните органи в Министерството на икономиката и разпореди строг контрол и засилени проверки от Комисия за защита на потребителите. След като приемем пакета с антикризисни мерки трябва да гарантираме, че пазарът няма да се изкриви от нелоялни търговски практики и няма тези свръх ресурси да отидат за печалба на някого“, допълни Божанков.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питам

    31 4 Отговор
    А парите от къде? От нови заеми или от ново прогресивно подоходно облагане?

    Коментиран от #16, #24

  • 2 Зззз

    29 6 Отговор
    Обе господине ,какви ги пликазваш ,мислиш ли ,че остана българин да не разбира ,че и вие и останалите ползвате едни и същи опорки. Какво ми сравняваш,че толупа за 12 години не е увеличил пенсиите с 56 % ,а вие за няма и година хоп 56%!Има българска поговорка криво седи право съди. Не ги увеличи ,защото такова поскъпване на всичко нямаше. Така, че спести си хвалбите ,защото в сравнение с другите държави вашето увеличение хич нее безпрецедентно. Толупът ми е особено неприятен ,но да ме вземат за и..... не искам.
  • 3 ТаУмВзе

    32 4 Отговор
    До 6 месеца биеме Официален ФАЛИТ БЕ СМЕШНИК! Кви пенсии при над 20 процента Инфлация, дето дори не може да я изчислите. Върти са Още Заеми и КРАДИ!
  • 4 ХА ХА ХА

    26 1 Отговор
    АБЕ ДРУГАРЮ БОЖАНКОВ , НЕ СЕ ОПИТВАЙ ДА ЛЪЖЕШ ПОВЕЧЕ ОТ КИРО !!!
    ВСИЧКИ ВЕЧЕ РАЗБРАХМЕ , ЧЕ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ПЕНСИИТЕ ЩЕ БЪДЕ 10% + ОТ 60лв. КОВИД ДОБАВКА !!!!! КАЖИ КАДЕ СА ДРУГИТЕ 10% ЗА ДА ГИ НАПРАВИШ 20% ???????? МАЙ ИМА СЪСТЕЗАНИЕ ПО ЛЪЖИ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ !!!!!!
  • 5 безпартиен

    28 4 Отговор
    Ще се вдигнат и с повече,но трябва да се освободят от работа и съкратят щатните бройки на всички "работещи" пенсионери в бюджетната сфера-държаве и общински бюджет!Сега такива само в МВР има повече от 5000 със заплата 2500-3000 лв. + пенсия+20 заплати за пенсиониране!Ако им се работи защо се пенсионират?От това че им се работи бюджета няма никаква полза,а и се пречи за кариерното израстване на млади кадри!От друга страна ако се включат в частния сектор ще се увеличат вноските в бюджета за осигуровки-социални и здравни!Колко такива работещи има в другите министерства,комисии,организаии с държавно финансиране,държавни и общински фирми?Какви средства месечно отиват за пенсии на такива "работещи"?Дали ако излязат наистина в пенсия министерства,области,общини ще трябва да се закрият?Та ние сме единствената държава в ЕС,дори САЩ,Русия и бившите ОНД републики такова нещо няма-пенсиониран от бюджета да продължи да работи пак там,но и с пенсия като бонус!Колкото до максмалните пенсии,то те са единствено за работещите в бюджета на ръководни длъжности!Мислете,че няма работещи които да плащат издръжката на 2.3 млн.пенсионери,750 хил."бюджетни",около 650 хил.малолетни и непълнолетни,около 1 млн.ц.гани без образование,професия и трудови навици!Не останаха хора!
  • 6 Пенсия

    22 3 Отговор
    Откъде осигуровки за пенсиите? Младите избягаха в чужбина. От милиардните заеми? Кой ще ги връща?

    Коментиран от #30

  • 7 ОСТАВКА НА КИРО - ТЪПОТО !

    19 6 Отговор
    ОСТАВКА НА НЕЗАКОННОТО МУ , НЕКАДЪРНО , НЕКОМПЕТЕНТНО , КРАДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО ! ОСТАВКА ! ОСТАВКА ! ОСТАВКА !
  • 8 А кога ще вдигнете гълъбите ????

    14 4 Отговор
    Кога ще си хващате пътя и да спирате да ни оправяте , кога ???????
  • 9 Хи хи

    14 3 Отговор
    Тия от както са на власт вдигнах колата на трупчета , изключих хладилника , не копуваме дърва , храна , дрехи , лекарства .......ще ни оправят още малко ако са на власт !
  • 10 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    17 4 Отговор
    Ало БСП-арите, ало ПП, кога ще го разберете? Трябва нова данъчно-осигурителна система и нова пенсионна система и нова здравна система.

    Не може 1,5 млн. пенсионери да мизеруват с 400-500 лева месечно. Докато 200 - 3000 хиляди пенсионери, бивши милиционери, фармация, льотчици, партийни секретари, министри да живеят охолно с над 1000-1560 лева месечни пенсии.

    В България трябва да се въведе едно към едно холандската пенсионна система, при която държавната пенсията давана от държавата, зависи само от трудовия стаж и не зависи от внасяните през годините осигуровки и данъци. А богати са пенсионерите, които са се самоусигурявали в частни пенсионни фондове и получават допълнителна втора пенсия от частен фонд.

    Коментиран от #17

  • 11 Киро - простото - Харвърда

    13 3 Отговор
    Абе еий селяни , аз съм дошъл чак от Канада да ВА оправя а вие ревете ......още е много рано за рев ! Нека да мине година и тогава ша ВА питам какво ша правите ? Сега със Асан ще теглим , теглим , теглим ......ама не каруца , а кредити !! После ще си хванем пътя .....а вие ще теглите за да връщате заеми !!!!!!!! Хихихи затуй ходя винаги ухилен !!!!!!!!!!
  • 12 Тоя е по тъп от Кирчо !

    15 0 Отговор
    Само той не е разбрал със колко ще вдигнат пенсиите и говори простотии !
  • 13 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 9 Отговор
    ПРИ ЖАН ВИДЕНОВ(БСП) , ИНФЛАЦИЯТА СЪЩО БЕШЕ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА ....... СЕГА КОМУНОПИТЕЦИТЕ СА НА ВЛАСТ ........ И ПАК БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА ИНФЛАЦИЯ ....... ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ....... ФАКТ !
  • 14 11111

    14 1 Отговор
    Увеличението на пенсиите реално е 5-6%. При реална инфлация 20-23%, положението никак няма да е розово.
  • 15 гост

    11 0 Отговор
    в момента инфлацията изпреварва най-ниските запалати и пенсии при поскъпване на основни продукти и услуги с 40-50% пенсионерите ще получат 10% +60 лева абсолютна подигравка и парх в очите,като другите мерки
  • 16 От инфлацията

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "питам":

    Повишаването на цените , повишава приходите от ДДС. С тях увеличаваме пенсии и заплати , което пак генерира инфлация. И така имитираме " борба с инфлацията".
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иван

    12 1 Отговор
    Докога ще давате на хора който не са работили?? Много ви моля помогнете им чрез социалното министерство??

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Министерството на Нинова

    9 1 Отговор
    Комунисти- популисти! Ще вдигнат пенсиите с 20%. Не е вярно. Само ниските пенсии вдигат. Това беше обяснено. Изравняват ни. Няма значение какви осигуровки и стаж. Мирише на комунизъм.
  • 22 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    В цял свят държавната пенсия за старост и трудов стаж е социална помощ за старите хора. В България обаче, е "заслуга" и се използва за събиране, като се превръща в стимул за плащане на дпъци и осигуровки от глупаци. Които не виждат накъде вървят нещата. А те вървят към все по висока възраст за пенсиониране, все повече пенсионери и все по малко работещи плащащи осигуровки.

    Сегашните политици обещават бъдещи пенсии, но ги плащат бъдещите политици. Така както Тодор Живков обещава пенсии на сегашните пенсионери, но не ги плаща той, а бодигарда му Бибитков ги плащаше. По-точно пенсиите ги плащат децата и внуците, а не политиците. И както се очертава да няма правнуци, по точно да са много малко и икономиката и пенсионните фондове да фалират. Това означава, че бъдещите пенсии няма да зависят от това какво са внасяли хората като осигуровки, а ще зависи от това какви ще са възможностите на държавите в бъдещето.
  • 23 рт234

    10 0 Отговор
    За заплатите на държавните чиновници нещо ще коментират ли от Коалицията? С колко процента увеличиха доходите им?
    Чиновниците станаха ли вече милион?
  • 24 рт234

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "питам":

    Що не питаш откъде пари за държавните хрантутници?
  • 25 ПП СА БЕЗПРЕЦЕДЕНТНИ НЕКАДЪРНИЦИ

    4 0 Отговор
    И КРАДЦИ !
  • 26 Пълна измама.

    5 0 Отговор
    От тези уж 20 % пенсиите на родителите ми реално станаха по-ниски. Лъжци и мошеници са сегашните управляващи !
  • 27 7777

    3 0 Отговор
    Да лъжеш в това нямаш равен, да смениш някого също. Но нали сега си на власт и ще мачкаш.
    Не ти се отдава да мислиш и БОГ да пази БЪЛГАРИЯ от такива като теб!!!!!
  • 28 Това

    3 1 Отговор
    Червено ла...йно ли ще се грижи за пенсионерите.
  • 29 БСП за България и Радев

    0 1 Отговор
    Давайте другари! Искам да направите минималната пенсия близка до средната работна заплата. Вече така или иначе изравни минималната. Използвайте некомпетентността на Кокорчо, за да дадете на нас, пенсионерите. Пък работещите, дето гласуваха за Кирчо, да плащат
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Знаещ

    3 0 Отговор
    А, защо БСП вече е пас за тавана на пенсията? Нали месец юли той щеше да стане 3400 лева, казано и от министър Гьоков на 15.05.2022г. Очевидно хората с тавани ще пият една студена вода на 1 юли. Реално нищо няма да получат от увеличението.То ще е само на хартия. Това не е честно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове