Last news in Fakti

25 Май, 2022 23:09 1 994 12

Отстъпката от гориво може да се приспада от ДДС

  • отстъпка-
  • гориво-
  • ддс-
  • бензиностанции

Това е новото предложение на правителството

Отстъпката от гориво може да се приспада от ДДС - 1

Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво да се приспада от ДДС-то на бензиностанциите. Това е новото предложение на правителството. Механизмът, по който ще работи мярката все още не е приет, но вече стана ясно, че ще се контролира от Българския институт по метрология.

Повече от 2 седмици след като мярката за помощи за гориво беше обявена, все още не е ясно как ще бъде реализирана и кога. Очакванията са за 1 юли. Вариантите все още се обсъждат в правителството и варират от представяне на лична карта на касиер, през предоставяне на талона на колата и последния, който чухме днес от заместник-министъра на енергетиката – отстъпката чрез касова бележка и приспадане на парите директно от ДДС-то на бензиностанциите. На фона на това Европейската комисия предупреди страната ни, че ръстът на държавните разходи е на път да излезе от контрол, съобщава Нова тв.

Управляващите признаха – готвените антикризисни мерки може да са финалът на това, което страната ни може да си позволи.

„Вече доста се изчерпаха възможностите на бюджета и трябва да се спре с това раздаване на средства на всеки, който изреве. Още повече в светлината на последните препоръки на ЕК”, заяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

„Аз бих искала да предупредим, че от тук насетне вниманието трябва да е съсредоточено върху храните – субсидиране, подпомагане, контрол на цени”, подчерта вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Според икономиста Любомир Дацов Европейската комисия дори е била „любезна” в предупреждението си. „Типичният брюкселски език, в който големите проблеми са извадени чрез хубави изречения”.

В доклада вижда предупреждение за опасност да попаднем в процедура за свръхдефицит. „Тоест да попаднем в режим на свръх надзор. Правителството първо трябва да спести едни 5 млрд. и след това ако иска да раздава пари”.

На този фон продължават неяснотите около антикризисните мерки. Най-голяма загадка остава механизмът за отстъпката в цената на горивото.

„Разбрали сме се, че ще бъде 25 стотинки…тази отстъпка….да се приспада от задължението за ДДС на оператор или фирма, което те имат в края на всеки един месец”, посочва зам.-министър Данаилов.

И този вариант не се хареса на собствениците на малки бензиностанции. „Представете си, че една бензиностанция средно има около 15 хиляди клиента, ако 5 хиляди ползват тази отстъпка на 50 литра това са 12 и 50. Получава се едно ДДС от 60 хиляди лв. Със сигурност тази бензиностанция няма да е генерирала такова ДДС за плащане, тоест държавата ще остане да дължи тези пари”, категоричен е Венцислав Пенгезов – собственик на бензиностанции.

Появява се и нова опасност от злоупотреби, смятат експертите.” Някой да не събере касовите бележки и да му се издаде и фактура”, посочва Данаилов.

Вицепремиерът Корнелия Нинова обясни, че за да бъдат ограничени нарушенията ще има допълнителен контрол. „В новите мерки ще се включи Българският институт по метрология , това е структурата, която сертифицира софтуера между бензиностанциите и НАП. Трябва да имаме контрол на бона, че тази отстъпка от 25 стотинки всичко да е коректно и стига до НАП тази информация”.

Според енергийния експерт Мартин Владимиров подходът е изцяло сгрешен. „250 лв. на потребител, собственик на автомобил, и то с доходи в категория енергийно бедни - е много по-разумна мярка и ще излезе по-евтино както на бюджета, така и няма да доведе до изкривяване на пазара”.

Представителите на големите бензиностанции отказват коментар по темата, докато няма конкретика. А заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов призова за нова експерта среща.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментиращ

    23 1 Отговор
    Докато приемат анти-кризисните мерки, тя кризата ще свърши....

    Коментиран от #6

  • 2 Дядо ви Курти от село Пиперково

    27 0 Отговор
    Кирчо и Асенчо докато го измислят ще им свърши мандата,в Италия премахнаха изцяло акциза за горивата до 8 юли,и отделно дават по 200евро за гориво на хората,в Гърция дават по 60литра безплатно на всяко семейство,само нашите малоум.ници правят анализи и мислят,от мислене накрая ще уморят хората... Бавноразвиващи...
  • 3 Пчелата

    20 2 Отговор
    Голямо мислене голямо чудо,ако наистина мислят за хората,махат акциза за 6месеца,и готово... Полувината Европа вече го направиха,само нашите глупаци още мислят,хората изнемогват...

    Коментиран от #8

  • 4 уайтнойз

    6 1 Отговор
    он бюджета се издъни.. ко има да губят?
  • 5 LФакти

    12 2 Отговор
    Киро-тъпиро-дебило-лъжецо-кривата уста,веднага оставка! Кокорчо с Ниновица марш от властта! Мошеници!
  • 6 Глюпости

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Коментиращ":

    Толко ли си заблуден ?!

    Коментиран от #10

  • 7 СЛОНА

    2 1 Отговор
    НАПРАВЕТЕ ЕНЕРГИЙНО БЕДНИТЕ ,ГОРИВНО БОГАТИ И ЩЕ ГЛЕДАТЕ КАК СЕ ТОПЛЯТ ЗИМАТА С НАФТОВИ ПЕЧКИ ВМЕСТО ДА СЕ ДВИЖАТ С КОЛИ ,ЩЕ НАПИЧАТ КЮННЦИ С НАФТА !!!
    ТЕ ТОВА Е ТЪПАТА РАБОТА НА КИРЧОВОТО СБОРИЩЕ!!!
  • 8 Шмрък

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пчелата":

    Нищо не е направила Европа.Там бензина е по-скъп от бг.На Киро лъжите нямат граници,а бензин под 3 лева няма да има скоро

    Коментиран от #12

  • 9 иво

    3 0 Отговор
    В Исания е 30 цента на всяко зареждане, няма лични карти, няма глупости. Който иска намаля, който не 2 месеца мисли как да прецака народа, но да си направи реклама в същото време
  • 10 Коментиращ

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Глюпости":

    Колко да съм заблуден?!
    При положение че в западна Европа такива мерки действат от месеци (имам предвид и тези които се взимаха и по време на ковид кризата). Тук говорят и обсъждат с месеци. И сега видите ли евентуално от 1.07 можело да влязат в сила. Ама може и да не влязат. А до 1.07 има още един месец.
  • 11 Русенец

    0 0 Отговор
    А приспаднатото ДДС ще се приспадне ли от крайната цена?
  • 12 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Шмрък":

    Ако слезем от колите за месец и ще видиш, че бензинът ще падне много бързо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове