Last news in Fakti

28 Май, 2022 16:09 2 286 35

Владимир Костов: Българите гледат да са край силните на деня

  • владимир костов-
  • българи-
  • силните на деня

При всички политически режими трябва да се търси път за ограничаване на бюрокрацията, а не превръщането ѝ в командваща и експлоатираща обществото структура, коментира журналистът 

Владимир Костов: Българите гледат да са край силните на деня - 1
Снимка: БСТВ

"Днешното състояние на българските медии е отражение на днешното състояние на българските държава и общество. Обезпокоително е, че на българския терен няма някой с гледищата, енергията и характера на Виктор Орбан, който да съумява в отношенията и с външните, и с вътрешните фактори първо да търси корена на националния интерес, а не да търси първо към кого да се присъедини, кого да аплодира, от кого да търси похвала".

Това каза пред БНР Владимир Костов, журналист, един от създателите и първи ръководители на програма "Хоризонт", който днес навършва 90 години.

Между 1956 – 1969 г. е журналист във вестниците "Средношколско знаме", "Работническо дело", "Поглед", "Антени", "Отечествен фронт". От 1969 до 1972 г. е ръководител на програма "Хоризонт" на Българското национално радио. От 1961 до 1964 г. е кореспондент на вестник "Работническо дело". В периода 1974 – 1977 г. е кореспондент на Българската телевизия в Париж. През юни 1977 г. получава политическо убежище във Франция. От 1978 до 1994 г. е журналист в Радио Свободна Европа в Мюнхен.

Костов е офицер от Държавна сигурност, след оставането му във Франция е осъден на смърт. На 26 август 1978 г. в парижкото метро срещу него е извършен атентат. Той е прострелян с 1,7-милиметрова капсула, съдържаща бавнодействаща рицинова отрова, която обаче не се разпръсква. Автор е на автобиографичната книга "Българският чадър", в която разкрива подробности около убийството на писателя Георги Марков. Помилван е през 1990 г.

Костов допълни, че "медията е един от образите на политиката, а основата и в двете е дали ще съумееш да намериш онова зърно, което крие националния интерес".

В предаването "Политически НЕкоректно" журналистът сподели, че навремето е станал агент на Държавна сигурност, защото очаквал, че така ще има повече контакти и възможности, които да са полезни за професията му:

"Жаждата ми, любопитството ми да познавам международните процеси. Даваше ми достъп до повече източници на информация. Даваше ми покритие в редица случаи да кажа неща, включително и в българския печат, които иначе може би не бих могъл… Избягах на запад заради отношенията между България и Съветския съюз. Нямах достъп до никакви специални документални източници, но личните ми контакти ме бяха довели до твърдите убеждения, че при тези отношения България е губещата страна, защото не се зачита нейната физиономия. В онези години бях привърженик на идеята за пролетарската солидарност, но смятах, че в отношенията България – Съветски съюз тази идея служи само за покритие на бюрократични амбиции".

Той е категоричен, че при всички политически режими трябва да се търси път за ограничаване на бюрокрацията, а не превръщането ѝ в командваща и експлоатираща обществото структура.

"Тъжно ми и ми е неудобно да го кажа, но българското общество и през съветския период, и сега много гледа да се приспособи към силните на деня, без да търси зърното на националния интерес".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 АнтиГост

    9 18 Отговор
    След излизането ни от НАТО и последващата окупация от руснаците,
    няма да има никакъв проблем цялото население да бъде разселено
    някъде по Русия да им работи и боготвори.

    Коментиран от #6

  • 5 Дедо Владкоо..

    22 6 Отговор
    Гониш век,пък нищо не успя да научиш.Ако Русия е "вредна" за българската икономика,поне разбра ли кой е "полезен"?!
  • 6 честен ционист

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "АнтиГост":

    Тамън ще се запознаеш с родата в Кабардино-Балкарсата республика.

    Коментиран от #7

  • 7 АнтиГост

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Щом казваш, явно това ни чака българите.
  • 8 ЧРД

    22 6 Отговор
    С пожелание за здраве и дълголетие.
    Както винаги лаконичен и безпощаден: " първо да търси корена на националния интерес, а не да търси първо към кого да се присъедини, кого да аплодира, от кого да търси похвала".
    Няма какво повече да се добави.
  • 9 Господин Костов

    21 4 Отговор
    За съжаление имам чувството че пак сме от губещата страна. Еврото се срина икономиката на Европейския съюз върви към spад. Ако действително настъпи зърнена криза всички арабески ще се опитат да влязат през Испания Франция Португалия и да се насочат към Европа към нейното сърце. Аз мисля че пак сме от губещата страна за съжаление
  • 10 Тони

    18 12 Отговор
    Това бясното куче от Дойче Веле ли е? Предателят без Родина?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Минувач

    16 0 Отговор
    Администрацията е била и сега е с пълна сила като раково образование за страната - неизчерпаем извор на корупция
  • 14 разума

    13 8 Отговор
    Най накрая един нормален журналист и българин
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 С една дума

    2 1 Отговор
    Татари!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 8463

    13 2 Отговор
    "Тъжно ми и ми е неудобно да го кажа, но българското общество и през съветския период, и сега много гледа да се приспособи към силните на деня, без да търси зърното на националния интерес"."
    Не обеществото Костов!!!!!! Управляващите, политиците Костов! Учудвам се, че не го отбелязваш! Така е било и преди 9ти 19 1944
    Две световни войни 2 пъти от страната на Булката благодарение на политиците!
    В студената също -Най-верния сателита на СССР
    и сега когато общетвото ни иска да се откъсне от двете сили Кирчо и Кокорчо ни бутат в ръцете на САЩ така както бабите и дядовците има са били верни на СССР

    Коментиран от #26

  • 23 този тип

    7 11 Отговор
    си е мръсник....

    Коментиран от #24

  • 24 Духовен експерт и писател в 21 век

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "този тип":

    Ти не знаеш по света колко много мръсници, повече от 50 процента от човечеството са мръсници и демони!
    Въпреки това трябва да станем добри хора в името на БОГ !
    Трябва да сме добри хора, за да не се създават повече грехове !
    Божията воля е такава !
  • 25 пенсионер

    4 6 Отговор
    я, тоя "беглец" жив ли е още !?

    Коментиран от #27

  • 26 4634

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "8463":

    Какво искаш да кажеш? Че управниците били лоши, а ние добри????? Старото правило е всеки избира управниците си. Факта, че толкова много хора още харесват тлъстата мутра от Банкя, крадлива и лъжлива, проста и примитивна ти го показва.
    Да си признаем - общата за страната и населението култура не е висока. Повечето гледат какво ЩЕ ГЕПЯТ от управляващите (от джипката на мутрата) и според това гласува за тях. Останалите са пасивни.

    Коментиран от #34

  • 27 1234

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "пенсионер":

    Какво ти бърка, че е "беглец"? Друго не забеляза ли? Кристално чистата му неподкупна мисъл и днес???? Що за ниско ниво хора сте?
  • 28 Сух

    2 4 Отговор
    Българското общество не е политиците ни! Някакъв пенчо, най-вероятно чужд шпионин, който избягал в чужбина по време на комунизма.. И трябва да му слушаме втълпенията, че народа е виновен. Аре гледай си животеца..

    Коментиран от #29

  • 29 хихи

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Сух":

    Всяка права неуспоредна на Кокорчовата е крива...

    Коментиран от #33

  • 30 Сандо

    2 1 Отговор
    А костов,ти край кого гравитираше,предательо?А можеш ли да преброиш лъжите,които изрече по адрес на България,докато беше западен хрантутник?
  • 31 безпартиен

    1 1 Отговор
    Що не каже нещо и за ДС служителите и агентите?Дали мястото им е в медии ,политика,банково дело икономика?Та у нас всичко след 1989 до сега се движи строго по техни правила и контрол!На ред са вече децата и внуците им!А този?И за него има нещо от архивите,а и много помнят предаванията в които участваше преди да "избяга" на запад!Само да припомним на не знаещите,че бягство се осъществяваще винаги под контрола на ДС!
  • 32 спомени

    1 1 Отговор
    докато ние строяхме комунизъм социализъм, Владко живееше в загниващия капитализъм.

    Като днес ми е ясен спомена когато майка му и сестра му излязоха по телевизията,
    и ревяха че Владко не може да направи това.

    Да избяга на запад.


    Ленин няма ли да си го прибере вече
  • 33 Сух

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "хихи":

    Харесва ми сарказма ви..
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ТОЯ Е ОТ ЧЕРВЕНИТЕ ЛЪЖЦИ !

    0 1 Отговор
    ЗАПАДА ГО ТЪРПЕШЕ ТОЧНО ЩОТО НИ ЛЪЖЕШЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол