Last news in Fakti

29 Май, 2022 11:25 1 877 11

Дунчев: Подобни назначения не се правят случайно

  • александър дунчев-
  • зависимости-
  • назначения

Основният проблем на държавата са зависимостите

Дунчев: Подобни назначения не се правят случайно - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатът от "Продължаваме промяната" и бившият изп. директор на Агенцията по горите Александър Дунчев със скандални разкрития в ефира на bTV за назначения на член на БСП-Сърница в Регионална дирекция по горите - Пазарджик без провеждане на конкурс, с протокол, който той сам е подписал и според Дунчев без необходимия опит за длъжността, която заема, пише novini.bg. "На 29 януари 2022 г. изпълнителното бюро на една лява партия (б.р. БСП) в село Сърница зам.-председателят г-н Мусов и г-н Перушински са подписали протокол, в който г-н Гюрсел Мусов се самопредлага да стане горски инспектор в Регионална дирекция по горите - Пазарджик, която беше моя подчинена структура в Агенцията по горите. На 20 май човекът става горски инспектор, при условие, че доскоро е бил кандидат-кмет, партиен функционер, бизнесмен и няма нищо общо с горите. И къде ще проверява в Сърница, кой ще проверява фирмите, които се отчитат на партиите, които имат отношение към горите. Вторият, който се е подписал под документа пък е горски стражар от половин година, той е назначен без никакъв опит", разказа той.

По думите му подобни назначения не се правят случайно. "Кой ще има интерес от всичко това, освен ти да държиш властта, да сложиш навсякъде свои хора, които да покровителстват определени фирми, да мачкат останалите, които не са съгласни. Тези фирми винаги намират начин да се отчитат и да помагат на кметовете. Тези пари после отиват към централите – не само на тази партия. Това не е само в горите, това е навсякъде", добави депутатът от "Продължаваме промяната".

Дунчев заяви, че още преди месец е споделил документа с цялата парламентарна група.

"Включително със зам.-министър Иван Христанов се разбрахме да изчакаме да си назначат Мусов, за да докажем, че протоколът е истински", заяви още той.

По думите му уволнени за схемата трябва да бъдат хората от най-високо ниво.

Според Дунчев основният проблем на държавата, както и основаното предизвикателство пред това управление, включително вътре в коалицията са зависимостите.

"Последните 30 г. си караме по комунистически ред цялата държавна администрация да е изградена от зависими хора, които не са избрани с публични, прозрачни, абсолютно независими конкурси. 80-90% от администрацията и ръководните кадри в България се избират по непрозрачен, политически начин", заяви той.

Нов закон в защита на българската природа… чак през 2024 г.

През седмицата депутатите гласуваха закон, който ще влезе в сила през 2024 г. Става въпрос за промени, които ще дадат възможност екологичните оценки на големите инфраструктурни обекти да се обжалват на две инстанции. Отпадането на втората инстанция беше прието от ГЕРБ през 2017 г., за да се дава по-лесно зелена светлина за нови магистрали, язовири и други мащабни строежи.

Според Дунчев това е безпринципен компромис, но безпринципната коалиция го налага и всички са длъжни да се съобразяват.

"Имам уважение към всички колеги, които взеха това решение, тъй като считаме, че в този момент е по-добре тази коалиция да управлява държавата, отколкото да се върнем 10 г. назад в авторитарния режим, който ни доведе до тук. Това компромисно решение, което приеха колегите, го направиха само и само да отговорят на страхотния обществен натиск от 33 природозащитни организации, „Правосъдие за всеки“, Антикорупционният фонд излязоха с много остри становища, припомниха как при предишен такъв законопроект и президента, и „Демократична България“, и БСП са били остро против предложението на ГЕРБ за отмяна на втората съдебна инстанция. Благодарение на този обществен интерес ние все пак успяхме да постигнем компромис поне да има думите „втора инстанция“ или по-скоро срок, до който ще важи тази първа инстанция", добави той.

Дунчев определи датата за влизане в сила на закона (б.р. 2024 г.) като "подигравателна". "Затова отправих призив преди 3-4 г. президентът, който винаги е много стриктен, когато има недобросъвестност, да подкрепи общество и бизнеса, да възстановим правосъдието, както трябва да е. Цялата коалиция гласуваха „за“ този компромис. Разбира се, имаше няколко депутата, включително от БСП, от ДБ и от ПП, които се въздържахме и бяхме „против“, за да покажем, че пътят е друг, но компромисът налага това временно решение. Най-силен обратен натиск да няма втора инстанция сякаш идваше от МРРБ", каза още Дунчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    2 13 Отговор
    Прилича на гея от филма "The Imitation Game"

    Коментиран от #6

  • 2 Българка

    11 6 Отговор
    Кратко, точно и ясно. НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО, е те това е ПП и коалиция.

    Коментиран от #4

  • 3 Много ясно

    13 1 Отговор
    За 12 години "управление", ГЕРБ, БСП, ДПС си назначиха хора по всички етажи на властта. На всякъде, сега те саботират всичко. Това са подводните камъни, които оставиха след себе си.
  • 4 Няма как

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    И ти си от тези, дето обичат да им обещават. Нещата не могат да се случат за 1 година, да се компенсира изоставането, откраднатото за 12 години. Българина чака поредния месия, да извади торбата с обещанията, който обеща е най-много той печели. Е помагат там разни печатници с напечатани вече бюлетини, кебапчета, кюфтета, олио, брашно, захар. Някое ДМС от 50 лв. за цветнокожото малцинство. Ей за това, Българке сме на този хал. Ама едва да си ме разбрала, какво искам да ти кажа...
  • 5 БКП БСП

    4 4 Отговор
    78 години комунизъм. За това си пазят паметника гурел защото това повече няма да се повтори.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аз съм доволен! Ето Промяната дойде!

    9 0 Отговор
    Всичко в държавата върви прекрасно с нулева корупция! Далаверата е на МАХ и аз съм доволен и жената доволна, че и родата доволни! Ама да си знаете места за богати няма много в държавата, така че бъдете скромни и подкрепяйте Промяната! Ние от Промяната Продължаваме да мислим за вас! И от мен да знаете диетата е полезна, както и да спите на студено също!
  • 8 толупа

    1 0 Отговор
    абе момче ела да ти кажа как се прави
  • 9 Факти

    6 0 Отговор
    Прав е Дунчев. Елате да видите назначенията в напоителни системи в Стара Загора. Управител Румяна Динева областен председател на БСП Стра Загора.,зам управител Иван Чолаков общ. съветник от БСП, областен управител и сега в нап. системи, счетоводителката на БСП Стара Загора и тя там. И тримата нямат никакъв обр. капацитет, за да бъдат на тези позиции.

    Коментиран от #11

  • 10 Притча

    4 0 Отговор
    Най-големия специалист в областта на селското стопанство е сегашния министър на земеделието Иван Иванов /Малък Шошо/ . Учил за юрист, внедрен от баща си в СИК, доктор по история от най-великия Шуменски университет, виждал нива и крава само от пътя коли и беси по стар сикаджийски обичай. Най-верният от верните на кака си Курни счита отрасъла за феодална собственост. Като васал на сеньора си Курни той е дал клетва за вярност и генерира приходи за всички по феодалната стълбица. Така е в родината!
  • 11 Бръм

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Факти":

    Значи какъв е изводът? Изводът и то не за първи и последен път е, че проблемът е в законите. Я да се въведат закони изискващи образователен ценз и не само образование, но и практика, за да имаш право да минеш на по-горна позиция. Също не по-маловажно е, да се направят така конкурсигте, че да няма никакъв или много малък шанс, резултатите да се манипулират предварително или впоследствие и конкурсите наистина да са честни. А не както е сега - има конкурс за дадена позиция в администрацията, но се знае, че конкурсът е насрочен за "нашия човек" и е с предизвестен "победител". Ама за да се направят подобни законови промени, е необходима политическа добра воля, каквато липсва, защото така нар. мафия или статукво няма да могат да контролират ситуацията. Пореден пример за това че доголяма степен е вярна приказката "проблемът е в законите". Защото винаги на това твърдение се отговаря с дежурното "ама то закони има ама не се спазват"...Да, закони има, но ограничаващи простолюдието-електорат, а на властимащите законите дават права и възможности за злоупотреби и кражби. А спазването и прилагането на законите също е регламентирано със закони, така че без тия изтъркани фрази, за добрите закони, които уж не се спазвали...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове