Last news in Fakti

29 Май, 2022 11:56 1 184 4

Петър Витанов: Не можем да търгуваме с ветото за РСМ

  • петър витанов-
  • търгуване-
  • вето-
  • рсм

Не може да има търгуване с тези неща, защото става въпрос за ключово решение с изключително широк обществен отзвук, коментира евродепутатът 

Петър Витанов: Не можем да търгуваме с ветото за РСМ  - 1
Снимка: NovaNews

Дори премиерът Кирил Петков да има огромно желание да вдигне ветото за Република Северна Македония, няма да го направи, защото на следващия ден няма да е премиер, а правителството ще падне. Това каза пред Еuronews Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП.
Витанов беше гост на сутрешния блок след завръщането си от Вашингтон, където беше част от делегация на Европейския парламент, но проведе и редица други политически срещи с представители на Демократическата партия. Две седмици по-рано той имаше разговори и с представители на управляващата партия в Германия в Берлин.

„Целта е БСП да възстанови връзките си с водещите партии. За съжаление са прекъснати контактите и БСП е във външнополитическа изолация“, заяви Витанов. Според него причината е, че политиките на българската левица се разминават много с тези на останалите социалистически и социалдемократически партии.

"В последните години БСП наблегна на консервативните и националистическите политики, което се разминава драстично с прогресивните идеи на европейските леви партии“, каза Петър Витанов и уточни, че е констатирал същото и преди две седмици в Берлин, където имаше поредица от срещи с управляващите от Германската социалдемократическа партия (SPD).

По темата с доставките на газ и очакванията САЩ и други държави да компенсират спрените доставки от Русия, Витанов изтъкна, че е необходимо трайно решение, допълват от Frognews.bg.

„Решението за газа беше идеологическо, то не се основаваше на някаква икономическа логика“, каза още Витанов и даде пример, че Полша е успяла да се справи много по-успешно със ситуацията, възползвайки се от руско-германския договор, с който сега осигурява на хората и бизнеса дори с 10 процента по-евтини доставки.

„Когато КЕВР казва, че ще плащаме с 40 процента по-скъпо парно, очевидно не става въпрос за това, че имаме по-евтина газ. Тревожно е, че това води до допълнително обедняване, инфлация и тежки икономически последици, а не виждаме трайно решение“, каза още евродепутатът.

По отношение на друга гореща тема от последните дни – решението за Северна Македония, Петър Витанов беше категоричен, че гражданите няма да са безразлични от решение на правителството да вдигне ветото при сегашното състояние на преговорите.

„Иска ми се да вярвам, че не трябва да има обвързване на въпроса със Северна Македония с танкери, с Плана за развитие за устойчивост или Шенген. Не може да има търгуване с тези неща, защото става въпрос за ключово решение с изключително широк обществен отзвук“, коментира социалистът.

По негови думи, от международните му срещи в последните седмици, е останал с впечатление, чe са поемани ангажименти за падане на българското вето.

„Истината е, че има много големи очаквания и затова има и сериозен натиск над страната ни. Дори обаче премиерът и правителството да имат огромното желание да вдигнат ветото, това няма как да стане, защото ще падне правителството, ако няма съществен пробив в отношенията между двете страни“, коментира Петър Витанов.

Той отново поясни, че е важно да се разбере, какво иска българското общество, а споразумение между двете държави може да отвори границите и да ускори процесите.

„Въпросът със Северна Македония е свързан вече и с този с Украйна, която се бори за бърза писта за ЕС. За да случи това трябва да се даде перспектива на Западните Балкани – на Северна Македония и Албания“, разясни още Витанов. Според него не е удачно разделянето на Албания и Северна Македония, защото това ще доведе до дестабилизация в района.

„ЕС трябва да гарантира, че ще има двустранно споразумение, ако ЕС наложи решение – ще има съпротива на българското общество, което ще си задава въпросите, защо е под нов натиск“, завърши евродепутатът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП рожба на Русия

    3 1 Отговор
    Ама децата си и парите в запада държи!
  • 2 Мимч

    6 0 Отговор
    Важното ,що се отнася до макетата, е евроидиотите тях да натискат да изпълняват договора и всичко ,което трябва,ако ги искат...
  • 3 Опонент

    2 0 Отговор
    ✔Дори премиерът Кирил Петков да има огромно желание да вдигне ветото за Република Северна Македония, няма да го направи, защото на следващия ден няма да е премиер, а правителството ще падне. ✔
    По-добре е да падне преди да "счупи стомните", а после "след дъжд - качулка" е късно!
  • 4 Перо

    2 0 Отговор
    Джендърството няма нищо общо със социалистическите и социалдемократическите партии! Евродепуатът,явно не разбира разликата и не знае,че то покрива и десни партии! Просто става дума,всички да са под единен контрол за свтовно господство над разделено население! Болни мозъци! Сега искат да вържат и Украйна към Македония за шантаж,но няма да им се отвори парашута!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол