Last news in Fakti

30 Май, 2022 10:49 1 346 12

Иван Демерджиев за българския "Магнитски": Този механизъм не е репресивен, а защитен

  • иван демерджиев-
  • корупция-
  • мерки

Не е предвиждано да има орган, който самостоятелно да взема решения и да включва или изключва лица от списъците

Иван Демерджиев за българския "Магнитски": Този механизъм не е репресивен, а защитен - 1
Снимка: БГНЕС

Определени политици искат в аванс да си осигурят комфорта, който са имали след първия списък "Магнитски", понеже предстои да излезе втора част от списъка, но българската държава е длъжна да предприеме някакви мерки този път. Това мнение изрази в интервю за БНР Иван Демерджиев - бивш заместник-министър и министър на правосъдието.

Демерджиев е участвал в първия етап от разработването на българско законодателство работата тип "Магнитски" и коментира темата след появилия се в публичното пространство вариант на проект за български "Магнитски".

"Този механизъм не е репресивен, този механизъм е защитен, поне както беше подготвен в концепцията", заяви бившият правосъден министър.

"Донякъде наподобява, но не мога да се ангажирам с идентичност на този текст с текста, върху който работихме. Създадохме една концепция, която представихме пред комисията "Магнитски" в 46-ото Народно събрание. Там бяха голяма част от хората, които в момента вземат становище по въпроса."

В момента ме удивлява този порив темата да се коментира емоционално, а не професионално, изтъкна Демерджиев, според когото във въпросната комисия тогава не са били получени никакви позиции и коментари след представянето на концепцията.

"Голяма част от хората имаха възможност да направят това на професионално ниво доста отдавна."

Наложените санкции по "Магнитски" застрашаваха изключително много националната сигурност, защото можеха да блокират работата на банкови институции и ключови публични предприятия, изтъкна бившият заместник-министър и министър на правосъдието.

"Идеята беше не да се засегне някой неоправдано, а да се защити държавата от действията на лица, които са попаднали в подобни списъци или лица, които са попаднали в подобни списъци, но застрашават по същия начин сигурността на държавата."

В предаването "Преди всички" Иван Демерджиев допълни още, че е било предвидено решенията да се вземат от Министерския съвет, но да има "помощен орган". Той увери, че "в нито един от вариантите не е предвиждано да има орган, който самостоятелно да взема решения и да включва или изключва лица от списъците на тези лица, които застрашават с действията си националната сигурност".

Това е било разписано да става "въз основа на данни, които се обсъждат на междуведомствен съвет", който да прави мотивирано предложение към Министерския съвет, стана ясно още от думите на Демерджиев.

Тук никой не предвижда запориране на имоти, уточни Иван Демерджиев. По думите му става въпрос за приключване на договорни отношения на определени държавни органи, публични предприятия и стратегически обекти с лица от списъка.

"Нито е предвиждана някаква конфискация, нито са предвиждани някакви интензивни мерки, които до такава степен да засегнат правата и интересите им, че това засягане да бъде непоправимо, както в момента се тръби в медиите."

В концепцията е било предвидено предварително изпълнение, каквото имат редица административни актове, каза Демерджиев.

Тревожен е фактът, че лица, включени в списъка "Магнитски" "продължават да оперират в страната спокойно, сякаш нищо не се е случило", подчерта той.

Демерджиев изрази надежда "управляващите да не се уплашат и този дебат да продължи, но на професионално ниво", защото в момента позициите не са юридически, а политически и "откровено са насочени към лицата, които евентуално ще попаднат във втория списък "Магнитски".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5577

    15 5 Отговор
    Защитен за мутрите от вашата кръчма, ма тия от другата не мислят така. Забравихте бухалките. Изучихте се еиии.
  • 2 Българка

    16 15 Отговор
    "Тревожен е фактът, че лица, включени в списъка "Магнитски" "продължават да оперират в страната спокойно, сякаш нищо не се е случило", подчерта той."
    Крайно време е Гешев да и всички каскети от прокуратурата да бъдат отстранени . Крайно време е Пеевски да бъде арестуван, а не да се надсмива на всички от първи ред на НС. Крайно време е правосъдна реформа и истинска борба срещу всички мафиоти. Най-опасни са тези с белите якички. Те са и най-алчни
  • 3 рт234

    15 4 Отговор
    Законът Магнитски не е само запор върху имущество. Защо новите законотворци(стари комунисти) не споменават нищо за другата част от този закон? За потъпканите човешки права и достойнство, за смърт в арест/ затвор и пр.? За репресивния апарат на полиция, прокуратура и пр.? Рашков, Радулов, Дерменджиев, правосъдния министър дума не обелват за терора и репресиите над преследваните лица в Бг. Разни правозащитни организации мълчат, БХК е само проформа, понякога излиза с някакви декларации.

    Коментиран от #4

  • 4 рт234

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "рт234":

    поправка- Демерджиев
  • 5 За протокола

    19 6 Отговор
    Това е фашистки закон и всеки, който го одобрява и защитава е с фашистко мислене.
  • 6 Студопор

    15 1 Отговор
    Защитен е, зер. За вас.
  • 7 Анонимен от Пв

    17 3 Отговор
    И това го дръсти адвоката на Така Рахман - великия бизнесмен презастроител на Пловдив с кутийки-инврстиционки! Този който уговори с пловдивските нотабили нов ПУП на парка до Парк хотел Санкт Петербург и ще имаме не зелена площ, а бетонни грамади! Хвала на такива юристи-професионалисти дето за 30 сребърника правят всякакви гимнастики!
  • 8 Ууууу

    13 2 Отговор
    Като гледам на какво приличаш съм сигурен, че скоро време като останем тотално на глад и мизерия ще си похапнем пържоли от теб.
  • 9 Реалност

    11 2 Отговор
    Велински от комунистическия сериал "На всеки километър" към неговия адютант Каишков, "Каишков, Каишков, цял живот ще опъваш каиша"!!!
  • 10 бай гуньо

    7 2 Отговор
    цъфнала тиква на плет ,
  • 11 Гост

    11 1 Отговор
    Някви момчета по на 20-25 години охрани с пистолети които не крият. Джипки. Чалъми. В случая сме още във времето на мутрите. Пример
  • 12 Митев

    4 1 Отговор
    И защо трябва да се дублира работата на прокуратурата,няма нужда от такава бухалка,да не казвам държавен рекет,справете се с зависимостите на прокуратурата нали се борихме за разделение и независимост на властите......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове