Last news in Fakti

31 Май, 2022 05:05 2 356 18

Бизнесът и синдикатите отхвърлиха част от антикризисните мерки ОБЗОР

  • бизнес-
  • работодатели-
  • мерки-
  • криза-
  • тристранен съвет

Според работодателите те са недостатъчно целенасочени и няма да постигнат крайните цели

Бизнесът и синдикатите отхвърлиха част от антикризисните мерки ОБЗОР - 1
Снимка: БГНЕС

Бизнесът и синдикатите отхвърлиха част от антикризисните мерки по време на вчерашния съвет за тристранно сътрудничество.

Правителството предложи намаляване ДДС на парно, ток и природен газ за бита, въвеждане на нулева ставка за хляба, увеличаване на пенсиите и подпомагане бизнеса.

И бизнесът, и синдикатите са категорични, че намаляването на ДДС на хляба няма да доведе по понижаване на цената му. От бизнеса разкритикуваха мерките като недостатъчно целенасочени, заради което, според работодателите, те няма да постигнат крайните цели - подпомагане на бизнеса в трудната ситуация.

"Смятаме, че има два проблема - единият е високата инфлация, която в страната ни е близо два пъти по-висока от средноевропейската. Освен това некомпенсирането на предприятията ги прави недостатъчно конкурентоспособни и това е вторият проблем, който също не е адресиран." - изтъкна Васил Велев, председател на АИКБ.

Според синдикатите антикризисният пакет може да по-голям и да възлиза на 3 млрд. лв., вместо предвидените 2 млрд. лв.

"То това не са антикризисни мерки, това са някакви намерения. Те ще почнат да приличат на някакви антикризисни мерки, когато започнат да приличат на законови текстове. Това не го казвам по принцип, защото знаем, че дяволът е в детайлите и че сегашните намерения може утре, когато бъдат превъплътени в нормативни актове, да започнат да изглеждат по съвсем друг начин", коментира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

И синдикати, и работодатели подкрепят въвеждането на по-висок таван за регистрация по ДДС и облекченията за семейства с малки деца.

"Като цяло се радваме, че голяма част от мерките бяха подкрепени от синдикатите и работодателите. Беше обсъдено и предложението за индексация на пенсиите, което да влезе в сила от 1 юли, съответно и от 1 октомври. Основният пакет мерки, както знаете, са насочени към източниците на инфлация, които са по линия на вносните горива - газ и петрол, както и по линия на хранителните продукти, където инфлацията идва директно от цената на зърното на международните пазари, която от януари досега се вдигна три пъти, както и по линия на торове и фуражи", заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Най-голям спор предизвика размерът на максималната пенсия, за която е предвидено да бъде увеличена на два етапа - от юли на 2000 лв. и от октомври - на 3400 лв. И бизнес, и синдикати смятат, че това не може да бъде въведено по този начин, заради запазването на нивото на максималния осигурителен праг.

"Ако бяхме приложили първоначалния вариант, както беше решено - по-скоро един от вариантите - 21,6% на всички пенсии, щеше да задълбочи разликите между по-старите пенсии още повече между по-малките и по-големите. От 1 октомври ще има ново модифицирано осъвременяване на пенсиите, то е ново преизчисление на пенсиите, което да доведе до сближаване на по-старо отпуснатите пенсии във времето с по-ново отпуснатите", аргументира се социалният министър Георги Гьоков.

Под въпрос остава и дали хората, които се пенсионират след 1 юли, ще получат към пенсиите си 60 лв. добавка, която влиза в пенсиите на всички останали.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    22 3 Отговор
    от цялата работа, само €врозоната ни липсва !
  • 2 Да честитим на Лорер

    21 5 Отговор
    Първият милион, комисионна от израелски радарни системи. Готвят ни за пушечно месо срещу Русия. Когато и да махнем англосаксонското правителство на Киро Мустафа, Лорер създателят на ДБ, ИТН, ГЕРБ, ДПС, БСП ще е късно. Държава готвена за военни действия, няма нужда от икономика и бизнес. Пример: Украйна. Затова САЩ не ни позволиха ЮП, Белене и Бургас Александропулус още при ГЕРБ, и финансираха протестите да свалят Орешарски. Много зле вървят нещата за България.

    Коментиран от #3, #7

  • 3 НЕМА ЛАБАВО

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Да честитим на Лорер":

    Урсулата ще ни оправи !
  • 4 Българин

    22 2 Отговор
    Ние българите отхвърляме това порочно и крадливо сегашно марионетно правителство.
  • 5 АНАКОНДА

    21 1 Отговор
    ДЕПУТАТИТЕ ПРАВИТЛСТВОТО ХИЧ НЕ ИМ ПУКА ЗА народа
  • 6 3 ЛЕВА ЛЕБ, 3.50... БЕНЗИН

    12 1 Отговор
    Честито на управляващите заедно с БСП.
  • 7 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    1 11 Отговор

    До коментар #2 от "Да честитим на Лорер":

    Не му мисли...В НАТО сме
  • 8 5 ЛВ ОЛИО, 20 ЛВ КИЛО КАШКАВАЛ

    5 0 Отговор
    Кви кризисни мерки, кви щуротии ни говорят управляващите заедно с БСП другарете.
  • 9 И кокорчев

    5 0 Отговор
    Изхвърлете
  • 10 Миризлив пор

    6 1 Отговор
    Толкова зор, да се повишат пенсиите, да се изравнят стари и нови а нищо за обвързване на компенсациите към бизнеса с повишаване на заплатите? Мирише ми на предизборна агитация за предсрочни избори.

    Коментиран от #12

  • 11 тр678

    12 2 Отговор
    Бизнесът одобрява мерките, които са в негов интерес и отхвърля мерките, които са в помощ на хората. Бизнесът е против хората.
    Откъде- накъде Велев ще се бърка в пенсиите?
    Новите пенсионери, които сега ще се пенсионират, нямат право на 60 лв., защото през пандемията не са били пенсионери. Ковид добавката беше само за настоящите пенсионери. Бъдещите пенсионери нямат право на нея, получавали са заплата.
    МРЗ трябваше да се увеличи. Милиарди наливат на бизнеса, за да не обеднее горкия, а работещите ще мизеруват. И да не се оправдават, че не можело 2 пъти в годината да се увеличава МРЗ. Предвид безпрецедентната инфлация, МРЗ трябва да се увеличи, ако е нужно и 3 пъти в годината.
    Синдикатите не стават за нищо.
  • 12 тр678

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Миризлив пор":

    Компенсациите за бизнеса са, за да не намалее богатството им, да не загубят кола от автопарка си, да не загубят някой имот, да могат да ходят на почивки по екзотични дестинации, да запазят спестяванията им в офшорни фирми..., на народа казаха "теглете заеми", ама на бизнеса не казват "теглете заеми", бизнесът ще докара камионите и тракторите пред НС.

    Коментиран от #14

  • 13 шири

    3 0 Отговор
    Просто Киро нищо няма да даде на пенсионерите,освен увеличение на максималните пенсии на настоящи и бивши депутати и ония около тях. На депутатите по 1500 лева отгоре,а на бабетата и на дядките 6,1%. Толкоз.
  • 14 ИЛЮМИНАТ

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "тр678":

    Няма бизнес, няма леб за народа...Нинова да каже.
  • 15 фгу6

    8 1 Отговор
    Новите пенсионери нямат право на 60 лв. допълнително към пенсията им, защото тия 60 лв. вече са включени в размера на минималната пенсия. Добавката е част от 467 лв. Ако им дадат още едни 60 лв. към пенсията, излиза, че ще получат 2 пъти добавката за Ковид 19.
    Максимална пенсия 3400 лв. е нелогична и не почива на никакви изчисления и формули. И 2000 лв. пенсия означава 500 лв. увеличение. За бедните 20-30 лв. преизчисление, за богатите 500 лв. отгоре? Нали увеличението е 10%? На 1500 лв. 10% е 150 лв., не е 500 лв.
  • 16 тр678

    6 0 Отговор
    Таван на пенсиите 3400 лв. е сметка без кръчмар. Това е някаква схема за наливане на пари на "наши хора", без да са се осигурявали на колосални суми. Когато осигурителните вноски достигнат съответните суми, тогава максималната пенсия може да стане 3400 лв. Няма предпоставки за 3400 лв. пенсия.
  • 17 гнус

    6 0 Отговор
    Нарочно надуват тавана на пенсиите, за да се хвалят със СРЕДНИЯ РАЗМЕР на пенсиите. Ще подхвърлят едни 30-тина лева към минималната пенсия, пък Гьоков ще се хвали, че средното увеличение на пенсиите е 100 лв.
  • 18 Анонимен

    2 0 Отговор
    Стига сте плакалиревали. Бизнесмени има, които им работиш 10 часа, дават ти на ръка и ти дават минималната заплата, други наемат пенсионери за пазачи, за да не ги осигуряват, както и много други професии. Хладилниците им са пълни на бизнесмените. Който има връзки няма да усети кризата. От университет, било то задочно или редовно те поема депутата от герб дпс бсп тройната и те назначават, кой в Горското, кой в община, а ти учи учи и чети книги дебели. След това ги поучават в горското, запиши в квартал преди село и там. А и не бяха силни ученици и по характер добри. Имаме д-ства, но как да каже госпожата класна, че на депутатката зет й е бил не ученолюбиви, като е назначила щерка й в банка. А бяха с другите изхвърлените от вас кгб дс доносниците първи дружки, класната им де. И все хубави неща за тях. В Бг е глутница от вълци, от номенклатурата на бкп кгбдс. Нищо против и пак ще е Бг с КПСС Костов и придворните им слуги. ЕС беше умрял за корумпирани и крадливи хора от дс.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове