Last news in Fakti

31 Май, 2022 13:00 3 649 18

Сандов: Вече има по-лесна процедура за внедряване на ВЕИ мощности

  • борислав сандов-
  • веи мощности-
  • rе-source southeast

Новият финансов инструмент REPowerEU показва в значителна степен посоката къде трябва да се съсредоточат новите инвестиции във възобновяема енергия

Сандов: Вече има по-лесна процедура за внедряване на ВЕИ мощности  - 1
Снимка: БГНЕС

Промени в законодателството вече позволяват много по-лесна процедура за внедряване на ВЕИ мощности за собствените нужди на бизнеса. Това каза вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на регионалната конференция за възобновяема енергия RЕ-Source Southeast, която се провежда днес и утре в "София тех парк", цитиран от БТА.

По думите му това е крачка напред в опита да се забърза неизбежната трансформация и да се позволи на бизнеса и потребителите да могат сами да произвеждат енергията си.

Според министър Сандов страната ни трябва все повече да децентрализира енергийната система, да се внедряват все повече ВЕИ източници и да има повече "играчи" на пазара, включително от най-малките. Той посочи, че дори едно домакинство, което постави панел на покрива си, по някакъв начин участва в цялата енергийна система.

Заради ограничителни режими през годините има много малко места, на които да има нови енергийни мощности от ВЕИ, добави вицепремиерът. Той даде за пример, че има забрана да се строят такива върху земеделска земя. Освен това все още в България не са навлезли плаващите ВЕИ – фотоволтаици на водна площ. Не е добре развита и геотермалната енергия. Има ограничения и за вятърните централи. Министър Сандов изтъкна, че се прави всичко възможно да няма конфликт между климата и ВЕИ. Затова трябва да се способства "отпушването" на всички други възможности и да се създаде ясна рамка за рестриктивните режими.

Новият финансов инструмент REPowerEU показва в значителна степен посоката къде трябва да се съсредоточат новите инвестиции във възобновяема енергия и как да бъде решен въпросът със защитените територии. "Ясен регламент и по-бързи процедури", заяви Борислав Сандов.

Работи се активно за промяна на Наредбата за подземните и повърхностните води, за да се "отпушат" онези процеси, които ще дадат възможност върху все повече водни площи да се разполагат фотоволтаични централи. Работи се и с Министерството на земеделието, за да се намери начин да се въведат агрофотоволтаиците, допълни вицепремиерът.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    13 2 Отговор
    ТОЗИ Е КОРУМПИРАН ДО МОЗАКА НА КОСТИТЕ.
  • 2 Иван

    9 1 Отговор
    Просто до 50кВт в рамките на една къща, трябва да става в рамките на месец. Ще видете за какво падане на цените става въпрос.
  • 3 ГУМЕН КРАДЕВ

    5 4 Отговор
    Сандо яко си слънчасал , я кажи у вас колко ВЕИ си инсталирал и след като ти не я ползваш защо мъчиш бедните хора , да гладуват и тракат зъби за твое благо ?!?!?!
  • 4 За протокола

    8 4 Отговор
    Бла-бла.
    В нормалните държави от години държавата стимулира хората да инсталират ВЕИ и да купуват електроавтомобили, а у нас само се бърбори.

    Коментиран от #6

  • 5 Екоталибан

    7 4 Отговор
    На всеки зелен да му сложат една перка на главата, фотоволтаик на гърба и една тръба отзад, за улавяне на метановите емисии...
    Икономика се изгражда с евтина и надеждна енергия. Такава дават за момента АЕЦ, и ТЕЦ. ТЕЦ не са толкова екологични, ама никой не казва колко се замърсява природата при изграждане на един фотоволтаик, нито какво става като ти пламне литиевата батерия на Теслата или как се добива тоя литий в такива мащаби.
    Поредната далавера на гърба на хората е цялата Зелена сделка...

    Коментиран от #17

  • 6 ЗА ПОРТОКАЛА

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "За протокола":

    Ти колко слънце си инсталира ? И къде си го инсталира ?

    Коментиран от #8

  • 7 Соломон

    7 1 Отговор
    Защо ВСИЧКИ за което се говори вони на КОРУПЦИОННИ ДАЛАВЕРИ ?!
  • 8 За протокола

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "ЗА ПОРТОКАЛА":

    В момента съм абсолютно енергийно независим - с фотоволтаична система и слънчев бойлер. Въпреки държавата. Пестя пари и пазя природата, а ти се подигравай и плащай скъпия ток.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Оправете

    5 0 Отговор
    ПАВЕЦ Чаира и поставяйте соларите над пътища и магистрали.
  • 11 Даа

    3 0 Отговор
    За да се получи нещо трябва всеки да може да се подключи само с уведомление към съответното него.
  • 12 За протокола

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЗА ПОРТОКАЛА":

    Скарата си я пека на дръвца и дървени въглища, а през нощта си светя от акумулаторите, заредени през деня от слънцето...
    Злобей, не ми пречиш :)

    Коментиран от #14

  • 13 Дрън

    3 1 Отговор
    Аха, ама сте по.сер.ковци...Мислите за бизнеса на първо място, за домакинствата - среден пръст. Що така и то при всички популистки евро лозунги за възобновяема енергия и екология? Очевадно е, че бизнесът е по-важен и от екологията и от домакинствата. Затова за домакинствата не само, че няма никакво подпомагане в тази насока, ами си е здраво цакане.

    Коментиран от #16

  • 14 ЗА ПОРТОКАЛА

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "За протокола":

    Не да злобея , нищо не мога щото те е страх и ме триеш ! А ако знаеш колко са " еко " дървените въглища !
  • 15 Антикомунист

    2 0 Отговор
    Това зелените нали оревахте орталъка че всичко е да опазим планетата, и хора, които инвестират във ВЕИ им пречите целенасочено. От производство на 1 Mw ел. енергия фотоволтаична централа спестява един тон въглеродни емисии на планетата. Вие вместо да ги поощрявате пречите, дано ви е дошъл акъла.....
  • 16 Антикомунист

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Дрън":

    Поинтересувай се колко струва една фотоволтайчна централа 30kw. с какви рестрикции те облага държавата в момента, за данъците , таксите на енергото да не говорим и от 8000 лв които се изкарват на година половината избягват, това е реалноста.....
  • 17 Антикомунист

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Екоталибан":

    Знаш ли че 1 кг. ядрено гориво се равнява на 35000 тона въглища. Това са ТЕЦ. Ядреното гориво, проблема му е след затварянето на централата, 1000 г ще плащаш за съхранението на отработилото гориво и цената е огромна (виж колко струва това на англичаните в момента).Остават фотоволтаиците, след 20 г. се рециклирани и произвеждат още 20 г. Образовайте се бе " специалисти"!!
  • 18 Сандов един от Зелената мафия!!

    0 0 Отговор
    Да не вземете да изкопувате от тези нови ВЕИ Ел енергия и дае вкарвате
    в Енергийния Микс! За това и имаме скъпа Ел енергия, тази от ВЕИ и Американските централи, и Студения резерв(рекет) който се плаща на Доган и Ковачки!! Какво става с ПА ВЕЦ Чаира! Оглушително мълчание?? Кой е Виновен за некъдирния ремонт!!?? Ремонтира ли се?? Колко и кой окраде много милиони от "Ремонта" Мълчание!! Зелен Сандов Отговаряй!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове