31 Май, 2022 21:55 1 541 14

Петър Витанов: Брюксел взе решение в полза на България

  • петър витанов-
  • енергийна зависимост-
  • петрол-
  • война

Той добави, че се надява след 3 г. конюнктурата да се е променила, да има мир и условията да са се променили, освен това да сме се адаптирали към новите условия

Петър Витанов: Брюксел взе решение в полза на България - 1

Страната ни трябва да диверсифицира своите източници на газ, за да намали енергийната си зависимост. Решението днес е в полза за България. Петролът който ще получаваме ще бъде по-изгоден икономически от този, който щяхме да получаваме от Русия. Това щеше да се усети тежко. Шестият пакет санкции срещу Русия не изглежда да е чак толкова болезнен за България и най-вече няма да влоши благосъстоянието на българина. Приветствам това решение. В него има достатъчно отстъпки. Това се постигна след месеци преговори. Това заяви евродепутатът Петър Витанов в предаването „Още от деня“ по БНТ във връзка с решението на Брюксел да ползваме руски петрол до края на 2024-а г.

Той добави, че се надява след 3 г. конюнктурата да се е променила, да има мир и условията да са се променили, освен това да сме се адаптирали към новите условия.

„Отдавна ЕС не дава средства за изкопаеми горива, защото голямата цел е една зелена трансформация на икономиката. Санкциите заместиха военният отговор на Русия. Хубаво е, че напоследък се правят опити за търсене на политическо решение. Смятам, че няма военно решение на този конфликт и рано или късно дипломацията да сложи край на войната“, подчерта Витанов.

„Западните ни колеги търсят всевъзможен начин за помощ на украинската кауза. България прави наистина много с отношението към тези, които бягат от войната. Страната ни прави много повече отколкото за всички други бежанци, попадали в България. Страната ни наистина е солидарна. Имаме комуникационен проблем по повод коментарите за разселване. Това допълнително налива масло в огъня и противопоставя българи на украинци“, заяви още евродепутатът.

„Условията, които им бяха предоставени са повече от задоволителни. Има държави, като Великобритания, които са много солидарни за военна подкрепа, но не и да предоставят подслон. У нас условията са доста прилични“, подчерта Петър Витанов.

„Натискът за вдигане на ветото за приемането на РС Македония в ЕС е голям. В ЕС това се разглежда и като започване на преговори с Украйна и даване на зелена светлина на Албания. За българите е изгодно да имаме споразумение. Преформатирането на позицията не може да стане в КСНС. Това е второстепенен орган“, смята Витанов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    21 5 Отговор
    Брюксел, ЕС, НАТО - всички зимат решения, които са в полза само на световните господари ФАЩ-исти.
  • 2 Майна

    16 3 Отговор
    ,, Брюксел,, , ГЛОБАЛИСТИЧНАТА институция е на колене , ха ха ха ..Велик е Путин!
  • 3 Кув тоз

    10 2 Отговор
    продажен плешив сурикат?
  • 4 Майна

    13 2 Отговор
    ЕС се нуждае от повече от 1 трилион долара за план за изхвърляне на руския петрол и газ..Разумеете?
  • 5 Верно ли

    10 2 Отговор
    Тоя па рапон! А може ли ние бързо да ви "адаптираме" към Бай Ставри!
  • 6 Хайа

    8 1 Отговор
    Кирчо е обещал РСМ на ЕС.
  • 7 Начи

    10 3 Отговор
    Егати логиката, за да разнообразим доставките ще внасяме руски газ, ама от Азерия руски и Гърция руски. От САЩ СПГ, пак руски. Надценката да върви. Няма да строим Белене да имаме евтин ток. Не постоихме ЮП евтин газ директно от Русия. Накрая си прецакахме и Бургас Алекандропулус-евтин нефт. И каква ми е ползата, че парното поскъпва с 40%, а тока само с 3, покрай тях водата с 30%, а храната само с 35%, бензина също поскъпна. Тези в ЕС за балЪци ли ни имат. Я да излизаме от ЕС, да си връщаме златото от Британия, и еадна оставка на глобалистите в НС. И сега ако Русия забрани износ на ядрено гориво за враждебни държави, каквато е България, ептен я закъсахме.

    Коментиран от #12

  • 8 Гранта ви говори

    15 2 Отговор
    "Радуй ся, народе български!
    Най-сетне!
    Сбъдна се щението на българската десница, която 30 години пищи за диверсификация!
    Не щем руска АЕЦ, не щем руски газ, не щем руски нефт!
    Щото сме евроатлантици!
    Някои толкова се увлякоха по диверсификацията, че диферцифицираха българската история, гаче ли е газопровод! Няма турско робство, Батак е мит, Априлското въстание е мит, Ботев е терорист, Левски е конекрадец, двамата заедно - "момчета с девиантно поведение"! Изобщо - голям рахатлък сме карали 5 века! Благоденствали сме под сянката на падишаха, обаче се надовлякла Русия и ни поробила! И сега нек,ъв руски император на кон се кокорчи току срещу Парламента!
    Край!
    Отдъхнах си!
    Русия врътна кранчето! И ни призна за сущи евроатлантици!
    Хвърляйте шапки и викайте "Ура!"!
    Вече сме диверсифицирани и главно - политкоректни!
    Да кажем на Путин една "галяма спасиба"!
    Yessssssss!"

    Коментиран от #11

  • 9 боил

    7 1 Отговор
    Абе , кога направихте нещо добро за държавата , та да ви се връзваме на приказките ...32г. държите страната . в икономическа криза , паразити на гърба на хората , хабите си думите на празно , никой не ви вярва , никой не ви слуша лъжите .
  • 10 Изпечен чиновник

    5 1 Отговор
    Заработвай за децата и поле бегай от България. Бабите и дядовците които гласуваха успяхте да ги уморите, сега сте на инжекции, т .е. фалшифицирани гласове. Кой нормален човек ще гласува за вас. Още като ви види човек му става ясно какви сте, а като ви чуе сигурно изпитва отчаяние.
  • 11 боил

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гранта ви говори":

    Разсмя ме ...то не е смешно , трагично е , хванали са народа за врата и вилнеят безнаказано.
  • 12 мноо тъпо

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Начи":

    Дай 5 лв. да ти обещая, че ще ти покрия разликите от увеличението! Ама не даваш нали, само искаш да вземаш...
  • 13 Иван

    4 1 Отговор
    Бензин по 4 лв определено "най-вече няма да влоши благосъстоянието на българина" LOL
  • 14 Това е,

    1 0 Отговор
    Да си Атлантик - обрулени сме отвсякъде, а тоя нагло ни залъгва............Лицемери
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове