Last news in Fakti

1 Юни, 2022 19:52 2 646 39

ЕК: България все още не изпълнява условията за приемане на еврото

  • ек-
  • евро-
  • българия

Хърватия може да приеме еврото на 1 януари 2023

ЕК: България все още не изпълнява условията за приемане на еврото - 1
Снимка: Shutterstock

България все още не изпълнява условията за приемане на еврото, отчете днес Европейската комисия, съобщава БНТ.

Страната ни не изпълнява критерия за ценова стабилност заради високата инфлация и националното законодателство в областта на паричната политика не е напълно съвместимо с европейското.

България изпълнява останалите три критерия за еврозоната - за публичните финанси, обменния курс и дългосрочните лихвени проценти.

Еврокомисията представи днес докладите за конвергенцията за 2022 за държавите извън еврозоната, сред тях и нашата, които са правно задължени да въведат еврото. Според Еврокомисията в момента единствено Хърватия изпълнява и четирите критерия за приемане на еврото и законодателството ѝ е съвместимо с европейското.

Според Брюксел Загреб може да приеме еврото на 1 януари 2023 година. Хърватия е последната страна, която се присъедини към ЕС през 2013 година, а през 2020 заедно с България влезе в така наречената чакалня за еврозоната.

Докладът за конвергенцията на ЕК оценява напредъка на България, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция към присъединяването към еврозоната. Това са седемте държави членки извън еврозоната, които са правно задължени да въведат еврото.

В доклада се стига до заключението, че:

Само Хърватия и Швеция отговарят на критерия за ценова стабилност.

Всички държави членки изпълняват критерия за публичните финанси, с изключение на Румъния, която е единствената държава членка, обект на процедура при прекомерен дефицит.

България и Хърватия са двете държави членки, които изпълняват критерия за обменния курс.

България, Хърватия, Чехия и Швеция изпълняват критерия за дългосрочните лихвени проценти.

В доклада се констатира, че Хърватия изпълнява четирите номинални критерия за конвергенция и нейното законодателство е напълно съвместимо с изискванията на Договора и Устава на Европейската система на централните банки и Европейската централна банка (ЕЦБ).

С оглед на оценката на Комисията и като се вземат предвид допълнителните фактори, които са от значение за икономическата интеграция и конвергенция, включително промените в платежния баланс и интеграцията на продуктовите, трудовите и финансовите пазари, Комисията счита, че Хърватия изпълнява условията за приемане на еврото. Поради това тя прие предложения за решение на Съвета и регламент на Съвета относно въвеждането на еврото в Хърватия.

Съветът ще вземе окончателните решения относно приемането на еврото от Хърватия през първата половина на юли след дискусии в рамките на Еврогрупата и на Европейския съвет и след като Европейският парламент и ЕЦБ дадат становищата си.

Днешният доклад бележи решаваща и историческа стъпка по пътя на Хърватия към приемането на еврото.

В доклада също така се констатира, че във всички подложени на оценка държави членки извън еврозоната освен Хърватия националното законодателство в областта на паричната политика не е напълно съвместимо със законодателството за ИПС и с Устава на Европейската система на централните банки и на ЕЦБ.

Комисията разгледа също така допълнителните фактори, посочени в Договора, които следва да бъдат взети предвид при оценката на устойчивостта на конвергенцията. Този анализ показва, че разгледаните държави членки като цяло са добре интегрирани икономически и финансово в ЕС. Някои от тях обаче все още изпитват макроикономически трудности и/или са изправени пред предизвикателства, свързани с тяхната бизнес среда и институционална рамка, които може да създадат рискове за устойчивостта на процеса на конвергенция.

Ефективното изпълнение на реформите и инвестициите, определени в техните национални планове за възстановяване и устойчивост, ще помогне за справяне с ключови макроикономически предизвикателства. Плановете на Унгария и Полша понастоящем се оценяват от Комисията, за да се гарантира, че всички критерии за оценка са изпълнени.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: Днес Хърватия направи значителна стъпка към приемането на еврото — нашата обща валута. По-малко от десетилетие след присъединяването си към ЕС Хърватия е готова да се присъедини към еврозоната на 1 януари. Това ще направи икономиката на Хърватия по-силна и ще донесе ползи за нейните граждани, предприятия и общество като цяло. Приемането на еврото от Хърватия също ще направи еврото по-силно. Двадесет години след въвеждането на първите банкноти еврото се превърна в една от най-мощните валути в света, подобрявайки жизнения стандарт на милиони граждани в целия Съюз. Еврото е символ на европейската сила и единство. Поздравления за Хърватия!

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на икономиката в интерес на хората, заяви: Хърватия демонстрира голяма ангажираност, старание и постоянство в усилията си да изпълни условията за приемане на еврото на 1 януари 2023 г. Приемайки общата валута на Европа за своя, Хърватия ще приключи интеграцията си в Европейския съюз по-малко от десетилетие, след като се присъедини към него. Това е голямо постижение. То ще донесе реални ползи за хърватския народ и предприятия и ще направи хърватската икономика по-устойчива. Това показва също, че еврото остава привлекателна и успешна световна валута. Нашата валута е символ на силата, единството и солидарността на Европа, в момент, в който тези качества са подложени на изпитание от войната, която бушува по нашите граници.

Комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони заяви: Днешният ден е исторически момент от европейския път на Хърватия, който свидетелства за решителните усилия, положени от хърватските власти, за да изпълнят критериите за влизане в еврозоната. Хърватският народ вече може да очаква да се присъедини към повече от 340 милиона граждани, които използват еврото като своя валута, осигуряваща така необходимата стабилност в тези бурни времена. През годината, през която честваме двадесетата годишнина от въвеждането на еврото като физическа валута, еврозоната може да очаква с нетърпение да посрещне своя двадесети член.

Докладът за конвергенцията е основа за вземане на решение от Съвета на ЕС относно това дали дадена държава членка изпълнява условията да се присъедини към еврозоната. Докладът за конвергенцията на Европейската комисия се изготвя независимо от доклада за конвергенцията на ЕЦБ, като двата доклада се публикуват едновременно.

Докладите за конвергенцията се публикуват на всеки две години или когато е налице конкретно искане от държава членка да бъде оценена нейната готовност да се присъедини към еврозоната, какъвто беше случаят с Латвия през 2013 г. Всички държави членки, с изключение на Дания, са правно задължени да се присъединят към еврозоната. Ето защо докладът не обхваща Дания, която е договорила в Договора от Маастрихт клауза за неучастие.

Въпреки че пандемията от COVID-19 и последвалото икономическо възстановяване през 2021 г. оказаха значително влияние върху констатациите в доклада за конвергенцията от 2022 г., въздействието на непровокираното руското нашествие в Украйна, започнало през февруари 2022 г., върху историческите данни, използвани за изготвянето на доклада, беше ограничено. Степента, до която показателите за икономическа конвергенция са засегнати от кризата, предизвикана от военната агресия на Русия, както и от други текущи икономически събития, е напълно отразена в икономическите прогнози за 2022 г. и 2023 г., които Комисията публикува на 16 май 2022 г. (икономическа прогноза на Комисията от пролетта на 2022 г.) и които се използват за оценка на устойчивостта на конвергенцията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 6 Отговор
    Аз това го пиша постоянно,ама кой да чуе!?

    Коментиран от #6, #35

  • 2 Наистина

    42 6 Отговор
    Една добра новина !
  • 3 Опонент

    29 3 Отговор
    ✔България все още не изпълнява условията за приемане на еврото, отчете днес Европейската комисия✔
    💲Няма евро, няма и инвестиции в евро, а няма инвестиции и в лева (в.борд е блокирал печатницата на властимащите популисти) Има заеми и инфлация. Харвард ни поздравява.💲
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 За жалост

    15 31 Отговор
    И още дълго няма да можем да ги изпълним условията но копейкин нали не е добре с главата,тръгнал отсега да протестира.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Селяк

    34 2 Отговор
    ЕС казва, че все още не сме готови за еврото, ама Кокорчо и ХариКиро, казват, че сме... няма начин ще трябва да преглътнем още една студена вода сипана ни от тези управляващи. Нито сме за еврото, нито сме за ЕС и нито сме за НАТО... тоя реферндум никога няма да го види народа, нито за еврото, нито за Македония, нито за каквото и да е било.

    Коментиран от #37

  • 8 Наталия Кобилкина

    40 9 Отговор
    Според мене еврото не изпълнява изискванията за да го приеме България. Лева ще му извие врата на това Евро като на пиле
  • 9 А бе

    18 4 Отговор
    винаги могат да се извъртят нещата..................
    Така де, както става обикновено.
  • 10 Опонент

    28 1 Отговор
    ✔Хърватия изпълнява и четирите критерия за приемане на еврото и законодателството ѝ е съвместимо с европейското.✔
    😏Хърватия има управляващи, които не се оправдават с войната в Украйна за инфлацията, а я овладяват.
  • 11 Още не мога

    23 2 Отговор
    да си обясня как уж "цивилизования" свят може така да се осере.
  • 12 Дано се проточи!

    32 8 Отговор
    Приемането на еврото,защото после...жална ни майка...!Не ,че сега сме цъфнали и вързали де,ама поне свързваме двата края...

    Коментиран от #15

  • 13 Гост

    30 4 Отговор
    До БГ политиците.България след като прие валутния борд на практика прие и еврото,така че на над не ние нужно да приемаме еврото като разплащателно средство,ако БГ политиците са обещали на западните лапачи и чакат облаги за тях то те що и горко за народа.Но на тях не им пука за нас.
  • 14 Проф. Вучков

    19 2 Отговор
    ЕС изчака да гласуваме ембаргото за Руския петрол и ни го нацепи квадратен:) Бойко беше казал: пускам документите за еврочакалнята да може да теглим яки евраци. Е те от ЕС явно са разбрали:)
  • 15 Тъй Тъй

    6 11 Отговор

    До коментар #12 от "Дано се проточи!":

    Това от рус.посолство ли го научи.
  • 16 Титу

    14 0 Отговор
    Много ясно никаква икономика корупция и раздут държавен щат
  • 17 Проф. Вучков

    13 2 Отговор
    Ние Евро си печатаме и сега, при това с много високо качество. Така че голям праз кво казали ЕК
  • 18 Копейкините тролчики

    6 9 Отговор
    Я да видим каква песничка пеят.
  • 19 Сатана Z

    9 3 Отговор
    Добре дошли в Четвъртия Райх!
  • 20 Дон Киризи

    9 3 Отговор
    Както върви , след като много знаят брюкселските зелки , ние ще приемем Юана . Да видиш как веднага ще се разбързат .

    Да не сме виновни ние че ни докараха до последно място в ЕС ?
    Ние ли сме виновни за високата инфлация или ония дето напечатаха € миналата година ?
    То и в Германия има висока инфлация - ще я изключат ли от Еврозоната ?

    Коментиран от #27

  • 21 ха ха

    6 2 Отговор
    конвергенцията е спомената около 60 пъти , сигурно алабалистиката да изглежда по научно , някак си
  • 22 Онзи

    2 3 Отговор
    ЦИГАНЕТО ще даде банкет ... /но некой кокал ще му застане на гърлото, - от лакомия /
  • 23 аре бе

    14 2 Отговор
    И по добре че нищо хубаво не ни чака без борд който да ни пази от нашите ХУБАВЦИ..!
  • 24 истината

    12 1 Отговор
    Хърватия влезе след нас в ЕС, но ни изпревари за Еврозоната. Изпревари ни и по заплати. Минималната заплата в Хърватия е 546 евро на месец, което е равностойно на 1068 лева!!! А у нас минималната заплата е едва 710 лв. Заради застоя при Борисов изосхаваме даже от страни на Балканите, които не са в ЕС.

    Коментиран от #26, #30

  • 25 Гордостта на Тарра

    4 0 Отговор
    Е как като инфлацията е от 2020 до ся 100 процента хляб от 1.2 на 2.2 2.4
  • 26 Няма такава държава

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "истината":

    А как ще коментираш на коки изказването преди месец мислили да замразяват МРЗ до 2025 на 710 нямало индикации за повишаване

    Коментиран от #28

  • 27 факт

    6 7 Отговор

    До коментар #20 от "Дон Киризи":

    До последно място в ЕС се докарахме сами, защото избирахме простака пожарникар толкова пъти. Не може човек с комунистическо образование и некомпетентен в политиката да ни изведе напред. Браво на румънците, браво на хърватите! Ние се саботираме сами, а после се оплакваме, че уж другите ни били виновни.
  • 28 истината

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Няма такава държава":

    Фейк! Догодина ще вдигнат пак минималната заплата. Не може два или три пъти в годината да я вдигат. Минималната заплата трябва да се обвърже със средната заплата за страната. Минималната трябва да е 50% от средната.
  • 29 Тома

    6 1 Отговор
    Най чок икономиста боко тиквата го каза ама кой го слуша
  • 30 истината

    9 6 Отговор

    До коментар #24 от "истината":

    Грешка! Хърватия от 2022 година има 624 евро минимална заплата = 1 221 лева! Къде сме ние, къде са те! Не само за Еврозоната ни изпревариха. Докато имаме такива п.....ци за политици като Борисов и Копейкин, които се занимават само със саботаж, оплюване и компрометиране на всеки политик, който иска да направи нещо добро за България, така ще е. Докато народа не си отвори очите, няма да живее като развит европеец.
  • 31 Ауди

    5 1 Отговор
    До сега не бях чувал че сме правно зъдалжени да приемем еврото?!?
  • 32 Пловдив

    4 5 Отговор
    Ей аман от финансисти,точно сега е момента да приемем еврото, защото ако не е борда лева щеше да е най малко 5-6 за 1 евро,в момента лева много надценен и ако се излъжат ЕК ще е супер,само ,че те ги виждат тези неща за разлика от привържениците на копейката и БКП то
  • 33 Анонимен

    3 3 Отговор
    Е много ясно, с такава шантава коалиция, бъкана с комунисти нищо няма да видим. На Киро и Кокорчо 1 лев никой не дава. Само корекции и обещания. Те затова се застраховат с фашистки закони
  • 34 Павел пенев

    7 1 Отговор
    Браво. Благодарение на Кирчо и Кокорчо ще си запазим лева. Ако бутнем и ветото против РСМ в канала ще изпълним две важни за България задачи. Така ще остане приоритета да платим в рубли на Газпром и да възстановим цената на газта.
  • 35 бл.134 в Zап. парк

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Честито! Ще настигнете турците докрая на годината по инфлация ! Няма кой да ви избере и управител на Централната банка цяла година .
  • 36 по добре хич да не ги изпълняваме

    4 1 Отговор
    Казах
  • 37 Нито сме за

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Селяк":

    у С раина
  • 38 Име

    2 2 Отговор
    На НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ, в УПРАВЛЕНИЕТО на България са им ЗАПОВЯДАЛИ, България да се ОТКАЖЕ от БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ, без да се даде възможност да БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ да направи своя ИЗБОР, като се инициира НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ !
  • 39 чушки

    0 0 Отговор
    Урраааа,продължавайте все така! До 2030-та година има време. За това евро.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове