Last news in Fakti

2 Юни, 2022 05:01 2 443 38

Константинова обяснява за бежанците пред парламента

  • калина константинова-
  • вицепремиер-
  • парламент-
  • бежанци

Изявлението на вицепремиера по повод преместването им провокира напрежение

Константинова обяснява за бежанците пред парламента - 1
Снимка: Министерски съвет

Днес Калина Константинова ще бъде изслушана от депутатите. Повод за явяването ѝ пред парламента е изявлението на вицепремиера по повод преместването на украинските бежанци, което провокира напрежение в парламента, предаде БНТ.

От ГЕРБ поискаха Константинова да се яви в зала, за да обясни позицията си. Пълна подкрепа за думите си вицепремиерът получи единствено от съпартийците си от "Продължаваме промяната".

Още в началото на пленарния ден от ГЕРБ излязоха с декларация, в която заявиха, че вече всички искат оставката на Калина Константинова:

Радослав Чолаков, ГЕРБ: Докато пристигне нейната оставка, ние обаче искаме г-жа Константинова да продължава да идва на тази трибуна. За да можете вие, народните представители от управляващата коалиция, когато гледате наглата ѝ усмивка, всеки път да си мислете за Български пощи, украинските майки, за вагоните към Ямбол и автобусите към Паничище и за собствения си срам, че продължавате да търпите всичко това.

За оставки заговориха и от другата опозиционна партия - "Възраждане":

Държа да напомня че позицията на Възраждане е оставка не само на Калина Константинова, но и на цялото правителство за неадекватната му политика не само по отношение на настаняването на чуждите граждани, бягащи от войната, каза Петър Петров, "Възраждане".

Коалиционните партньори от "Има такъв народ" напомниха, че са предупреждавали за случващото се в момента, а от от "Демократична България" определиха изявлението на Константинова като грешка:

Управляващата част от коалицията и Калина Константинова, която отговаря точно за проблема с бежанците, трябваше да имат достатъчно акъл да се сетят какво ще стане на 31 май, защото ние ги предупреждавахме, че не можеш да сложиш едни хора в 5-звездни хотели, а след това във фургони и палатки и че ще има проблем, каза Тошко Йорданов, "Има такъв народ".

Очевидно беше недомислена тази комуникация, която създаде много повече въпроси, отколкото отговори. Г-жа Константинова ще се яви в парламента и се надявам, че ще видим едни много по-балансирани и ясни послания, които да отговарят на практическите въпроси как ще се погрижим за украинските бежанци, каза Христо Иванов, "Демократична България".

За повече баланс призоваха и от БСП:

Естествено, че трябва да се окаже нужната помощ, но заедно с това нещо трябва да обръщаме внимание и на нашите съграждани. Така че тук трябва действително да има баланс на всичко, което се прави, каза Борислав Гуцанов, БСП.

Вицепремиерът Константинова обаче получи пълна подкрепа от съпартийците си от "Продължаваме промяната". Отново в декларация, те определиха като евтин популизъм искането на ГЕРБ:

Това, колеги от ГЕРБ, е срамно. Уж загрижената опозиция, която не е готова дори да гласува в зала за здравното осигуряване на бягащите от войната, винаги е готова да създава прави внушения, да излага неверни твърдения и да създава необосновано чувство за хаос, каза Инна Иванова, "Продължаваме промяната".


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил Петков

    61 0 Отговор
    Херо казА бежанците да са добре... Българските пенсионери и хората с увреждания да си гледат работата...
  • 2 Зззз

    62 3 Отговор
    Госпожата получи и пълна подкрепа от българите.За разлика от платените митингуващи на гостоприемниците им писна от капризите на почиващи. Колко време още ще се занимат с тези? Като не им харесва, аре чупката.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гръч

    51 5 Отговор
    Защо гербаджиите не са по затворите а продължават да искат и управляват с американците?

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кирил Петков

    26 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гръч":

    Защото обявих нулева корупция!!! Само, че за американски партньори правя изкючение...

    Коментиран от #8

  • 8 0808

    42 1 Отговор

    До коментар #7 от "Кирил Петков":

    ...принципно всичко е объркано с словото "бежанци". Защо ли?Защото Бежанец е този, който е потърсил убежище в съседна на родината му държава. Напр. за нас бежанци ще бъдат граждани на Румъния, Сърбия, Македония,Гърция и Турция. Тези навлеци са си емигранти. Не трябва да ги дундуркаме като бебета щото Херо искал така. Като иска да си вземе в сащ.Посочете ми една държава, която да им пълни гушата с 20 Евро на ден?

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Някой

    52 1 Отговор
    Права е жената на който не му отърва чао
  • 10 Кирил Петков

    4 25 Отговор

    До коментар #8 от "0808":

    Ами по твоята логика тогава бежанци от Южна Корев могат да потърсят убежище само в Северна Корея... Ахахаха

    Коментиран от #23, #29

  • 11 Зззз

    36 2 Отговор

    До коментар #8 от "0808":

    Погледнах с колко ще се увеличат пенсиите на инвалидите от 01 07 представи си има няма с 20 лв.е те това е грижа за пенционер с увреждане и не не говоря за тези братчедите с фалшиви телкове.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 България

    39 0 Отговор
    е направила максималното за четвърт милион хора , дошли почти наведнъж в страната ! Това са възможностите на най - бедната страна в ЕС !

    Коментиран от #36

  • 14 Българка

    26 9 Отговор
    Грозната истина е, че тая "хубавица" е права. Няма начин да си дошъл в по-бедна от твоята държава и да имаш претенции и да искаш неща , които за местните са супер лукс. От друга страна са прави и тия които искат оставката на Калинка, не е нормално да излезеш с рошава коса и прокобен глас в късните часове да правиш такива античовешки призиви, закани и обобщения. За това ОСТАВКА Калинки и Кокорчовци!

    Коментиран от #33

  • 15 Тити

    4 28 Отговор
    Кво ще обяснява трябваше до сега да си е подала оставката иначе каква е разликата от Бойковото управление?
  • 16 Тото 1 и Тото 2

    33 1 Отговор
    Не е ли нормално бежанците да НЕ стоят повече в хотелите по морето ? Тези , които не харесват новите им лагери , може да проявят добра воля и да си вземат няколко в собствения си дом !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мисля

    32 3 Отговор
    Аз пък харесвам позицията на министъра.Тя се препокрива изцяло с моята.
  • 20 Нормално ли е ?

    26 1 Отговор
    Да отнемаш социални права на български граждани ???
    В почивните станции на военни и полицаи ще ги настаняват….

    Коментиран от #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гордостта на Тарра

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кирил Петков":

    Япония и Китай по морска граница ... Мисли малко мисли ... Еи това младите хич не ви се отдава
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Професор Пасков

    11 0 Отговор

    До коментар #25 от "Токсик":

    Да много си прав. Оня ден гледам един млад на 25 26 години събира си нещата в джипа х6 какво прави тука на хотел с тая кола ... Не трябва ли да защитава Украйна... Това го даваха по Нова .. ся разбирам ако е от атлантическия пакт там все с счупени китки
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Алабалистика в парламента

    8 0 Отговор
    Управляващите - послушанското сборище си подхвърлят един на друг горещия картоВ. Проверени ли са тези "бежанци" какви са? Безконтролно налазиха и ги цопнаха, едва ли случайно, по курортните места. Пари за българите няма, но за "бедните" укри колкото искаш. Тези пари не идват даром, а от продънените джобове на данъкоплатците.
  • 29 Няма негова логика,умен

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Кирил Петков":

    Има международни норми и правила, касаещи бежанците и според тях укрите у нас са туристи на държавна издръжка, благодарение на нашите алчни продажници, за които законите са врата у поле. Прочети поне 2 реда и тогавай ползвай логиката си.
  • 30 Токсик

    7 2 Отговор
    Аз бежанци не виждам никъде. Виждам само нагли фашизоидни украински отрепки дошли на почивка докато прислугата им воюва. Истински бежанци имаше от Сирия и Афганистан и те наистина бяха нуждаещи се.
  • 31 Елементарно е..

    8 2 Отговор
    Бежанците живеят в бежански лагери. Обикновено това са хора, които бягат от война. В хотели и почивни станции пребиват туристи и летовници.
  • 32 Алито от София

    4 0 Отговор
    Нали са опозиция и трябва да дърпат назад, Костадинова е много права, те са бежанци като всеки, така че с каквито условия разполага България такива предлагаме, но наглоста и високомерието на украйнките е в повече от колкото на други места в Европа, защо не бучаха за сирийските бежанци като влязоха у лагери, да не говорим за палатки през зимата, а тогава герб точеха Европа без да обръщат внимание на никой, кой какви акъли дава, но сега е друго, гроб се е възродил в името на копейкин, наближават следващите избори заради некадърност и завист
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Оставка

    2 2 Отговор
    Тази е пълен провал. В този коментар не защитавам украйнците, но трябваше още в началото тези хора да бъдат настанени не в хотелите, а какво останалите бежанци. Но не Кирил и калинка решиха да се правят на много гостопримни, за да ги харесат техните началници ЕС и САЩ. Без да помислят, че това са жени и деца и не можеш първо да ги настаниш в пет звездни хотели по морето и после да им говориш такива глупости. От самото начало тези хора са бежанци, както казах трябваше да бъдат настанени, както осирийските бежанци, ако не им отърва да заминават друга страна или обратно в своята родина. Сега стана грозно,няма нищо човешко в отношението на тази към украйнците. Ами те могат и да сезират световните организации за правата на човека, дори могат да осъдят държавата ни. От няколко дни по телевизията дават пълен хаос, жени и деца плачат, никой не знае къде отива, нямат достатъчно храна и вода. Това е нечовешко отношение. Не може първо да каниш толкова гостоприемно и после оправяйте се. То така излиза. Затова това правителство се провали и с украйнските бежанци. Все пак това са хора, богато, бедни няма значение това са хора. Един път и постилаш червения килим и после им слагаш черга. На тази Калина мястото и не е там. за това оставка на правителството.
  • 35 Ссссс

    1 0 Отговор
    Не харесвам, не потдържам ПП, но ето че във всяка мърша има и нещо което се е запазило. Точно такава в случая е и Константинова. Това преместване трябваше да случи отдавна. Сега ще бъде абсолютна грешка отново, да се лишат българските граждани от почивка за сметка на бежанците. Парите с които щяха да почиват във ведомствените бази са несъвместими със парите които ще трябва да платят в хотел, да е говорим, че нямат и резервация. Друг е въпросът ако правителството реши да им осигури хотел, равностоен на базата със закуска обед и вечеря за 40лв на ден както бяха бежанците. Може би за това ще се погрижи Герб.
  • 36 Питам

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "България":

    Още от началото се чудя - защо тия хора хукнаха веднага към чужди държави, където не знаеш език, народопсихогия, начин на живот и т.н., а не отидоха при роднини, приятели, познати в други части на Украйна!? Или това е режисирано!? И защо!?
  • 37 Иванова

    1 0 Отговор
    Току-що Константинова каза пред депутатите, че държавните служители "трябва да проявят съпричастност и да си намерят алтернативни начини за почивка".
  • 38 Кирил Зеленски

    0 0 Отговор
    Калино моме, ако знаеш колко си кАрсива и убава , на 31 октомри нема да слагаш камофлаж маска.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове