Last news in Fakti

2 Юни, 2022 10:20 1 474 27

Сабрутев: Вече се усеща ефектът от мерките

  • венко сабрутев-
  • ефект-
  • мерки

„Държавата инвестира над 4 млн. лв. за компенсации за високите цени на електроенергията", коментира още депутатът от ПП

Сабрутев: Вече се усеща ефектът от мерките - 1
Снимка: Нова телевизия

В сряда се стигна до напрежение в Народното събрание. Имаше спречкване между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Истината е, че това, което се случи вчера, е недопустимо. Неслучайно рейтингът на Народното събрание е толкова нисък. Най-жалкото е, че всичко това се случи пред погледа на деца, които бяха на гости на НС”, заяви зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС и депутат от „Продължаваме Промяната” Венко Сабрутев.
„Вчера наистина стана разгорещен дебат в пленарната зала. Той започна с тема за агенти на Държавна сигурност. Колегите от „Възраждане” излязоха с декларация за национално предателство и какво е станало ясно. Искрен Митев каза какво е станало ясно относно г-н Копейкин – купена къща с държавни средства, агитиране против еврото и т.н.”, каза още той.

„Не бих искал да коментирам кой е виновен. Чакаме с нетърпение да излезе решението на председателя на парламента”, добави Сабрутев.

Той коментира и антикризисните мерки на правителството. „Те вече се усещат. Държавата инвестира над 4 млн. лв. за компенсации за високите цени на електроенергията. Представете си, ако ги нямаше тези много върнати пари на бизнеса как това щеше да се отрази на крайните стоки и услуги. Те щяха да са още по-високи”, посочи депутатът.

„Това, което имаме, е финален сет от мерки. Те са одобрени на коалиционно ниво. В понеделник имаше Коалиционен лидерски съвет, на който се взе решение тези мерки максимално бързо да бъдат имплементирани в актуализацията на бюджета. Много от тях изискват законодателни промени”, обясни той. И добави: „В петък предстои нов Коалиционен съвет, на който трябва да се изчистят всички детайли, за да може, когато те влязат в пленарна зала и в комисиите, да не се правят промени между четенията, а да бъдат максимално бързо приети”.

Според него действително е факт, че цените на хранителните стоки у нас са нараснали. „В България има спекула и това не е тайна. Има сектори, които са картелирани и това също не е тайна. Трябва да има силен регулатор, в случая – Комисията за защита на конкуренцията. Защо тя не е предприела елементарни действия по овладяване на ситуацията?”, запита Сабрутев.

По думите му задлъжнялостта на държавата е намаляла от 33 млрд. в края на миналата година до 32 млрд. в края на април. „Очакванията ми са ръстът на икономиката да бъде близък или равен на планирания в бюджета. По спомени това беше 4,7%”, посочи депутатът от „Продължаваме Промяната”.

„Говорейки за разходната част прогнозите са за преизпълнение на приходната част. Имаме такова в почти всяко едно нейно перо. Глобалните индикатори не изглеждат никак зле. Трябва да спрем да плашим гражданите”, категоричен беше той.

Сабрутев отбеляза, че най-засегнати от инфлацията са хората с ниски доходи. „Ние живеем в изключително турбулентни времена. На 40 минути от нас има война. Тя генерира високи цени на горивата и газа, рискове от доставките на газ, както и тотално счупени вериги на доставките”, отчете той. „Инфлацията е факт в цяла Европа. Ние сме в златната среда. Има държави с много по-висока инфлация”, добави депутатът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 мой

    43 1 Отговор
    И съдебната реформа усещаме. Днес Сийка е повишена. Евала на ПП.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 браво ве

    30 1 Отговор
    вий сте някъв феномен, направо...
  • 6 Българка

    21 3 Отговор
    Правилният въпрос е защо изцяло не е смене състава на КЗК и на регулаторите. Видно е, че те са част от обслужващия мутрите персонал. Питам защо не се избират експерти за свободните места във ВСС, комисии ,регулатори? Питам защо вместо около 20% съкращения на калинки, чантаджии и откровени мутри и мутреси в държавната и обинска администрация, то търтеите с бели якички и политически назначения се увеличават? Управляващите да не си мислят, че още дълго могат да пробват търпението на хората, които са ги избрали
  • 7 нищоправене

    22 0 Отговор
    "Държавата инвестира над 4 млн. лв. за компенсации за високите цени на електроенергията." - Някои не знаят, че между милион и милиард има съществена разлика!
  • 8 Дон Чико

    28 0 Отговор
    Да , тази сутрин усетих мерките- бензинът е по-скъп от вчера.
    Ама и вчера ги усетих, пак по същият начин.
    Как е възможно, Държавата, да няма никакъв инструмент, с който да бори СПЕКУЛАТА???
    А гусин Скорбутев?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 зеленчукопроизводител

    22 0 Отговор
    ало ,събрутев, как не те е срам с това име, смени го бе
  • 11 Ефектът

    20 0 Отговор
    е общо вдигане на цените. Докога?
  • 12 Про3д

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вазелинчо":

    И аз ги усещам всекидневно, претова което купувах за 50 лв , сега го плащам 100лв, за бензин пък въобще не ми се говори.....
  • 13 Хахаха

    17 0 Отговор
    България е управлявана от ИНФАНТИ.....
  • 14 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    10 4 Отговор
    Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 15 Тупан

    16 0 Отговор
    Абе Събрутев, какво да усетим, като "мерките" още не са влезли в сила? То бива клишета, бива ама........на маймуни ли ни правите?!!!
  • 16 ген Столти

    15 0 Отговор
    Табуретков, мерките се усещат - цените растят като гъби след дъжд.Ама и ние ще ви вземеме мярката.
  • 17 Генчо

    5 0 Отговор
    Очите на дявола
  • 18 Българин

    14 0 Отговор
    То па бива,бива дебелоочие,ма това на пее ерасите от ПП надмина всичко.
  • 19 Питам

    7 0 Отговор
    аз на очите си ли да вярвам или на тоз и Коалиционния им ала-бала!?
  • 20 въпросче

    5 0 Отговор
    Къде са тия мерки и този ефект,като още няма нищо гласувано?!
  • 21 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Искрен Митев показа нагледно, че е едно политическо нищожество,но в неговата парламентарна група има много такива включително и този Сабрутев. Целта е да се изявят като знаещи депутати парламентаристи а всъщност са жалки същества. Но нищо, в следващото НС няма да ги виждаме. Злобата на всички тези типове идва от там,че г-н Костадинов ги превъзхожда многократно със своите знания.
  • 22 Български граждани

    4 0 Отговор
    Някой може ли да посочи, колко пенсионери, заемащи висши държавни длъжности, са съкратени, както обещаваха управляващите?
  • 23 хихихи

    2 0 Отговор
    На Марс ли?
  • 24 Чичо Дончо каза

    1 0 Отговор
    Ти си пиян от мъка знам...
  • 25 Усещаме

    0 0 Отговор
    го и ние....
    С трибуквието!
  • 26 ??????

    1 0 Отговор
    –КОГА ,ЩЕСИ НАМАЛИТЕ ,БРОЙКИТЕ И ЗАПЛАТИТЕ????
  • 27 ОТ БАНКОМАТА!

    1 0 Отговор
    САМО ТЕЗИ!!!! 240 ЧОВЕКА , по 10000 ЛЕВА =2,400,000 ЛЕВА – на !! МЕСЕЦ!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол