Last news in Fakti

2 Юни, 2022 13:24 3 092 57

Константинова се извини за думите си към бежанците, от ГЕРБ вдигнаха листове с надпис "оставка"

  • калина константинова-
  • извини-
  • думи-
  • бежанци-
  • герб-
  • листове-
  • оставка

На 30 май вицепремиерът във видеообръщение съобщи, че правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. 

Константинова се извини за думите си към бежанците, от ГЕРБ вдигнаха листове с надпис "оставка" - 1
Снимка: БГНЕС

"Бих искала да поднеса своето извинение на онези български и украински граждани, които са се почувствали засегнати от думите ми. Това не е била моята цел". Това заяви вицепремиерът Калина Константинова от парламентарната трибуна, цитирана от Dariknews.bg.

От местата си в зала депутатите от ГЕРБ вдигнаха листове А4 с надпис "оставка". Заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов отправи молба към депутатите да свалят листовете. "Нека ви разкажа в детайли какво се случи в последните дни. Дните между 29 и 31 май бяха 3 много тежки дни, в които прожекторите бяха насочени към Националния кризисен щаб. На цяла България беше ясно, че задачата, която стои пред нас, е много, много трудна, че няма опит, от който да се поучим и че да се подслонят за 3 дни 60 000 човека би било огромно предизвикателство", подчерта вицепремиерът.
"Седмица преди релокирането стартирахме дигитална платформа, която позволяваше на хората да си попълнят данните онлайн и да ни изпратят тяхната информация - за семейството им, децата им, здравословното им състояние, професия и още много детайли, с които ние искахме да се съобразим. На база на техните отговори се избира най-подходящото място за настаняването им", обясни тя.
По думите ѝ целта им е била всички хора с временна закрила да бъдат посетени и лично и да получат информация.
"Подобен процес се случва на всяка европейска граница. Преместват се в буферни центрове, където да се оценят нуждите и след това настаняване. Резултатите сочат, че в момента имаме под 500 човека в буферни центрове и 3000 настанени в бази. В хотелите са настанени над 12 000 души. Бежанците, за които ГЕРБ носеше отговорност живяха години наред в центрове от този тип в далеч по-лоши условия, така че отказвам точно от вас да получавам уроци по хуманност", добави Константинова.

"Над 4000 украинци вече работят у нас, над 300 украински деца посещават училище, а други над 1500 са подали заявления за новата учебна година", каза още тя.
Парламентът изслушва Константинова относно решението за прекратяване на плана за разселване на бежанци от Украйна. Това решиха депутатите в началото на пленарното заседание по предложение на ПГ на ГЕРБ-СДС.

На 30 май вицепремиерът във видеообръщение съобщи, че правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грозни

    61 6 Отговор
    циркове с тези листи оставка , а идеята на спектакъла е повече от тъпа ! Ялово "устроумие" и гавра в Парламента !

    Коментиран от #17, #25

  • 2 Мислител

    73 6 Отговор
    Този парламент заприлича на някакъв модерен пърформанс. Листове..а сирийците къде бяха по времето на ГЕРБ, хотел ли?

    Коментиран от #7, #46

  • 3 Наталия Кобилкина

    86 7 Отговор
    Константинова нема нужда да се извинява за думите си, защото беше права в случая. Герберските хотелиери и скроиха шапка
  • 4 Хайде стига

    83 4 Отговор
    Днес една украйнка се обърна към съгражданите си в Елхово, че на са туристи, а бежанци. Претенции, събирали са ги от моловете и басейните, не искали да се местят, не им харесвало къде ще ги настанят, не можели да работят каквото и да е. Стига вече. За какво да се извинява, дадоха им достатъчно време.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пенсионер

    71 6 Отговор
    Подкрепям втвърдения тон на правителството. Помощтта, която получават украинските бежанци от българската държава многократно надвишата грижите на същата държава към собствените си граждани. И на фона на това да плащат данъкоплатците за празни автобуси и влакове, украинци да капризничат, си е нагло. Предлагам такава "лоша" помощ в почивни станции и хотели по Черноморието ни да бъде предоставена и на българите поне за седмица

    Коментиран от #37

  • 7 Вземаха

    24 5 Отговор

    До коментар #2 от "Мислител":

    им парите , от 5 до ? хиляди € на човек и им даваха статут , а те моментално напуска ха България , някои дори със самолет !
  • 8 ГЕРБ да дигнат листове

    45 4 Отговор
    С банковите си сметки , 5-10 милиона на депутат.
  • 9 Абе

    43 6 Отговор
    цяло лято хората искаха оставката на опгГРОБ, но така и не я получиха тогава !
  • 10 даааааа

    34 5 Отговор
    ЗА ГЕРБЕРИТЕ "ОСТАВКА" Е ЕЖЕНОЩЕН КОШМАР И СЪНОВОДЕНИЕ!
  • 11 ааассдд

    39 3 Отговор
    грешка първа - настаняване на хотел, ама Киро ги настани по хотелите.Те нямат вина за сегашните палатки.Когато дойдоха, ако бяха на палатки от 100000 души само 1000 щяха да се възползват другите щяха да се откажат дори от закрила.По бтв казаха:
    Чехия прие закон с който се забранява достъпа до социални помощи от украинските бежанци.
    Но по интернет медии никъде не се пише.Защо ли?
  • 12 Що държавата и комунягите

    12 9 Отговор
    не зе извинят за терора над горяните ?Днес, 2 юни 2022 г., наследници и родственици на сливенските горяни почетоха паметта им, поднасяйки венци и цветя на паметника на участниците в горянското антикомунистическо движение в центъра на Сливен.

    „Докато сме живи и можем, ще идваме на този ден и ще почитаме нашите близки“, заяви пред desebg.com Станка Георгиева, дъщеря на Георги Русев, ятак и горянин от Втора горянска сливенска чета (1950-1951).

    Сливенските горяни се почитат в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, тъй като на 1 срещу 2 юни 1951 г. Втора сливенска чета, възлизаща на 106 души и ръководена от Георги Маринов Стоянов – Търпана, влиза в тежко сражение с 13-хилядна армия от части на МВР и армия, при което загиват над 40 горяни.
    На тази дата вече повече от 20 години роднините и близките на горяните от Сливенско и Ямболско поднасят венци и цветя пред паметника с имената на загиналите горяни от Втора горянска чета и отдават едноминутно мълчание.

    Коментиран от #44, #52

  • 13 Хари

    41 7 Отговор
    Украинците успяха да заслужат нашата омраза. Тя прросто изрази нашето отношение към тях. Извинението е по протокол. И с него и без него - видяхме ги що за нагли хора са. Интересно, дали някой в Европа има друго мнение за тях?! Не виждам такова в ю туб.

    Коментиран от #54

  • 14 Ей....

    46 3 Отговор
    НЯМА нужда от извинения !!!!!!!!!
    В никоя друга държава подобен сценарий с "бежанците" НЕ се допуска !!!!
    А сме най-бедни в ЕС !!!
  • 15 23456

    15 3 Отговор
    Ееееииии тоя кокал бая мръвка има щом правят издънка след издънка и не пускат канала.
  • 16 гнус

    31 4 Отговор
    Гьоков и Асен ще се извинят ли на пенсионерите и инвалидите, че ги подведоха по Коледа?
    Ще си извинят ли на истинските инвалиди, че са подготвили орязване на подкрепата за тях? Че се ровят в доходите и имотите им, а на измамните телкаджии никой нищо не прави...
  • 17 ГЕШШЕВИТЕ далавери

    32 7 Отговор

    До коментар #1 от "Грозни":

    Трябваше отдавна ГЕРБ,ДПС,СДС,БСП да са по затворите!
  • 18 Хахо

    32 5 Отговор
    Времето което шайкаджиите са отделили за тази смешна хореография с плакатчетата, можеха да тръгват на място да интервюират и помагат в настаняването на украинци, ако толкова са загрижени за тях. Смехотворно е депутати да се държат като футболна агитка, липсват само димките и бомбичките
  • 19 12340

    25 5 Отговор
    От местата си в зала депутатите от ГЕРБ вдигнаха листове А4 с надпис "оставка....и отдолу отпечатък от тлъст палец---личните им подписи
  • 20 Биби Кинг

    10 14 Отговор
    Тежко им било,ма кога зеха 148 милйона евра за справане с бежанската криза им бе леко! Не може само да се прибират едни пари па да не правиме ништо за них! Е го язе колко лентички разрезохме деа! Е верно каде можеше оште да резнеме ма нали и ние леб и сужук едеме?
  • 21 7.62

    29 5 Отговор
    Кой плати за тези листчета ? Кой плати за колажа та който тиквата борисоф показа загиналите американски астронавти с глави на Бг политици ? Кой ще ги вкара в затвора най-сетне престъпните гербаджии ??? НАРОДЕ ????
  • 22 Казуар

    27 4 Отговор
    Идват автобусите, а украинци няма, как трябва да се реагира.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Тъмен субект

    36 5 Отговор
    Константинова може да се извинява заради поста си, но ние не се извиняваме. Права си беше жената!
  • 25 Алеко Кнс

    19 6 Отговор

    До коментар #1 от "Грозни":

    Партията на Бай Ганьо Борисов каквото и да направи е все долнопробно , хич ги няма завалиите.
  • 26 8976597598

    21 6 Отговор
    ГЕРБЕРАСТИТЕ СА НА СТРАНАТА НА НЕБЛАГОДАРНИТЕ УКРИ БЕЖАНЦИ! КАК ПЪК ГЕРБ НЕ ЗАСТАНА НА ЕДНА ПОЗИЦИЯ С НАРОДАСИ , НАГАЖДАЧИ ТАКИВА! 5% НА СЛЕДВАЩИ ИЗБОРИ! НИЩО ЧУДНО АКО БОКО БЕШЕ НА ВЛАСТ ТАКА ДА СЕ НАВЕДЕ , ЧЕ И ВЪВ ВОЙНА ДА НИ ВЪВЛЕЧЕ.

    Коментиран от #48

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 шундурко

    5 3 Отговор
    тюфлеко вече е аут - пиян залян не смей да мръдне - СТРАААААХ
  • 29 Голубой

    6 16 Отговор
    Калинка парекселанс, тъпа, глупава и грозна!

    Коментиран от #34

  • 30 ДДТ

    14 5 Отговор
    НА 100 % Е ПРАВА НА ДУДИТЕ ГЕРБЕРСКИ ОТНОВО НАГЪЗЕНИ
  • 31 Киро шперца

    4 6 Отговор
    Заменям хъркаща Калина за охкаща Катерина.
  • 32 ген Столти

    9 12 Отговор
    ПП вие сте позор и не само вие, но цялата банда - БСП, ИТН, продажниците от ДБ.Корнелио, ти си срам.
  • 33 СПИРО ТОЧНИЯ

    9 4 Отговор
    АЛОООО ГЕРПА ДЕ ВИЙ БАЦУТУ БА ДЕЙ ТОЯ АЛКОХОЛИК БА ,ПЪЛЕН СМЯХ СТЕ МУЧ0ВЦИ
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мамул

    16 1 Отговор
    Съвсем правилно и точно им го каза на РУСКОГОВОРЯЩИТЕ украйнинци.
  • 36 Кочо

    11 5 Отговор
    Слава на евроатлантическия свят! В него след всяка казана истина трябва да се извиняваш, че си посмял да я кажеш! Таман я похвалих тази Калинка и тя се върна в старото си амплоа! Калино, извини се, че считаш себе си за жена! Това е обида за небинарните джендъри!
  • 37 Защо

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Пенсионер":

    Днес около 11.30 ч. в Парламента Константинова каза, не държавните служители трябва да бъдат съпричастни "да намерят алтернативни начини за почивка", а не в почивните бази.
    Разбрахме, че парите, платени за карти, ще се връщат.
    Какъв ще е "алтернативният начин за почивка" (например) на семейство с 2 деца и родители с минимални заплати, които са данъкоплатци и затова ведомствената им карта е сравнително евтина!? Максимум 2 нощувки с пълен храноден на морето....И дали родителите, които от 2 месеца се радват, че "най-после са успели да вземат и те карта" и научават в последния момент, че плановете рухват, ще обясняват мило и усмихнато на децата колко е важно да са съпричастни с украинците или ще изричат гневно нелицеприятни думи...!?
  • 38 Шамана на Монтерей

    7 3 Отговор
    Поредният гаф на неадекватната коалиция между комунета,десни,които също са комунета,чалгарите на Славуца,които също са комунета и харвардските комунета,ще позволи на ГЕРБ,които са си комунета,да се върнат на бял кон,но и на все по-неадекватният комундел Копейкин,който вече е брат-близнак на Хахавият Волен,а също така ще вкарат в парламента и комундела Янев.Досега само комунета са ни управлявали и занапред като гледам ще е така.
  • 39 ГЕРП

    2 4 Отговор
    всички вдигнали листята сал вмирисаната полата та им са насълзили на всички очите
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Млад весел гербер

    8 3 Отговор
    Сега остава и по една заплата да подарят на Зеленски и ги признах.Само с лозунг и то на формат А4 не става.Пинтии,поне А2да беше
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 така ли

    6 2 Отговор
    Да го лапат гробарските мисирки най-дългото ,а тиквата и меките тромпети да свирят....
  • 44 на бандит

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Що държавата и комунягите":

    -това се полага!
  • 45 човек от народа

    4 0 Отговор
    истината не обижда никого ! ако някой се прави на обиден, значи е гузен или няма реална представа за себе си !
  • 46 Българка

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мислител":

    А , дали имаше някой желаещ да приеме сирийски бежанци в хотела си? Тях не ги пускаха в селата даже и селтаците вдигаха бунтове. Подплашвани от местните бесепари. Та, леко със сравненията!
  • 47 Ми то

    7 2 Отговор
    гербавите , освен да крякат "оставка", друго не правят! Конструктивна опозиция...Откакто изпаднаха от властта нищо конструктивно не са предложили! Крясъците "оставка" едва ли могат да се считат за конструктивен подход към проблемите на страната...Нивото на всички гербави е равно на онова на боса им, т.е. клони към нула, а при някои отива дори до отрицателни стойности...Ми какъвто е босът, такава и тайфата му...
  • 48 012345

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "8976597598":

    Пиши нормално, грамотни сме! Ще ти разясня ЕЛЕМЕНТАРНАТА ситуация, а тя е: ГЕРБ, не са толкова с украинците, колкото са против Кокорчовците. Усещаш ли разликата? Боко винаги е успявал да лавира в отношенията с Русия и да не навлиза в конфликт. Сегашните (обратното на умни) са тотал щета , хем накараха Путин да ни нарича враг, хем ЕС ни разлюби заради РСМ.
  • 49 крис

    2 0 Отговор
    КАК НЕ ВИ Е СРАМ.ВИЕ СТЕ НЕБЛАГОДАРНИ.МИНИСТЪР ЩЕ СЕ ИЗВИНЯВА НА"БЕЖАНЦИ=!УЖАС ТОВА СТЕ ВИЕ ГЕРБ-СДС.С ПРОСТОТИЙ А4 ПАК ЛИ БЕ ПИАРСКО ИЗПЪЛНЕНИЕ?2
  • 50 Я,стига!

    2 0 Отговор
    Какво толкова е казала?

    Коментиран от #56

  • 51 боцко

    2 0 Отговор
    От ГРОБ да си вземат Урките в къщи, да си ги дундуркат, да си ги галят по главичките и където искат, да им бършат упетата и да си оглеждат стените, като излязат. и да спрат да крадат бюджет, формиран и от моя труд.
  • 52 боцко

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Що държавата и комунягите":

    А къде са закопали гърнетата?
  • 53 Ник

    0 2 Отговор
    Оставка на калинката
  • 54 Ник

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хари":

    Представи си че ти бягаш и семейството ти от война, дали ще разсъждаваш по същия начин? Помисли ако българите са на тяхно място. Човек все пак трябва да има състрадание към хора в беда.

    Коментиран от #55

  • 55 Корнелия

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Ник":

    Ние имаме състрадание, но те нямат мярка. И се държат нагло.
  • 56 Терминатор

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Я,стига!":

    Истината каза , и не трябва да се извинява, а трябва да вземат пример от нея
  • 57 Серж

    0 0 Отговор
    Тазик фашизирана кукла К.Константинова трябва да отиде в поправително училище!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол