Last news in Fakti

3 Юни, 2022 22:36 1 977 12

Важните новини във ФАКТИ на 03.06.2022 г.

  • костадин костадинов-
  • ивайло мирчев-
  • хотелиери-
  • тома биков-
  • асен василев-
  • андрей райчев-
  • корнелия нинова-
  • експертен съвет-
  • топлофикация софия-
  • николай събев-
  • румен радев-
  • георги гьоков-
  • гроздан караджов-
  • вмз-сопот-
  • горива-
  • аец козлодуй

Прочетох много коментари във връзка с поредното падение, пише лидерът на "Възраждане"

Важните новини във ФАКТИ на 03.06.2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Костадинов за Ицо Хазарта: “Браво, браво, господине…”

"Прочетох много коментари във връзка с поредното падение на ПОДмяната вчера. Който каквото прави, цяло село да се събере, не може да му го направи. Сигурен съм, че псевдодемократите му ръкопляскат: “Браво, браво, господине…”, пише лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов във "Фейсбук" за народния представител Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, който вчера показа неприличен жест в НС.

Мирчев: "Лукойл Нефтохим" може да работи изцяло с венецуелски петрол, който да смени руския

"Лукойл Нефтохим" може да работи изцяло с венецуелски петрол, който да замести напълно сорта Уралс, заяви депутатът от “Демократична България” и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика Ивайло Мирчев в интервю за предаването “Въпросите” по ТВ1.
“Да продължаваме зависимостта си от Русия не е в изгода на България, включително като продължава да се внася руски петрол през Бургас след позволението от Брюксел”, каза той.
По думите му, от 2007 г. рафинерията не плаща данък печалба, а на входа и на изхода ѝ, подобно на много български предприятия през 90-те години на миналия век, е застанала регистрираната в Швейцария "Литаско". Тя продава нефта на рафинерията и после изкупува готовия продукт.
"Руският нефт, който е сорт Уралс, се продава на Бургаската рафинерия с 35 долара отстъпка от цената, но ние не го усещаме, когато зареждаме гориво”, каза Мирчев. И добави, че вместо по 25 стотинки на литър, потребителите у нас можеха да бъдат компенсирани със 75 стотинки, ако нещата се случваха по правилния начин.
Мирчев препотвърди позицията на “Демократична България”, че трябва да има строг мониторинг над “Лукойл Нефтохим” или дори държавата да поеме оперативния контрол над рафинерията. И припомни, че в Италия и в Германия са поели по този път, който наистина е на крачка преди национализацията, а в Румъния рафинерията на “Лукойл”, която също не е плащала данък печалба, изведнъж се е оказала рязко на печалба. Това се е случило, по думите на депутата, защото техните регулатори и институции работят. “Нашата цел е рафинерията да работи, но честно”, заяви Ивайло Мирчев.
По думите му, пристанищният терминал на "Лукойл" в Бургас практически не е българска територия, като преди дори е било по–зле, като не са били допускани ревизори. "Трябва да имаме силна държава. ДБ няма да спре да се бори да излезе истината за “Лукойл”. Ние не сме срещу бизнеса, голяма част от нас се занимават с бизнес, но това не е честен бизнес", заяви депутатът.
Мирчев обясни, че при потребление от около 3 млрд. куб. м газ годишно и гарантиран 1 милиард от Азербайджан, останалите 2 млрд. куб. м България трябва да осигури от 3-4 различни източника, за да диверсифицира доставките. И то като част от обща европейска поръчка, за да е по-изгодна цената. Той изрази надежда това да се случи до няколко седмици и увери бизнеса и домакинствата, че газ ще има и че той ще е по-евтин от руския.
Помолен да коментира острото изявление на вицепремиера Калина Константинова в началото на седмицата срещу украинските бежанци, Мирчев определи като недопустим подобен начин на комуникация. В същото време заяви, че “Константинова като вицепремиер върши страхотна работа”.

Хотелиерите ще получават от държавата по 15 лева на ден за украински бежанец

Стартира новата хуманитарна програма за бежанците от Украйна. Държавата ще дава на хотелиерите по 15 лева на ден за човек. Ще се справят ли с новото предизвикателство, екип на NOVA провери на място.

Тома Биков: Министър Асен Василев няма подкрепа в НС, би трябвало да подаде оставка

Има много неща, които трябва да станат ясни – кои са антикризисните мерки на правителството, доколко са антикризисни те, все още няма окончателен вариант, те тепърва ще се обсъждат. Министър Асен Василев няма подкрепа в НС, видяхме, че бе бламирана реформата във висшето образование на министър Денков. През последните 30 г. министърът на финансите винаги е имал мнозинство в пленарна зала. Министър Василев няма такова мнозинство в парламента. Това означава, че той би следвало да подаде оставка. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Тома Биков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Василев след експертния съвет: Бюджетът е планиран при 2,9% ръст на БВП и малко под 11% инфлация

Имаме допълнителни приходи от 1 млрд. 645 млн. лв. нето срещу които има планирани допълнителни разходи, които са свързани с антикризисните мерки. Това каза финансовият министър Асен Василев след експертен коалиционен съвет за актуализацията на бюджета, цитиран от Dariknews.bg.

Андрей Райчев: На фона на Орбан и Качински Петков изглежда отличник, играе го нещо като резервния играч на Зеленски

Това си е политическо вълнение, няма кризи. Имаше две неща, които можеха да съборят правителството – оръжието за Украйна и въпросът със Северна Македония, понеже имаше полярни възгледи. Поне в моите очи, и двете са преодолени. По първата тема дадоха заден, за втората ще дадат заден всеки момент. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV социологът Андрей Райчев.

Министър Нинова: Компенсациите за скъпия ток и газ за бизнеса ще продължат

Компенсациите за бизнеса за скъпия промишлен ток и газа ще продължат, увери вицепремиерът Корнелия Нинова часове преди началото на експертния коалиционен съвет, на който управляващите ще обсъдят актуализацията на бюджета. Това съобщават от БНТ.

Експертен съвет на коалицията обсъжда актуализацията на бюджета и антикризисните мерки

Eкспертен съвет на управляващата коалиция обсъжда в Министерството на финансите актуализацията на бюджета и предложените антикризисни мерки. На влизане в сградата на МФ Драгомир Стойнев от БСП заяви, че бюджетът е готов за внасяне, предстои финално обсъждане. Помощта за най-уязвимите ще бъде факт, допълни той, цитиран от БТА.
Реформи не са заложени, заложени са антикризисните мерки, обясни председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ". Една от реформите, която не виждам, посочи той, е на цялостната социалноосигурителна система заедно с пенсионната.

От "Топлофикация София" обясниха официално с какво не са съгласни в доклада на КЕВР

Ръководството на „Топлофикация София“ участва в откритото заседание на КЕВР за обсъждане на новите цените за регулаторен период 2022/23 г., съобщиха от дружеството.

Събев: Предвидихме спешни мерки за ГКПП „Капитан Андреево”

Спешни мерки са били предприети заради проблемите на ГКПП „Капитан Андреево”. Това обяви министърът на транспорта Николай Събев, който посети граничния пункт. По думите му вече са командировани допълнително служители от „Гранична полиция” и Агенция „Митници”.

Радев: Всички намерения на правителството за антикризисни мерки трябва да минат през парламента

Категорично в България няма ядрено оръжие, така президентът Румен Радев отговори на въпроса на медиите за американските изтребители, прелетели през България и кацнали на база "Граф Игнатиево" тези дни, както и появилите се слухове, че на тях има ядрено оръжие.
"Това са спекулации. Тези изтребители идват тук най-вече, за да могат водят съвместна тренировъчна дейност с българските военно-въздушни сили и да помагат за усилена охрана на въздушното пространство. И дума не може да става за ядрено оръжие", допълни Радев, цитиран от Dariknews.bg.

Гьоков: 300 000 ще получат пари от държавата за въглища и дърва

Увлечението на пенсиите от 1 юли няма да промени кръга на лицата, които получават помощи за отопление.

Гроздан Караджов: Няма да има забавяне по АМ "Хемус"

Всички фирми, които строят по магистрала "Хемус" и участъка Видин - Ботевград, са поели ангажимент, че от днес отново започват да работят ускорено и закъснение по тези обекти няма да има. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов по време на блиц контрола в парламента.

Нинова смени борда на ВМЗ-Сопот

Днес ръководството на „Държавната консолидационна компания” взе решение да смени борда на ВМЗ-Сопот. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Важно за шофьорите: Ето как ще се използва отстъпката на бензиностанциите

Отстъпката от 25 ст. на литър бензин и дизел от 1 юли ще става на касата на бензиностанциите и ще се приспада при издаването на касовия бон, обясни пред журналисти в парламента вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. По думите му схемата за изплащането на отстъпките е облекчена.

Асен Василев не е получавал доклад за инцидент в АЕЦ „Козлодуй“

Доколкото Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е в ресора на Асен Василев като вицепремиер, той бе категоричен, че не е получавал доклад за инцидент на територията на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен в рамките на днешния парламентарен контрол в парламента на въпрос от ПГ "Възраждане" дали след края на плановия ремонт на един от блоковете на атомната централа е възникнал пожар.

Ивайло Мирчев: Златната ни акция в "Лукойл" защитава интересите на Русия

"Демократична България" ще внесе проект на решение да се обследва дейността на "Лукойл". Това каза пред БНР Ивайло Мирчев, зам.-председател на Комисията по енергетика в Народното събрание и член на временната комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от ООО "Газпром".
По думите му ще се проверява начинът на работа, "проблеми с цените назад, търговски практики".

Асен Василев затегна колана за бюрокрацията

Не се предвиждат допълнителни средства. В системите, които има оптимизация, увеличението на заплатите ще е от порядъка на 15-20%. Министерствата, които не се оптимизират, няма да получат увеличение на заплатите.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Копейков

    11 14 Отговор
    Давайте рубли ,че закъсвам
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 1520

    13 10 Отговор
    попрости управляващи България не е имала през последните 150 г.

    Коментиран от #8

  • 5 Спряха гадовете

    15 1 Отговор
    Спряха тв Русия-24.

    Коментиран от #10

  • 6 Ряпа да ядът Сидеров,Симеонов,Каракачано

    7 7 Отговор
    Този КОСТАДИНОВ през ТРУПАТИ ще мине и ти ще си му виновен , че си му се изпречил.Той е АГРЕСИВЕН ИНДИВИД ШМЕКЕР АВАНТЮРИСТ и ДЕМАГОГ ! " Да живее България ! " " България за българите !" , " НАТО вън !" са само КЬОРФИШЕЦИ ! Тва ма/на е БРУТАЛЕН МОШЕННИК ! Пока ни декларацията за данъка в България а за имущество в чужбина ? А на о. МАЛТА , а на името на членове от семейството ? Пунтове и пластика и на магарето ЛАСТИКА ! Казвам ти брат тоз ШМЕКЕР от ИЗРАЖДАНЕ е Луд с Картечница !

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 даааааа

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "1520":

    И кой го казва? Копейкиновец или Гербер? Който и да го каже-Феик!!
  • 9 нееееее

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ряпа да ядът Сидеров,Симеонов,Каракачано":

    ВСЕКИ КРЪСТНИК СИ ИМА КТЪСТНИК!
  • 10 нееееее

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Спряха гадовете":

    МНОГО ЗАКЪСНЯХА!!!
  • 11 БЕЗКОПЕЙКИН

    3 1 Отговор
    КОЦЕ-ЦИ☆☆☆☆НА ПРЕДАТЕЛ БЪЛГАРСКИ Е НЕИЗЛЕЧИМО БОЛЕН БО☆☆УК!!!
  • 12 мирчев

    1 0 Отговор
    ти знаеш ли къде е Венецуела? Нещо за Южна Америка да си чувал? Например, на какво разстояние е от България? Пътните ти ли ще ги поемеш? Мисли ги тези неща преди да се изказваш - то зад два пръста чело няма много, с което да го правиш, но съветници имате все пак, консултирайте се.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол