Last news in Fakti

3 Юни, 2022 22:12 1 471 26

Никола Минчев: Самата коалиция е сложна. Но имам убеждението, че ще остане още дълго да управлява

  • никола минчев-
  • коалиция-
  • сложна-
  • управлява

Шефът на парламента е категоричен, че "Продължаваме промяната" не го поставя в неудобно положение, напротив в голямата си част тя носи нов начин на правене на политика

Никола Минчев: Самата коалиция е сложна. Но имам убеждението, че ще остане още дълго да управлява - 1
Снимка: БНТ

Скандали и напрежение в парламента белязаха политическата седмица. На детския празник 1 юни пред очите на деца, посетители в НС, за малко не се стигна до физическа саморазправа между депутата от "Продължаваме промяната" Искрен Митев и председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов. Ден по-късно Христо Петров от "Продължаваме промяната", известен като Ицо Хазарта, се държа непристойно и показа неприличен жест по време на заседание.

Конфликтите в парламента коментира в студиото на "Панорама" председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Искрен Митев направи едно изказване от трибуната, в което не спомена нито един народен представител, а спомена руски класически литературен герой, в който г-н Костадинов се припозна. Г-н Костадинов изгражда своя политически образ изцяло върху провокацията, бих казал, че се храни от нея. Неприятно е, че това се случи в пленарната зала, още по неприятното е че пред очите на деца. И двамата понесоха наказанията си. Христо Петров - Ицо Хазарта, показа своето отношение към действието, което колегите от ГЕРБ-СДС направиха - да покажат плакати с надпис "оставка" Да се вдигат едва ли не транспаранти не е най-подходящият начин да поискаш оставка. Хазарта също понесе наказание и мисля, че това вече е затворена страница, заяви Минчев.

Не се опитвам да оправдавам нито един отделен казус, независимо от коя парламентарна група идва, допълни той.

Минчев е категоричен, че "Продължаваме промяната" не го поставя в неудобно положение, напротив в голямата си част тя носи нов начин на правене на политика.

Този политически стил, който се опитваме да налагаме е да убеждаваме своите политически опоненти защо не са прави или защо не сме съгласни, с аргументи, без обиди и с по-малко политически лозунги.

Законодателната ни програма се движи с темпове, които са по-малки от желаното, минава се през коалиционни обсъждания, това отнема време, призна още той.

Относно сложните отношения в коалицията, Минчев заяви:

Самата коалиция без съмнение е сложна. Това е първата в модерната ни история коалиция с 4 парламентарни групи, част от които с коренно различни идеологии. Никога не сме си правили илюзии, че това ще е лесна коалиция, но към момента продължава да бъде единствената възможна в този парламент, така че аз имам убеждението, че тя ще остане още дълго да управлява.

Председателят на парламента коментира и т. нар. български вариант на закона "Магнитски".

Това е някаква чернова, която изтече без да е ясно кой стои зад нея, изобщо не говорим за законопроект. Това е чернова и не е ясно в кой етап от развитието си е тя, това категорично не е проект, който да заслужава сериозно обсъждане.

По темата с настаняването на бежанците, Минчев обясни, че според него държавата е направила не малко.

Още първоначалният план, който беше осъществен - с настаняването по хотели, беше един много добър начин да бъдат посрещнати тези хора. При вторият стадий на преместването им от хотелите по други бази, се появиха проблеми, което е неизбежно.

Българският парламент прие декларация още в първия ден на войната, в която категорично осъдихме действията на Руската федерация и призовахме за връщане към нормите на международното право и прекратяване на военните действия в Украйна. По отношение на предоставянето на военна помощ имаше повече колебания, но виждаме от изявленията на премиера Кирил Петков, че България ще ремонтира 80 танка, които след това ще бъдат предоставени на Украйна, подчерта Минчев.

Той отговори и на въпроса има ли противоречия между премиера и президента.

Аз съм от "Продължаваме промяната" и в този смисъл се солидаризирам с премиера, но има нормално противопоставяне на мнение между отделни институции, не бих казал, че се наблюдават остри противоречия.

Несъмнено, времената в които вижданията на всички държавни институции се определяха от един властови център, са вече зад нас, каза в заключение Минчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    61 5 Отговор
    Тез боклуци са се хванали за коалицията като удавник за сламка и ще държат докато народа не ги подгони.

    Коментиран от #25

  • 2 ВАТИРАН

    56 4 Отговор
    ТАКА Е,..ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ( ГРАБЯТ) СБИРЩИНА ОТ... ДЖЕНДЪРЛЯЦИ, ЧАЛГАРИ, КОМ- ГЕЙТАЦИ И ДБ- ПЕДЕРАСТИ Е...ОТКОЛЕШНА БЪЛГАРСКА МЕЧТА
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хаджи Генчо

    50 2 Отговор
    Заверата в кражбите е голямо лепило. Събрахте се да чегъртате ГЕРБ, да махнете Гешо, да спрете корупцията, да повишите доходите. А сега ще се дегазифицираме, демакедонизираме и деЛЕВонизираме.
  • 5 ТаУмВзе

    9 2 Отговор
    9.8ms е земното притегляне!
  • 6 дядо дядков

    39 1 Отговор
    Мисли си ти... скоро всички сте пътници,
  • 7 Сух

    41 3 Отговор
    Така ли ви заповядаха господарите?!
  • 8 44789

    47 4 Отговор
    Вие сте една шайка шарлатани, долни крадливи и лъжливи негодници който откраднаха парите на хората чрез инфлацията? Вие не спирате да лъжете и крадете, надминахте и Боко Тиквата, едни предатели и краварски слуги!
  • 9 Грешиш

    25 4 Отговор
    Скоро ще се разпърдите
  • 10 Единственото нещо, което е сложно

    23 3 Отговор
    за тоя недорасъл нарцис е да формулира логичен (да не говорим за убедителен) изказ. Също като ракетата му носител простокиро. Сякаш американците явно са ги подбирали по свой образ и подобие.
  • 11 Минчев

    26 1 Отговор
    Момче от големото село, ломоти като стара газка...
  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 1 Отговор
    всяка ВЛАСТ е БОРЧ които СЕ ВРЪЩА с ЛИХВИТЕ а нищо не е ВЕЧНО като и няма независими ПАРТИИ ПОЛИТИЦИ КМЕТОВЕ ПРОКУРАТУРИ ПРОКУРОРИ МВР
  • 13 Народа

    23 1 Отговор
    Как няма да остане още дълго,услади ви се краденето на пари.....недъгавия Премиер щеше да ходи пеша, а сега го карат с супер лъскави коли,оня Кокорчи сигурно сега може да си позволи по-качествени жигула,Корнела се възвръща в най-силните си времена на кражби,Славчо може сега да си позволи по-качествени наркотици,а ония Да -то вече си изпълняват детските мечти и държат правосъдие,служби...абе сметнали сте го
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Науката

    7 0 Отговор
    Черепа му е дълъг като на пришелеца, а фейса на лорд Волдемор.
  • 16 Мъда

    10 0 Отговор
    И азъ имам убеждението, че ще спечеля от тотото.
  • 17 Дедо Стоян

    20 1 Отговор
    Ники слушай ме винамателно моето момче!
    Първо: малките момченца като теб, за да не плачкат нека си стоят вкъщи до фустата на майка си.
    Второ: да беше ходил в казармата, че ми се виждаш много нежен!
    Трето: новия начин на правене на политика не сте го измислили вие от ПП, а го има от много хилядолетия на тази земя и във вашия слуай се казва лизане на асхоли и много мазно мазнюгане на ония от Козяк!
    Четвърто: я пак ни кажи как се казва вицето на Бай Дън, че сигурно очакваш да ти подари играчка!
    Пето: оди на пуси си мадър!
    Шесто: като тръгнеш на пуси си мадър вземи и Кирчо с теб!

    Коментиран от #19

  • 18 Фен на копейкин ш.ч.и.к.ия.т.а.

    1 3 Отговор
    Да така е
  • 19 Браво Дедо

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дедо Стоян":

    Кефиш.
  • 20 плюс минус

    13 2 Отговор
    Гледах го в "Панорама".
    Слушах го.
    Не му вярвам.
    Няма опит.
    Дори не умее да говори убедително.
    Опитва се да говори витиевато, ама не му се получава.
  • 21 Леля Херо

    13 1 Отговор
    Детски ясли "4-на колаиция"! 6 месеца непрекъснати гюролтии от типа "Дай си ми кукличките - на ти си парцалките"! И пълните им памперси са за сметка на бюджета!
  • 22 Избирател

    6 1 Отговор
    Ние не се отдаваме на чувства,а знаем,сигурни сме,че септември ще ви изметем и забравим завинаги.
  • 23 Изразяваш

    5 4 Отговор
    се много дипломатически и с уважение към всички , но малцина те разбират ! Свикнали да им говорят с просташки език с високомерие , типично за нищожества , видяли власт и пари от въздуха !
  • 24 Госあ

    1 6 Отговор
    Докато не бъдат тотално забравени герб-сдс, всяка една формация е за предпочитане.
  • 25 мишо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    ТО НАРОД НЯМА ЗАТОВА СМЕ ТАКА
  • 26 Стойчо Караилиев

    1 0 Отговор
    Нов начин на правене на политика?!
    Какъв е той?
    Някой може ли да ми каже...?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол