Last news in Fakti

7 Юни, 2022 13:51 837 13

Омбудсманът се обяви срещу скока на цените на парното, топлата вода и тока от 1 юли

  • диана ковачева-
  • омбудсман-
  • цени-
  • парно-
  • ток-
  • вода

По думите ѝ предложените за обществено обсъждане повишения на цените на топлинната енергия са неаргументирани и неприемливи

Омбудсманът се обяви срещу скока на цените на парното, топлата вода и тока от 1 юли - 1
Снимка: БГНЕС

Заявявам категорично становище, че в настоящата ситуация на извънредно голям ръст на инфлацията в България всяко увеличение на енергийните цени, дори и минимално, ще бъде трудно поносимо за битовите потребители. Това каза омбудсманът Диана Ковачева по време на обществените обсъждания в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по повод предстоящото увеличаване на цените на топлинната и електрическата енергия за регулирания пазар, които ще влязат в сила от 1 юли 2022 година, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

„Според омбудсмана планираните увеличения на цените на топлата вода, парното и електроенергията са неприемливи за хората, чиито доходи не само, че се увеличават, но и далеч надхвърлят възможностите на повечето потребители да ги заплатят.

„Отделният битов клиент няма право на индивидуален отказ от услугите на топлофикация. Дори да не пуска радиаторите си и да стои на студено той задължително трябва да плати за топлинна енергия от сградната инсталация. Поради тази причина масово собствениците и ползвателите на топлофицирани жилища възприемат топлоснабдяването не като услуга, а като такса или квази данък, чийто размер зависи от цените, определени от КЕВР“, подчерта общественият защитник.
Проф. Ковачева беше категорична, че социалната поносимост на цените основателно безпокои и самите дружества в топлофикационния сектор, предвид тяхната събираемост.

По думите ѝ предложените за обществено обсъждане повишения на цените на топлинната енергия са неаргументирани и неприемливи - за гр. София – с 38,93%, за гр. Пловдив – с 23,36%, за Плевен – с 48,40%, за Бургас – с 45,52%, за Варна – с 30,66%, за Враца – с 35,67%, за Велико Търново – с 45,57%, за Разград – с 51,48%, за Русе – с 32,80%, за Перник – с 47,38%, за Сливен – с 39,55%, и за Габрово – с 30,77%.

„За пореден път регулаторът не анализира ползите и недостатъците на прилагания през последните 10 години метод за регулиране на цените в сектор „Топлоенергетика“, а именно „норма на възвръщаемост на капитала“. Обръщам внимание, че прилаганият метод не е достатъчно чувствителен към качеството на предоставяните топлоснабдителни услуги за гражданите. Смятам, че е в интерес на обективната регулаторна политика да се анализират ползите и недостатъците на този метод и необходимостта от евентуална промяна“, посочи Диана Ковачева.

При тока омбудсманът подчерта, че се предвижда увеличение на цените на регулирания пазар от 1 юли 2022 г. средно с 3,3 %. За клиентите на „Електрохолд Продажби“ то е 2,39 %, за „ЕВН България Електроснабдяване“ – 3,46 %, за клиентите на „Енерго-Про Продажби“ – с 4,56 %.

По думите ѝ КЕВР не е извършила корекция на необходимите приходи на електроразпределителните дружества въз основа на показателите за качество.
„Изразявам несъгласие с изложените за това аргументи – въз основа на представените от дружествата данни не са установени отклонения от целевите стойности, които могат да бъдат приети за допустими“, посочи проф. Ковачева.

Тя информира, че в институцията на омбудсмана значително са нараснали оплакванията заради лошото качество на електроснабдителната услуга, свързани с чести прекъсвания, ниско захранващо напрежение, аварии по електроразпределителната мрежа и пр. Подчерта още, че броят на постъпилите жалби през 2021 г. в сравнение с 2020 г. е скочил с 345% и че оплакванията включват подписки от жители на цели населени места и части от тях - общ. Невестино, обл. Кюстендил; кв. „Челопечене“, гр. София; с. Старо Оряхово, общ. Долни Чифлик; с. Долно село, общ. Кюстендил; с. Габра, общ. Елин Пелин; с. Гурково, с. Казичене, с. Ръсово и много др.

Омбудсманът подчерта, че е необходима промяна на подхода при ценообразуването. Поиска изпълнението на показателите за качество да се проверява от КЕВР, включително и изпълнението от страна на електроразпределителните дружества на дадените указания при констатирани нарушения.
Ковачева апелира и за засилен контрол за изпълнение на лицензионните задължения от дружествата в сектор „Електроснабдяване“.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    21 1 Отговор
    Омбудсмана е най-смешната професия в Бг, само лае, никой не го брои за жив и харчи държавни пари

    Коментиран от #6, #13

  • 2 Петьо Петров

    12 0 Отговор
    „Според омбудсмана планираните увеличения на цените на топлата вода, парното и електроенергията са неприемливи за хората, чиито доходи не само, че се увеличават, но и далеч надхвърлят възможностите на повечето потребители да ги заплатят.

    Разходи Мария, разходи!
  • 3 зарзаватчия

    10 0 Отговор
    голям праз!
  • 4 Урко

    14 0 Отговор
    Някой вижда ли смисъл от дейноста на тая лелка? Дават са маса пари за да съществува подобна служва, вкл. сътрудници, коли, антураж и за какво? Била против новите цени, Е, и? Неща следва ли от това? То и аз като влеза в магазина съм против новите цени на много храни, но като нямам избор, си ги купувам.

    Коментиран от #5

  • 5 Дъаааа

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Урко":

    Смисъла е да прибира тлъстата запалта на държавна хранила, докато стажа ѝ по клатене на краката тече за таван на пенсията.
  • 6 Стар Параджия

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Длъжност за контролно изпускане на парата през свирката - и стадото доволно, че някой го "защитава".
  • 7 Лошият Комунизъм

    6 0 Отговор
    Парното става НЕПОНОСИМА СОЦИАЛНА колективна КОМУНИСТИЧЕСКА НЕЕФЕКТИВНА услуга. Парното е строено през лошият соц, когато беше евтино. не може 33% от средната ЧИСТА РАБОТНА заплата да отиват само за парно, никъде по света го няма това ЧУДО. Водата е лоша комунистическа услуга, ВИК е създадено през комунизма, махнете я. Козлодуй е лош комунистически проект, разрушете го като паметникът на съвеЦката армия-а полето където е бил изграден кръстете Укърски Хероу, защо го харизвате на САЩ фирма. Откажете се и от тецовете, и те са комунистически, и от вецовете, и от язовирите. И от тръбопроводите газ, и те са комунистически. Тогава ще постигнете пълна синергия със САЩ. За сметка на българският народ. Дреме ви за народа.
  • 8 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    Директно да организира Протест срещу земното притегляне. Ветър да е.
  • 9 дедя

    4 0 Отговор
    Ако оправи и чистачките в училищата да получават като учителите парите за работно облекло,а не да ги пращат в тоя магазин за обувки в другия за манти ще промени дескриминацията
  • 10 Иван

    3 0 Отговор
    Споко , порното все още няма да поскъпва.
    Та щом нямадостъпно парно ще се топлим с гледане и практикуване на порно,нели...
  • 11 мда

    2 0 Отговор
    За пелетите някои ,ще кажи ли нещо? Увеличението е 2 ПЪТИ.
  • 12 Е, не е като при соца

    0 0 Отговор
    Всички прозорци отворени и такса от 5 лв/мес.
  • 13 Мая

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Я се скрйте най добре,какво съдите без съдия,айде чупката!
    Да не би да и завиждаш че не си на нейното място Ее???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове