Last news in Fakti

8 Юни, 2022 17:20 1 027 19

Борислав Сандов: Транспортът е най-големият замърсител

  • борислав сандов-
  • мръсен въздух-
  • замърсител-
  • транспорт

Замърсяването с фини прахови частици е високо, като 60 на сто от населението живее в места, където има завишени нива

Борислав Сандов: Транспортът е най-големият замърсител - 1
Снимка: БГНЕС

Транспортът е най-големият замърсител с фини прахови частици през летния период. Това заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов на пресконференция, на която представи Националния доклад за опазване на околната среда за 2020 г.

Значително завишени са нивата на вредните емисии от газове, генерирани от транспорта. В периода 2000-2020 г. делът на транспорта в енергийното потребление нараства, като 97,3 процента от употребяваните горива са в сектор „транспорт“. Делът на автотранспорта нараства до 84,3 процента, а делът на железопътния транспорт намалява от 44,9 до 13 процента през 2020 година, посочи министърът. Той подчерта, че транспортът се превръща и в един от основните замърсители с парникови газове.

Замърсяването с фини прахови частици е високо, като 60 на сто от населението живее в места, където има завишени нива, сочи докладът. Тъй като анализът обхваща период до 2020 г. министър Сандов съобщи, че към този момент нивата на замърсяване с прахови частици са по-ниски.

През 2020 г. 67,6 процента от населението на страната живее в населени места, при които се наблюдава превишаване на средногодишната норма на бензопирен (опасно вещество, което се отделя при изгаряне).

Страната ни не е постигнала напредък и в реформата за намаляване на емисиите от въглищния сектор. Ако тенденцията се запази и до 2026 г. не сме постигнали напредък, емисиите от въглищния сектор ще бъдат източник номер едно, когато говорим за парникови газове, каза министърът. Той съобщи, че друг негативен извод от доклада е, че плоскостната водна ерозия или отмиването на почвен хоризонт от бреговете, основно на реките, също се увеличава значително. Не се постига и националната цел за нива на рециклиране на битови отпадъци от 50 процента, като дори се наблюдава спад, каза министър Сандов. Увеличават се и емисиите от амоняк, които вместо да намаляват се завишават като в периода 2005-2020 г. замърсяването се е увеличило с 1,7 процента.

Като положителна тенденция от доклада министърът открои намаляването на емисиите от серен диоксид спрямо 2005 г., както и намаляването на емисиите на азотни оксиди с 51 процента. Увеличава се броят на действащите селищни пречиствателни станции за отпадни води. Населението на страната не е изложено на нива на озон над нормата, коментира също министърът.

България е една от страните с най-голямо намаляване на въглеродните емисии от 1988 г. - с около 46-48 процента, което е голям успех, каза министърът. Това би трябвало да е наша емблема и значка, която да поставя България на едно от водещите места в глобалните политики за климатични промени. Това ще бъде един от основните акценти в нашата политика и в опита да организираме форум на глобално ниво, отбеляза министърът на екологията. Той съобщи, че България е кандидат за домакинство на среща на върха за климата през 2024 г. Това е много голямо събитие, България никога не е била домакин на подобно, коментира министърът. Той изрази надежда, че ще имаме подкрепата на другите страни от региона за домакинството на този форум, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайде си вдигай чукалата

    24 1 Отговор
    Махай се бе дебил!
  • 2 Запасняк

    19 1 Отговор
    Боян Петров и Борислав Сандов са основните виновници за жертвите по Кресненското дефиле! Оставка!
  • 3 честен ционист

    8 2 Отговор
    Донякъде е прав Бат Сандо, като се има впредвид, че в България се горят всички автомобилни гуми от ЕС неподлежащи на рециклиране.
  • 4 ЕдинОтМногото

    9 0 Отговор
    Чао бо клук
  • 5 Хрантутник

    13 0 Отговор
    Сандов, мързел некадърен, нали щеше да правиш депа за изкупуване на амбалаж, кво стана бе?!
  • 6 бай онзи

    12 0 Отговор
    от еко-терористи друго не съм очаквал. да даде личен пример и да ходи на работа с колело... а? не ставало ли? мерцедеса е много гот и много еко? Не думай... ама как така плебса ще му пречи да се вози
  • 7 няма такава т.....па държава

    11 0 Отговор
    АБЕ министре ,абе бе басту........ улиците по една педя прах и кал ......едни ромки с метли от храсти се правят че чистят ,не съм видял техника която да мие която и да било улица поне един път в месеца ,камиони на общините пушат като печки ,а за автобусите да не говорим ,иначе данъците до небето на 3 годиша кола се слага еко 4 а таралясник който дими яко пак същото е няма такава държава

    Коментиран от #19

  • 8 Димов

    9 0 Отговор
    Та, ще оправите ли ЖП транспорта или едни батки, от едни автокъщи ще се сърдят?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 майтаки

    5 0 Отговор
    браво бе санде, колко години ти трябваха да стигнеш до този гениален полуизвод... сега остава да откриеш, че дизеловия... след колко ли години ще стане това?
  • 11 Кокорчо🙄

    5 0 Отговор
    Само мернсх заглавието, най много прахови частици пък намалила газовете с 48-68%. А сега де. Аз само да питам какво става с европейския боклук и къде са еколозите по малките градове сутрин докато догарят запалените гуми на мургави и скрабаджиите у защо катализаторите на колите се свалят за да се продават
  • 12 Амебикс

    4 0 Отговор
    Сега така е наредено да се говори от ЕС, че да забранят автомобили с вътрешно горене и да вкарат електрически. При свръхпроизводство в капитализма така се прави. Производителите да печелят, че много нови автомобили бяха захвърлени в пустинята и вече не е далавера. Иначе и аз съм против всеки да се движи с колата си и да създават задръствания. Оптимизация на градския транспорт трябва...но от него не се печели.
  • 13 Мина

    0 0 Отговор
    Сандов обикаля и обяснява този замърсява толкова, онзи толкова, но не чувам конкретните му предложения как да опазим въздуха чист, защото със едното затваряне на замърсяващите поделения , няма да стане
  • 14 Стоил Славчев

    1 0 Отговор
    Ако трябва да обобщим: транспортът е най-големият замърсител, а Борислав Сандов е най-големия вредител на екологията в България!
  • 15 Асен

    3 0 Отговор
    Заради Сандов и Белев нямаме нормални лифтове в планините, и затова хората ходят там с коли!
  • 16 Гого

    1 0 Отговор
    А тецовете не са ли като горят тайно боклук???
  • 17 Павел

    1 0 Отговор
    Сандов отдавна трябваше да бъде сменен! Дано по-скоро видим нов и нормален министър на негово място.
  • 18 Транспортът с коли втора употреба

    0 0 Отговор
    Но е по-удобно да се съгласяваме да сме бедни, за да има оправдание за внос на буклуците от Европа.
  • 19 Няма тротоари

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "няма такава т.....па държава":

    Мият калта, всичко е за парлама. Миенето има смисъл при изградено качествено благоустрояване.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове