Last news in Fakti

10 Юни, 2022 21:24 916 30

Радев: Войната в Украйна изисква мерки за сигурността в Източна Европа

  • румен радев-
  • формат б9-
  • среща

По думите на президента, оперативната съвместимост между съюзниците започва още от разработването и производството на отбранителна техника

Радев: Войната в Украйна изисква мерки за сигурността в Източна Европа - 1

Войната на Русия срещу Украйна изисква адекватни мерки както за гарантиране на сигурността в Източна Европа, така и за справяне с вторичните ефекти от кризата. Гарантирането на сигурността и предвидимостта в международните отношения е от ключово значение за по-бързото възстановяване и ограничаване на щетите от военните действия.

Това заяви днес президентът Румен Радев на срещата на високо равнище във формат Б9, която се провежда в Букурещ. Срещата обединява България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, които координират позиции по дневния ред на НАТО преди провеждането на срещата на върха на Алианса, която тази година ще се състои в края на месец юни в Мадрид, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В изказването си на форума президентът Радев напомни, че години наред Алиансът е поставял фокус върху провеждането на мироопазващи и мироналагащи мисии зад граница. Влошената среда на сигурност в Европа обаче изисква своевременни решения за модернизацията и развитието на собствения отбранителен потенциал на държавите-членки. Румен Радев посочи, че военните действия в Украйна със сигурност ще се отразят при приемането на новата стратегическа концепция на НАТО на срещата на върха в Мадрид, но отделните страни не могат да бъдат само консуматори на сигурност и следва да вложат необходимите ресурси за по-висока оперативна съвместимост между своите въоръжени сили.

По думите на президента, оперативната съвместимост между съюзниците започва още от разработването и производството на отбранителна техника. Държавният глава отново призова държавите-членки в Алианса да обединят усилията на своята отбранителна наука и индустрия в общи проекти, с което да бъде преодоляно и разделението в НАТО на държави производители и на държави купувачи на отбранително оборудване и техника.

Наред със съюзническата подкрепа за укрепване на източния фланг на Алианса, Румен Радев посочи и необходимостта от решения в подкрепа на енергийната диверсификация в Югоизточна Европа, включително за разширяване на регионалната газопреносна инфраструктура с финансова подкрепа от НАТО. По думите на държавния глава вторичните ефекти от войната в Украйна имат силен ефект не само по отношение на повишената цена на енергийните ресурси и инфлацията, но и създават заплаха за продоволствената сигурност в съседни региони. Затова президентът призова за своевременни действия в подкрепа на износа на зърнени храни от Украйна и недопускане на нови миграционни вълни към Европа.

В рамките на форума президентът Радев проведе двустранна среща с президента на Естония Алар Карис.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мустафато

    15 3 Отговор
    Моя покорен слуга Рубен Радев мюрето.
  • 2 Гражданин на РБ🇧🇬

    19 1 Отговор
    Фалишивия патриот Румен.
  • 3 Путин

    11 6 Отговор
    Както навремето Сталин заби Червеното знаме над Райхстага, така аз ще забия знамето на Руската Федерация над Капитолия!
  • 4 Заблуден

    16 1 Отговор
    Ще се пръсна от яд защото гласувах за този предател.

    Коментиран от #11

  • 5 Помак

    10 0 Отговор
    Гн Радев, ти си успешен, обикаляш напрет назат (до преди година ти беше световно нейзвестен!)... Та ти сложи България в ситуация Пат... Трябва да си ходиш брат!
  • 6 Иванчо

    17 0 Отговор
    Вчера едно малко самолетче Ви показа на какво дередже е оперативната съвместимост в целия ЕС.
    Честито на източния фланг - пълне резил.

    Коментиран от #10

  • 7 Наталия Кобилкина

    14 6 Отговор
    На Румен Радев американците нито пари нито оръжие ще му дадат. Най добре е да напускаме НАТО.
  • 8 Патриот

    8 1 Отговор
    Подсигурете източната граница, че кат хвана един бинокъл от Варна виждам съветските кораби кат приближават... Трябва да сме готови да ги потопим при първи съмнения за нахлуване на българска земя!!!
  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    7 4 Отговор
    АЗ ЩЯХ ДА ПОЧНА ДА ДАВАМ
    БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ
    НА ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ ОТ ТАТАРСТАН, ЧУВАШИЯ И БАШКИРИЯ
    .... ....
    АКО НАСЕЛИМ 300 000 ВОЛЖКИ БЪЛГАРИ МЮСЮЛМАНИ В ЮЖНА БЪЛГАРИЯ
    ....
    ЩЕ РЕШИМ И ВЪПРОСА С ТУРСКИЯ ОСМАНИЗЪМ И ВЪПРОСА С НАЦ.СИГУРНОСТ
    ....
    ПОНЕЖЕ ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ ИМАТ И РУСКИ ПАСПОРТИ :)
  • 10 Проф. Вучков

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Иванчо":

    Това със самолетчето е номер на американците и правителствата от Източна Европа с цел напояване на населението на държавите от източна Европа.

    Коментиран от #17

  • 11 Проф. Вучков

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Заблуден":

    Аз гласувах за Карадая и съм българин. Карадая беше най добрият кандидат за президент. Ако Карадая беше станал президент Коалицията щеше да управлява по съвсем различен начин от сегашния.
  • 12 Абсурдистан

    4 1 Отговор
    Кажи го на подметката Янев, чорапчо!
  • 13 Без коментар

    5 0 Отговор
    Румен петолъчката.
  • 14 Брей тоз Мунчо

    6 1 Отговор
    Се не спря,противен изрод.
  • 15 Фори

    4 1 Отговор
    На срещата на нато говори какъв натовец е и иска пенсия от нато.В България говори как няма нужда от нато и иска пенсия от Путин. Голям шашкънин.Язък че гласувах за него.
  • 16 Колибка

    2 0 Отговор
    И този стана- бине суфле.Каква
    Европа те гони,бе перчо.Не видиш
    тинята,на тази държавност.Две
    клепоухи момченца,с едно еврейче
    ни натикаха в ъгъла и няма изход.
    Излез,със сабя, сопа,ти си този
    който да осребри казуса и зададе
    вектора.Не се крии,зад някаква
    Европа ,няма такава.Има България!!!
    Кр тен.
  • 17 Иванчо

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Проф. Вучков":

    Явно си на трета бустерна и почваш да даваш бъгове
  • 18 КРОКОДИЛА

    3 0 Отговор
    ДОКАРА НИ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА - ХОДОМ МАРШ - КРЪГОМ - БЯГАЙ ОТ ТУКА ..............
  • 19 Майсул

    3 0 Отговор
    На ма.й.к.а. ти в . У...ката , изгоних те ли главатаря на мафията, отнехте ли незаконно придобитите имоти ? Не.
  • 20 Мамул

    2 3 Отговор
    Тикаш ни към война. Ще станем плацдарм, ушат. !
  • 21 по-добре късно

    1 2 Отговор
    Този индивид взел да се осъзнава през втория мандат. Да му пожелаем до края на мандата да влезе в час. Може да е лицемерно, но все пак започна да налучква дневния ред.
  • 22 няколко точни и

    1 2 Отговор
    бързи калибри и искандера най-добре ще укрепят източния ви фланг,а оперативната ви съвместимост просто става перфектна!или може би ви се иска да се повторят в мн.по-трагичен вариант събитията от ВСВ.без добрата воля на РФ и до ден днешен нямаше да има обединена Дойчланд.
  • 23 Този

    2 0 Отговор
    лицемерен рашист ,докога ще се прави на интересен?За да пробута пропрезидентската партия на Янев започнаха с вицето си атаки срещу сегашното правителство и защото не търпи критика си връща като злобаря Славуца.Като не стане нещо на тяхното и отмъщението им е оръжието.Такива нищожества до никъде не водят народа си.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пророк ученик

    0 0 Отговор
    Путин, ще стигне до и в Египет.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове