Last news in Fakti

12 Юни, 2022 16:33 11 814 26

Александър Николов опроверга Слави

  • александър николов-
  • слави трифонов

Няма друга ценност над човешкия живот

Александър Николов опроверга Слави - 1

„Лоялността е функция на най-скъпата стока – на доверието“ – с тези думи е ефира на БТВ енергийният министър Александър Николов мотивира решението си да подаде оставка.

„Аз в лично качество не съм се явявал на избори, не съм търсил обществено доверие. Съответно живеейки в парламентарна република с ясни правила, нямам право, след като има политическо решение, да го прекрачвам“, смята Николов.

Според него когато една толкова голяма група от хора му е гласувала доверие, като „Има такъв народ“, е нормално то да бъде съхранено и доизградено във времето.

„Говорих със Слави Трифонов, но част от митологията, че се спускат решения, що се отнася до енергетиката – имали сме ясни и кратки разговори и те започват и завършват с „Направи това, което е полезно за хората“, каза Николов за връзката му с лидера на ИТН.

„Спекулациите, че се взимат едностранно решения, особено в оперативното управление на един или друг сектор, е безпочвено“, категоричен е енергийният министър в оставка.

Николов отказа да отговори директно дали министър-председателят Кирил Петков е разговарял с него и му е предлагал да остане на поста си. Въпреки това оценката на работата му за последните 6 месеца били положителна. Според него много коментатори в медиите са създали нереалистични очаквания към коалицията и работата на отделните министерства.

Относно коментарите в други медии, че Министерство на енергетиката е искало доставките на руски газ да продължат, Николов каза, че това няма как да се случи след като „Газпром“ е ненадежден партньор.

„Няма друга ценност над човешкия живот. Докато се води война, докато партньорът ни е неустойчив и непредвидим, база за преговори просто няма“, каза Николов.

Николов редактира Трифонов и за неточно използвания от него глагол "източват", когато говори за похарчени 4 млрд. лв. в енергетиката. Напомни, че парите са отишли за компенсации на населението и бизнеса и за покриване на стар дълг на НЕК. "Източени не е най-точната дефиниция. (...) Ефектите върху бизнеса и домакинствата са видни за всички. (...) Не мисля, че спекулацията е полезна. По повод телевизионната изява на заместника му Пламен Данаилов, който вчера обвърза оставките на ръководството на министерството с несъгласие с вицепремиера Асен Василев по въпроса дали да се преговаря за доставки на газ от "Газпром", Николов поясни, че думите на колегата му са били неточно интерпретирани в медиите, а и самият Данаилов не бил вътре в темата, доколкото тя не е негов ресор. "Булгаргаз" спазва стриктно всички изисквания (на международните договори), а личната ми позиция е, че докато се води война и партньорът отсреща е непредвидим, база за преговори няма".

Отрече и твърдението на Данаилов, че България плаща много висока цена за природния газ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 39 Отговор
    Щом тока ми в заведението е два пъти по голям този месец значи не се е справил.

    Коментиран от #4, #5, #11, #24

  • 2 Момо

    50 8 Отговор
    Пенционерите ще линчуват Славун за дет не гласува да им вдигнат пенциите.

    Коментиран от #19

  • 3 Пич

    32 16 Отговор
    Малииии..... какви доблестни !!!??? А всъщност , правят чиста аритметика ! Много им се иска още да са министри , и при други обстоятелства , биха пристанали на Киро , но сега ясно се вижда , че неговият кораб потъва ! Пък , и покрай Лена , видяха , какво става с тези , които пристанат на Кире , та не смеят ! Само Кокорчо се не плаши !!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 НАП

    22 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А касови бележки даваш ли, айде айде.
  • 6 Матрософ

    36 8 Отговор
    Нищо за разкриване на корупцията на енергетиката на направи
    Саше. Даже и уникалната ПАВЕЦ Чаира гръмна при теб.
  • 7 Минаваща

    28 51 Отговор
    Първото полезно нещо, което Слави направи в политиката, е това изтегляне на министри. Ако този ход помогне за падането на това нелепо правителство - името му ще остане в историята с нещо добро.

    Коментиран от #8, #21

  • 8 Ферма в Масква

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "Минаваща":

    Точно това ти казахме да напишеш.
  • 9 Наталия Кобилкина

    26 11 Отговор
    Абе как да ти доставят Руснаците газ като парите са преведени в старата им банкова сметка която пък е блокирана от ЕС? Знаехте къде трябва да преведете парите но се уплашихте от санкции на ЕС защото Булгаргаз е Държавна фирма. Ако Булгаргаз беше Германска или Американска фирма доставките на Руски газ нямаше да бъдат спрени. Поне можехте да поискате от Русия транзитните такси от Балкански поток да бъдат плащани с газ.

    Коментиран от #22

  • 10 Наталия Кобилкина

    18 18 Отговор
    Играта на Продължаваме Поскъпването е да ни докарат до фалит и да продадем Булгаргаз и НЕК.
  • 11 Проф. Вучков

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Аз ли трябва да те уча от къде да си вземеш по евтин ток?
  • 12 .........

    7 5 Отговор
    Итн налягайте парцалите!!
  • 13 Наталия Кобилкина

    11 8 Отговор
    Руската газ я получаваме от Турция. А в Турция закона е такъв че Газта на Турска територия е Турска газ. Което означава че България трябва да купува газ от Турция, а Турция от къде я купува газта нас не ни интересува. Тоз боклук в Турция ходил ли е? Не е Ходил, защото Киро и Асен са анти ДПС и не го пускат да ходи в Турция.
  • 14 Да бе да

    18 8 Отговор
    Николов е един от малкото свестни хора в итн !

    Николов, имаш право да прекрачиш всяко политическо решение когато си употребен! Ако не ти пука за кариерата ти , достойнството е доста важен аргумент за някои хора ! Казвам го , защото мисля че го имаш!
  • 15 Абе,

    11 9 Отговор
    тръгваш си ,стига лъга,че америчката газ е по евтина ! Затова я вдигнахте с 40% !
  • 16 Бомбето

    10 4 Отговор
    Есента врътнаха някви сделки газ и изпразниха "Чирен" , гръмна "Чаира" заготвено още от некадърниците при Бацко - егати добрите резултати
  • 17 Бомбето

    11 2 Отговор
    Да не говорим , че енергетиката е обрасла с калинки

    Коментиран от #23

  • 18 112

    5 7 Отговор
    На тази гад може да викате Слави само в неговото шоу като отидете. Гадта се казва СТАНИСЛАВ Тодоров. В противен случай може да казвате и баба зайка, Тошко Африкански просто Киро и т. н.
  • 19 А що

    7 11 Отговор

    До коментар #2 от "Момо":

    да не линчуват Киро лъжеца, който продава страната ни на НПО-та от САЩ и на олигархичните кръгове на Прокопиев? Май е по разумно! Особенно имайки предвид, на що глупаци за платили по форумите за лъжи и простотия! Ъ? Ти ко ши каиш?
  • 20 Функционален Анализ

    3 3 Отговор
    Господи, какви глупци! Не лоялността е функция на доверието, а доверието е функция на лоялността. И когато си нелоялен, вече няма доверие. ТЪПУНГЕРИ НА ВЛАСТ - 55-та серия!!!!!!!!!!!!
  • 21 Бял кон!

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Минаваща":

    Бял кон! Да или не? Това е въпросът.
  • 22 Кобилкина

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Наталия Кобилкина":

    Хм, гледай си бизнеса. Тези въпроси, които обсъждаш, не са по възможностите си.
  • 23 Ами хайде да ги махнем, де.

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бомбето":

    Предложи как да стане. Явно всичко е бетонирано със закони да няма мърдане десетилетия. Искайте референдум за ново законодателство. Искайте мораториум за "удобните им" закони, докато се приемат и приложат други правила за изчезналите чували от магистрали! Та да ги гепне правосъдието, което преди това трябва да мине на избор съдия от народа! Същото и за прокуратурата. Да се избират от народа и прокурорите, и съдиите. Слави преди няколко години дъвчеше тази възможност. Защо сега НИКОЙ от неговите министри и депутати НЕ я повдигна??? Кой? Кой? Кой заглуши будната съвест на Слави? И с какво? Притискат ли го? Каквото и да обясняват, едно ще постигнат: падане на правителството, връщане на корупционния модел, а и по-лоши работи може да се случат... Фабриките за "създаване на добър имидж" работят усилено!
  • 24 Алооо

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    За тока се сърди на Бойко и на шайката му в парламента , защото те , те изведоха на свободния пазар за ток.И ако сега плащаш повече то е благодарение на тях.
  • 25 Листата червена

    3 3 Отговор
    До Алоо, за тока са изисквания на ЕС,а не на Бойко. Ако искаш пазарна икономика, а не социализъм, другарю, трябва да си плащаш тока както го плаща германеца,италианеца,французина. Ние сме в една общност. Иначе искате европейски субсидии,нал
  • 26 Р.овч.крадецът на ток

    2 2 Отговор
    По-голяма шайка от тази на Нинова, Рашков Тарашкор, Румен Коремното юмруче НЯМААА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове